Fórum témák
» Több friss téma |
Sziasztok!
Egy relét szeretnék helyettesíteni !Csak nem tudom hogy mivel tudom megvalósítani és hogyan(FET?)? Ez egy Bmw elektroníkában van és a központi zárat kapcsolja!Az adatlapja megvan de sajnos itthon csak 600db a minimális rendelés!Ha tudtok akkor segítsetek!Köszönettel:Ampi
szilárdtest relé kell neked sztem...
idéznék sebitől: "Bizonyos feltételekkel helyettesítheti az elektromechanikus reléket. A kapcsolási számuk elméletileg korlátlan,ha a paramétereit nem lépjük túl. Tulajdonképpen közös házban - sok esetben diszkrét elemekkel - felépített antiparalel tirisztorpáros vagy triacos (AC) ill. tranzisztoros, FET-es (DC) kapcsoló. Az AC kapcsolókban legtöbbször nullaátmenet-detektor gondoskodik a zavar minimalizálásáról. Bemenetük optocsatolóval elválasztott, a LED-oldalon FET-áramgenerátorral. Ilymódon általában 3 tól 32V-ig bármilyen feszt elfogad. Léteznek váltakozó-fesz bemenettel is. Hátrányként említem, hogy elég drága: mondjuk egy 10A-es 230VAC-s 4-5kHUF. Diszkrét elemekből ugyanez megépítve 800Ft-ból kijön." Ajánlom figyelmedbe ezt a topikot: Katt ![]()
de ha jól látom neked dupla-relé kell, egy diszkrét elemkből felépített dupla reléhez kérj segítséget a nagyobbaktól.
![]()
Legalább nem kellett még1szer leírnom
![]() Nos, ez egy kétmorzés (váltóérintkezős) nagyáramú relé. Első dolog: kideríteni, valóban kihasználja-e a váltó funkciót, vagy csak a nyugalmi, ill. munkaérintkező(ke)t. Második teendő: meghatározni, hogy mit, mihez kapcsol, pl. a terhelés a testre van kötve, vagy a tápra stb. Ez azért kell, mert a kapcsolóeszköz csak egyirányú vezetésre képes, tehát a polaritást tudni kell. Legrosszabb esetben minden be van kötve, ekkor 4db teljesítmény-FET-re van szükség, az áramköri kialakítástól függő meghajtó (fázisfordító) apró áramkörökön kívül. Szal nem annyira egyszerű, mint amilyennek látszik (különösen, ha kis helyre kell bepaszírozni), de nem lehetetlen.
Köszönöm eddigi válaszaitokat!
A relé sajnos használja az összes érintkezőit a nyugalmit is !Valoszinüleg azért mert polaritást fordít a központi zárnak (zárás nyitás)!A 4Db Fet-es megoldásra tudsz nekem egy kapcsolást készíteni ha megkérlek!Elhelyezni eltudom mert van hely! Köszönettel:Ampi
Nem lenne egyszerűbb egy hasonló nagy áramú relével helyetesíteni, mint külőn féle kapcsolásokat építgetni?
Szerintem a legegyszerűbb egy sima optocsatoló lenne, semmi bonyolult nincs benne.
![]()
Tudod, te mekkora teljesítményre gyártanak optocsatolókat?
És arról van sejtésed, mekkora áramok folynak egy ilyen relén, mikor zár nyitása/zárása történik??? És azt tudod, hogy mi az a MÁR NEM ELŐSZÖR EMLÍTETT szilárdtest-relé és miből épül fel? Ha tudnád, nem mondtál volna semmit...
Mindenképpen mérned és rajzolnod kell! Pontosan fel kell vázolni, melyik reléláb hova van kötve (hol kapja a feszt és hol van a terhelés) enélkül nem lehet kapcsolási rajzot ajánlani. Egyébként valszeg egy H-híd kapcsolás a megoldás, a kapcsolandó áram figyelembevételével méretezve.
Ezek fényében talán megfontolandó Tomee tanácsa is: bedrótozni egy hasonló, de nem a nyákba illő relétípust. (ezt lehet, hogy a mérések elvégzéséhez amúgy is meg kellene tenni)
Erre én is kíváncsi volnék, hogy 2 db közönséges autórelé, ami az ócskapiacon is fillérekért kapható, miért nem alkalmas? Magam is ilyen relékkel kapcsolom a központ zárat, de általában is így szokták megoldani
Tényleg nem tudom, nem szoktam relés áramköröket építeni!
![]()
Szia !
Megnéztem a relé adatlapját.2 db egymorzéssal ki lehet helyettesiteni.Az könnyebben beszerezhető. Természetesen a megfelelő áramút kell beszerezni. Ez a legegyszerűbb. Üdv ! Luki
Hali
Tudom nem pont erről szól a téma, de... hogy tudok egy 24V-os relé helyett 12V-osat használni egy áramkörön belül. 24V-os relé kellene a kapcsolásba de nekem nincs csak 12V-os venni meg nem akarok. Mit tegyek elé, vagy ilyesmi ![]() Köszi szépen
hi
az olyan áramkörökben ahol nagy teljesítményű tranzisztorok vagy triakok kapcsolgatnak ott is használnak relét( biztonsági relé) Eláször kapcsol a relé, pár tizedmásodpercel később a triac vagy tranyó, így nem szikrázik a relé érintkezője, és ha zálatossá válik valamelyik félvezető akkor sincs nagy gáz mert a relé lekapcsol. tehát ha csak pusztán tranzisztorral akarsz vezérelni, akkor előfordulhat, hogy lesz 5 db elszenesedett központizár motorod ![]()
A legegyszerűbb, ha megméred a 12V-os relé behúzótekercsének ellenállását és egy ugyanakkora ellenállást sorbakötsz vele. Ha nagyáramú relé, akkor 100ohm alatt lesz az ellenállása, ilyenkor 2-3W-osat használj.
Üdv Inhouse
Sziasztok Szakik!
Egy egyszerű kapcsolás megnehezítette a napomat. Egy egyenáramú 300V-os motort vezérlek egyenirányított 230V hálózati feszültségről. Tehát van egy 320V-os egyenáramú köröm, melyről H-híd formában (relékkel) kapcsolgatom a motort, jobbra, balra... A relék egyformák, és már kipróbáltam két típussal is, mindegyik 250VAC és 10A terhelést bír. A baromi nagy szikra akkor van, mikor elenged az egyik, ekkor röpül a 16B-s biztosíték és a 32BK-s is a házban, annak ellenére, hogy az kapcsolás előtt közvetlen ott csücsülő 3A-s olvadóbiztosíték is elolvad, de úgy látszik nem túl gyorsan. Pedig S-es. A reléket névleges tekercsfeszültségről üzemeltetem. A fél házat áramtalanítva, rájöttem, hogy azzal van a baj, hogy mikor elenged a relé, ívet húz, és direkt rövidzárlatot csinál. Akinek van ötlete, hogy mivel lehet ezt kiküszöbölni, illetve mivel lehet egyszerűen helyettesíteni, ne tartsa vissza! Tapasztalt már valaki ilyet? Köszönettel: deguss
Gyorsan összedobtam egy sémát, hogy mindenki képben legyen.
Szia !
Mit fogsz csinálni ha nem lesz majd egy 50K-s ellenállásod, és pont az kell majd ? Veszel, vagy összerakod 10db-ból ? Relével hasonló a helyzet. Üdv!
Hát lehet hogy baromságot írok, de nem a zsiguli megszakító, és a kondenzátor esete? Oda asszem azért tesznek az érinkezővál párhuzamosan egy kondenzátort hogy ne szikrázon, ne menjen tönkre oly hamar az amúgyis hamar tönkremenő érinkező
![]() De lehet rosszul tudom..... Esetleg próbálj olyan mágneskapcsolót beszerezni aminek a főérintkezője alkalmas DC-re, ott ugyanis más az ívoltás.
Hi
"Oda asszem azért tesznek az érinkezővál párhuzamosan egy kondenzátort hogy ne szikrázon" A kondenzázornak ez esetben több szerepe van. A lényege, hogy a megszakító nyitásakor a primer körben keletkező több száz voltos önindukciós feszültséget elnyelje és a primer tekercsel egy rövid időre rezgőkört alkot, ezáltal a gyujtó szikra tejesítménye számottevően megnől. Való igaz, kondi nélkül hamarabb kinyiffan a megszakító, de nem is megy az autó. üdv
Valahogy így lehet.
Figyelem! Ez csak egy alapelv. Az ellenállások értékét ki kell számolni. A + és a - a relé "behúzó" része. Az "állandó áram"-hoz állandóan kell 5 v-ot vezetni. ![]() ![]() Ha hülyeséget írtam, akkor bocsi! Bocs, de a képek nem túl szépek! Ha kell, akkor lerajzolom Tinával.
Egy relé morse érintkezőjének a 2 végére semmiképen sem kapcsolhatsz 300V-ot. A megszakitáskor ívet húz, és ezt hozzákapcsolja a mozgó érintkező a másik pólushoz. Természtetes, hogy zárlat keletkezik (egyszerüen hibás a kapcsolás).
Ilyen célra külön 4db relét kell felhasználni (az érintkezőiket diódákkal és esetleg kondival is lehet védeni) A reléket egymáshoz kell reteszelni, és megfelelő késleltetéssel lehet csak irányt váltani. Manapság persze félvezetőkkel is meg lehet oldani ilyesmit, relék nélkül.
Köszönöm, sejtettem a hiba okát, de a skizzelt megoldással el lehet kerülni a problémát? Tehát, megszakítom az egyik pólust egy harmadik különálló relével, míg átkapcsolok? Ez beválhat?
Köss elé "sorosan" egy 7812 stab IC-t
Úgy van, ahogy Skori írja. Kapcsoláskor ívet húz a relé és rövidzárlatot csinál. Harmadik relével beválhat a dolog, persze ha előbb elenged kikapcsoláskor, illetve KÉSŐBB HÚZ MEG BEKAPCSOLÁSKOR, mint a váltórelék!! Erre is figyelj! Nem csak kikapcsoláskor húz át!
Nálunk 220V egyenfeszen az egyenáramú motorok főáramkörében több sorbakötött érintkezőt használnak (ív darabolás). Mágneskapcsolóként DIL00-52-es sorozat van. Elmondható hogy 1978-óta tökéletesen működnek és 39 darabról kapásból tudok. Kondik csak a zavarcsökkentés miatt vannak. A tekercseknél pedig sorba van kötve egy ellenállás (ajánlás szerint) ha behúzott a mágneskapcsoló akkor beiktatódik.
Bekapcsolasnal nem volt gond, mert akkor alapbol nem folyik aram.
A skizzelt kapcsolasom bevalhat, az RC taggal a rele elött? Bocs, most nincs ekezetem. |
Bejelentkezés
Hirdetés |