Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Quad 405-ös erősítő tapasztalatok és hibák
Lapozás: OK   62 / 398
(#) MD_Pepe hozzászólása Júl 7, 2009 /
 
Sziasztok!

Kicserélem a régi puffereket a Quad 405-öm tápegységében. Valószínűleg új NYÁK-ot is fogok csinálni. Eszembe jutott, hogy láttam néhány gyári kapcsolási rajzon (nem Quad) a Graetz diódákkal párhuzamosan kapcsolt kondenzátorokat. Szerintetek érdemes ilyet beépíteni?

Üdv,

Pepe
(#) djgombi hozzászólása Júl 7, 2009 /
 
Nem hiszem, hogy szükség lenne rá. Ha jól emléxem akkor 100 n-os kondik lehetnek. Ha akarod beépítheted.
(#) gabikft válasza MD_Pepe hozzászólására (») Júl 8, 2009 /
 
Szia!

Én ajánlom a beépítését a tápegységet szűri a magas frekvenciákon, rosszat nem teszel vele ha beépíted, úgynevezett 100nF-os hidegítő kondenzátorok.
(#) pestside válasza gabikft hozzászólására (») Júl 8, 2009 /
 
Ha még pontosabban akarunk fogalmazni, a diódahidat alkotó diódák kapcsolási zajait nyomják el azok a kondik. 1nF...10nF-os nagyfesz (500V) kerámiakondikat érdemes alkalmazni, lehetőleg NP0 anyagból.
(#) MD_Pepe válasza djgombi hozzászólására (») Júl 9, 2009 /
 
Köszönöm. Azért gondoltam arra, hogy berakom, mert egyrészt gondoltam, hogy van valami funkciója, másrészt négy ilyen kondenzátor nem nagyon drága, a NYÁK-ot pedig amúgy is újra fogom tervezni, és így egy füst alatt elvégzem az összes módosítást.

Üdv,

Pepe
(#) MD_Pepe válasza gabikft hozzászólására (») Júl 9, 2009 /
 
Szia!

Köszönöm, bele fogom rakni.

Üdv,

Pepe
(#) MD_Pepe válasza pestside hozzászólására (») Júl 9, 2009 /
 
Köszönöm. Ez az NP0 anyag konkrétan mit jelent?
(#) ander válasza borvendeg hozzászólására (») Júl 9, 2009 /
 
így működik (tekercsek)!

3.jpg
    
(#) elektro777 hozzászólása Júl 10, 2009 /
 
Sziasztok!
Abban szeretnék tőletek segítséget kérni, hogy van egy stereo (2x100W) quad 405-öm. És nemtudom milyen toroid trafót csináltassak hozzá, 4 ohm-os hangfalakhoz akarom használni. Tehát +-50V kell, vagy +-40V, és hogyha+-40v akkor mennyi lesz a szinuszos teljesítménye? És hány W-os legyen a trafó? Most van egy olyan toroid trafóm, ami váltófeszültségbe,(tehát simán pufferelés egyenirányítás nélkül) 2x40V-ot ad le. Ez jó lenne hozzá?
Válaszotokat előre is köszönöm!
(#) djgombi válasza elektro777 hozzászólására (») Júl 10, 2009 /
 
Szia! Nekem Urbán féle quad-om van +-50V-ról megy és 4 ohm-on használom. 4 ohm-ra szerintem 500 watt körüli trafót ne sajnálj tőle mert itt már folynak áramok!
Javasolnám még a végtranzisztorok duplázását is! Bár nekem nincs megduplázva. És így is bírja.
Így olyan 200 wattot tud majd oldalanként 4ohm-ra!
(#) gambler válasza elektro777 hozzászólására (») Júl 10, 2009 /
 
Az a 2x40V váltó szerintem erős lesz neki, főleg ha bd249-el van szerelve, főleg ha nem sikerült belőle eredetit szerezned. Max. 2x36 szekunder és olyan 300w körüli trafó elég hozzá, ha legyen tartalékod is akkor 400w-os tekertetsz.
(#) SALáta válasza gambler hozzászólására (») Júl 10, 2009 /
 
Ugyan létezik hamis tranzisztor de sok olyan van amit a gyár máshol gyárt/változtat technológiát tokozáson/feliratot változtat. Erről Topi írt nekem egy segítő választ a hestore topikban.
(#) elektro777 válasza gambler hozzászólására (») Júl 10, 2009 /
 
Szia!
De hogyha 2x40V egyenáram lenne, akkor nagyobb lenne a teljesítménye a végfoknak, mint 2x36 váltóval?
És egyátalán 2x36 váltóval, Illetve 2x40V egyennel milyen lenne a teljesítménye?
(#) hapro válasza elektro777 hozzászólására (») Júl 10, 2009 /
 
2X36 váltóval kapsz kb 2X50V egyent, attól a sima változat 100W/8ohm. A 2X40V egyentől meg olyan 60W/8ohm környékén lenne a teljesítménye.
(#) elektro777 válasza hapro hozzászólására (») Júl 11, 2009 /
 
És a 2x36v váltót hogy kössem be az erősítőhöz? mert olyan trafóm van, aminek 3 kimenete van, az egyik szélső, és a középső között 40v van, az a másik szélső, és a középső között is40 v váltó. Na most a stereo quadomnak is 3 kimenete van(mindkét oldalán, tehát összesen 6 kimenet) tehát egy - tápfesz, egy + tápfesz, és még valami vezeték, azt nem tudod mi lehet?
És hogy kössem be?
És 4 ohm-on 40V váltóval mennyi lehet a teljesítménye?
Köszi előre is!
(#) hapro válasza elektro777 hozzászólására (») Júl 11, 2009 /
 
A 3 kivezetés közül a középső vezeték a közös, a másik kettő pedig a szingli.
A két szélsőt rákötöd egy Graetz "váltó feszültségű" lábaira, a közös lesz a test pontod, a graetz plusz illetve minusz lábaira teszed a puffer kondit, de még mielőtt teszel bármit is olvasd el az itt lévő tápegységekről szóló cikket...

A végfokra meg majd ha kész a tápegységed, akkor annak 3 kivezetését párhuzamosítod, így kapsz 6 csatlakozási pontot a végfokpanelekre.
(#) ngyzoli válasza nightmore hozzászólására (») Júl 14, 2009 /
 
"Félreértés ne essék,szeretem a Quad 405 hangját,de ez az erősítő már egy másik szint."
Nem könnyű itt igazságot tenni,és ezt most mindkét végfok védelmében mondom...Ahogy én tapasztaltam,a két erősítő egészen más hangfekvésben muzsikál,tkp.egymás szöges ellentétei.A Quad dögösebb(ha úgy tetszik csinn-bummosabb)hangképet produkál,"attraktívabb"magas,-és mélytartománnyal,s közismert,h a felső basszusa(150-200hz körül)kissé túlteng,ez akár ki is mérhető.Viszont a legtöbb berendezésben ez inkább előny,semmint hátrány.A DoZ viszont,A-osztályú létére főleg a középtartományt hangsúlyozza,a sávszéleken visszafogottabb,vagy éppen sávhatárolt,már ha nem nyerte el a tetszésünket.(a kimenőkondi sajnos mind a magas,mind a mélytartományt limitálja,ha nagyon csekély mértékben is).Önmagához képest mindkettő igen jónak mondható.Ennélfogva mindenkinél az a végfok lesz nyerő,amelyik épp jobban illik a berendezésébe.A DoZ a középtartományban néhol tisztábbnak tűnik(ahol a másik kissé összemos),de hogy kenterbe verné a Quadot,azért erről szó sincs.Mivel nincs klassziskülönbség köztük,jól megépítve a DoZ szinte egyenértékű a Quaddal,-persze a teljesítménykorlátain belül,de más erények és hibák keveréke.
(#) ngyzoli válasza nightmore hozzászólására (») Júl 15, 2009 /
 
Még annyit fűznék hozzá,h ilyen esetben akár a hallgatott zenei műfaj is dönthet.A Quad karakteréhez a könnyűzene(elektronikus pop/rock/diszkó,stb)illik,míg a DoZ fő működési területe a komoly(szimfonikus,akusztikus-hangszeres)zene,fordított esetben mindkét erősítő a "rosszabbik arcát" mutatja.
(#) lamalas válasza ngyzoli hozzászólására (») Júl 15, 2009 /
 
Idézet:
„A Quad dögösebb(ha úgy tetszik csinn-bummosabb)hangképet produkál,"attraktívabb"magas,-és mélytartománnyal,s közismert,h a felső basszusa(150-200hz körül)kissé túlteng,ez akár ki is mérhető.”


Meg is tudnad csinalni ezt a merest? Mert nagyon erdekelne ...
(#) Ricsi1992 hozzászólása Júl 15, 2009 /
 
Üdv!
Lenne egy kérdésem a végtranyókkal kapcsolatban:
A HQ-ban beszerezhető tuti eredeti BD249C POW tranyó jó lenne +-50-52V-ra? Nem lenne kihajtva, max 50W-ig 8ohmra(nincs nagyobb hangfalam). Ja, a trafóm 2x37V váltót ad le.
csak az építés öröméért csinálnám meg, nameg a hangjára is nagyon kiváncsi vagyok, a TDA2030-tól kezdve a DoZ-on át a csövesekig már egy csomó erősítőt raktam össze, de pont az eggyik legismertebb, a Quad405 maradt ki...ezen sürgősen változtatni kell .
(#) ngyzoli válasza lamalas hozzászólására (») Júl 15, 2009 /
 
Ezt a felsőbasszus-kiemelést nem én találtam ki.Anno a hifi-magazin etalon erősítője volt a Quad,tehát minden gyári gépet vele mértek össze.Ha végigpörgeti az ember,a szubjektív teszteken számtalanszor visszaköszön ez a momentum,később ezért (is) cserélték le megbízhatóbbra.Ezt a mérést kétszer is elvégeztem,az eredeti,és az Urbános módosított verziónál szintúgy,épp ezt az állítást ellenőrizendő!A kiemelés valóban kimutatható,de nem tudok róla képet tenni,frekimenet-mérésről lévén szó.Van egy régi szovjet analóg műszerem,a hangfrekis tartományban igen megbízhatóan mutat.Kimenetre 5ohm-os műterhelés,rá a műszer,1kHz-es szinusznál 5v kimenő fesz-t beállítva,ez 5W.Ha most lemegyünk 30-40hz-re,(a kiemelés úgy 150-től indul),a mutató 1-2 vonással feljebb áll meg...Mindkét végfokom így viselkedett,az eredeti jobban,az Urbános kevésbé.Hangsúlyozom,h ez az anomália NAGYON KISMÉRTÉKŰ,decibelekre átszámítva egy-két tized(inkább annyi se),de egyszerű eszközökkel is egyértelműen kimutatható.Mivel az elkók tűrése -50,de akár +100% is lehet,esetleg a két 560ohm-os ellenállás közös pontjára csatlakozó 47 mikrós feszültségutánhúzó kondi is okozhatná,ha felső határon van épp az értéke.(közel 100 mikró) De mivel ezt nem tartom számottevő hibának,ebbe nem mélyedtem bele.
Egyébként szeretem a Quad hangját,nálam is afféle etalon-hangképet reprezentál... :yes:

analóg.jpg
    
(#) djgombi válasza Ricsi1992 hozzászólására (») Júl 15, 2009 /
 
Szia! Persze ,hogy jó lesz rá! A quad eredetileg is +-50V-ra van tervezve. +2V nem sok még neki.
(#) lamalas válasza ngyzoli hozzászólására (») Júl 15, 2009 /
 
Van egy dolog amit nem igazan ertek. Azt irod, hogy: "
Idézet:
„Kimenetre 5ohm-os műterhelés,rá a műszer,1kHz-es szinusznál 5v kimenő fesz-t beállítva,ez 5W.Ha most lemegyünk 30-40hz-re,(a kiemelés úgy 150-től indul),a mutató 1-2 vonással feljebb áll meg...”
"

Namost ha a kimeles 150Hz korul indul akkor hogyhogy 30-40Hz-en a muszer mutatoja magasabbat mutat mint 1kHz-en

Mellesleg vannak ma mar kifinomultabb (jobb) modszerek, hogy egy erosito atvitelet megmerjuk minthogy regi orosz muszerrel merjuk a kimeno hangfrekis jel nagysagat. Ez nem epp a legjobb modszer ... :no:

Tovabba ha valoban van kiemeles ami leirasod szerint valoszinuleg igen csekely hangnyomas kulonbseget eredmenyez akkor az nem lesz hallhato mert a felhasznalt hangsugarzo es vele egyutt a helyiseg ahol a hangsugarzo elhelyezkedik sokkal nagyobb ingadozast fog produkalni az atvitelben (foleg az emlitett problemas reszen) minthogy meghallja barki is a tized dB-es "kiemelest" ha valoban letezik es merheto. De en ebben ketelkedek. Majd megkeresem es megmerem a sajat Quadomat amit mar jo regen nem hasznaltam ... valahogy soha nem volt szimpatikus nekem ez az erosito.
(#) Ricsi1992 válasza djgombi hozzászólására (») Júl 15, 2009 /
 
Köszi!
Igazából a két BD249C-re gondoltam, hogy bírná-e a 2x52 voltot.....az adatlapja 100V-ot ír...meg már sokan írtátok, hogy 50V-on is elég határon mennek.
(#) lamalas hozzászólása Júl 15, 2009 /
 
Eloszedtem a kb. 15eve epitett Quad 405-os erositomet ami egyebkent a "magyarositott" 40W-os valtozat. Megmertem a frekiatvitelét es igencsak elcsodalkoztam A csatolt abran a piros szinu gorbe mutatja a quad avitelet (referenciakent a zold gorbe mutatja egy TDA2030 atvitelet szinten 10 ohmos muterhelessel, illetve a kek gorbe a hangkartyam atvitelet mutatja). Ez az erosito tenyleg kiemel melyben ha muterhelest akasztok a kimenetere! Kivancsi lennek mit csinal ha egy atlagos hangsugarzot tennek a kimenetere. Majd kiprobalom alkalom adtan, viszont erdekelne, hogy mas Quad 405 is ugyanigy viselkedik-e vagy sem??? Szoval ha van valakinek egy jol mukodo Quad 405-os erositoje es lenne kedve elhozni hozzam egy meresre akkor szivesen megmericskelnem, hogy mas Quadoknak milyen az atvitele. Mellesleg van 2 eredeti Quad panelem amit en mar tuti nem fogok megcsinalni, ingyen elvihetok

ngyzolitol pedig elnezest kerek, mert valoban hihetetlennek tunt ez a melyemeles! Ilyet mas erositonel még nem tapasztaltam.

atvitel.png
    
(#) ngyzoli válasza lamalas hozzászólására (») Júl 15, 2009 /
 
Nem kell elnézést kérned,engem is meglepett az eredmény...
A félvezetős gépek már hozzászoktattak bennünket a vonalzóegyenes átvitelhez.Már régen végeztem ezt a mérést,ha jól emlékszem a kiemelés 150-200hz körül indul,60-80hz lehet a "csúcsa",és MÉG 20hz-en is van némi többlet,20 alatt már nem tudok mérni,teszt cd-t használok,nem generátort.Ez az anomália a kapcsolástechnikából ered,szerintem,alighanem minden végfok így viselkedik.Tényleg nincs több off...
(#) djgombi válasza Ricsi1992 hozzászólására (») Júl 16, 2009 /
 
Egy tranzisztorra csak a fél tápfesz jut! Ezért is van ha pl. az egyik bezárlatol akkor fél tápfesz jut a kimenetre.
(#) pestside válasza ngyzoli hozzászólására (») Júl 17, 2009 /
 
Igyekszem hinni neked, de nem tudok.

Először is nemhogy tized decibeleket, de még 1dB különbséget sem hallasz meg az átvitelben!
Ezentúl ha a Quad 150-200Hz körül, vagy bárhol kiemel, az HIBÁS, rosszul van megépítve. Jól megépítve sem kiemelése, sem "süllyesése" nincs az átvitelben!
Ezenkívül az utánhúzó kondenzátor kapacitáseltérése nincs hatással a mélyátvitelre, Kivéve persze, ha nagyon-nagyon lecsökkentjük. De ha pl. 10µF és 220µF között változtatjuk a névlegesen 47µF-os kondi értékét, még kimérni is lehetetlen lesz bármiféle mélycsökkenést!

A műszered átvitele gondlod hogy 0dB a hangfrekis tartományban?! A műszered csal! Méed ki az átvitelét egy mérőerősítővel. Nemhogy pár tized, hanem több dB-t fog csalni a hangfrekis sávban, meglátod!

A hifi magazinnak meg ne higyj el semmit, nagy bohócok voltak. Műszakilag nagy nulla volt az egész.
(#) pestside válasza lamalas hozzászólására (») Júl 17, 2009 /
 
Lamalas!

A végfokod hibás valahol. Egy jó Quad átvitele nem így néz ki.
(#) ngyzoli válasza djgombi hozzászólására (») Júl 17, 2009 /
 
"Egy tranzisztorra csak a fél tápfesz jut." Ez abszolút így van,-nyugalomban,egészen addig a pillanatig,míg el nem kezded VEZÉRELNI az erősítőt.Attól a pillanattól kezdve ez a kijelentés nem igaz... :no:
Következő: »»   62 / 398
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem