Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   4068 / 4068
(#) Gafly válasza proli007 hozzászólására (») Júl 26, 2026 /

Vagy mivel elvárás a változó frekvencia (gondolom rágcsálók ellen), szerintem teljesen másként kell megírni a programot.
Például miért kell PWM, 1:1 négyszögjel miért nem jó?
(#) Gafly válasza Gafly hozzászólására (») Júl 26, 2026 /

Fogalmazok másként: Ha PWM-el csinálja, akkor a sweep frekvencián mindenképpen kattogni fog...
(#) Skori válasza Baxi hozzászólására (») Júl 26, 2026 / 1

Ha az impulzusszélesség állandó, de a frekvencia változik, akkor mindenképpen lesz egy alacsony frekvenciás összetevő a frekvenciaváltozás tempójának megfelelően. Ha a PWM kitöltési tényezője fix, és csak az előosztót változtatod akkor nem lesz ilyen hatás - ha mégis van, akkor az szoftverhibára vezethető vissza.
Piezo esetén egy sima soros kondenzátor nem elegendő leválasztásra, mert a piezo önmagában is kapacitív, kell egy párhuzamos tag is (ellenállás vagy induktivitás), de ha a szoftver jó akkor erre nincs szükség.

Olyan oszcilloszkóppal kellene megnézni a jelet, amely képes egy teljes sweep-et felvenni kellő felbontással, hogy vissza lehessen nézni mi történik amikor kattog. Vagy a szoftvert kell újragondolni - de ezt valószínűleg amúgy is meg kell tenni majd.

Amúgy valóban fix 50% kitöltési tényező kellene szerintem is.
A hozzászólás módosítva: Júl 26, 2026
(#) Bakman válasza Baxi hozzászólására (») Júl 26, 2026 /

Akkor "kattog", ha túl gyors a frekvenciaváltás, lásd melléklet.

A felső jelalak azt mutatja, mikor indul egy programperiódus: PR2, CCPR1L, DC1B regiszterek írása. Minden egyes váltás (L- > H és H -> L) egy írási művelet. Az alsó hullámforma a kontroller PWM kimenete.

Ha egy perióduson belül többször írod a PWM-hez tartozó regisztereket, akkor a CCP modul "döccen". Meg kell várni (legalább) egy periódust, mielőtt újra írsz nevezett regiszterekbe. Ezeket a perifériákat nem ilyen gyakori frekvenciaváltásokra tervezték, ezek így működnek.

1 ms "pihenés" két frekvenciaváltás között már elég, lásd második kép.

Mellékszál:
Ha szúnyogriasztónak szánod, legyen alternatív védekezés. A kapcsolás vélhetően működik, hatása azonban nincs a vérszívókra, próbáltam...
(#) Baxi válasza Bakman hozzászólására (») Júl 26, 2026 /

Remdben, köszönöm mindenkinek!
Akkor software-s lesz a gond nem hardveres. Szerintem elengedtem a ccp-t s simán main-be váltogatom a kimenet gyakoriságát, freki váltásnál meg kap egy nagyobb szünetet.
(#) nagym6 válasza Baxi hozzászólására (») Júl 26, 2026 /

A piezo is jobban működik 50% kitöltési tényezővel mint tüskékkel, a PWM itt nem szerencsés.
(#) Bakman válasza Baxi hozzászólására (») Júl 27, 2026 /

Szoftveres PWM esetén nem kell szünet frekvenciaváltásnál hiszen minden mozdulatot a SW irányít. Ha a mostani programot módosítod némi szünettel a váltások között, valószínűleg jól fog működni, a kitöltési tényezőt kell 50 %-ra emelni.

A képeimen lévő logikai analizátoros mérések élő HW-en készültek, az általad is használt PIC12F1840-nel, nem szimulált adatok.

Ahhoz, hogy a kitöltési tényező végig 50 % legyen, a PR2 regiszter módosításakor a CCPR1L és DC1B regisztereket is módosítani kell.

Jelen esetben: duty = (PR2 + 1) * 2, ahol duty = CCPR1L + DC1B.
(#) Baxi válasza Bakman hozzászólására (») Júl 27, 2026 /

Na mindent is kipróbáltam, ha for- ciklusból vagy akármilyen regiszter változás történik kat-an egyett a piezo. Elengedtem., lehet a motor driver nem szereti a kapacitiv terhelést. Majd még talán rá próbálok egy sima fet vagy tranyo meghajtásra. Köszönöm mindenkinek
(#) Gafly válasza Baxi hozzászólására (») Júl 28, 2026 /

Én még mindig nem értem minek a PWM, regiszter írás és szünet.
Ha nekem kellene, csak két ciklus lenne egymásba ágyazva, a belsőben pedig ellentétesre állítanám a kimenetet...
(#) Bakman válasza Gafly hozzászólására (») Júl 28, 2026 /

Idézet:
„Én még mindig nem értem minek a PWM, regiszter”
Azért, mert amíg a periféria dolgozik önállóan, a CPU-nak jut ideje másra is (már ha igény van rá).
Idézet:
„és szünet.”
Korábbi hozzászólásomban leírtam és meg is mutattam, hogy működik a dolog.

Ugyanakkor van egy csomó kérdés, pl. maga a program, fordító stb. A kontroller lazán tudja kezelni a feladatot.
(#) Gafly válasza Bakman hozzászólására (») Júl 28, 2026 /

Értelmezésem szerint csak annyi a feladat, hogy 20 és 40 kHz között kell szirénázni.
(#) Bakman válasza Gafly hozzászólására (») Júl 28, 2026 /

Ettől függetlenül álla az, amit írtam. 50 %-os kitöltésű, változó frekvenciájú PWM.
(#) Gafly válasza Bakman hozzászólására (») Júl 28, 2026 /

Valóban úgy is lehet, de már feladta a kérdező...
(#) Kastler hozzászólása Júl 30, 2026 /

Opto csatoló helyettesítése

Sziasztok, van egy tápegységem, AC 24 volt kimenettel. Nem működik , a primer oldalon egy triak kapcsolja, a triak jó az őt müködtető FOD4216 optótriak nem. Milyen tipussal tudnám helyettesíteni az optótriakot?
(#) proli007 válasza Kastler hozzászólására (») Júl 30, 2026 / 1

Hello!
Pld. MOC3023-al. Igaz a MOC 5mA kapcsolóáramú a Led-nél, a FOD 1,3mA-es. De az áramkörben nem biztos hogy szükség van erre.
A hozzászólás módosítva: Júl 30, 2026
(#) Kastler válasza proli007 hozzászólására (») Júl 31, 2026 /

Köszönöm szépen. Ha jól látom ezek még lábkompatibilissek is.
(#) proli007 válasza Kastler hozzászólására (») Júl 31, 2026 /

Általában egyformán vannak bekötve..
(#) Régi motoros hozzászólása Aug 1, 2026 /

IC nélkül?

Üdv! Van egy pofonegyszerű UPS áramkör. Addig biztosít akkuból delejt, amíg a bemeneti 12.8V kimarad. A legegyszerűbb módon, hogyan oldható meg az, hogy egy LED világítson töltés közben, és kb 100mA töltőáram alá csökkenve ne világítson. Mivel fiók projekt, a felhasználható alkatrészek nagyon korlátozottak, kb NPN/PNP tranzisztor, ellenállás és LED, esetleg TL431.
Cél a minél egyszerűbb, kevesebb alkatrész felhasználás. Köszi.

Ui.: A Li-ion cella balansszal most ne foglalkozzunk...
A hozzászólás módosítva: Aug 1, 2026
(#) proli007 válasza Régi motoros hozzászólására (») Aug 1, 2026 / 2

Hello!
Ha felcseréled a 3,3 ohm-ot a diódával, akkor lehet érzékelni rajta az áramot.
Mivel 100mA esetén ezen 330mV feszültség esik, a bázis-emitter pedig 600mV körül nyit,
Ki kell egészíteni 330mV-al ezt a feszültséget. A váltás nem lesz hirtelen, de lehetne visszacsatolást is alkalmazni. A 12,8V, gondolom állandó, az előfeszítés miatt.

LED-100mA.png

(#) Régi motoros válasza proli007 hozzászólására (») Aug 1, 2026 /

Akkor ha jól értem, és a bázisellenállás alsó tagját szabályozható alkatrészre cserélem,
a kapcsolási küszöb is szabályozható lesz?
(#) proli007 válasza Régi motoros hozzászólására (») Aug 1, 2026 /

Alapvetően igen, de túl sokat ne várj egy BE küszöbfeszültségtől.
(#) Régi motoros válasza proli007 hozzászólására (») Aug 1, 2026 /

Akkor jó lesz. A plusz alkatrészek értékeit nem számoltam...
Köszi a megoldást.
(#) erdgab hozzászólása 17:17 /

időzítő-motorvezérlés

Sziasztok!
Segítséget kérek tőletek mert én nem boldogulok.
Szeretnék két motort vezérelni az egyiket a másikhoz képest késleltetve indítani,aztán mennének addig amíg le nem állítom őket,nem idő függvénye.Sajnos nem jött össze ,az oka megvan,de megoldás a tudatlanságom miatt nincs.A mellékletben lerajzoltam mit szeretnék.Az áramkörök külön-külön működőképesek csak együtt nem.Az időzítő jel bemenete nem lehet tartósan a negatív ponton,mert úgy nem működik az időzítés.Szeretnék valami megoldást kérni tőletek.Nem ragaszkodom minden áron az 555 ic-hez,lehet valami cmos is.Az időzítés kb. 1 perc lenne.Az időzítőnek -15 és +40 fok között kellene működni biztonságosan.Az idő pontosság most kicsit másodlagos, 5-10mp eltérés nem gond a hideg illetve meleg hőmérsékleten.
Bocsánat,hogy lay6-ban rajzoltam!
A segítséget Tisztelettel megköszönném!
(#) proli007 válasza erdgab hozzászólására (») 18:55 /

Hello!
Valami képformátumot tehetnél fel, mert nekem nincs Sprintem, így a szándékodat sem látom..
(#) proli007 válasza erdgab hozzászólására (») 19:06 /

Hello!
Valami képformátumot tehetnél fel, mert nekem nincs Sprintem, így a szándékodat sem látom..
De lehet valami ilyesmire gondoltál?
Amúgy percekre időzíteni, már nem szerencsés 555-el, mert elkót kel használni az időzítéshez. Az pedig szivároghat különböző hőfokon.
(#) ADK hozzászólása 19:07 /

Aktuátor tekercs kivezérlése

Sziasztok!
Ötleteket, segítséget szeretnék kérni. Van egy GAC ESD5550E belső égésű motor fordulatszám szabályozó elektronikám és egy hozzátartozó ~ 2 Ohm-os tekercsellenállású ADC225-ös aktuátorom.
Mivel a mechanikus adagoló karakterisztikájával nem tudom a szabályozót a motorhoz hangolni arra gondoltam, hogy egy EDC adagolót hajtanék meg az ESD-vel. Igen, de az EDC adagoló tekercsellenállása ~ 0.8 Ohm amit közvetlen nem tud lekezelni az ESD. A kérdés, hogy miként megoldható az illesztés?
Arra gondoltam, hogy a gyári aktuátort meghagynám műterhelésnek és csak az azt vezérlő PWM jelet venném alapul és ahhoz készítenék egy végfokozatot. Ha van bárkinek ötlete esetleg rajza ami működhet az megköszönném!
Köszönöm az építőjellegű hozzászólásokat.
(#) erdgab válasza erdgab hozzászólására (») 19:47 /

Szia!
Talán így látható.
(#) proli007 válasza erdgab hozzászólására (») 20:34 / 1

Igen, ha a 2-es lábat fixen a GND-re húzod, akkor a kimenet magas lesz fixen.
De minek 12V-os és 24V-os relé? Nagy áramú a 24V-os relé?
Egyébként így terheli a 2-es motor árama az 1-es 24V-os relét is.
A reléhez ajánlott védődiódát tenni!
A hozzászólás módosítva: 20:36

ON-DLY60s.png

Következő: »»   4068 / 4068
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem