Fórum témák
» Több friss téma |
Konkrétan mi halt meg? Alaplap? Tápegység? Memória? HDD?
Ha a HDD, vagy SSD még jó, akkor csak átrakod az új gépbe, és elindítod. Minden ugyanúgy fog működni, mint a "halott" gépben. Esetleg a Biosban kell állítani pár dolgot, pl.: UEFI boot. Letölti az új eszköz meghajtókat, de minden adatod megmarad. Ha az elhullás alatt a merevlemez elpusztulását érted, akkor van csak gáz az adataiddal. Ilyen esetekben fogadja meg mindenki, hogy rendszeresen menteni fogja a pótolhatatlan adatait. Remélem nem volt HDD titkosítás, ( Bitlocker vagy hasonló ). A hozzászólás módosítva: Hé, 0:43
Használtam ehhez nagyon hasonlót. 2,5"-os meghajtókhoz nem kell a 12V, szépen működnek vele. 3,5"-os HDD-nek viszont szükséges a 12V megléte is, és 1A-es dugasztáp nem mindegyikhez elegendő, mert induláskor nagyobb áramot vesz fel, ami aztán lecsökken. Ha ettől a túláramtól összerogyik a 12V táp akkor nem indul el a HDD.
Idézet: „Az eredeti szálat felvéve... Egyrészt a linux / windows vitába ennyi erővel a macOS-t is bele lehetne kavarni,” Azt hiszem az Apple termekek nem sok uj rajongot fognak szerezni manapsag ![]() En mondjuk szeretem a macOS-t, a gepeikkel sincs bajom (a legoregebb mac 13 eves a csaladban, meg hasznalatban) de a mostani aremeles azert eleg komoly dilemma ele allitja a vasarlokat. Harom hete meg huzogattam a szam a $5800.- arcedulara (annyiba kerult volna az uj laptopom, lecserelve a majd ot eves M1Pro-t) es nem vettem meg. Ma mar $7400.- ugyanaz a konfig... :-| Idézet: „Pláne, ha valamilyen szoftvert kell később vennem. (Vennem. Nem lopnom). Mert Windows-hoz árulnak is.” Csak a tisztázás kedvéért: Az, hogy a Linuxon (gyakorlatilag szinte minden) ingyen van, nem azt jelenti, hogy "meg lehet szerezni", "vannak kiskapuk", "könnyen elérhető a feltört változat", hanem azt, hogy a program készítője / tulajdonosa / kiadója / stb... eredetileg is ingyenesnek szánja. Teljesen legálisan bárki ingyen használhatja. Persze ott is létezik fizetős program. Meg olyan, ahol feldobják, hogy lehet (lehet! nem kötelező!) támogatni a fejlesztőt. De a többsége ingyenes! Tehát aki Linuxot használ, az nem lop!!! (Ne nyissunk vitát arról, hogy a Linuxot használók soha semmit sem lopnak. Ez most kizárólag a Linuxról és az ott használt programokról szól!!!)Lehet, hogy nem így értetted, de az írásodból (amit idéztem) az derült ki számomra, hogy szerinted Linux = lopás. Ha valakinek tönkremegy a TV-je és elviszi szervizbe, akkor pénzért megcsinálják neki. Ha ugyanez a valaki itt felteszi a kérdését, kap rá megfelelő választ, szintén itt felajánlásként kap hozzá alkatrészt, és ezek alapján ő maga otthon megjavítja a TV-t. Tehát teljesen ingyen, az lopás? Kb. ez a különbség a Windows és a Linux szemlélete között a pénzt tekintve. Természetesen, aki nem ért a TV-k javításához (vagy nem akar vele foglalkozni, nem számít neki a pénz, nincs rá ideje, stb...), az vigye szervizbe! Analógia: Vegyen Windows-t...
A GNU/Linuxon a szoftverek legnagyobb része nyílt forrású és ingyenes, kisebb részében nyílt forrású, de nem ingyenes, még kisebb részében nem nyílt forrású, de ingyenes (ilyen pl. egy alapvetően zárt forrású, Windows-on elterjedt instant messenger Linux-on futó kliense) - az utolsó változat meg a hagyományos üzleti modell. A szoftverfejlesztés finanszírozása, ill. az abban való önkéntes részvétel pedig sokkal bonyolultabb, mint elsőre látszik.
Ez a fajta értetlenség, sőt bizalmatlanság a nyílt forrású szoftverekkel még mindig megvan, pedig a "modern" szoftverfejlesztésnek már szerves része. Egyik oka, hogy valamikor a gazdálkodó szervezetek, a felhasználók a hozzájuk közelebbi szoftvercégek megfelelő szerződéssel, garanciákkal megvásárolt szoftvereiben sokkal jobban bíztak, mint az alternatívákban. Valamikor én is így gondoltam, az egész pályám a Windows-hoz kötődik. A másik, hogy a nagy szereplők annak idején az egész jelenséget ki akarták végezni. Féltek tőle, így tettek is ellene... Csak aztán elért a felhalmozott kód és tudás egy kritikus szintet, amikor már érdemes volt lehalászni őket, üzleti célokra felhasználni, amit lehet, ill. akkora lett a jelentőségük, hogy már nem lehetett gátat szabni a terjedésüknek. Meg persze kiderült, hogy a közösségek által karbantartott, fejlesztett kódok minősége is biztosítható, sőt igen gyakran leelőzi a kommersz szoftverekét. A motivációról még lesz szó. A nyílt kódoknak felülmúlhatatlan előnyei vannak a privacy szempontjából, mivel tudni lehet, mit csinál a kód és mit nem. A kriptográfiában pedig alapvető, hogy egy "titkos", közzé nem tett kódénál sokkal nagyobb biztonságot ad a megfelelő eljárásokat tartalmazó, sok oldalról tesztelt nyílt kód. Amit nyugodtan közszemlére lehet tenni, az eljárások akkor is működnek, az adatokat akkor sem lehet ellopni. Ezzel párhuzamosan a cégek számára a szoftverek eladása helyett a legnagyobb bevételt egy ideje már a szolgáltatások, előfizetések jelentik, azokból folyik a fejlesztés, ami hozzájárult a fentiekhez - igaz, ez a struktúra megint át fog alakulni az AI miatt (valószínűleg elvégzett feladatok alapján fogunk fizetni). Vagyis a helyzet fordított lett az elmúlt talán 15 évben, bár egy folyamat eredménye, nincsenek dátumok. A nyílt forráskódú projectek felhasználása a Windows-ra készült termékekben kvázi infrastruktúrává vált a legnagyobb cégektől a legkisebbekig. Beépítik a szoftvereikbe a közösségek által készített kódokat, egységeket, szoftvereket az azok által megfogalmazott licenszek alapján. Minden elkészült szoftverben kötelezően ott vannak az ezeket tartalmazó felsorolások, csak meg kell nézni. A közösségeknek pedig azért éri ez meg, mert jó esetben a kommersz cégek visszaadnak kódokat és tudást a közösbe. Ezen project-ek egy része a hobbi, önmegvalósítás kedvéért készül, más, jelentős részükből pedig bevétel lesz - csak nem a szoftver eladásából. Bár nagyon sok helyen az a policy, hogy nem, de még így is van együttműködés. Nem tudom, mennyit lehet ezekből megérteni konkrét példák nélkül. Csak egyet: az Amazon egy egész adatbázis-kezelőt adott vissza egyszer a közösbe, amit ők is használtak. További felhajtóerő, hogy milliárdnyi eszközben fut Linux, gyakran észrevehetetlenül, IP-kamerákban, orvosi eszközökben, az Androidnak is az az alapja stb. Nem mondom, hogy a Windows-t nem lehetett volna másként fejleszteni, de a Microsoft kulcsterületeken volt képtelen megbízható eszközöket, szoftvereket készíteni, és nem is látta jól a későbbi szükségleteket. Igaz, évtizedes távlatokban. Az első egy-két évtizedben képtelen volt használható szervereket összehozni, Linux szerverek vitték hátukon a világot. Amik ekkor otthoni felhasználásra még valóban kényelmetlenek voltak. Aztán a mobil eszközökön futó Windows CE alapvető funkcióit voltak képtelenek kicsit is megbízhatóra készíteni. És rettenetes mennyiségű funkciót építettek a Windows-ba, amit otthoni felhasználó nem lát, nem ismer, de a minőség más kérdés. Mivel a szemlélet megváltozásával - elnyomás helyett beolvasztás - és más folyamatok miatt a két rendszer sokat közeledett, a mai szoftverfejlesztés, főleg a multiplatform szoftvereké, nagyon sokszor kötődik a Linuxhoz, egyre inkább azon zajlik. Hogy, hogy nem, meg tudják oldani a licenszelést és azon is megélnek a fizetős szoftverek... A többi viszont legálisan ingyenes. --- Nem érdemes ennyire moderálni - a vita időnként csúnyán néz ki, de informatív. Ráadásul nem is az OS-ekről volt vita, csak egyes emberek beszéltek állandóan vitáról, mert az olyan megszokott dolog, hogy van, így biztosan itt is az történik... A hozzászólás módosítva: Hé, 11:35
Az UUP dump hivatalos oldal. A microsoft szervereiről tölt, mégha nem is tudsz róla. Viszont segítettem volna mindenkit több órás (esetleg egy napos) erős gépterhelés és ezáltal több fokos szobahőmérséklet emelkedés elkerülésében hogy ezt nektek előre megtettem. De lényeg a lényeg: win10-et UUPdumpról érdemes letölteni (le generálni).
Idézet: „Linux szerverek vitték hátukon a világot.” Unix - Novell Netware. UNIX alapon indult a Linux, később a Novell is átállt SUSE Linuxra. Onnantól nem követtem, mert "hivatalból" kötelező volt a Windows. De az UNIX még sokáig megmaradt a biztonságos rendszerekben. Idézet: „Lehetőleg nem hivatalos letöltőhelyket ne reklámozzunk!” Írja a moderátor. Bájos. De az UUP Dump nem egy Black Warez oldal. A Microsoft jóváhagyásával adnak egy kiegészítő letöltési szolgáltatást naprakészen.Pont ezért hagyja az MS. Mellesleg a "letöltőhelyket " két szóban írják. Bizony.
Szerintem a letöltő hely, az egy olyan hely, ami letölt valamit.
Lásd: étkezőasztal vs. étkező asztal.
Pontosan. : -) Egyébként van erre egy jó weboldal: https://www.helyesiras.mta.hu/helyesiras/default/kulegy
Ha a hely töltögetne, amit nyilvánvalóan nem tesz: "A „letöltő” melléknevet és a „hely” főnevet különírjuk az alábbi szabály alapján: Ha a(z) hely éppen a cselekvést, tevékenységet végzi, esetleg a folyamatot átéli, elszenvedi, alkalmi jelzőről van szó, ezért a kifejezés különírandó." Ha pedig a letöltőhely nevű fogalomról van szó: "A „letöltő” melléknevet és a „hely” főnevet egybeírjuk az alábbi szabály alapján: Ha arról van szó, hogy a(z) „letöltő” valamilyen képességre, rendeltetésre vonatkozik, a(z) hely nem vagy nem pusztán pillanatnyi cselekvést, tevékenységet végez, illetve folyamatot átél, elszenved, akkor a kifejezést egybe kell írni." Valamint a jelentésen túl is amelyik összetett szót nem ismerik a helyesírás-ellenőrzők, azokat rögtön aláhúzzák pirossal, nincs kegyelem.
Nem azt mondtam, hogy aki Linuxot hasznal, az lop. Egész mást.
Külön mondatok voltak -de elhiszem, hogy felreérthető lehetett. Akkor elmondom: Arra céloztam, hogy Windows-okra mindig is lehetett szovtvereket vásaroni könnyen. Linuxokra nehezebb. A lopásról meg csak azért tettem emlízést, mert éppenhogy a Windows-t magat is, meg a megvásárolható szoftvereket: előszeretettel lopják. Az csak megint egy mondat volt, hogy én kipróbaltam Linux-okat. És szerencsétlenkedesnek éreztem. De ez mar csak egy dolog A hozzászólás módosítva: Hé, 19:01
Igen, sejtettem, hogy csak félreértettem...
Idézet: „Arra céloztam, hogy Windows-okra mindig is lehetett szovtvereket vásaroni könnyen. Linuxokra nehezebb.” Persze, hogy nehezebb, hiszen többnyire ingyen van... ![]() Vagyis elég nehéz olyanért fizetni, amiért nem kérnek semmit... Pl. kell egy "office" program! Windows: Bemész egy számítógépes boltba és megveszed. Linux: Bemész ugyanebbe a boltba, és ott nem értik, hogy miért akarod megvenni, amikor ingyenes? Legjobb esetben is meg tudod venni az adathordozót (pl. CD/DVD/Pendrive) és ki tudod fizetni a munkadíjat (amiért kiírják neked - bár esélyes, hogy szivességből megteszik). Emlékszem, hogy valamikor volt olyan, hogy valamelyik Linux változatot meg lehetett rendelni és CD-n elküldték az adott címre - és ezért elkérték a lemez árát, a postaköltséget, meg valami jelképes összeget (kezelési költség? munkadíj?).
Az első Linuxomat valamelyik vásárban vettem CD-n. Nem sokra mentem vele, mert nem ismerte a Trident 8900D videokártyát.
A ...C-set még igen.
Inkább cégeknél ahol évtizedek alatt több 10 millióért kifejlesztett céges munka és folyamat és tervezőprogram windowsos program lecserélése winről linuxra igencsak hasbaütős még egy nagyvállalatnak is, főleg ha számolunk az átállás miatti leállásokkal veszteséggel is.
Sajnos a Mega-ról így jön le. Kétszer is próbáltam.
az előbb töltöttem le: win10_19045.7417-HU.ISO 4.917.903.360 hossz
winrar csont nélkül kibontotta, tovább nem néztem Mi az a Win10zip?
Standard letöltést válassz. Ne zippeltesd be.
Szerintem az kb abban a korszakban lehetett, mikor még 56k fax modemen keresztül ment az internyet. Meg legfeljebb az ADSL korszakban. Akkor volt jellemző, hogy a különböző ingyenes programokat is CD mellékletként terjesztették mondjuk újságokkal. Mostanában meg már újságok se nagyon vannak, nem hogy CD/DVD mellékletek, mert szinte minden az interneten van.
A Standard volt választva a Download fülön. Evvel lejött egy Win10.zip, amiben minden benne van, ami a Mega oldalon van.
Ma már nem megy a letöltés az időkorlát miatt, majd holnap.
Van amikor a Standard letöltésnél is valamiért csomagolja letöltés előtt.
Jelöld ki egyenként, és így indítsd el a letöltést, akkor nem fogja tömöríteni. Köszönöm Doky586 - https://www.hobbielektronika.hu/forum/topic_post_2693698.html#2693698
Esetleg próbálj meg regisztrálni az oldalra és vagy mega pogrammal letölteni. Ip címhez van limitáció, az dsl esetén router újraindítással megkerülhető.
MAC address váltással a legtöbb helyen megoldható: One-nál (DOCSIS) pl. már kipróbáltam.
Nem neked írom mert tudom, hogy te tudod, csak a te hozzászólásodhoz kapcsolódva:
"3,5"-os HDD-nek viszont szükséges a 12V megléte is, és 1A-es dugasztáp nem mindegyikhez elegendő, mert induláskor nagyobb áramot vesz fel, ami aztán lecsökken. Ha ettől a túláramtól összerogyik a 12V táp akkor nem indul el a HDD." Így igaz, ráadásul a 12V csatlakoztatása után a legtöbb ilyen USB-s átalakító (legalábbis amiket szétszedtem) az 5V-ot is a 12V-ból származtatja az USB áramkorlátjának elkerülésére, így a modern, nagyobb kapacitású HDD-kkel van, hogy a 2A-es táp is kevés indulásnál a 12V + 5V kombinált áramfelvételéhez, főleg, hogy egy olyan HDD, amire a 12V-os ágon 0.8A van írva, indulásnál ~2 másodpercig stabilan 1.7A-t is kiharap a tápból (12V-on, az 5V-é nincs benne). Ráadásul ha rosszkor esik össze a táp, akkor az súlyos hibákat okozhat mint HDD-nél a rámpáról lecsúszó és letapadó fejek, sérült firmware, SSD-nél (típustól függően) bármi is megtörténhet.
Nálam simán letölti, de mindegyikre külön rákérdez hova mentse.
Méretkorlát meg 6 óráig van max. Ezért először az apraja javasolt.
Sikerült a kibontás. Nem a letöltött .zip hibás, hanem a Windows kitömörítője. WinRAR-al símán sikerült. Azért ez furcsa.
Köszi a segítséget.
Egyszer vettem egy USB→SATA átalakítót, amihez gyárilag adtak egy 12V 2A dugasztápot, lazán működik vele egy asztali PC-be való 250GB HDD, még azt is bírta, hogy digitális kábeltévé box erre csinálta a felvételeket.
Ez csak arra példa, hogy rendes HDD is használható külső meghajtóként, csak elégséges tápellátás kell neki.
Persze, mert abban a 250 GB-os HDD-ben csak 1 tányér volt. Egy mai, 3.5" HDD-ben viszont akár 10 tányér is lehet, amit meg kell mozgatnia. Ez a már megvalósult konzumer kategória, a mérnökök tervezőasztalairól viszont még több tányérosok jönnek, amik később kerülnek gyártásba.
Az utóbbi pár év nagyobb kapacitású HDD-i az érdekesek, a korábbiakat elbírják a 2A-es tápok. Meg az is kérdés, hogy kicsit túl van-e méretezve a táp és elbír akár 2.2A-t is, vagy éppen elöregedett és már kiszáradtak benne a kondik, amitől már csak 1.5A-t tud magából kipréselni. "Ez csak arra példa, hogy rendes HDD is használható külső meghajtóként, csak elégséges tápellátás kell neki." Természetesen, ez nyilvánvaló. A hozzászólás módosítva: 8:55
Nagyot még nem szedtem szét mert soha egy sem döglött meg nálam, de most nemrég két kicsi igen, mondom szétkapom őket. Mindkettő wd (
), szinte ugyanolyan a belviláguk is, csak az 500 gigásban 2 míg az 1 terásban 3 tányér van. |
Bejelentkezés
Hirdetés |

Ez most kizárólag a Linuxról és az ott használt programokról szól!!!)
De az UNIX még sokáig megmaradt a biztonságos rendszerekben.