Fórum témák
» Több friss téma |
Üdv
közben vatera mágus lettem és már 3 foncsort vettem. Még veszek 20-at 30-at és elkezdem az akciót ![]() djgombi Köszi
Szia
Körülbelül mennyire használod őket? Mondjuk ment már addig,hogy szinte vagy akár tönkremenésig villogott? Mivel nem csak magamnak lenne,így gondolom kell a szakszerűtlen használókra is. Köszi!
Erősen változó, volt amikor 2 percig hajtottam a csövet, de birta
![]() ![]()
Szia
hát az nem sok ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
Heló!
Sikerült beszereznem egy munkagép villogóját ami egy az egyben jó stroboszkópnak, csak az a bajom vele hogy kb. másodpercenként villan 1et. ittvan hogy hogy néz ki,( http://kepfeltoltes.hu/090403/STROBOSZK_P_www.kepfeltoltes.hu_.jpg ) és olyan kérdésem lenne hogy mit lehetne rajta kicserélni hogy gyorsabban villogjon, vagy esetleg hogy lehetne megszerkeszteni, hogy állítható legyen a villogási sebessége. Köszi!
Nekem már lassan két éve van ez a foncsor (a cső is)! A tegnapi akció után (folyamatosan világított a cső) kicsit átmelegedett a strobi háza, de a papíron semmi barnulást nem láttam. Szóval szerintem egy próbát megér, ha hűtés van mellette akkor meg biztos hogy birni fogja.
Rendben. Ha nem jutok más foncsorhoz,akkor megpróbálom ahogy írtad
![]() Köszi!
Sziasztok énis leteszteltem a strobimat kb 15-percen keresztül tökéletesen működik tehát bisztos tovább is birná csak most nincs értelme buli nélkül terhelni
![]() Köszi Néztem megint hármat...remélem enyém lesz ![]()
Ez az egész panel így kevésbé alkalmas alakítgatásra.
-Egyenirányításhoz nagyobb diódák kellenek és kétutas egyenirányítás. (mondjuk az enyémben is 1A-esek voltak anno, az "egyszer hurkolt" csővel, 100µF kapacitással, 40Hz körüli maximummal, ventilátorral, agyonvágni nem lehetett.) -Nagyobb kapacitások, amik ide el sem fognak férni, ráadásul melegedni fognak tisztességesen, alacsony ESR, kifejezetten "photo flash" alkalmazhatóság nem árt, és rendes hűtés sem (enyémben a kondi tetejére volt hűtőlemez pakolva + venti, az elegendő volt neki). -A kondi által produkált áramcsúcsok fékentartására nagyobb teljesítményű ellenállás kell, amit a nagyobb kapacitás és a nagyobb üzemi frekvencia miatt jelentősen át kell méretezni, külömben nem lesz képes a kisült kondit időben feltölteni a következő gyújtásig. -Tirisztort esetleg érdemes nagyobbra cserélni. -A szabályzásnál ne csak egy poti legyen,hanem ellenállás+poti, a két ellenállással (poti kitekerve a másik) a szélső értékeket lövöd be. A maximum freki állásban nem árt tekintettel lenni a tirisztor és a diak paramétereire. -Nagyobb, szellősebb NYÁK, vastagabb vezetősávokkal. Idézet: Nem a kondit tölti? Ha jól látom az az ellenállás a diak előtét ellenállása! Az r5 helyére teszel egy ellenállást, és egy potit akkor a villogási sebességet is tudod módosítani! Ha jól látom az ELKO biztosítja a kisüléshez szükséges energiát, ha IFK-120as csövet használsz akkor a kondinak 10µF körülinek kell lennie. „-R3 1.2 M Ω tölti a diakot,” Idézet: Nem csak a diaktól függ a villogás sebessége! Először is ott van a kondi az biztosítja a kisütéshez szükséges energiát, a diak csak begyujtja a tirisztort és zárja a gyujtókört. Magyarul a kondinak a töltődését kell szabályozni egy potméterrel!„ha csökkented gyorsul a villogás.” Üdv George
Két kondit keversz bele. A puffer a csőkisüléséhez szükséges energiát biztosítja, a diak előtti ellenállással sorban kell legyen egy másik kondi is, mivel az az időállandó és egyben a tirisztor gyújtásához szükséges energia raktárosa is. A diakkal sorban szokott lenni még egy pártíz Ohm-os ellenállás is. A kondi töltéséért R3 felel, míg R5 a tirisztor anódköri ellenállása (ezt lehet szükséges csökkenteni, amennyiben a trafóról megtudunk valami infót). A szürke kocka fóliakondi a trafóval sorosan kötött
Idézet: Boccs most olvastam át a c4-re gondoltam! „Először is ott van a kondi az biztosítja a kisütéshez szükséges energiát”
köszi a válaszoka!
megpróblok valamit kihozni belőle ![]()
Nem kellemes ha kezet ráz veled a trafó! klikk Ezen a képen jól láthatod, hogy hogyan is van megoldva a villogási sebesség. 100n a 820k és az 1M potin át töltődik, ha a potit csavarod a max felé csökken az ellenállása, gyorsabban tölt a kondi azaz gyorsabban villog. Ott is hasonlóan kell megoldani, Az ellenállással sorba kötsz egy potit és azon keresztül töltöd fel a kondenzátort. Ha jól tudom az IFK villanócső 20µF-os kondit bír el maximum. De ha lenne egy értelmes kapcsolási rajz többet tudnék mondani.
![]() Simpi ne kapkodj, mert az elirt dolgaidból szótárat fogok nyitni ![]()
Hajjaj
![]() ![]()
Helló mindenkinek, a segítségeteket szeretném kérni. Építettem egy stroboszkópot, a gondom az, hogy csak a glimm villog (amit tudok ugyan szabályozni potencióméterrel), de a fénycső nem akar villogni.
![]() Előre is köszönöm.....
kicsit bővebben! Kapcsolási rajz vagy valami sokat segít. Esetleg a cső van elfáradva, a gyujtást megkapja?
hát sajnos nincs hozza kapcsolasi rajzom, a tanárom kész stroboszkópját próbáltam megcsinálni,...., esetleg lefényképezhetem hogy néz ki
A cső nem hiszem hogy elment, mert próbáltuk másikkal és azzal sem ment
A fénycső nem csinál semmit, még egyet sem villan,
köszönöm gyors hozzászólásodat. ![]()
Nincs mit! Talán segít a kép.
Idézet: Mármint másik csővel vagy elektronikával? Esetleg a gyújtótrafó? „A cső nem hiszem hogy elment, mert próbáltuk másikkal és azzal sem ment”
Másik működő fénycsővel.
a feszültségeket kimérted? mindenhol megvan a kellő érték? Szerintem a gyujtókörben is nézd meg a kondit, a villanócső lábain a feszültség? Ha ott megvan akkor nem ott lessz a hiba!
Holnap az lesz az első az iskolában, hogy lemérem, most nem tudom, mert az iskolaszekrényben pihen.
Mégegyszer nagyon köszönöm a gyors segítségedet. ![]()
Ha esetleg a kapcsokon megvan a feszültség 300 volt körül, akkor a gyujtókörben keresd, jó e a tirisztor, a trafó tölt e a kondenzátor.... Szeintem ott lessz valami
Ezzel a fajta trafóal sokat szívtam, a 300V-os üzemben nem tud kellő gyújtófeszt eredményezni, feszkétszerező megoldásban ment rendesen. Nekem a négy lábú fazék vált be 300V körülre, ez szemre is sokkal vastagabb, több szekunder menet lehet rajta. Kondi ugye volt a kapcsolásban?
Természetesen van, csak ez még tegnap előtti rajz, s azon még nem volt.Neked is köszönöm segítségedet. :yes:
Nah már 9 db foncsorom lesz jövőhéten....
trabant a legjobb...max ha nem találok többet,akkor veszek 5 trabit és kiveszem belőlük ![]() ![]() ![]() |
Bejelentkezés
Hirdetés |