Fórum témák
» Több friss téma |
Úgy emlészem, ha nem basic vagy preferred extended komponenseket pakoltatsz rá (előbbi ugye be van töltve a gépbe nincs felár, utóbbit be kell tölteni plusz meló) akkor 3$ típusonként, nem pedig komponensenként. Ha van 18db ext. kondid akkor, 18x kondi ára +3$
Tudod csökkenteni a 21$-t pl. 1206 yageo 1k van basicben, akkor nem tetetsz rá 1206 remix 1k-t ami nincs basicben. A hozzászólás módosítva: Júl 28, 2026
Jelen esetemben kevés komponenst találok ami basicben is megtalálható és megfelelőek a paraméterek, pl.: C0402 50V X7R 100nF. Helyszűke miatt a nagyobb lábnyom C0603/C0805 nem megoldható. Meg persze nem sok kedvem van mindent újratervezni. Igaz most törlés alatt van a rendelés, csak így kapom vissza a 20USD kupont...
Ha a 18db kondi ugyanaz akkor igen, csak 1x 3USD. De ha 6db 100nF, 6db 1µF és 6db 10µF akkor már 3*3USD.
Érdekes módon az enyém is megérkezett tegnap, miután mindenkivel felvettem a kapcsolatot, az elmúlt 2 napban, akinek köze volt a szállításhoz. Jlc support is besegített, jobban megértik egymást a yun expresszel
Mindenki azonnal abbahagyhatja az aggódást, tegnap én is megkaptam a 2 adag nyákot. Mintha a természet, vagy a túl szoros "szoros" okozhatta, egyik doboz agyongyűrődve. nyilván a maglódi különhajó beszorult, azért is késhetett. ... és a nyák sajnos tervezési hibás, ma újrarendeltem kijavítva...Szerintem nagyjából Mikulásra itt lesz.
Az enyém július 14-én rendelve a JLCPCB-től:
Merchandise Total: $2.10 Shipping Charge: $1.50 Customs duties & taxes: $0.98 Order Total: $4.58 Ma, július 31-én megérkezett, kb. két és fél hét alatt. Ez is 4 napot állt Maglódon. Egy nagy fehér furgon hozta, Foxpost felirattal. Nem kellett semmi mást fizetnem. Ez alapján nem kell izgulni a dupla vám vagy a 3 Eurós extra vámdíj miatt. Máris rendelem a következőt.
Na ez jó hír. Szállítás Global Standard Direct Line?
Igen, a Global Standard Direct Line a legolcsóbb szállítás. Ehhez képest statisztikailag nem jön lassabban, mint a következő az ártáblázatban (Europacket).
Sajnos hamar örültem, mert ma az új rendelésnél egy új tétel jelent meg a JLCPCB-nél: "Temporary custom fee:$3.50" A teljes számlán már egyben mutatják, mint "Import taxes". Merchandise Total: USD $2.20 Shipping: USD $6.15 Discount: -USD $4.65 Subtotal: USD $3.70 Import Taxes (27%) : USD $5.41 Grand Total: USD$9.11 Még valami discount is szerepel, amit nem értek, de a lényeg, hogy a szokásos 2 dolláros PCB +1,5 dolláros szállításból mára $9.11 lett. Két hete ez volt $4.58. Még csak nem is haragudhatok a JLC-re, mert az a $3.5 szerintem az új EU-s vám lehet. Még mindig jobb, mintha belföldről rendelnék.
Ha jól látom egy hónapban 3x adnak kedvezményt a szállításra. Nálam 6.18$ helyett 1.5$.
Viszont az összesítésnél nem mutatják a +3.5$-t. Most csak teszt miatt csináltam egy ilyet (tovább nem nyomom ).
Üdv!
Nos többszöri rendelés módosítás után itt egy kis összefoglaló. Amit nagy nehezen talán megértettem/megjegyeztem. V-Cut-tól lesz tördelhető a panel, ami szép és egyenes széleket ad. De a V-Cut csak NYÁK-ra használható, ha kell a PCBA (NYÁK összeszerelés), akkor már nem. Ott marad a marás(milling) és a bélyeg minta (stap hole/mouse bites). Régi motoros: Idézet: Igaza lett.„Mondjuk a szétesős verzióhoz nem tudom mit szólnak, arra nem esküdnék meg, hogy menni fog.” Ami összezavart, az a JLCPCB-s support kommunikáció (email), mert ott végig a V-Cut-os is elfogadta, hogy minden jó mehet. Gondolom csak a NYÁK-ot nézte és nem hogy PCBA is lesz... Pár hasznos link a JLCPCB PCBA rendeléshez: Fiducial Marks in PCB and SMT Assembly Technical Guidance: V-Cut Panelization Standards ABU: Köszönöm a tippet a basic komponensek használatára. Mivel végülis volt időm így jópárat kicseréltem. Főleg olyanokat amiből a 9 rajzon csak 1-2db kellett. Megjegyzés: volt C0805-ös 10µF Basic kondi is, amiből több (64db)kellett, így már 16USD lett az ára. Inkább választottam egy extended komponenst ami 9,5USD még a + 3USD feeder-dijjal is jobban jöttem ki. Persze ha valaki, csak 1 NYÁK-ot gyártatna akkor a basic a nyerő. Spórolás ahol visszanyalt a fagyi: Van ez a 9az1-ben PCBA rendelésem és mellé még 8db sima NYÁK. Együtt a szállítás ~70USD. Gondolom súly miatt. Szétszedtem a rendelést 2 részbe, igy már 23+25 lett a két csomag. Meg persze akkor 2 kupont is felhasználhatok. Igaz a sima 8db NYÁKra még rájött 14USD vám/adó, de hé spóroltam nem? Hát nem. Bukta 1: A 8db NYÁKra nem tudtam egy 10USD kupont felhasználni(amit csak ezért aktiváltam), mert az csak EasyEDA-s tervekre volt használható és ezeket EAGLE-ben terveztem... Bukta 2: A szétszedést ugyanis az utolsó PCBA újratervezés előtt csináltam. És az újratervezés miatt, pont annyival lett nagyobb/nehezebb a 9az1-ben NYÁK, hogy láss csodát a szállitás, csak erre, 70USD... Talán összejöhetett volna a terv, ha nem kapkodom el az utolsó újratervezést. Sok lett az üres terület. Már csak remélni tudom, hogy a sok rajz módosítás és alkatrész válogatás során nem csesztem el valamit... SB VédővámÚgy tűnik, az átmeneti védővám életbe lépett és mit ad isten, ez is a "kisembereket" sújtja a legjobban. A gyártás és szállítás költségének majdnem 150%-a az adó és vám.
Ez nem számla. De ha ennyi, akkor 7,77 $ ami kb. 320-as váltással 2500 Ft, és ez az ajtódig szállítva (egy belföldi ajánlott levél kb. 1800 Ft nálunk). Ez a "kisembereket sújtja" jellemzés nem helyén való.
Persze létezik a magyar mohóság, ahol az ingyen is drága. És akár még a százalékod is igaz lehet, mégis rossz a megközelítésed. Nézd inkább azt, hogy nagyobb kedvezményt kaptál a szállításból, mint a VÁM.
A szállítási kedvezmény ebből a szempontból irrelváns.
Akkor megpróbálom máshogy kifejezni, hogy mire gondoltam. Miután tételenkénti fix. összegről van szó, így az alacsonyabb árú termékeket nagyobb arányban terheli, mit a drágább termékeket. A vásárolt termékek árkategóriát tekintve korreláció van a termék ára és a vásárló anyagi helyzete között. Így az alacsonyabb vásárlóerejű vásárlót nagyobb arányban terheli ez a fix. összeg, mint a gazdagabb embereket. Remélem, így érthető volt.
Sajnos pontosan értelek, de nem értek egyet veled. Szerintem a végeredmény mindennel együtt is arcátlanul kedvező. Magamat ismételve, a mohóság nem ismer határokat.
Akkor próbáld ki bármelyik magyar nyákgyártó céget... Rá fogsz jönni, hogy ez még így is szinte ingyen van.
Ne bántsátok, egyszerűen most jött szembe vele az új szabályozás és meglepődött rajta, mennyire durva ahhoz képest, amennyibe a tényleg olcsó dolgok kerülnek. Az, hogy most egy NYÁK legyártásánál találkozott vele, ahol elképesztően jó az ár még így a védővámmal együtt is, az csak véletlen.
Szerintem amit ki szeretett volna hozni a dologból az, hogy a tényleg olcsó holmik árához képest ez irreálisan magas tételnek tűnik. Csakhogy itt a szándék is az volt, hogy rárakjanak egy irreálisan magas adót ezekre a tételekre, hogy visszaszorítsák a megrendelésekkel járó postaköltségeket, amik az ittenieket terhelik. Ilyen védővám mellett már kétszer is meggondolod, hogy megveszed-e azt a terméket, aminek a saját ára csak pár dollár, valóban szükséged van-e a huszonnyolcezredik mütyürkére. Azoknál a termékeknél, ahol az ár még így is a külföldi felé viszi a döntést, ott ezt nem fogja meg, belekalkulálod és kész. De így mondjuk nem veszed majd meg a viccesnek kinéző fél dolláros kulcstartót, mert rájössz, hogy tényleg felesleges. Viszont meg fogod venni azt a kamerát, amit idehaza mondjuk 60000-ért adnak, míg odakint ugyan azt kapod 20000-ért így vámmal és áfával együtt is. Én pofátlannak azt tartom, hogy nem képesek külön venni a kettőt, azaz előbb rárakódik a tételre a vámköltség és azt sújtja még az áfa, ergo a 3€ idehaza már 3,81€ adóterhet jelent a terméken lévő eddigi áfán felül. Én abban nem értek egyet, hogy azokat sújtja, akik szegények és ezért olcsóbb holmikat vettek. Aki szegény és kintről vásárol emiatt, az nem az apró mütyürkékre veri el a pénzét, hanem jobban körülnéz. A fent említett példámban, aki szegénységből veszi az olcsóbb termékeket, az nem vásárolt amúgy se túl sok haszontalanságot (ha meg igen, akkor megérdemli), mint a kulcstartó, vagy pittyegő labdácska. Elektronikai alkatrészekből is sokszor lutri volt odakintről rendelni, s így van, amit amúgy se érte meg, annál ez megint nem számít. Nekem mondjuk az egérgörgőhöz való rotary encoder egy kicsit lett volna gondolkódósabb, de akkor is onnan vettem volna, mert még vámmal együtt is jobban jöttem volna ki. Arról nem is beszélve, hogy sok dolog van, amit idehaza jelentősen körülményesebb beszerezni. Az egerembe hang nélküli nyomógombot annak idején majdnem fele ennyiért vettem, mint most a vám + áfa lenne, kb. 180Ft-ra jönne ki darabja az új vámszabály szerint. Megérné? Sajnos azt kell mondanom, hogy igen, mert itthon ennyiért nem kapok hasonlót se. Örülnék neki, hogy háromszor annyiba kerül? Dehogy, ki az a marha, aki saját pénztárcájának ellensége... Az én értelmezésemben a történet a tényleg olcsó tucatszemét ellen szól, s közben a többieknek meg tudomásul kell venni, hogy az ár őket is magával ragadta.
Azért rendelek kínából, mert a magyar cégeket már nem tudom megfizetni. Sokáig kitartottam mellettük, de váltanom kellett. És nem az árképzesükről beszéltem, hanem az uniós sarcról!
De természetesen nem kell velem senkinek sem egyetértenie, egyszerűen csak leírtam a véleményemet. Azt hittem, hogy ez a felület erre is szolgál.
Ha elszakadunk a panelgyártástól, és csak általánosságban értelmezzük a helyzetet, akkor sem érdemes túlgondolni. Ennyi és kész, el kell fogadni. Mindenki eldönti, hogy az így növelt áron számára kívánatos-e a vásárlás, vagy sem egy akármilyen termékre vonatkoztatva.
Ettől sokkal jobban bántja a szépérzékemet az ÁFA létezése, mégse lázadozik ellene senki. A már adózott jövedelmem minden elköltött forintja után további jelentős adót kell fizetnem. És ebben az bánt engem, hogy az állami rész nagyobb mint az a haszon amit a gyártó tud realizálni a termékén, pedig minden kockázat a gyártóé. Egyedül az vigasztal, talán jó helyre kerülnek ezek a bevételi forintok.
Az hogy el kell fogadni, meg az ÁFA-val kapcsolatos véleményeddel egyetértek, viszont nem érzem, hogy "túlgondoltam" volna. De ha te így látod, akkor legyen, pedig nem hinném, hogy rugóztam volna rajta, de hát a kívülálló másként láthatja
![]() Egyszerűen az aránytalanság nem tetszik (annak ellenére, hogy magával szándékkal egyetértek), hogy a kisebb pénzű embereket jobban terheli, mindvégig ennek adtam hangot, és ez az, ami nem tetszik benne. |
Bejelentkezés
Hirdetés |