Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Bojler javítása, kérdések
 
Témaindító: lift, idő: Feb 22, 2007
Lapozás: OK   6 / 130
(#) zolika60 válasza skynny hozzászólására (») Jan 23, 2009 /
 
Látod ezért nem kel ilyen dolgokkal próbálkozni többek közöt. Valóban bevízsgálhatja a szogáltató az órát. De nem biztos, hogy rád tudja bizonyítani a rongálást. Ezért javaslom minél előbb kérd a cserét. Miné tovább vársz annál rosszabb.
(#) skynny válasza zolika60 hozzászólására (») Jan 23, 2009 /
 
Szia és köszönöm válaszod,azt fogom tenni!
(#) phobia hozzászólása Feb 14, 2009 /
 
Sziasztok!
Nagy problémám lenne.
A bojlerben a fűtőszál nem rég lett kicsierélve. Egy hétig körülbelül volt rendesen forró vizünk, aztán egyik nap a villanyórán a kapcsoló lekapcsolódott, ami az éjjeli áram felelőse. S amióta azt visszakapcsoltam (4 napja) azóta csak langyos a víz. Bekapcsol rendesen és fűt, de egy fűtéssel nem fűti fel maxra, csak épphogy pár fokkal lesz melegebb... Ez vajon mitől lehet? Amúgy maximumra állítottam a hőfokszabályzót. Valaki tudna segíteni?

Mea
(#) phobia hozzászólása Feb 14, 2009 /
 
Sziasztok!
Nagy problémám lenne.
A bojlerben a fűtőszál nem rég lett kicsierélve. Egy hétig körülbelül volt rendesen forró vizünk, aztán egyik nap a villanyórán a kapcsoló lekapcsolódott, ami az éjjeli áram felelőse. S amióta azt visszakapcsoltam (4 napja) azóta csak langyos a víz. Bekapcsol rendesen és fűt, de egy fűtéssel nem fűti fel maxra, csak épphogy pár fokkal lesz melegebb... Ez vajon mitől lehet? Amúgy maximumra állítottam a hőfokszabályzót. Valaki tudna segíteni?
(#) Bercisas válasza phobia hozzászólására (») Feb 14, 2009 /
 
Szia. Sztem a kismegszakitót kapcsold le,szedd le a burkolatot aztán F.betétröl kábelek le.
Müszer ellenállásmérés fbetét két láb között,aztán test-fbetét egyik láb majd másik láb.De lehet hogy csak a kábevég oxidált el vmelyik és nem érintkezik normálisan pedig itt fontos a JÓ kontaktus.
UI:ha test és fbetét között MEGAOHM-nál kissebb a mért érték,akkor betét csere.
(#) patexati válasza phobia hozzászólására (») Feb 14, 2009 /
 
A vezetékek,saruk is ki lettek cserélve??Azt is kell ha csere van!!Sőt jól össze kell nyomni a sarukat,hogy szorosan fogóval menjenek csak rá a betétre meg a hőkioldóra és a hőszabályóra!A sarukat forrasztani kell nem elég rányomni!!Én 2.5-ös sodrott rézzel gyártom ha kell a bolti szar!!Biztos kontakt hiba lesz ,de előfordolhat a szabályzás hiba is!Világít a lámpicsek rajt és úgy nem melegít rendesen??Vagy feszt világítt ha van rá kapcsolva épp fesz??
(#) patexati válasza phobia hozzászólására (») Feb 14, 2009 /
 
Ja a lekapcsolást illetően azt valami zárlat (ÖSSZEÉGETT A VEZETÉK A BOJLERBEN EGYMÁSSAL VAGY A NULLÁZOTT FÉMHÁZZAL,VAGY A KISMEGSZAKÍTÓ MEGADTA MAGÁT) Feszmentesen ellenőrízd nem langyos vagy meleg e valamelyik kötés,szabályzó a bojlerben,de elötte tedd rá a kezed a kismegszakítóra mikor megy nem melegszik nagyon??
(#) M.Béla válasza Joecee hozzászólására (») Feb 14, 2009 /
 
Ha nem vagy villanyszerelő akkor ne szerelj bojlert!!!!

Főleg ha még nem is konyítassz hozzá.

(nem kevés balesetről lehet hallani épp ezek miatt)

(#) M.Béla válasza QZo hozzászólására (») Feb 14, 2009 /
 
Persze ezt csakis nyáron lehet használni de még így is sokat lehet vele megspórolni mivel ugye elég hosszú időről van szó.

A kapcsoló órára nekem azért van szükségem mert nappali mérésről megy a bojlerem és ugyebár a gyárilag megadott felfűtési idővel a gatyámat is ráfizetném
de a 2 órás fűtés is bőven elég melegvizet állít elő.
(#) Pulyka válasza Bercisas hozzászólására (») Feb 15, 2009 /
 
Hsz
Nem kötözködésképpen írok,de én észrevettem,hogy a linkelt hozzászólásodban azt írtad,hogy a szigetelési ellenállás mérést normál ellenállás méréssel kell elvégezni!
Pedig szerintem NEM!
Oda spec. műszer kell,ami 500 V körüli feszültséggel dolgozik.
Nekem legalábbis így mutatták a mérés órán,hogy nem normál feszmérővel végezzük,de ha ez is jó,akkor hülyék a tanárok

Tomi
(#) patexati válasza Pulyka hozzászólására (») Feb 15, 2009 /
 
Igen van erre a célra több fajta magas feszültségen mérő szigetelés ellenállás mérő műszer!A sima műszer az nem megbízható ilyen típusú mérésekre ha csak nem a rövidzárlatot méred ki vele!
(#) phobia válasza patexati hozzászólására (») Feb 15, 2009 /
 
Hát ma jön a szakértó meglátjuk mi lesz. Többen mondták, valószínű a fűtőszálnak lett annyi.... De persze a vezetékek is ugyanúgy lehetnek hibásak, ha már zárlat keletkezett.
(#) Pulyka válasza patexati hozzászólására (») Feb 15, 2009 /
 
Értem,és köszi!
Akkor csak viszem még valamire,ha már ez az eszembe jutott,mert nem most tanultuk

UI:most épp a 3 fázisú hálózatot tanuljuk,és hogy mi az előnye az 1 fázisúval szemben,de előtte az R-L-C áramkör párh. és soros kapcsolásával,és számításával fárasztottak minket hétfőtől-szerdáig

Üdv:Tomi
(#) Pulyka válasza phobia hozzászólására (») Feb 15, 2009 /
 
A témához is hozzászólok,hogy hasznom is legyen

Szerintem zárlat nem lehet,kontakthiba azonban annál valószínűbb.
Ha zárlat lenne még langyos víz sem lenne...
A kontakthiba,és a hőfokszabályzó meghibásodása között gondolkozok,de szerintem akkor már a hőfokszabályzó lessz a kakukktojás!
Ha kontakthiba miatt lett volna zárlat,és verte volna le a kismegszakítot,akkor szerintem újra jelentkezett volna ez a probléma,de Phobia írta,hogy azóta van melegvíz...(csak langyos )
Csak találgatok,majd ma a szakértő megmondja...
(mert én nem vagyok az ,ha minden igaz,addig még 1,5 év )

Tomi
(#) patexati válasza Pulyka hozzászólására (») Feb 15, 2009 /
 
Olyan szépen tud fűteni a zárlatos fűtőbetét mint az álom Ekkor szok rázni a víz Mondjul a jó nullázás leveszi nagyrészét a vízben keletkező zárlati áramnak de azért "csíp"Ez nem fordul elő olyan helyen hol ÉV-relé van mert az egyből leold pár mA-nál!
(#) phobia hozzászólása Feb 15, 2009 /
 
Bár már túlzás hogy melegebb lett a vízünk, mert tegnap óta semmit nem melegített. De bekapcsolni bekapcsol. Amúgy lehetséges, hogy a hőfokszabályzó lett rosszul visszatéve? Ha én feltekerem pl 50 fokra, ő nem 50 fokra fűti fel hanem hidegebbre...
Persze többet tudunk ha szét lesz szedve.
(#) phobia hozzászólása Feb 17, 2009 /
 
Köszönöm szépen a válaszokat, a fűtőszál volt szétrepedve, amit tegnap ki is cseréltünk.
Csoda hogy nem történt semmi bajunk.
Érdekes, hogy még ilyen állapotban is képes volt fűteni egy kicsit, mert teljesen szétnyílt valamint a föld és az egyik érintkező között rövidzár volt.
Még egyszer köszönöm a gyors választ és a segítséget!
(#) Zsokatimr hozzászólása Márc 1, 2009 /
 
sziasztok!
Kb. 15 éves Hajdú bojler van a garzonomban. Eddig egy ember használta, de 2 éve 2 gyerek s 2 felnőtt költözött a lakásba. 2" hónapja 350 Kw-ról 500-ra nőtt a fogyasztás,ami rengeteg.Vízkőtlenítették a bojlert a szerviz emberei, de se anódhoz, se fűtőszálhoz nem nyúltak,mondván annak nincs baja. A fogyasztás nem csökkent,sőt napi 20 kw. megy el. Nem tudom mi lehet,vmi viszi az áramot. Lehet, hogy mégis a bojler, vagy az óra rossz? A villanyszerelő szerint sehol nem szökik az áram. Valakki tud valami támpontot adni, hogy mi lehet a baj?
Köszi a segítséget!!
(#) hmli válasza Zsokatimr hozzászólására (») Márc 1, 2009 /
 
Hello.
1985-ös 120l-es Hajdú boyler 4 személyre (csak zuhanyzás) kb 120..140 kW-ot eszik meg havonta. 80l-es Stiebel Eltron 2 személyre kb 80 kWh/hó. Talán segít.
Ehhez képest a 20 kWh / nap nagyon sok. Vagy ez az össz fogyasztásod, folyamatoson (nappalin) van a boyler?

hmli
(#) Imi65 válasza hmli hozzászólására (») Márc 1, 2009 /
 
A Hajdú forróvíztárolók fűtőteljesítménye a következőképpen alakult: 80l - 1,2kW; 120l - 1,8kW; 150l - 2,4kW; 200l - 3kW.
Az elfogyasztott víz tekintetében mindegy, hogy mekkora teljesítményű a fűtőbetét, mert a kisebb teljesítményű értelemszerűen hosszabban fűt, ugyanannyi energiát felhasználva. Más kérdés, hogy a nagyobb teljesítményű készülékből adott idő alatt több víz nyerhető.
A felfűtési időt nagyjából 5-6 órában adják meg (80 fokra), ez alatt a 80l-es 6-7kWh-t fogyaszt el, a 120l-es 9-11kWh-át, a 150l-es 12-14 kWh-át, a 200l-es pedig 15-18kWh-át. Ha a nappali órára van kötve (ami szabálytalan vételezésnek minősül), egy nap alatt kb.3-4 ilyen ciklust lehet csinálni. Látható, hogy a napi 20kWh-t még a 80l-es is képes elfogyasztani (ha 3x kifürdik belőle a 80 fokos vizet). Tehát sok múlik a fogyasztó szokásain is. Aki panelházból költözött, az nehezen érti meg, hogy adott mennyiségű meleg víz áll csak a rendelkezésére, míg régi lakhelyén ez korlátlan volt.
(#) hmli válasza Imi65 hozzászólására (») Márc 1, 2009 /
 
60 fokra fűtött 80l-es boylerből meg tudok úgy tölteni egy sarokkádat, hogy még marad is valamennyi melegvíz. Tekintettel arra, hogy 40 foknál melegebb vizet nehéz elviselni.

Majd Zsóka megmondja, hogy náluk mi a megszokott.

hmli
(#) elektroboy válasza Zsokatimr hozzászólására (») Márc 1, 2009 /
 
Üdv !

Ha jól veszem ki akkor napallira van kötve a bojler?
Mert ha igen akkor szóba jöhet más fogyasztó is !
(#) proli007 válasza hmli hozzászólására (») Márc 1, 2009 /
 
Hello Zsóka, üdv! a csapatban!

" 20 °C-os környezeti hőmérsékletnél a 60°C-os melegvíz kétszer akkora tartály hőveszteséget eredményez, mint a 40 °C-os melegvíz."
Tehát nagyon meg kell nézni mekkora a víz minimális hőfoka, ami még el tudja látni a családot, mert a szigetelési veszteségek nagy fogyasztáshoz vezetnek.

Szinte minden tudni való benne van.
üdv! proli007
(#) Zsokatimr válasza proli007 hozzászólására (») Márc 8, 2009 /
 
Köszi a sok infót,mindenkinek üdv.))))
A helyzet kissé változott, Órabevizsgálást kértem az Elmütől már 10 napja, végre kegyeskedtek kijönni márc.3-án. Viszont a lakás addigi lakói eliszkoltak, s az óraellenőrök a villanyórabevizsgálásnál pozitív erdményre jutottak, az óra Rossz volt, le is cserélték, de a jegyzőkönyvbe bejegyezték, hogy valószínűsítkető az óra külső mágneses befolyás alá került. A lakók nem vállalják, hogy ők már elköltöztek, én buheráltam meg az órát, hogy a rossz villanyboylerem miatti magas fogyasztást az ELMÜTŐL hajtsam be .Felháborító a vádaskodásuk, de sajnos az óra tönkretételéért a tuljdonost veszik elő. Ha viszont erre sor kerül, s bebizonyosodik, hogy ténylegesen hozzányúltak, feljelentem őket a rendőrségen Van reményem az igazság kiderítésében szerintetek? Sziasztok! Zsóka
(#) proli007 válasza Zsokatimr hozzászólására (») Márc 8, 2009 /
 
Hello!
Ha a fogyasztásmérő előzőleg is a neveden volt, akkor elég gond van. De szerintem ezt a "mágneses állításukat" nem tudják bizonyítani, ha a plomba sértetlen volt és nem volt az óra előtt kötés akkor passz. Kíváncsi lennék ilyen megállapításról mit írnak a mérési jegyzőkönyvbe, már mint milyen méréssel tudnák ezt bizonyítani?
üdv! proli007
(#) csaszi1972 hozzászólása Márc 25, 2009 /
 
Sziasztok! Néhány napja hajnalban arra ébredtem,h vmi sípol és mintha folyna vhol a víz. Kimentem megnézni a zaj forrását és felment bennem a pumpa! Folyt a melegvíz és gőz jött a bojlerből! Úgy néz ki, annyira felmelegedett a víz a bojlerben,h megnyomta az alaplapot és a tömítőgyűrűt és folyt belőle a víz. Azt azonnal észrevettem és éreztem is,h a korlátozó leégett. Létezik,h ezért fűtött fel ennyire? Nem kellett volna kikapcsolnia? Szóval leszedtem az elektromos dolgokat és nagy nehezen meghúztam az alaplap csavarjait annyira,h már nem folyt belőle semmi. Gondolhatjátok milyen egyszerű volt, miközben folyt belőle a forróvíz! Megoldottam egy hosszú gumikesztyű segítségével. Így sem volt egyszerű,de sikerült. Azután kinyitottam a melegvizes csapot,de csak gőz jött belőle. Ilyet sem láttam még! Pedig tavaly kicseréltem benne szinte mindent! Az alaplapot,a fűtőszálat stb., a lámpát, a hőfokszabályzót, a vezetékeket és a korlátozó is csak néhány éves volt. Most vettem új korlátozót is, szóval ezzel teljesen fel lesz újítva a készülék. Az lenne a kérdésem,h szerintetek mi történhetett pontosan és mit tehetek azért,h ez ne ismétlődhessen meg mégegyszer? Előre is köszönöm szépen a segítséget! Üdv!
(#) csaszi1972 hozzászólása Márc 25, 2009 /
 
Ezek voltak az előzmények. Ez egy Hajdu bojler és vagy 15 éves. Az történt,h hónapok alatt egyre kevésbé folyt a melegvíz és a végén már egyáltalán nem. Azt hittem nyomásprobléma és kicseréltem a nyomáscsökkentőt,de nem segített. Közben kicseréltem a túlfolyó szelepet is,mert állandóan folyt belőle a víz. Mivel ez sem segített, szétszedtem a bojlert és kitisztítottam. Felraktam az alaplapot és kezdtem volna felengedni,de semmi nem történt. Egyáltalán nem folyt a bojlerba a víz! Végre rájöttem, ez dugulás lehet és csak a bejövő ágon,mert közben már minden mást kizártam. Leszedtem a bejövő ágat és a túlfolyó szelepet és belenéztem a csőbe. Láttam,h ott van a probléma! Eldugult kb. 5cm hosszúságban,de vmi olyan masszívan,mintha odahegesztették volna a csőhöz. Nagy szenvedések árán - csavarhúzóval és egy hegyesebb célszerszámmal - sikerült kitisztítani a csövet. Visszakötöttem és visszaraktam az alaplapot és kinyitottam a feltöltő csapot. Végre hallottam,h tölti fel a vizet a bojlerba! Szépen bekötöttem az elektromos dolgokat és másnap újra volt melegvíz! Ezzel sajnos nincs vége! A folytatás az előző hozzászólásban!
(#) patexati válasza csaszi1972 hozzászólására (») Márc 25, 2009 /
 
Szerintem tönkrement a termosztát és a hőkioldó is ha volt bent! Talán vizet kaphatott!
(#) csaszi1972 válasza patexati hozzászólására (») Márc 26, 2009 /
 
Szia! Melyik termosztátra gondolsz, mert a korlátozó(biztonsági szabályzó) az biztos leégett? A szabályozó is tönkremehetett? Azon nem láttam külsérelmi nyomot és szaga sincs. Azt is vegyek újat? Vizet nem tudom,h kaphatott,mert szépen meghúztam az alaplap csavarjait és addig sosem szoktam visszarakni az elektromos dolgokat,amíg fel nem töltődik vízzel a bojler?! Utána várni szoktam legalább egy órát és csak akkor kötöm vissza az elektronikát, ha esetleg szivárogna vhol még húzok rajta,ha tudok. Sosem volt még ilyen problémám, mindig meg tudtam húzni rendesen. Tavaly volt olyan,h csöpögött a víz,de kiderült,h az alaplap rozsdásodott át és azért volt. Szóval vegyek új szabályozót is? Ugye korlátozót már vásároltam és minden más is szinte új most. A hőkioldó melyik cucc,mert így ezzel a névvel bojlerrel kapcsolatban én még nem találkoztam eddig?! Az lenne a korlátozó(biztonsági termosztát)? Köszi a választ!Üdv!
(#) titi válasza csaszi1972 hozzászólására (») Márc 27, 2009 / 1
 
Hali!
Így kell bekötni.
Ha a szabályozó termosztát, (amin tul.képp. beállítod a vízhőfokot) tönkremenne, akkor kellene működésbe lépnie a biztonsági termosztátának. Feltéve, ha jó, és ha helyesen van bekötve.
(Ez utóbbi egyébként ha kiakad, visszaállítható alapelyzetbe.)
Ja, és nem árt, ha a hőfokszabályozónak az a "kis csövecskéje" a helyén van, vagyis be van tolva a számára kialakított lyukba.
A biztonsági szelep pedig ugye jó? Fűttés közben a táguló víznek csepegnie kell.
Következő: »»   6 / 130
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem