Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » 135.6 kHz-es HGA22 vevő

Témaindító: zenetom, idő: Dec 31, 2025
Témakörök:
Lapozás: OK   9 / 9
(#) tki válasza zenetom hozzászólására (») Jún 11, 2026 / 1

Ami azt illeti, van ilyen funkciója a holland websdr-nek. Szerintem 8-án, hétfőn kb. pontosan 06:00 UTC-kor szűnt meg. Talán tervezett karbantartás - elég gyanús...
A hozzászólás módosítva: Jún 11, 2026
(#) tki válasza tki hozzászólására (») Jún 12, 2026 /

Érdekes, ez az utolsó hozzászólásom a spektrumképekkel csak bejelentkezve látható.
(#) zenetom válasza tki hozzászólására (») Jún 12, 2026 /

Na, ez hasznos infó, köszi!
Közben írtam az Antenna Hungáriának, hátha válaszolnak.
(#) tki válasza zenetom hozzászólására (») Jún 12, 2026 /

De az EFR egy magáncég - bár önkormányzatoknak is van benne tulajdonuk, egyszer megnéztem.
(#) VJ72 válasza tki hozzászólására (») Jún 12, 2026 /

Volt már ilyen leállás 2017-ben is.
Egy másik fórumon akkor ezt írták: Az énhozzám "szivárgott" információ anyagi alapot említett. A megrendelők rendszertelenül és rendszerint késve fizetnek.
Az AH-tól viszont elvárják,hogy az általuk szolgáltatott energiáért fizessenek rendesen.
Bővebben: Link
(#) zenetom válasza zenetom hozzászólására (») Jún 12, 2026 /

... nem válaszoltak.

Viszont most egy elég érdekes dolgot vélek felfedezni.
Egy horvát WebSDR-t nézve/hallgatva (amin korábban lehetett látni a HGA22-t is elég szépen) olyan, mintha feléledt volna a HGA22, viszont két helyen látom, kb. 129kHz-en, és 139kHz-en.
Bár, a 129kHz-en mintha más is menne. A HGA22 helyén pedig mintha valami folyamatos morze-féleség menne.
Na majd holnap ránézek jobban.
(#) tki válasza zenetom hozzászólására (») Jún 13, 2026 / 1

(#) zenetom válasza tki hozzászólására (») Jún 13, 2026 / 1

Óh, köszi.
Hát ezt akkor benéztem.
Viszont tényleg jó lenne tudni hogy miért nem megy.
(#) moltam válasza zenetom hozzászólására (») Jún 15, 2026 /

Lehet összefüggésben ez azzal hogy nincs nálunk egy ideje melegvíz? Prolan 135,6kHz vevő kapcsolná az "éjszakait".
A hozzászólás módosítva: Jún 15, 2026
(#) zenetom válasza moltam hozzászólására (») Jún 15, 2026 /

Igen, ez biztosan ettől van, hacsak nem tudja venni a német adó jelét, amit kétlek (nem ismerem az eszközt, de gondolom csak 1 frekin tud venni).
(#) zenetom válasza zenetom hozzászólására (») Jún 15, 2026 /

Pontosítok. Biztosra nem merném mondani, de valószínűsítem.
(#) Gafly válasza zenetom hozzászólására (») Jún 15, 2026 /

Azért érdekes megoldás lenne, hogy ha áramszünet/karbantartás van Lakihegyen (vagy csak a terjedés olyan) akkor országosan nincs melegvíz.
(#) zenetom válasza Gafly hozzászólására (») Jún 15, 2026 /

Hát igen, erre én is gondoltam.
Azért is pontosítottam.
(#) tki válasza zenetom hozzászólására (») Jún 15, 2026 / 2

Sosem láttam közelről, de...: https://www.prolan.hu/hu/megoldasok/HKV-RKV

"A hosszúhullámú vezérlés kimaradásakor kapcsolóóraként működhet tovább."
(#) sdrlab válasza zenetom hozzászólására (») Jún 15, 2026 / 1

Visszakapcsolták! Tesztelhetsz....
(#) zenetom válasza sdrlab hozzászólására (») Jún 15, 2026 /

Jé, tényleg megy, köszi!
Pár órája néztem, akkor még nem ment.
Na akkor megnyugodhatunk.
(#) sdrlab válasza zenetom hozzászólására (») Jún 15, 2026 /

Igen...főleg én rettentően izgultam...
(#) zenetom hozzászólása 10:38 / 3

Már csak dobozolni kell

Na csak hogy legyen valami kontent.
Közben elkészült a kijelzős PCB is, már csak doboz kell neki. Szendvicspanel. Alul van a HGA vevő, felette az LCD panel.
A kis antenna egy 868MHz-es RF adóhoz tartozik, ami saját (másik ) órámnak küldi a HGA dekódolt jelét.
Szerk.: van benne RTC (MCP79411) gombelemmel, két nyomógombbal pedig az utolsó beérkezett HGA időt mutatja, illetve hogy mikor volt a saját RTC-vel szinkronizáció (ha nagyobb a különbség mint 2 sec, akkor beállítja az RTC-t a HGA szerint).
A HGA jelét egy PIC16F1825 dolgozza fel, a kijelzést (és RF-en továbbküldést) egy STM32G030F6P6 végzi.
Az egész lehetne kompaktabb, de ezt egyrészt demo-board féleségnek szántam (ugyebár ez életem első analóg RF áramköre), illetve először a HGA panelt csináltam meg. Csak utána jöttem rá, hogy kéne valami kijelzés is.
A hozzászólás módosítva: 10:46
(#) tki válasza zenetom hozzászólására (») 10:51 /

Jól megy a kijelző színe a panelokéhoz. Vagy nem ilyen jellegű észrevételeket vártál? : -)
(#) zenetom válasza tki hozzászólására (») 10:56 /

Nem vártam igazából semmit, de jó az észrevétel.
A másik óráról majd rakok fel képket a Ki mit totyikba.
(#) HeZ válasza zenetom hozzászólására (») 11:58 /

Tetszetős szendvicspanel kivitel! Lassan hozzá kell szoknunk, hogy még a "kis" projektekben is legalább 2, inkább több mikrovezérlőt használunk...
Megosztanád az analóg rész kapcsolási rajzát, építési tapasztalatait, dekódolásának szoftveres megvalósítását - vagy legalább az egyiket?
(#) zenetom válasza HeZ hozzászólására (») 13:57 / 1

Igazából elég lenne egy mikrovezérlő is, csak mint írtam, a kijelzést utólag építettem hozzá.

Itt írtam már Neked az analóg részről, van kapcsi is: Bővebben: Link
Ez lett megépítve annyi különbséggel, hogy a 4066 helyett SN74LVC1G3157 lett berakva.

A ferritantenna által vett és utána felerősített 135.43kHz-es jelet "lekeverem" egy emészthetőbb tartományba, mivel az FSK löket túl kicsi a vivőfrekihez képest. Ezt úgy oldom meg, hogy a 4066 kapcsoló IC-vel (SN74LVC1G3157) "megszaggatom" a jelet egy fix 133 kHz-es négyszöggel, amit szintén egy PIC (kvarccal) állít elő, de az lehetne egy órajelgenerátor vagy bármi is. Nálam ez volt kéznél.
Ennek eredményeképp a két jel különbsége fog megjelenni úgy, hogy a moduláló jel frekvenciája nem változik. Tehát így van egy kb. 2kHz-es jelünk egy kb. 170Hz-es lökettel. (Nem pont ezek az értékek voltak, de ilyesmire emlékszem). Ez azt jelenti, hogy a frekvencia hol 2kHz, hol 2.17kHz attól függően, hogy "1" vagy "0" bit információ jön: Bővebben: Link. Innentől már csak az a dolgunk, hogy megmérjük milyen frekvenciájú jel jön az adott bit időben. Ezt csinálja meg a 16F1825, de bármilyen 8 bites mikrovezérlő jó erre.

Annyi, hogy én sok OPA-t használtam (gyakorlatilag feleslegesen), korábban leírtam hogy miért.

Az, hogy a ferritantenna mikor van rezonanciafrekvencián abból derült ki, hogy a jelet néztem szkóp FFT grafikonján, és addig mozgattam a ferritrúdon a tekercset, amíg az FFT-n a legnagyobb nem lett a 135.43 kHz-es összetevő.

Ennél talán profibb k81zoty megoldása, de az teljesen másik út, ott gyakorlatilag DSP az egész.
(#) Skori válasza zenetom hozzászólására (») 18:04 / 1

Az áramkör egyszerűsítéséhez megosztanám egy egyszerű áramkörszimuláció (csatolt kép) eredményét. Ami a szimulációban látszik: A HGA22 felerősített jele, simán leválasztás nélkül (tehát 2,5V DC-re ültetve) egy sima SMD tranzisztorral van "rövidre zárogatva" az MCU által meghatározott frekvenciával, majd kétfokozatú szűrő után szépen megkapjuk a kikevert frekvenciát. Tehát igazából semmi szükség pl. analóg kapcsoló IC-re.
Sőt ha az MCU-ból kijövő jel kitöltési tényezőjét tudjuk változtatni, azt felhasználhatjuk a keverőből kijövő jel amplitudójának szabályzásra, tehát működhet egyfajta szoftveres AGC-ként is bár erre talán itt nincs is szükség.
Az aluláteresztő szűrő természetesen lehetne aktív szűrő is, pl. a további erősítő fokozatba belekombinálva.
A hozzászólás módosítva: 18:07
(#) zenetom válasza Skori hozzászólására (») 18:13 /

Na ez tetszik, megjegyzem, köszi!
Következő: »»   9 / 9
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem