Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Quad 405-ös erősítő tapasztalatok és hibák
Lapozás: OK   61 / 398
(#) bgsf hozzászólása Máj 28, 2009 /
 
Kicsit későn szólok a témához, de ha elolvassa valaki, akkor sok bosszúságot spórol meg! Eddig 4 db Quad 405-öst építettem szteró kivitelben! Mindig az eredeti két tekercses nyákot használtam, és az alkatrészeket beültetés előtt kimértem. 2N3442-es tranyókkal és BD meghajtókkal. Mindegyik panel elsőre indult, pedig volt hogy bakelit, vagy üvegszálas nyákra is készült. A leírás szerint építettem meg az eredeti nyákrajz után. Még egy félig kész nyák van a fiókomban is.......
Nem kell bedőlni az Urbán féle nyákoknak, meg kell építeni az eredetit még ha kétszer nagyobb is! Az eredetit mérnökök tervezték olyanra amilyen, és nekem mind a nyolc elsőre működött. Többet nem tudok mondani mivel a hibaszázalék nálam nulla volt, így javítással sem kellett foglalkoznom.
Sikeres utánépítést kívánok mindenkinek, és azt hogy ha lehet a kapcsolásban leírt alkatrészeket használja és ne helyettesítse semmi mással!
(#) bgsf válasza hitter.zoltan hozzászólására (») Máj 28, 2009 /
 
Szerintem ha csak a ventinek kell a táp akkor a dobozban elfér egy Puskás féle kistrafó! Akkor van 12V-od egy egyenirányító után. Hidd el kevesebbet fogyaszt mintha eldisszipálnál 38W-ot egy ellenálláson! (nem tudom a ventillátor mennyit fogyaszt én 1A-rel számoltam...)
A 78XX simán el fog füstölni, nézd meg az adatlapját hogy mekkora a max bemenőfeszültség.
Mellesleg egy jól méretezett hűtőbordánál nem kell kényszerhűtést alkalmazni!
A Quad eléggé melegszik de jó hűtés mellett sem megy 40 fok fölé. Ez csak a kisjelű A osztályú végfok miatt van. A nagyjelű teljesítményerősítést már a B osztályú fokozat végzi. ennek a melegedése pedig nem olyan vészes. 24 órás 4 Ohmos műterheléssel hajtottuk teljes teljesítménnyel és 70 foknál nem volt melegebb a borda! (meghajtás 1KHz, szinusz, kivezérlés a torzításhatárig, kiszámolva 96,5W/4Ohm, szkóppal figyelve) Igaz a műterhelés alatt kiégett az asztalterítő, kaptunk is a ház asszonyától, de ez már más téma!
(#) ngyzoli válasza bgsf hozzászólására (») Máj 30, 2009 /
 
A Quad eléggé melegszik,-mármint mihez képest? 50 volt tápnál az áramfelvétel-nyugalomban-nem lépi túl a 100mA-t,jellemzően 90mA körül áll be.Ezen áram legnagyobb része az A-osztályú erősítőn folyik át,vagyis a "felső" kis BD tranzisztor kb.4W hőteljesítménnyel "terheli" a hűtőbordát,a B-osztályú rész árama ilyenkor gyakorlatilag zéró.Az első Quad-omat hónapokig úgy használtam,h nem volt hozzá hűtőBORDA,csak maga a hűtőlemez...na jó,a hőrelé óvatosságból rajta volt a sarkán,de egyszer sem kapcsolt. Tkp.a Quad semmivel nem fűt jobban,mint bármilyen 100w-os AB-osztályú végfok.Azt viszont nem szabad szem elől téveszteni,h folyamatos szinuszos terhelésnél többször nagyobb lehet az eldisszipált hőmennyiség,mint átlagos zenei jelnél.Az ilyen jellegű "nyúzás" mindig forralja a hűtőbordát,de üzemszerű használatnál ez nem áll fenn.
(#) bgsf válasza ngyzoli hozzászólására (») Máj 30, 2009 /
 
Idézet:
„Azt viszont nem szabad szem elől téveszteni,h folyamatos szinuszos terhelésnél többször nagyobb lehet az eldisszipált hőmennyiség,mint átlagos zenei jelnél.Az ilyen jellegű "nyúzás" mindig forralja a hűtőbordát,de üzemszerű használatnál ez nem áll fenn.”

