Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Bojler javítása, kérdések
 
Témaindító: lift, idő: Feb 22, 2007
Lapozás: OK   7 / 130
(#) csaszi1972 válasza titi hozzászólására (») Márc 28, 2009 /
 
Szia! Erre most különösen oda fogok figyelni! Eddig ezzel semmi problémám nem volt! Mindig jól működött! Már évek óta én csinálom és már rutinból megy a dolog,de lehet,h most vmelyik vezetéket rossz helyre kötöttem,de nem valószínű! Mindenesetre köszi a tanácsot és persze a linket, már én is megtaláltam és lementettem a kapcsolási rajzot. Az a biztos,ha ez alapján kötöm be! Bár már nézegettem és szerintem én is így kötöttem be mindent eddig,de azért majd a gyakorlatban leellenőrzöm! A biztonsági szelepet kb. két hete cseréltem le, úgyhogy azzal nem lehet gond és persze a hőérzékelő is a helyén szokott lenni! Tényleg nem vagyok már kezdő! Már kb. 8-10 éve én tisztítom és cserélem a bojler alkatrészeit. Mégegyszer köszi a hozzászólást! Minden tanácsot szívesen fogadok! Üdv!
(#) patexati válasza csaszi1972 hozzászólására (») Márc 29, 2009 /
 
Hát a szabályozó termosztát biztos tönkrement! A biztonsági termosztát meg vagy nincs bekötve vagy nem jó mivel le kellett volna oldani neki a szabályzó tönkremenetele után (nem forrhatott volna fel a víz) Szerintem mindkettő rossz! Ha rosszul van bekötve a korlátozó akkor meg nem működik és lecsapja a kismegszakítót!
(#) zello válasza skynny hozzászólására (») Márc 29, 2009 /
 
Szia! Nem tudom hogy sikerűl e megoldani a gonodot, de én ua. ebbe futottam bele csak én fél év után vettem észre .A szolgáltató bevizsgálja az órát ilyen setekbe hacsak meg nem "egyezel" a szerelőkkel vagy azt javaslom hogy akkor rakd vissza a mágnest és várjál az aktuális óracseréig.
(#) M.Béla válasza skynny hozzászólására (») Márc 29, 2009 /
 
Hello!
Szerintem nyugodtan kérd az óra cseréjét,nem hinném hogy bármivel be tudnák bizonyítani hogy mágnest tettél rá,főleg ha nincsen semmilyen külsérelmi nyoma a mérőn.
Még a többletfogyasztás árát is visszakapod , vagy beleszámolják és nem kell addig villanyszámlát fizetned.
(#) csaszi1972 válasza patexati hozzászólására (») Márc 29, 2009 /
 
Szia! Hát igen én is erre gondoltam, le kellett volna kapcsolnia,de sajnos nem tette és felforrt a víz! Természetesen be volt kötve minden, beleértve a biztonsági termosztátot is! Én sem értem a dolgot! Egyszerre ment volna tönkre a két termosztát? Mekkora esélye van ennek? Na mindegy! Szóval szerinted a szabályozó is tönkrement( Volt egy ilyen sanda gyanúm!),akkor azt is veszek újat! Ezzel akkor minden ki lesz cserélve rajta. Remélem most évekig nem lesz probléma vele! Köszönöm a választ! Üdv!
(#) csaszi1972 hozzászólása Ápr 6, 2009 /
 
Sziasztok! Sikerült kicserélnem mindent a bojleren. Most minden új rajta,de nem mükszik. Bekapcsol,de nem melegít semmit! Ez most már bosszantó! Létezik, h amikor felforrt a víz és megsütött pár dolgot, akkor tönkrement a fűtőszál is? Már nem tudok másra gondolni! Pedig ez is tavaly lett kicserélve, de lehet ez a múltkori felforrás nem tett jót neki! Vki segítsen! Előzmények az előző hozzászólásokban a nevem alatt! Előre is köszönöm szépen! Üdv!
(#) steven.first hozzászólása Ápr 6, 2009 /
 
Sziasztok!

Először csak röviden szeretnék felvetni egy kérdést. Volt-e már valakinek olyan problémája, hogy a villanybojlerból záptojás-szaghoz hasonló meleg víz jött ki? Nálunk ez a probléma áll fenn. Van-e ötlet arra, hogy mi okozhatja ezt a nem túl kellemes jelenséget? Előre is köszönöm!

Steven
(#) gabep válasza steven.first hozzászólására (») Ápr 6, 2009 /
 
Ennek, csak annyiban van köze a bojlerhez, hogy a felmelegített víz jobban kiadja a szagot (erősíti). A benne lévő vízkő, esetlegesen meg tud kötni oldott anyagokat, mert porózus(ez ki is oldódik), de alapvetően ezt a jelenséget a vízben oldott anyagok okozzák. A jellegzetes "záptojás" szag egy konkrét anyag jelenlétére utal (röviden kénre, de összetettebb). Általában ehhez az esetek nagy százalékában magas vas tartalom is szokott társulni, ami a vizet barnás-sárgára festi és a mosdón, kádon is nyomot hagy.
(#) steven.first hozzászólása Ápr 8, 2009 /
 
Köszi a gyors reagálást, de mégis miért csak nálunk van ez a probléma?
Egy társasházban lakunk, van még másik 5 lakás körülöttünk, és máshol nem tapasztalják ezt a problémát. Bár régebben többeknél előfordult, és elmondásuk alapján, náluk azóta nincs anód a bojlerben.
(#) zolika60 válasza steven.first hozzászólására (») Ápr 8, 2009 /
 
Azt nem tudom, hogy az anód kihagyása megszünteti-e a záptojásszagot, de a bojler élettartamát csökkenti az biztos.
(#) VIM válasza steven.first hozzászólására (») Ápr 8, 2009 /
 
Akkor már csak az van, hogy rézzel van kialakítva a víz bekötése és valahol szulfátosodik a cső és ettől van a jellegzetes záptojás szag! (fogd meg a kezeddel a rézcsövet, majd szagold meg a tenyeredet) Ilyen szaga van a víznek?
(#) steven.first hozzászólása Ápr 8, 2009 /
 
Szia VIM!

Ha a lakás vízhálózatáról van szó, akkor ez sem jöhet össze a történet: Kb. 10 hónap, ugyanis valamivel több, mint fél éve lett az egész kicserélve . Korábban sem volt rézcsövezve, most pedig műanyagcsövezés van. De, hogy kerek legyen a történet vettünk egy lakást, mindent kicseréltünk, amit lehetett, így a teljes vízhálózatot is: a csövezést és a szanitereket is. Kb 2 hónappal ezelőttig nem volt semmi baj. Azután viszont elkezdődött ez a fura szag. 2 hete kitakarítottuk a bojlert. Pár napig minden OK volt, de most újból egyre büdösebb.

Kérdésem volna az, hogy valakinek van-e ötlete arra, hogy mivel lehetne helyettesíteni az anódot?
(#) VIM válasza steven.first hozzászólására (») Ápr 8, 2009 /
 
A flexibilis csőbekötés milyen? Annak nincs fura szaga? A gumiból is oldódik ki egy kis kénes szag, attól függ milyen bekötést raktak be a meleg oldalra. ( forróvizes kellene, hogy legyen) Ha hosszú a bekötés, még intenzívebb lehet a hatása a forróvíznek a hideg bekötésre. Vedd lentebb a hőfokot, kb. 60-65 fokra. VIM
(#) steven.first hozzászólása Ápr 8, 2009 /
 
Szia VIM!

Köszi a kitartásod.
Először is, a vízhőfok 47 és 52 fok között lenni.
Másrészt: a bekötések műanyag flexibilis csövek fém borítással. Plusz gondolat: édesapám vízszerelő, ilyen flexibilis csöveket használt más helyeken is, de nem jeleztek vissza még ilyen problémát; ráadásul Ő is tanácstalan a mi problémánkat illetően.

Az még mindig érdekelne, hogy vajon az anódot lehetne-e valamivel helyettesíteni?
Ötlet volna-e? Még mindig ezen a nyomon próbálunk elindulni.

Mindent köszönünk!

Szép estét!

Steven
(#) VIM válasza steven.first hozzászólására (») Ápr 8, 2009 / 1
 
Ha kiveszed az anódot nem hiszem, hogy túl nagy baj lesz belőle, ha nem engeded 70 fok fölé a vízhőfokot. Még mindig azt gondolom, hogy valami oxidációs folyamat van, ami gázt termel. Ez lehet levegősödésből adódó is ami segíti a gáz megrekedését a légzsákban. Háát, nem tudom, de engem is nagyon zavarna az biztos. VIM
(#) gabep válasza steven.first hozzászólására (») Ápr 8, 2009 /
 
Szerintem nagyon kicsi az esélye, hogy házon belül van probléma. Ez inkább vízminőség gond.
Vannak területek, ahol ez "természetes", van ahol időről-időre előfordul és van ahol soha. Szarvason járok néha, ott például erősen és állandóan ilyen a víz.
Új építésű háznál, párszor hallottam ezt nyomozták, de mindnél kiderült, hogy nem a rendszerben volt a hiba. Az sem jelent semmit, hogy a szomszéd nem annyira érzi.
Magad megnyugtatására, vedd ki az anódot. Nem történik semmi, legalábbis néhány nap alatt biztosan nem. Bár van aki esküszik rá, hogy ez hasonló a vízlágyítókhoz. E nélkül sem sokkal rövidebb az élettartam. Ezt én nem próbáltam, de a források hosszú szakmai tapasztalattal állítják. Ha megszűnik a szag, az volt az oka, bár szerintem ha ez történik, akkor az csak véletlen egybeesés. Ne akard helyettesíteni, maximum cserélni. Rengeteg helyen jól működik, akkor meg minek helyettesíteni?
Úgy emlékszem, a szolgáltatónál lehet kérni valamilyen formában vízminőség ellenőrzést, amit bizonyos esetekben és időközönként el kell végezzenek. Ha nem teszik meg, önköltségen sem nagyon drága. Évekkel ezelőtt kb. 6eFt-körül volt, ha jól emlékszem. Ez magyarázatot adhat a dologra és ha ez nem indokolja a szagot, akkor érdemes csak a házat szétszedni az okot keresve.
(#) steven.first hozzászólása Ápr 9, 2009 /
 
Mindenkinek hálás köszönet a segítőkészségéért és az ötletekért.


Valószínűleg az marad, hogy pár nap múlva szétszedjük újra a bojlert, kivesszük az anódot, és meglátjuk lesz-e bárminemű változás .

Majd tájékoztatlak Benneteket is.

Szép napot mindenkinek!

Steven és Morning
(#) proli007 válasza steven.first hozzászólására (») Ápr 9, 2009 /
 
Hello!
Csak olvasom, és vakarom a fejemet. Biztos, hogy záptojás szagú?
kén-hidrogén
Mert lehet, hogy valami szerves vegyület is van a vízben.
Amúgy próbáltad a vizet felmelegíteni. pld kuktában (zárt) erre a fokra? Annak is ilyen szaga lesz?
És a logika azt diktálná, hogy valamilyen savnak kellene jelen lenni.
Vannak olyan oldalak, ahol víztisztítóval üzletelnek. Próbálj rákérdezni, ismerik-e a jelenséget. Hátha egy kis infót lehet begyűjteni..
üdv! proli007
(#) gabep válasza proli007 hozzászólására (») Ápr 9, 2009 /
 
Ez egy kicsit azt sugallja (legalábbis nekem), hogy az emésztő irányába tereled a gondolatmenetet. Általában a sav sem jó asszociációt indít el az emberekben. Ott inkább főként az ammónia okozza a szagot.
Az ilyen kénes vízben való fürdésért sokan fizetnek is. Gondoljatok a termál és gyógyvizekre. Na ott is kén és vegyületei vannak többek közt jelen. Nem gondoltam, hogy ennyire bele merülünk ebbe a témába. Én csak felületesen ismerem ezt a területet, de ez érdekes dolog. Akit érdekel egy kicsit a kémia és hobbi szinten olvasgat a témában, szerintem két témakör foglalkoztatja a leginkább és legelőször. A savak és a radioaktív sugársás.
Ha tartósan jelen van a probléma és zavaró, akkor tényleg érdemes a szűrőkben gondolkodni. Mo-n nem szokás a lakásokban és házakban az egyedi szűrés, bár egyre több példa van rá. Itt például a részecske és az aktív szén szűrőkre gondolok. Az elektromos mindenféle csoda szűrőket én nem tartom jónak.
(#) proli007 válasza gabep hozzászólására (») Ápr 9, 2009 /
 
Hello!

Nem kimondottan a szennyvízre gondoltam. De az ivóvízben szerintem könnyen lehetnek szerves anyagok. Hogy erre vizsgálják vagy sem azt nem tudnám a lakhelyével kapcsolatban megítélni. Savak alatt, akár az enyhe szénsavat is érthetnénk. Ezt oldott széndioxiddal simán elképzelhetőnek tartom. Elég sok helyen van az országban. És már indulhat is az elektrolízis.

De mindenképpen tapogatózni kellene a szomszédok irányában is, ha tudni szeretnénk valamit. Természetes, hogy az egyéni érzékenység is szerepet játszik az ügyben.

Én pld. használok víztisztítót és innen tudom, hogy vannak olyanok is amik a teljes hálózatot tisztítják. (persze jó pénzért és különböző minőségben) Engem a víz hipó tartalma zavart, olyan volt a tea olykor, mint a mosógép öblítő vize áztatáskor. Sajnos nálunk még mindig a hipót adagolják (csak az ízéről tudom), nem a klórgázt amit sokkal könnyebb eltávolítani. Arról sem szólnak, hogy a nagy mennyiségű horganynak, amit évtizedek óta iszunk, milyen élettani szerepe van. De arról sem, hogy szükséges-e ásványvizet innunk ilyen mennyiségben.

A minap hallottam a rádióban (és el is dobtam az eszemet), hogy a nők által szedett fogamzásgátló, nagy része a vizelettel kiürül, és visszakerül az ivóvíz bázisba. A tudósok szerint ez okozza az aktív spermiumok számának harmadára csökkenését a férfiaknál, az utolsó 10 év alatt...

A műtrágyák árának rohamos emelkedése nagy mértékben hozzájárult úgy a Balaton mint az ivóvíz készletének javulásába. Utána lehet nézni, az elmúlt 20 évben, a műtrágya felhasználás és az ivóvíz minőségének javulása függvényében. (Hosszútávon néha a szegénység kifizetődőbb.)
Régi lakhelyemen 9 kútházból 7-nek nem volt iható a vize a magas nitrát tartama miatt. Ma már merőben más a helyzet.

Itt ahol lakom, egy időben pocsék volt a víz minősége. Utána jártam, és kiderült, hogy összekötötték a kútházakat és számgép vezérli. A kezdeti anomáliák miatt a gerincvezetékben a víz ide-oda áramlott. Holott eddig csak egy irányban közlekedett. Szóval a lényeg, hogy a kavitációs terekben leülepedett iszap, megmozdult és szerintem az volt tele hipóval és különféle fémsókkal. Ez volt az oka. Azóta hála égnek normalizálódott a helyzet. De inni és főzni, csak a szűrőn keresztül fogyasztjuk a vizet.

Minden esetre nem vagyok hipochonder, de naiv sem , élelmezési kérdésben. Viszont nagyon csodálkoztam, hogy a 20. század végén nem készült felmérés. Mer véleményem szerint az "atomkorban" nem az atombombának, hanem a vegyiparnak volt a legnagyobb pusztító szerepe. (De ott a legtöbb pénz is.)

Bocsánat, hogy kissé elkanyarodtam a problémától, de teljesen tanácstalanok vagyunk a kérdésben és ez zavar ill. gondolatokat kelt bennem. És elnézést az OFF-ért.
üdv! proli007
(#) steven.first hozzászólása Ápr 10, 2009 /
 
Szia PROLI007!
Korábbi kérdésedre válaszolva: ha felmelegítem a vizet, akkor nem büdös a víz.
Mégegyszer hangsúlyoznám, hogy a szomszédoknál nem érződik ez a szag. Egy 6 lakásos társasházban lakunk. Sajna, nem csak személyes ízlés kérdése a szag, nem kerülheti el senki "figyelmét". És egyre csak büdösebb! Mi a földszinten lakunk (ezt se keverjük bele a témába) kettővel felettünk egy fiatal házaspár két kisgyermekkel. Ha tehát lenne szag, ők biztosan éreznék. Nem is lehet a műanyag bekötő cső sem, ez kizárt több oknál fogva sem. Azt gondolom, hogy kifejezetten a bojler belsejével nincs rendben valami. Persze a legegyszerűbb egy új bojlerre való csere lenne, csak ez kb. 35 000 Ft.
Szóval, mit is gondoltok?
Köszönünk eddig is minden segítséget!

Szép napot!
(#) proli007 válasza steven.first hozzászólására (») Ápr 10, 2009 /
 
Hello!
Azon gondolkodtam (mert valami logikát még is keresni kellene a dologban), hogy azt írtad, hogy tisztítás után egy darabig nincs szag. Ez viszont azt jelentené, hogy valamilyen lerakódás van? Tehát, érdemes lett volna megnézi, mit távolítottatok el és honnan.
A műanyag csőnek, annyi köze azért lehetne a dologhoz, hogy így "direkt módon", nincs összekötve villamosan, a régi fémcsöves vízhálózat a készülékkel. Tehát gondolom a bojler földelve van. De vajon nincs-e potenciál különbség a fém vízhálózat és a készülék között. mert akkor a vízen keresztül folyhatna áram ami esetleg valamit kivált, vagy "kigalvanizál" a vízből aminek szaga van. Ezt esetleg meg lehetne mérni, egy árammérővel, ha a készülék földelésébe közbeiktatnád. (Kellő óvatossággal, nehogy a belső vízhálózat feszültség alá kerüljön valami bontáskor.)
Aztán érdemes lenne megvizsgálni az EPH-t, hogyan van kialakítva. (De ennek jóságának eldöntésére, nálam sokkal hivatottabb emberek vannak itt!)
Esetleg meg kellene mérni, hogy a 230V felől, folyik-e áram a bojler háza felé a vízen keresztül. Gondolok itt rossz fűtőbetét... Persze ez csak akkor lehetséges, ha nincs ÉV relé.
Meg kellene nézni, milyen összefüggés van a vízhőmérséklet és a szag között. Esetleg nem kapcsolgatod a bojlert, időszakosan ki és 36-40fokos víz van benne tartósan? Mert ne adj isten akkor, a mikroorganizmusok szaporodnak el a vízben és annak van szaga.
Ezek persze csak vaktöltények, de a munícióm már fogytán van..
üdv! proli007
(#) csaszi1972 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Ápr 14, 2009 /
 
Szia! Köszi az ötletet, de közben kicseréltem a fűtőszálat is, de még mindig nem fűt! Szóval most már minden vadiúj rajta és mégsem működik! Mi lehet a baj? A bekötést a kapcsolási rajz szerint csináltam, de már kipróbáltam más variáció szerint is. A lámpa bekapcsol, de fűtés nincs. Létezik, h nem kap áramot a fűtőszál? Sajnos nincs műszerem, amivel meg tudnám mérni van-e feszültség a fűtőszálnál v sem?! Egyszerűen nem értem a dolgot! Működnie kellene! Vkinek vmi ötlet? Köszönöm az eddigi hozzászólásokat! Üdv!
(#) steven.first hozzászólása Ápr 15, 2009 /
 
Szia PROLI007!

Jó gondolatnak tűnik ez az áramszivárgás, ez eddig nem jutott eszünkbe. Egyik barátunk mért ki néhány dolgot, de akkor a bojler éppen nem volt feszültség alatt (nem volt éppen központilag rákapcsolva).

Amit még javasolt (egyébként így nem talált problémát, szivárgást, de nem voltak nála spécibb műszerek). Szóval, az ő gondolata alapján elindultunk kísérleti jelleggel egy irányba: Szerinte elképzelhető, hogy olyan mikróbák telepedtek meg a bojlerben, amik oxigénmentes környezetben szeretnek létezni, és ügyeskednek a vízben, bontanak le bizonyos anyagokat, így tőlük származhat ez a kénes szag. Javaslata szerint felvettük maximumra a bojlerben lévő víz hőfokát, így tegnap óta 80 fokon dolgozik. Ami az érdekesség így kb 30 óra elteltével az az, hogy a forró víz nem büdös, de ahogyan kicsit hűtöm (hideget, ha engedek mellette), akkor érződik a fura szag.

Hát, ez egy rövidke helyzetjelentés. Elvileg 80 fokon már ezek a kis mikroorganizmusok nem kellene, hogy életképesek maradjanak, illetve ha tényleg ilyen gond van, akkor meg kellene, hogy semmisüljenek. 1 hetet adtunk egyenlőre ennek a próbálkozásnak.

Szép napot mindenkinek!
(#) proli007 válasza steven.first hozzászólására (») Ápr 15, 2009 /
 
Hello!
Azt tudni kell, hogy 80fokon a fogyasztása akár meg is kétszereződhet.
üdv! proli007
(#) csaszi1972 válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Ápr 16, 2009 /
 
Szia! Most nem otthon vagyok,de megnézem. Hol van pontosan ez a pöcök? Remélem ez a gondja, mert semmi ötletem sincs már! A bekötést a fenti rajz alapján csináltam,szóval azzal nem hiszem,h gond lenne! Esetleg gyári hibára gondolok még! Vmelyik alkatrész nem megfelelően működik, esetleg vmi vezetékhiba?! Pedig ugye azok is originál csomagból vannak! Ennyi ötletem van még! Remélhetőleg az egyik beválik! Mégegyszer köszönöm a segítséget mindenkinek! Azért még várom az ötleteket! :yes: Üdv!
(#) steven.first válasza proli007 hozzászólására (») Ápr 16, 2009 /
 
Szia!
Köszi a figyelmeztetést.
Egy hétre terveztük "a próbaüzemeltetést", hátha ez idő alatt nem növekszik annyival a fogyasztás, hogy a nadrágunkat is az e.on-nak adjuk.

Kellemes napot!

morning és steven
(#) ishe hozzászólása Ápr 17, 2009 /
 
Megjegyzem a kobzoli altal belinkelt kapcsolasrol, hogy a futoszal kozepen levo csavart (ami a futoszal rez burkolataval van kapcsolatban) is le kell foldelni. Nekem egy 80 literes van es annak a muanyag fedeleben benne van a bekotesi rajz.
(#) csaszi1972 válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Ápr 21, 2009 /
 
Szia! Végre hazajutottam! A lényeg, h ezen a korlátozón nincs olyan pöcök, ezért nem rémlett nekem. Gondolom újabb típus! Úgyhogy sajnos ez sem megoldás! Azért köszi! Üdv!
(#) csaszi1972 válasza ishe hozzászólására (») Ápr 21, 2009 /
 
Szia! Ezt én is észrevettem, de ez nem lehet gond nálam, mert mindig be van kötve ez a földelés is és a többi is, szóval most már lövésem sincs, mi lehet a gondja?! Köszönöm az észrevételt! Üdv!
Következő: »»   7 / 130
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem