Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villanymotor bekötése

Témaindító: kozmaj, idő: Jún 28, 2006
Lapozás: OK   353 / 353
(#) madazg77 válasza mraulajos hozzászólására (») Sze, 15:42 / 2

Szia,

Egyenáramot (néhány 10V is elég, pl. 12VDC) kell kapcsoli az eggyik tekercspárra. Tudd, pl hogy melyik a plusz. Az lesz pl. kezdet. Musszerrel rá mérsz a másik két tekercspárra, és ahol a pozitív van az lesz annak tekercsnek a kezdete. Igy ellenőrizhető a gombolyítás . Lehet, hogy egy nagyobb ellenállást sorba kell kapcsolnod a tekerccsel, hogy ne terhelje túl a tápegységet.
A hozzászólás módosítva: Sze, 15:49
(#) mraulajos válasza madazg77 hozzászólására (») Sze, 16:20 /

Csak hogy értsem. A másik tekercsben indukálódik feszültség, amit mérni tudok?
(#) madazg77 válasza mraulajos hozzászólására (») Sze, 16:26 /

Pontosan.
(#) Gafly válasza madazg77 hozzászólására (») Sze, 16:44 /

Lehet sokan nem értik:
Gombolyítás = Tekercselés
Minden szakmának van szakmai nyelvezete.
(#) Bakman válasza madazg77 hozzászólására (») Sze, 16:48 /

Elnézést, de ezt nem értem. Egyenáram hogyan indukál feszültséget egy másik tekercsben?
(#) mraulajos válasza madazg77 hozzászólására (») Sze, 16:52 /

Köszönöm! Ez tiszta.
Maradjunk poz. neg. jelöléssel a tekercs végeknél.
Mi a helyes kötés csillag, ill delta kapcsolásnál?
Mikor a kapocsléc ott van előttem, és ki vannak rá hozva a tekervcsvégek, akkor nincs gondolkodás, tiszta minden. Köszönöm a segítséget!
(#) kendre256 válasza Bakman hozzászólására (») Sze, 17:04 /

Amikor rákapcsolod, lesz egy impulzus, az indukál feszültséget egy pillanatra. Digitális műszerrel nehezebb detektálni, analóg műszer kilendül valamerre, azzal jobban látható.
(#) VIM válasza mraulajos hozzászólására (») Sze, 17:11 /

Az mindegy, hogy melyik három kivezetést nevezzük ki kezdetnek vagy végnek. A tekercselés vagy a tekercselő az rendszerint összefogja a három fázis tekercskezdetét és azt úgy hozza ki és ugyanígy a végét is. Nem gondolnám, hogy ettől eltérő lenne a tekercskiveztések kihozatalának kialakítása, ráadásul úgy rendezik a tekercsfejet, hogy a kivezetések a kapocsdekni felé nézzenek és legyenek lekötve, hogy minél könnyebb legyen bekötni a kapocslécre. Ha nem is látszik a kapocsléc alatt, hogy mely szálak vannak egyesítve kezdetnek ill. végnek DE a tekercsfejen nem is esnek egy helyre vagy nem egy irányból érkeznek a kihozatali pontra. Jól elkülönítve van vagy inkább jól felismerhető a három-három szál összefogva vagy az irányuk, hogy merről vannak a kihozatali helyre lekötve a tekercsfejen.
(#) Bakman válasza kendre256 hozzászólására (») Sze, 17:32 / 1

Idézet:
„Amikor rákapcsolod”
Ez hiányzott az eredeti hozzászólásból, nem jutott eszembe, a módszert sem ismertem eddig.

De!

Van egy biztosan gyári tekercselésű kis villanymotorom, ott pont fordítva jelennek meg az indukált feszültségek, mint ahogy madazg77 leírta. Rákapcsoláskor negatív, kikapcsoláskor pozitív előjellel. Feltételezem, hogy a jó tekercsvégek vannak összekötve a lemezekkel.

A csillagontra raktam a GND-t, elöször a bal, majd a középső tekercsvégre raktam a mérőfeszültséget. Mindkét oszcilloszkópos ábrán a mérőcsúcs a jobb oldali tekercsvégen volt.
(#) KU202M válasza Bakman hozzászólására (») Sze, 18:40 /

Egyrészt kendre256 gondolatolvasó, másrészt tekercsPÁROK ??? ról van szó az eredeti hozzászólásban...
(#) Bakman válasza KU202M hozzászólására (») Sze, 18:44 /

Az eredeti hozzászólásban:
Idézet:
„Egy nagy teljesítményű villanymotorból kilóg 6 szál vezeték. ...”
(#) KU202M válasza Bakman hozzászólására (») Sze, 18:52 /

Bocsánat, én eredetinek madazg77 hozzászólását neveztem, amire te válaszoltál:
"Egyenáramot (néhány 10V is elég, pl. 12VDC) kell kapcsoli az eggyik tekercspárra. Tudd, pl hogy melyik a plusz. Az lesz pl. kezdet. Musszerrel rá mérsz a másik két tekercspárra, és ahol a pozitív van az lesz annak tekercsnek a kezdete. Igy ellenőrizhető a gombolyítás . Lehet, hogy egy nagyobb ellenállást sorba kell kapcsolnod a tekerccsel, hogy ne terhelje túl a tápegységet."
(#) Bakman válasza KU202M hozzászólására (») Sze, 19:06 /

Ha két vezeték között tudsz ellenállást mérni, akkor azt nevezhetjük tekercspárnak is, osztott tekercsnek is. Fele itt van, a másik fele vele szemben. Sőt, ide lehetne keverni a pólusszámokat is, de igazábol az a kérdés, hat vezeték közül hogyan lehet kideríteni a tekercsek "elejét" illetve "végét".

Melyik indukált feszültségirányt kell figyelembe venni? Bekapcsoláskor ellentétes, kikapcsoláskor azonos irányú az indukált feszültség. Gyári motoron az utóbbi tűnik jónak.
(#) madazg77 válasza mraulajos hozzászólására (») Sze, 19:31 / 5

Az én emlékeim helyett beszéljen a könyv maga, így tiszta lesz mindenkinek, még nekem is.
Megpróbálom az eredeti leírást betenni ide.
Akit jobban érdekel a téma annak ajánlom ezt a könyvet:
Csillag_haromszog_zegzugkapcsolas_faziskereses
Ebből van ki ollózva a csatolt két leírás.
A hozzászólás módosítva: Sze, 19:35
(#) Bakman válasza madazg77 hozzászólására (») Sze, 19:46 /

Megszületett a kisegér.
(#) madazg77 válasza Bakman hozzászólására (») Sze, 20:31 /

Erre szokták írni: Én kérek elnézést.
Következő: »»   353 / 353
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem