Fórum témák
» Több friss téma |
igen igy is lehet, hogy csinalsz annyi sort amennyi kell es egy sorban van 12db LED.
Szia!
Nem sok az a 8A? ![]()
Én is beszeretnék kötni 102 ledet
van egy tápegységem: Bővebben: Link Bővebben: Link Bővebben: Link 12V/12.5A(150W) szeretnék rákötni 102db LEDet a LEDek paraméterei: 1.95V, 130-150mA ezt az oldalt használtam: Bővebben: Link és így töltöttem ki az üres helyeket: 12V 1.95V 140mA 102 db led azt írja utána, hogy csinaljak 17db * 6LEDes sort amiknek a végén 2.2ohmos ellenállások ülnek. a szinük: piros piros arany, 1/4W-osak. működne ez így, vagy szétsütném a ledeket? ha működne, akkor ez esetben bármikor bővíthető újabb 6LED+2.2ohm ellenállással, egészen 150W azaz 12V*12.5A-ig? Mit írjunk már a LINK gombra, hogy azt használd a hivatkozások beszúrásakor? Javítottam. -- kobold
Üdv!
Én 50 ledből szeretnék csinálni lámpát, és az a kérdésem, hogy sorba, vagy párhuzamosan kössem? De csak 1,5V-osat, és milyen ellenállás kell 12V hoz hogy csak 1,5V legyen?
És nem tudjátok, hogy ez a led ( http://www.hestore.hu/termek_10020287.html ) hány mA -es?
Üdv!
Láttam itt előbbre is írta valaki, hogy LED-e(-ke)t bekötni ellenállás nélkül is lehet. Szerintem soha ne kössetek be előtét-ellenállás nélkül LED-et, ha nem akarjátok tönkretenni! Sőt párhuzamosan se kössetek több ledet!! Soha nem egyformák teljesen, egyikre több áram jut, tönkremehet, a másik halványabban világít!! Vagy sorba kössétek(akár 100-at is) vagy minden ledhez külön ellenállás! A névleges áramnál többet ne állítsatok be! Csak azonos áramú ledeket köss sorba! Színe, feszültsége mindegy! Az ellenállás értékét egyszerű kiszámolni: A képlet. R=U/I R a ellenállás értéke Ohm-ban, U az ellenállásra jutó feszültség Volt-ban, I az ellenálláson folyó áram Amper-ban. Ami adott: A LED feszültsége, árama és a tápegység feszültsége. Az U-t megkapod, ha a tápegység feszültségéből levonod a LED feszütségét(sorosan kötött LED-ek esetén az összeadódik a LED-ek feszültsége) Az I adott, a LED árama(általában mA-ban adják meg. 1000-re oszva (A-ban) írd be a képletbe!(Itt ne add ossze a soros LED-ek áramát, soros kapcsolás!!) Már meg is van az ellenállás értéke(Ohm-ban). A következő nagyobb szabványos értéket építsd be! Még lényeges az ellenállás teljesítménye. P=U*I P a teljesítmény watt-ban. U az ellenállásra eső feszültség(V)(az előző képletből) I az ellenálláson folyó áram(A)(az előző képletből) Itt is a nagyobb értékűt vedd meg! Pl: Táp:12Volt Led 2db 2V-os 20mA-os sorba kötve R=U/I=(12V-4V)/0,02A=400Ohm tehát 400Ohmos ellenállás kell(szabvány 410,430Ohm) Teljesítménye: P=U*I=8V*0,02A=0,16W Tehát egy negyed W-os ellenállás bőven elég. Sok sikert a számoláshoz! Üdv!
igen, ilyen átszámolót már sok helyen láttam, de még mindig nemtudom, hogy hány mA-s
![]() ![]()
Üdv!
Nekem normál lednek tűnik. 15-20mA-nál biztos nem nagyon bír többet. Nem tudnak hozzá adatlapot küldeni?
itt is van átszámoló a segédprogramok közt
Üdv!
Van forsávval ellátott nyákom, az a kérdésem, hogy hogyan lehet megoldani soros kapcsolást (ledhez), tehát a párhuzamos egyszerűbb lenne, de az nem jó a lednek (elvileg), ez az ötlet jó (kép), vagy valahova valami alkatrész még kell (gondolom igen) (1 led 1 bekarikázott rész, az egymás alatti dobozkák a sávok)
Üdv!
Jó a kapcsolás, kell még egy megfelelő értékű ellenállás sorba az egésszel.
De nekem kapcsolási rajz is kéne, mert nemtudom, de szerintem amit rajzoltam az soros, és párhuzamos kapcsolásos is, nem? vagy csak soros?
Na itt egy rajz én ezt használom hivatalosan is ezzel alogikával haszánlják(pl:vasuti kocsinak a végén ledekel van a világitás 24 volt rol ott 8 led van bekötve.)tranzformátor-greac hid-kondi (feszültségjavitásnak)- és a ledek.Így tuti hogy évekig ki fogja birni. Bocs hogy tömbökbe rajzoltam nincsen tervezö szoftverem...
persze ha valaki nagy balf akkor ledeket csak ugy összeköti...
Vegyen 3 voltos ledet.nem kell ellenállás a ledek elé elektroteknikus vagyok csak jobban tudom.Meg persze Édesapám Villanyszerelö. Egyrészt ha ojat csinál hogy nem méri ki pontosan a feszülcség felvételét egy lednek és ugy köti be pl 2 voltos ledet 4 voltra az tuti hogy pár órán belül kifüstöl.... legnagyobb tejesitmény leadás+roncsolódásmentesség mellet max megengedettel kell terhelni. Ja persze utánna átfutottam a dolgot és kijött hogy kell ellenállás ha több el akarodmegterhelni és kiszámitod ohm törvénye szerint a köztes részt.
ui:persze egy csak anyi áramot fog kérni(I) amenyit kér tehát ha 20mA -es egy led akkor nem fog kapni 40mA-t.
ez az ellenálásos dolog nagy hülyeség.
elözö oldalt is irtam+ ábrával kiegészitetem.
ha egy 3 voltosat 12 vel megtküldöm kivüstöl stb... de ha 4 et sorbakötök akkor nem
jó bocs sima félvezetöt rajzoltam de ide lediódát akartam.
Nem azzal van a probléma, hogy sima diódát rajzoltál led helyett. Azzal van a probléma, hogy amit terjesztesz, az nem igaz. A LED-et árammal hajtjuk meg, feszültség majd adódik rajta valamennyi. Körülbelül tudjuk, hogy mennyi fog adódni, ezért lehet ellenállást használni az áram beállítására.
Írásjeleket, mondatkezdő nagybetűt is használj, és figyelj oda, hogy írsz! Idézet: „elektroteknikus vagyok csak jobban tudom.Meg persze Édesapám Villanyszerelö” Elektrotechnikus létedre kicsit utánanézhetnél a dolgoknak, mielőtt tanácsokat osztogatsz...
Az jó, hogyha oda kötöm a kábeleket, mintahogy írtam a képen (43), milyen tápfeszültség kell ennek, ha ledenként 1,5V, akkor 9 ledhez 13,5V Ugye? vagy rosszul számoltam valamit?
Üdv!
Megint én.. Nah szóval, ha van 12v-om és szeretnék több ledet, és mondjuk mindegyik 2v os, tehát 6db led kell 12v hoz (hogy ne kelljen ellenállás) , de ha 12 ledet akarok, és 2*6 ot kötök be (a két 6-os csoportot párhuzamosan kötöm), az jó ??
Ellenállás mindig kell! (lásd az előző hozzászólásomat)
Szóval, a képen látható "kapcsolás" az soros, vagy párhuzamos?
Az 1. 7 led sorosan van és a 2. 7 led is sorosan és ez van párhuzamosan összekötve?
Ha a lednek fordítva adok áramot, akkor az tönkremegy?
A kapcsolásba még van egy ellenállás is...
Itt van, hogy hogyan képzeltem el, hova kell az előtét?, és az mi is?
Üdv!
Előtét = előtét ellenállás. A rajzodon az a téglalap, és a LED-ekkel sorosan kell bekötni. De szerintem előbb Topi cikkeit igazán elolvashatnád, sokat segítene! ![]()
ha van 1db ellenállásom, és 1 db ledem, és az fordítva kötöm be, akkor nem lesz baja?
Lehet keszen kapni karacsonyfa LED sort nagyon olcson , 80 LED -es .Egy kis kapcsolas kapcsolgatja mindenfele program szerint es van egy pozicio amiben allandoan vilagit minden LED .
A kepeken latszik a kapcsoloegyseg . Meg nem neztem meg hogy kapcsol harom LED-sort a ket alkatresz hogy aztan mindet egyszerreis meggyujtsa .Erossen vilagito nagyfenyereju LED-eket hajt meg a kis tranzisztor vagy tirisztor .
A kep kicsinyitessel elfelejtettem , kb 80 drb. LED -el mukodik egyszer megszamoltam ,mert gyanus volt , azt irta a dobozon hogy 120 LEd , persze csak kb.80 lett az eredmenye a szamolasnak.de igy is nagyon olcso kb. 4 Euro volt az ara.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |