Fórum témák
» Több friss téma |
OFF
Egy utólagos megjegyzés a Triad HS60 interstage transformer 20kHz-es négyszögméréséhez - az egész interneten nem található ilyen 20kHz-es négyszögmérésről fotó... Mivel ilyen magas frekvenciás négyszögjelet mérés céljából NEM adnak interstage transformer-re. De viszont most már van egy ilyen mérés, aminek az oszcilloszkópos fotóját én tettem fel (1v/div) ![]() ON Más: Kicseréltem az eddig próbára betett BB3553AM buffert a végleges LH0063K -ra, és jó híreim vannak ezzel kapcsolatban: - kisebb az áramfelvétele az LH0063K-nak, ami 30mA körüli, tehát majd kevésbé fog melegedni - optimalizálni lehet a tápfeszültség pontos beállításával a minimális THD-t - ez a minimum +13v/-14v-nàl van, itt 1kHz/2,83v szekunderköri kimenőfeszültségnél 0,002% a THD+N (Ezt úgy tudom mérni, hogy a hanggenerátorom 0,014% THD+N bemeneti értéke felmegy 0,016%-ra )TJ. A hozzászólás módosítva: Júl 22, 2026
Több hónapos várakozás után kaptam fotókat a tekercselő mestertől, elkészítettek egy próba menetsort a TRIP-FET unity coupled SE erősítő kimeneti quadrifilar transzformátor tekercstesten
![]() Nem volt sima az ügy mondta, esztergáltatni kellett a 4 huzaltekercset tartó acélrudat is, de mint a fotón látható sikerült megoldani a dolgot. A fotót kielemezve úgy számoltam, hogy 12x4=48 menet fér fel egy sorban a 0,9mm huzalból, a csévetest magassága pedig kb. 11 sort enged majd meg...így kb 132 menet lesz a végeredmény. TJ.
Elkészült a fotó az első quadrifilar tekercselésről, egy ember magasságát majdnem elérő gépen dolgozott rajta a mester - szerintem igencsak látványos lett a munka végeredménye
![]() TJ.
A hétvégére elkészült a két quadrifilar tekercs, aminek a fotóját, továbbá a kapacítás és az ellenállásmérésének az adatait felteszem.
A szigetelő varnishcsöveket majd ráhúzom a kivezetésekre, amelyeket jelőlésekkel látok el, hogy az összekeveredésüket elkerüljem Majd jön a CACC100 amorf vágott mag, és a hozzájuk tartozó rézzel bevont keretek összeszerelési folyamata. Természetesen a vágott magok és a rézkeretek közé bekerülnek a 0,5mm vastag kartonlappból kivágott papírok.TJ.
Ideiglenesen összeszereltem csavarozható bilincsekkel az egyik quadrifilar tekercselésű kimenőt. Azért csavarozhatóval, mert a végleges kivitelnél golyós fix bilincsek lesznek, amelyek nem bonthatók, csak levághatók
![]() A légrést 0,3mm-re (2x0,15mm) állítva elértem a célul kitűzőtt 60mH-s induktivitásértéket 100Hz-en mérve, amit a korábbi Tango CH120m/2WD is tudott. TJ.
Eljött hát ez az idő is
a legújabb fejlesztésű quadrifil tekercselésű kimenő transzformátor tesztelése és bemérése.A TRIP-FET unity coupled SE kimeneti fokozatának a meghajtását már a Triad HS-60 trafó végezte, a korábban használt Altec 15095 studiótrafó 40kHz-es határfrekvenciája után most 100kHz-en van átvitel felső határa (-3dB). Gondolom minden ezzel összefűggő paraméter is feljavult ahogyan csak bírt ![]() TJ.
Összeszereltem a második quadrifilar tekercselésű transzformátort, minden mért paramétere egyezik az elsővel - ezért igen nagy dicséret illeti a tekercselő mestert!
![]() Méréseik: - frekvenciamenet 1W/15R: <8Hz - 100kHz (-0,5dB/3dB) - teljesítmény frekvenciamenet 5W/15R: 25Hz - 100kHz (-0,5dB/3dB) - THD/1kHz/1W/15R: <0,03% - THD/1kHz/5W/15R: <0,2% TJ.
Sikerült 4mm-es sárgaréz menetes szálat venni, ami 60mm-es darabokkal a két tartókeretet középen összefogja. Végül véglegesre szereltem csavaros bilincsekkel a 2 darab quadrifiláris kimenő transzformátort, mert a tervezett golyós fix bilincshez valami speciális pántoló fogó kellene.
TJ.
Látszólag a tekercsen nincs külső védelem. Gondolom itt nem merül fel érintésvédelmi elvárás, de a mechanikai védelem miatt érdemes lenne rátekerni legalább egy vastagabb kartonréteget. Kár lenne ha megkarcolódna a szép színes vezetéked.
A quadrifilar tekercseken természetesen van szigetelőréteg, ami átlátszó
Szándékosan lett az átlagosnál jóval vastagabb öntapadós átlátszó műanyag szalag kiválasztva, hogy a lila/zöld 4 huzalos tekercselés mindenki számára jól látszodjon...ez is egy reklám ![]() Más: Lemaradt a két kimenőtrafó induktivitásmérése, ezt most pótolom. TJ.
Szerencsére felgyorsultak az események, ma délután lézerrel kivágták a sasszi különböző méretű lyukait
![]() Hétvégére így már van programom, fúrás, faragás és reszelés minden mennyiségben ![]() TJ
Megkezdtem a sasszira szerelt alkatrészek felerősítési lyukjainak a kifúrását, mivel én jelőltem be őket - igen pontosra sikerültek
![]() TJ.
Megterveztem az LH0063CK buffer + a MOSFET-ek pozicióit a hűtőbordákon, és elkezdtem a lyukak kifúrását.
A sasszira felkerültek a Triad HS-60 bemeneti transzformátorok (a szürke trafók a szürke színű sasszin fenomenálisan néznek ki ), valamint az XLR/RCA választókapcsoló ![]() TJ.
A hűtőbordákon lévő MOSFET-ek vezetékezésének a rajzát felteszem, a nagyáramú huzalok nem keresztezik egymást (van aki szerint ez is beleszámít a hangzásba
))TJ.
A jobb és baloldali hűtőbordák felszerelésével kezdődött a hét, munkában is volt a kerek tűreszelő. Mivel a hűtőbordákra szerelt távtartók is kézimunkával készültek, mindegyik lyuk preciziós egyedi beállítást igényelt
![]() A második hűtőborda furatainak az átjelőlése és kifúrása már olyan jól sikerült, hogy 12db rőgzítő csavarból elsőre 10-et betudtam a helyére csavarni ![]() TJ.
A sasszin minden alkatrésznek a felerősítése rendben, következik a doboz elején és a hátulján elhelyezkedő kapcsoló+ csatlakozók helyének kijelőlése/kifúrása.
TJ.
A negatív segédtápfeszültség Black Gate kondenzátorának kellett helyet találni, ami remélhetőleg a majd legkisebb távolságról kapja a töltőáramokat.
Megkezdtem a doboz hátuljára kerülő kapcsoló/IEC aljzat/biztosítékház helyének a kifúrását/reszelését - hát ez nem egy egyszerű eset ![]() TJ. Idézet: „Szerencsére felgyorsultak az események, ma délután lézerrel kivágták a sasszi különböző méretű lyukait” Idézet: „Megkezdtem a doboz hátuljára kerülő kapcsoló/IEC aljzat/biztosítékház helyének a kifúrását/reszelését - hát ez nem egy egyszerű eset” Nem értelek! Miért nem vágattad ki a lézerrel ezeket is, nem kellene szenvedned! Megtervezni a kivágások helyét könnyebb, mint reszelgetni.
Ha már a mechanikai részletekben turkálunk -egyetértve veled a kivágások lézeres hiányában-, teljesen félre csúszott a vezérvonal.
Már lassan ott tartunk, hogy "fúrtam egy lyukat" -> éljen, éljen, aztán tettem bele egy csavart -> kitüntetést érdemlő teljesítmény, és ha még alátét és anya is kerül rá, akkor az már szobrot kíván magának. Kit érdekel ez a sok apró piszlicsáré mechanikai ténykedés. Nem szánom sértésnek, de ez már ebben a fomrában Mek-elek szintje, ami bizony nem egy hízelgő minősítés.
A quadrifilar tekercsek 7 hónapos herce-hurca után készültek el, egyáltalán nem volt biztos, hogy ez az ötlet megvalósítható lesz...
Jelenleg megpróbálom az októberi Audio Expora elkésziteni, így minden alkatrész, és megoldás kitalálás alatt van - igazi csináld magad helyzet ![]() TJ.
A mai napnak is megvolt az eredménye
![]() Elől helyére került az XLR/RCA csatlakozó + TKD T65CS mono attenuator, továbbá a hátsó traktus...IEC aljzat/kapcsoló/biztosíték + WBT0730 Signature hangszóró csatlakozók. TJ.
Rengeteg munkát belefektetsz (a dokumentálásba is), de az IEC csatlakozóinak a sarkai mellett belátni a dobozba...Nem tudom elhinni, hogy a gondosság kimerül a válogatásban, tervezésben.
A lekerekített sarkokkal kivitelezett IEC aljzat lecserélve szögletesre
![]() TJ.
Külső szemmel mindig könnyebb! Ha ez segítség, akkor ezt etikusnak tartom!
Felszereltem az "ideális" MOSFET-et a hűtőbordára (VMP1+2SJ50+2SK135), a VMP1 VMOSPOWER FET alatt Alumina szigetelő alátét van a kisebb drain/GND kapacitás elérése miatt
![]() TJ.
A hálózati transzformátor felszerelésével kezdetét vette a TRIP-FET unity coupled SE összeszerelése
![]() A Shindengen 25A-es graetz hidak a lehető legközelebb kerültek a Cerafine 15.000µF-os pufferkondenzátorhoz, gyakorlatilag a saját lába lesz ráforrasztva a kondi kivezetéséhez ![]() A két Tango 100mH-s fojtó rögzítésénél a hálózati transzformátor csavarozási pontjait használtam fel, hogy ne legyenek mindenféle további plusz furatok a sasszi felületén ![]() TJ.
A vezetékezés első lépése a testelés kialakítása, itt a dual monó kivitel okán a mértani középen csatlakozik rá a trafó drótja. A testvezeték a megszakítás nélküli(!) kivitelnél M27500 USA katonai szabványú, 18 AWG átmérőjű ezüstözött vezeték.
TJ.
Azzal tisztában vagyok, hogy áramköri tudásban sehol sem vagyok hozzád. Azonban jobbító szándékkal megjegyezném, hogy egy hifi újságban 2005-ben láttam az aktuális új földcsillagpont elvet. Én azóta ezt használom. A képeden próbáltam ezt ábrázolni.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |

)