Fórum témák
» Több friss téma |
Jah, azt hitem hogy te már fixen tudod honnan veszed.
Én sztem valami 555-öst csinálok akkor.
Szerintem nem az a kérdés hogy hol kapni. Hanem hogy
megéri e megvenni ! 5000 alatt nem kapsz ! én néztem már egy pár tipust de ha magad megcsinálod negyed anyiból kijön !
Persze, de ha jó áron van akkor valjuk be, meggondolandó lenne a dolog. Így viszont maradok az eredeti ötletnél
![]() Meg ha már írok, kérdezek is: Normális az, ha 20 perc után a szekkenner üvege langyos? 4db 4W-os cső van benne + 2bd 4....20W gyujtó. Ikerkapcsolában van a cucc.
Ez igaz. mérlegelek majd.
20 percig világítasz? Szerintem normális a melegedés (langyos).
Ekkor lesz nekem a leg jobb erdmény, próbáltam 10-el azzal rossz volt, lehet elég lenne 15 is, de jó ez így
![]() Végülis nem okoz semmi problémát a melegedés, csak mindíg félek, hogy rátapad a nákra a fólia és nem tudom leszedni.
Szeretném megkérdezni, hogy valaki használt e már nagyobb teljesítményű csövet levilágítóba?
Én ezt néztem ki magamnak UV cső 5 felül, 5 alul. A csövek között, alatt síktükör. Kétoldalas levilágító
Nem túl nagy a teljesítmény , csak 2w-al több a sokak
által használt f8t5blb csőnél . A 10db csővel szuper lesz a levilágítód !Várjuk a képeket!
Amúgy én is most alakítom 10 csövesre a "bőröndkét"
a 4-4 cső túl messze volt egymástól de 5 cső már jól lefedi a 20*30cm es nyákot
Most jelenleg úgy terveztem a lavilágítót, hogy a panel és a cső között mindössze 19mm van. Remélem ez nincs túl közel. Arra gondoltam, hogy ha minél közelebb van a csővekhez a panel, akkor így a legkevesebb a kisugárzott fényáram veszteség, ergo: rövidebb levilágítási idő.
Jó lesz ez a megoldás?
Érdekes elgondolás. Én meg azon filózom hogy meszebb tegyem-e a csöveim, mert úgy kisebb lenne az alávilágítás. Amúgy neketek milyen távol vannak a csövek egymástól ? Nekem 43mm a hossztengelyeik között.
Terveim alapján, a csövek egymás közötti távolsága 10mm, a hossztengelyek mentén. 5db cső.
Hát ha a tengelyek között 10mm van akkor max 5mm lehet a sugara 1 csőnek
![]()
Jaj! igen pontosan. Elírtam, igazad van, bocsánat. A cső-cső fala között van 10mm
![]() Talán gond, hogy ilyen közel lesznek a csövek?
Amint elkészül, rögtön teszek fel képet is. Csak azok a piszkos anyagiak.... Még pénz kell rá, hogy megépüljön teljesen. kb 50.000 HUF.
Korábban nyitottam egy témát a fotolakkal kapcsolatban, amit Norberto sikeresen törölt. Véleményem szerint helytelenül. Ugyanis azóta sem találok a lakkról konkrét, összefogott egyben megfogalmazott információkat itt az oldalon. Az indok, amivel törlésre került, számomra nem elfogadható. Nem azért, mert nekem kellene, mert ismerem a lakkot kellőképpen, ugyanis fotózok már közel 8 éve vele. Mások, akik most kezdik a nyák gyártás fortélyait elsajátítani, azoknak talán hasznos lett volna.
Nincs szándékomban vitát nyitni, csak leírtam a véleményemet. Ja, és nem sértődtem meg ![]() Köszönöm.
Én egy egszerű megoldást választottam. Vettem a boltból 10W-os konyhai armatúrát, és az abban lévő foglalatot, elektronikus előtétet asználom fel.
50 ropi????
Annyiért már boltit kapsz ![]() Nem sok egy picinykét?
Szerinted akkor én minek írtam a cikket?
![]() Nem kötöszködés, csak úgy írtam. Szóval meg ne sértődj nekem ![]()
Természetesen nem sértődtem meg. Dehogy.
![]()
Igen kb ennyibe lsz majd. Néztem a bolti levilágítókat, de a legolcsóbb is 89.000.- És egyoldalas. Persze volt extrém kivitel is, ami kétoldalas. vákum szivattyús, nyomásmérővel, és tele extrával potom 800.000 Ft....
Igazából a 10db előtét és a 10db cső dobja meg az árat. ez kb 40.000 Ft
Sziasztok!
van itt egy (elektronika nélküli) canoscan 8400F scanner, az aljába kényelmesen lehet fénycsövet szerelni, a tetejébe is lehet valami kisebb csövet rakni. ingyen elvihető Kispestről. érdeklődni MAGÁNBAN, ha nem kell senkinek, jövő hétvégén kidobom
Ez igaz!
Nem lett volna olcsóbb megoldás ugyanez ledekkel? Cree UV?
elképzelhető, sőt! olcsóbb lenne. Én valahogy mégis a neont választottam, talán mert a gyári levilágítókban is neon van. Ja, és nem a " fekete" csövet fogom használni, hanem a "fehér" BL tipust
Én is tervezek hasonlót, mint amit te építettél, csak sajna nincs ennyi nélkülözhető anyagi dolgom
![]() Viszont elég a ledekhez pár darab áramgenerátor, így könnyű is lenne, meg keveset is fogyasztana ![]()
Miért nem ikerkapcsolásba pakoltad a csöveket? Nálunk 600Ft egy gyujtó, így 6000 hejett 3000 ből meg lehetett volna úszni.
Sziasztok!
kezd egy kicsit eldurvulni a helyzet ! ![]() 50.000-80.000-ről beszélgettek ,mikor a házi levilágító lényege hogy olcsó ,testreszabható ,és hasonló legyen a kapacitása mint egy gyári levilágítónak...szerintem na de ,én nem értek hozzá ,csupán saját tapasztalatokat és ötleteket közlök!ha valakinek sok pénze van akkor építsen 10-20 csöves masinákat ,gyári NEON csövekkel meg fojtókkal ,de szerintem felesleges. Én egy HGL lámpát szereztem(SZEREZTEM) erre a célra.Tökéletesen megfelel ,hozzá egy régi de megbízható gyújtót is.(SZEREZTEM) Családtag ,jó ismerős...tuti van neki egy fölöslegesen... A dobozba célszerűnek tekintem hogy egy kinyitás védelmi mikrokapcsoló is helyet kapjon ,ugyan is nem árt ha a UV sugárzás nem közvetlen a szemünket ,hanem a NYÁK-ot éri ![]() Néha ,főleg itt ennél a doboz építésnél jól jön hogy asztalosnak tanulok ,mert a dobozt ingyen sikerült kihozni ,a tanárom jó ismerős ![]() azt hozzá kell tenni hogy ,,hulladék" anyagból lett ,de olyan mintha új lenne!!!!!! Tehát hölgyek urak ,egy kis fa ,egy egyszerű ám de hatásos elektronika ,egy kis üveg és egy kis találékonyság ,és szinte pénz nem is kell. Hisz erre vannak az ismerősök ![]() Ha valaki nem ért egyet velem ,az se baj ,csak egyszerű eszmefuttatásnak gondoltam ezt a nem épp rövid szöveget leírni ,meg hát unatkoztam is ![]() Mindenkinek sok sikert ![]()
Azért ne általánosítsunk.
Először is: Az UV fénycsövek hatásfoka lényegesen nagyobb, mint a HGL lámpáké. Másodszor: Nincs mindenkinek olyan ismerőse, akinél "csak úgy, elfekvőben" van egy működőképes HGL lámpa. Harmadszor: Az ismeretségi körben nem mindenkinél akad olyan, akinek a fenti HGL lámpához való fojtója volna, "csak úgy, elfekvőben". Negyedszer: Amennyiben mind a lámpát, mind a fojtót meg kell vásárolni, az is pénz, nem is kevés. Igaz, hogy kevesebb, mint a BL(B) csövek, és szerelvényeik, de már az elején is az volt a véleményem, hogy 2x5 cső felesleges. Persze az építő tudja. Ötödször: Jó Neked, hogy asztalosnak tanulsz, és volt annyi hulladék faanyag, amiből össze tudtad hozni. Akinél ezek nem állnak fenn, annak marad a selejtes scanner, kiváló doboznak, igaz, főleg egyoldalas NYÁK készíthető (vagy mindkét oldalt külön kell levilágítani). Ezzel nem azt akarom mondani, hogy nem becsülendő a Te munkád, de ne általánosíts! Valaki megelégszik egy két-háromcsöves levilágítóval, kidobott scanner dobozban (mint pl. én is), van, aki épít egyet fadobozzal, védelemmel, HGL lámpával, és van, aki 2x5 csöves, kétoldalas, profi levilágítót készít. Sőt, olyan is van, aki UV LED-eket használ. Ha mindent meg kell vásárolni, mert nem fér hozzá az illető, akkor mindegyik többé-kevésbé drága. De ha valaki olyan szerencsés, mint Te, akkor persze jó neki, és örülhet!
Persze, mindennek az alfája és omegája a pénz.
Viszont - azt hiszm, Topi írta egyszer - az igényes munkára áldozni kell. Lehet "szenvedni" (szándékosan idézőjelben!) a nem megfelelő eszközökkel, pl. egy "pici óccó" piaci multiméterrel, ami +/- 10-20%-ot simán csal, vagy venni egy jót, drágábban. Lehet kínlódni egy pisztolypákával, vagy venni egy Solomon, Fahrenheit, vagy Weller állomást. Lehet "órákig" világítani lámpákkal, félni, hogy eltörik/megséről/megvakít/megráz, vagy építeni egyet csövekkel v. LED-ekkel. Én személy szerint inkább összegyűjtöttem a rávalót. Az elektronika amúgy is a türelemről szól. Manapság azonban elharapózott az "Adj Uram, Teremtőm, de most azonnal, izibe!"-módi. Ha nincs meg azonnal, dolgozni kell érte, már nem is jó! (Persze, igen nagy tiszteletem az igen kisszámú kivételnek!) Szóval én megvártam, míg összejön hozzá minden, megépítettem, és használom. (Mielőtt vád érne: Korábban én is HGL lámpát használtam. Előbb töretlen búrás, belső fojtóst, majd tört búrás, külső fojtóst. De amikor meglettek a csövek, a fojtók, a gyújtókondik, a scanner, és összeraktam a mostanit, rájöttem, mennyire "kínszenvedés" volt a lámpázás ehhez képest. Szóval ha valaki türelmetlen, az vegyen lámpát, világítson azzal, aki meg nem, az rakjon össze egy ilyen levilágítót, még ha tovább is tart...) [off]A múltkor polemizálgattunk, és a lustasággal, az azonnal-mindent-akarással kapcsolatban ezt írtam: Idézet: „Valamikor (amikor még én voltam kezdő, úgy 100 évvel ezelőtt... ) az ember, ha egy digitális órát akart összerakni, akkor ahhoz kellett mondjuk 10-12 CMOS IC (vagy még több), amit csak hetekig tartó utánjárással, 3-4 boltban lehetett megvenni. Meg kellett hozzá még egy marák passzív alkatrész is. Azt további 2-3 üzletben tudtad megvenni. Azután, ha valahogy sikerült összevadászni az alkatrészeket, nekiláttál (horribile dictu: négyzethálós lapon, ceruzával, radírral, és vonalzóval a kézben!) NYÁK maratási mintát rajzolni-tervezni. Ez további 1-2 nap volt. Akkor láttál hozzá a NYÁK megrajzolásához (asszonytól lopott körömlakkal, lereszelt injectios tűvel és fecskendővel, vagy vízálló tussal és redisz tollal), és ha egy cseppet is igényes voltál magaddal, meg a munkáddal szemben, akkor ez is igénybe vett néhány napot. A maratás már gyorsan ment, de a hiánygazdálkodás miatt 0,8-as fúrót csak elvétve lehetett beszerezni, akkor viszont célszerű volt egy marékkal "betárazni", mert a "jó, orosz minőség" kb. 10-20 furat után eléletlenedett (ha addig el nem tört!). Jöhetett a forrasztás, ha jó pákád, és megfelelő cined volt, akár "hipp-hopp", egyetlen nap alatt beforrasztgathattad az alkatrészeket! És akkor még nem beszéltem a tervezésről, ami fejben történt (nem volt még szimulációs program, sőt, igazán számítógép sem!), mi több, még a NYÁK tervezést is fejben kellett kezdeni, semmi SprintLajout, Eagle, Protel, stb. Ha minden jól ment, egy ilyen "egyszerű" cucc összerakása akkor is legalább egy hét volt! Ma pedig: Elszaladsz a legközelebbi nagy alkatrész-kereskedőhöz, jó esetben előre, neten megrendelted az alkatrészeket, amik már összekészítve várnak rád. Megveszed, otthon számítógépen megtervezed a NYÁK-ot, nyomtatod és vasalod, vagy felfotózod a gyárilag fényérzékenyített lemezre, maratod (sósav-hyperol-lal, mert az "villámgyors"!), pikk-pakk fúrod (ha nem SMD!), közben már melegszik a páka, beülteted, próba, kész. Az egész - jó esetben - egy nap, beleértve, hogy a neten megkerested a megfelelő kapcsolást is! Mert tervezni, gondolkozni nem érnek rá. Nem olvasnak, nincsenek tisztában a legalapvetőbb dolgokkal (tranzisztor működése, mire jó az ellenállás, mi a különbség a polarizált és a nem polarizált kondenzátor között, stb.) Ezt a tudást mi - anno - könyvekből, Ezermester újságokból "vadásztuk" össze. Anno csak azért iratkoztam be a Szabó Ervin könyvtárba (a nagyba), meg a Műszaki könyvtárba is, mert az összes, környékbeli könyvtárban fellelhető elektronikai témájú könyvet már kétszer-háromszor kiolvastam. Azok a füzeteim, amikbe kijegyzeteltem ezeket, még a mai napig megvannak, és féltve őrzöm őket!” Bocsánat a hosszú post-ért!
ha lett volna üres Scanner dobozom akkor én is abba csináltam volna ,az volt az első ötletem ,de nem találtam ,egy scannert meg ezért feláldozni...nekem nem éri meg ,ezzel csak azt akartam mondani ,hogy nem kell annyi pénzt belefeccelni ,olcsóbban is ki lehet hozni!
8 perc levilágítási idő nem sok... És nem vagyok szerencsés ,egész nyáron melóztam hogy legyen egy kis pénzem ,hogy tudjam az asztalosság mellett a hobbym fenntartani ,és ezért kell kevés pénzből kihoznom! Egyáltalán nem általánosítottam ,ezt kihangsúlyozom ,ugyan is ,,Ha valaki nem ért egyet velem ,az se baj ,csak egyszerű eszmefuttatásnak gondoltam ezt a nem épp rövid szöveget leírni ,meg hát unatkoztam is" tehát nem én vagyok az aki általánosít ,hanem TE vagy az aki személyeskedik... ezt egy ötlet ként írtam ,mert ugye a Topic célja hogy másoknak is segítsen ,mint ahogy nekem is sok ötletest és segítséget adott...ha tudni akarod egy kezdő ,18 éves emberke vagyok akinek nem pottyan minden az ölébe! egy példa:4 éve egy Sony Ericsson k700 -ért 1 évet szenvedtem!a régi telóm eladtam ,fél évig nem volt telóm ,aztán kölcsönt szereztem ,amit nyáron fóliába (10.000Ft ot 300 /óra) melóztam vissza!nem beszélve hogy anno a 31.000Ft os ár mellett kellett 10.000Ft ot költemem ,saját és eladói átverés miatt... utólag arra kérnélek hogy legközelebb ne pontokban írd meg válaszod ,az olyan lealacsonyító mind rád(nem tudsz fogalmazást írni) mind rám nézve(nem tudok olvasni) tehát még 1x:ezt azért írtam mert nem kell súlyos pénzeket kiadni egy viszonylag jó munkáért! Simpi hozzászólására:a levilágítóm 3/4 éve készül és még nincs kész teljesen!!!tehát nem várom hogy az ölembe hulljon!!! azért köszönöm a válaszaitokat! sok sikert mindnekinek továbbá is ![]() |
Bejelentkezés
Hirdetés |