Ezért is szoktam így tesztelni egy erősítőt! Ha ezt kibírja jelentős melegedés nélkül akkor OK!
A másik brutálisabb teszt már négyszögjellel megy. Ebben sok felharmönikus is van, ezzel már komolyabb tesztet lehet elvégezni. Manapság a PC-kre
elég jó oszcilloszkóp programok vannak, meg jelgenerátor programok is. A jelgenerátor sweep funkcióját kihasználva a teljes hangtartományban lehet a végfokra küldeni jelet és ez még jobb tesztelést biztosít. Itt már lehet szinusz, hároszög vagy négyszög esetleg fűrészjellel is tesztelni. Közben a szkóp programmal lehet figyelni a kimenetet.
Mint írtam, a hibátlan nyák és az eredeti kapcsolás soha semmilyen indításbeli problémát nem okozott. Persze az alkatrészeket kimértem beültetés előtt, és a nyákot is leteszteltem (kicsengetés). Egyszer volt egy olyan gondom, hogy az egyik 2N-nél a hűtőborda furata nem volt lól lesorjázva és a csillámot átszúrta (letestel a tranyó kollektora), hála a labortápnak komolyabb baj nem lett (először 500mA-es áramkorláttal indítottam).
Az újabb verziókat nem próbáltam ki, főleg nem a hídbakötést. Nagyon rossz tapasztalatom volt egy hídba kötött végfokkal. Látszólag minden jó volt szólt is csak nagyon melegedett. Aztán szkóppal nézve olyan 1MHz körül gerjedt és nem tudtam megszüntetni......
(#) ngyzoli válasza bgsf hozzászólására (») Máj 30, 2009 /
 
A hidalás kedvezőtlen esetben bizony több olyan problémát is okozhat,amelyre az erősítők "egyedül" még csak hajlandóságot sem mutatnak.Ezért a hídba kötést csak a már teljesen beállított,stabilan üzemelő részegységeknél ajánlott végrehajtani.De sajnos még ilyenkor is érhet meglepetés...
(#) yello hozzászólása Jún 18, 2009 /
 
Hello!
Segítséget kérnék abban hogy, építenék 200W quadot hangosítás céljából, és szeretném ha hogy stabilabb legyen ezért arra gondoltam hogy párhuzamosítanám a végtranyókat. Ebben kérném segítségeteket hogy hogyan kéne azt csinálni, én arra gondoltam hogy simán emitter ellenállásokat betenni 0,1ohm osakat.
Üdv
(#) ngyzoli válasza yello hozzászólására (») Jún 19, 2009 /
 
Egyszerűen párhuzamosan kötöd a két tranzisztort,valahol van fent rajz erre a változatra is.Ilyenkor a paraméterek egyezése(együttfutás!) kiemelten fontos,ezért a válogatást nem lehet megkerülni.Viszont a végfok stabilitását nem feltétlenül a tranzisztorok kettőzése,inkább a masszív tápegység adja.
(#) yello válasza ngyzoli hozzászólására (») Jún 19, 2009 /
 
Hello!
Erre gondoltál Bővebben: Link???
a trafóval biztos nem lesz gond mert egy 800as castone trafóját hasznom, és ahhoz a tr hez szeretnék 4 quad ot 2-2 párhuzamba kötve.
Üdv!

(#) Alkotó válasza yello hozzászólására (») Jún 19, 2009 /
 
Véleményem szerint, a hivatkozott rajzot ma már nem célszerű építeni.
R.Ludwig módosított rajza a jelenlegi legjobb. Nem is beszélve róla, hogy van hozzá nyáktervem, és jópár remekül működő példány belőle, amik mind igazolják a qualitásait.

Azt nem tudom hídban mit muzsikál, de nem látom okát, hogy ne lehetne hidalni. Ki kell próbálni.

Még valami! Ha hidalni akarod, akkor gondolom valami térhangosításban gondolkozol. Ahhoz minek QUAD. Arra ott vannak a filléres fetes erősítők, akár kW-nyi teljesítménnyel! Gondold át!

Alkotó!
(#) yello válasza Alkotó hozzászólására (») Jún 19, 2009 /
 
Hello!
A rajzon csak a végtranyó párhuzamot akartam szemléltetni, nem ezt a kapcsolást építem meg hanem az eredeti rt alapján de nem az a nyákterv hanem az oldalon talált kipróbált tervet építem meg Bővebben: Link.
De szívesen megnézném ha te terveidet is ha nem gond.
Nem éppen teret akarok hangosítani hanem termet, a "filléres fetes" erősítökkel én sosem voltam kibékülve, és azért pont quad mert sok jót hallatom róla sok jó véget hallatom szólni és volt amelyiken elcsodálkoztam hogy ez tényleg quad, a másik pedig hogy ahova készülne a végfok ott általában jazz előadás szólott folyni, és hát a mostani bérelt rendszerrel nem vagyok kibékülve, ezért szeretném oda a quadot, ha meg nem lesz jó oda akkor is van már most jelentkező akinek el tudom adni, és persze leginkább a kihívás ami hajt.
üdv!
(#) Alkotó válasza yello hozzászólására (») Jún 19, 2009 /
 
Az Alkotós elképzeléseket itt találod!

Fontos! A D5 dióda egy-két helyen fordítva van berajzolva! Figyelj rá oda!

BD249C-hez (nálam ez van megépítve) Bővebben: Link
Az eredetileg is ajánlott MJL-ekhez Bővebben: Link
És végül TO3-as tokozású tranyókhoz Bővebben: Link

Nézd el nekem, hogy éppen rád zúdítom a nyavalygásom, de már több napja csak a saját megszólalásaim hivatkozásait szurkálom be. Nektek is ugyanaz a kereső áll a rendelkezésetekre mint nekem. Használjátok.

Alkotó
(#) ngyzoli válasza Alkotó hozzászólására (») Jún 20, 2009 /
 
Hangosításhoz valóban jobbak a fet-esek,egyszerűbb,olcsóbb.Viszont gondos megépítés mellett nem szólnak"annyival"rosszabbul. A Quad inkább minőségi otthoni zenélgetésre van kitalálva.(bár régebben én is hangosítottam vele).
(#) MD_Pepe válasza Alkotó hozzászólására (») Jún 24, 2009 /
 
Kedves Alkotó!

Nekem is van egy régi Quad 405-ös erősítőm, még 1989. körül építettem. Mostanában problémáim voltak vele és elhatároztam, hogy felújítom. Ehhez a Ludwig-féle leírást használtam. Nos, az alapján elég sok alkatrészt ki kell cserélnem, vagy módosítanom kell, ezért elgondolkodtam azon, hogy inkább újra megépítem az egészet, de a korábbi, általam használt 2N 3442-es tranzisztorokkal (TO-3-as tokokban). Ehhez szükségem van a NYÁK tervre. Viszont a linkelt hozzászólásnál csak a beültetési rajzzal együtt látható a NYÁK rajzra. Érdeklődőm, hogy van-e lehetőség csak a NYÁK rajz közzétételére? Eddig fotózásos eljárással készítettem, de most szívesen kipróbálnám a vasalásos technikát is.

Köszönettel,

Pepe
(#) gambler válasza MD_Pepe hozzászólására (») Jún 24, 2009 /
 
Üdv.! Szerintem erre gondolhattál, ebben vasaláshoz van tükrözve a nyák-rajz, csak rajta van egyben a beültetés is. Valóban ennyire lusták azért ne legyünk.Bővebben: Link
(#) gambler válasza MD_Pepe hozzászólására (») Jún 24, 2009 /
 
Üdv.! Szerintem erre gondolhattál, ebben vasaláshoz van tükrözve a nyák-rajz, csak rajta van egyben a beültetés is. Valóban ennyire lusták azért ne legyünk.Bővebben: Link
(#) MD_Pepe válasza gambler hozzászólására (») Jún 24, 2009 /
 
Üdv!

Ezt megtaláltam, csak nem lapoztam a második oldalra. Köszönöm a segítséget.

Pepe
(#) Alkotó válasza MD_Pepe hozzászólására (») Jún 24, 2009 /
 
Ha jól látom, meg is van amit kerestél.

Esetleg, ha már úgyis újat csinálsz, gondold meg az eredet MJL-eket is. Kicsit drágább, (na jó rohadt drága), de mégis csak úgy lenne az igazi (Nálam BD249C-vel is tökéletesen működik)
itt összeszedtem amiket felraktam eddig

Alkotó
(#) MD_Pepe válasza Alkotó hozzászólására (») Jún 24, 2009 /
 
Igen, megvan, csak figyelmetlenül néztem először.
Az MJL3281A-t meggondolom, köszönöm a tippet.

Pepe
(#) DJ Szabcsa válasza Alkotó hozzászólására (») Jún 24, 2009 /
 
Egy kicsit off. Alkotó, te hogy tudsz ilyen profin nyákot tervezni? Csak ámulok a terveiden...
(#) Alkotó válasza DJ Szabcsa hozzászólására (») Jún 25, 2009 /
 
Köszönöm az elismerést, jól esik. (Azért nézz meg több tervemet is, hátha csak az sikerült jobban, amit éppen láttál.)
(Kicsit másképp működik az agyam, szerintem ez az oka. De abban egyáltalán nem vagyok biztos, hogy összességében ez nekem jó, vagy rossz-e)
Alkotó
(#) gepesz13 hozzászólása Jún 25, 2009 /
 
Sziasztok!
Valakinek a Quad 606 ról nincsaen véletlenül rajza?
Erről.
(#) CIROKL válasza gepesz13 hozzászólására (») Jún 25, 2009 /
 
(#) gepesz13 hozzászólása Jún 25, 2009 /
 
Köszi. Ez gyors volt.
(#) gepesz13 hozzászólása Jún 26, 2009 /
 
Sziasztok!
Ezt a módosított (állítólag) upgrade Quad-ot ismeri valaki? Hol lehet a másik 2 tekercs? Egyáltalán Quad 405 ez? Sok kérdés, de ha valakinek esetleg lenne róla kapcsolása, (én nem tudtam felhajtani sehol) kíváncsiságból megépíteném, és természetesen közzéteném a tapasztalatokat.
Link.Bővebben: Link
(#) sound.man válasza gepesz13 hozzászólására (») Jún 26, 2009 /
 
Ismerős... Nekem egy ilyen Quad-ot hoztak javítani (csatolva) végülis nem volt semmi baja. Az a két tekercs két dróttal át van kötve, de tökéletesen és meg van a "Quad" hang.

HPIM7586.JPG
    
(#) ngyzoli válasza gepesz13 hozzászólására (») Jún 26, 2009 /
 
Ez egészen biztosan Quad,csak a két tekercs nélkül,bár én nem nevezném módosításnak,ez inkább egyszerűsítés.A két kollektorköri tekercs elhagyása végülis nem okoz végzetes hibát,eredetileg a dumper-fokozat indulási fázistolását kompenzálják.A torzítás kismértékű növekedése várható,tehát jobban biztos nem fog ettől szólni,és hát az a két tekercs nem a világ,elkészítésük néhány percbe telik csak.A kapcsolás többi része valószínűleg változatlan.
(#) Árpy válasza gepesz13 hozzászólására (») Jún 27, 2009 /
 
Helló!
Ez a kapcsolás ahogy nézem másban is különbözik. Az eredeti quadban összesen 5db BC212 és 1 db BC300-as van. Ennél meg 3 darab kisebb tranyó van, és egy nagyobb, TO220-as tranzisztor van még. Illetve hiányzik még a két nagyobb méretű 560ohmos ellenállás is, ami azt hiszem az A-fokú résznek a tápja.
Már én is kíváncsi lettem, hogy milyen lehet ez a kapcsolás.
Üdv, Arpy
(#) ngyzoli válasza Árpy hozzászólására (») Jún 27, 2009 /
 
No,ezt nem is figyeltem,de ha már mondod...-a TO 220-as hátlapjához bújtatva alighanem ott van a negyedik kis-BC.Ez valószínűleg azt jelenti,h a védelem két tranyóját spórolták ki,-mivel mást nem lehet! Az 560 ohm-ok a hűtőlemez előtt vannak vízszintesen,a két zöld,ez sem hagyható el,az A-osztályú rész munkaellenállása,vagyis funkcionális része a kapcsolásnak.
(#) Árpy válasza ngyzoli hozzászólására (») Jún 28, 2009 /
 
Tényleg.. csak úgy látszik, hogy nem voltam eléggé figyelmes. Hát akkor nem is olyan sokmindenben különbözik ez a kapcsolás az eredetitől, de azt azért kétlem, hogy jobb lenne, mint az eredeti.
(#) sixtek válasza gepesz13 hozzászólására (») Jún 28, 2009 /
 
Ebben 2 tekercs van!
Az egyik a 3uH-s vasmagos, ami a panel kozepén van, a másik egy kisáramú 22uH-s, az alsó BD242C emmiterében. A panelen a BD242C előtt van, kis barna, ellenállásnak tűnő alkatrész.
A kapcsolási rajzát itt találod:
Bővebben: Link
Illetve itt: Bővebben: Link
Következő: »»   61 / 398
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem