Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Inverteres hegesztőtrafó
Mivel csak néhány méter kell neked,nem hiszem hogy gondot okozhat a beszerzés. Én pl. nem egyszer a méh telepen vettem kiváló állapotú profilhuzalt, amit nagy erőátviteli trafóból bontottak ki. Még újraszigetelni sem kellett.
Én eddig minden fojtómat U57 H magra készítettem 12 menettel,ez olyan 15-19uH értéket ad az én saccolómmal.Nem vettem észre,hogy az ív kihagyna,szaggatott lenne,fröcskölne vagy túl nagy lenne az olvadék csepp nagysága.Szerintem elég ekkora fojtó.Ha arra gondolok,hogy a múltkor mutatott hibás gép belsejében mekkora fojtó van,akkor meg pláne elég,egyébként azon 1,2uH értéket mértem (melléklet).A főtrafó EE65 a fojtó EE42x19,6mm légrés1,2mm 5 menet rézlemezből,ha jól tudom a gép 80kHz körül ketyeg.
Ahogy Pisti is írta,nem baj,ha túllóg a menet az oldalsó ágon a fojtónál,a felfogatását úgyis magadnak kell megoldanod.Ezt a fojtót el lehetne készíteni egy sima ferritrúdra is,nincs más akadálya csak a kellő vastag rúd.Anno kézenfekvő volt az U mag,az oldala csak a felfogatásban és a menetek tartásában segít.A főtrafó adatai ok.ilyen az enyém is.Eddig a legtöbb amit használtam az 10 szál 2,5mm elektróda elhegesztése volt folyamatosan baj és szünet nélkül.Anno írtam,hogy a géppel dolgoztam 75 méter hosszú 1,5mm2 gazdaságos hosszabbító végén lógva a prérin,nem volt gond pedig a kisflex (700W) már nyüszörgött a csiszolásnál.Olyan szalagot is tudsz szerezni amilyet én használtam,ez egyszerű bandázsszalag,ilyennel fogják össze pl. az autókban a vezeték köteget,kb. 400 pénz egy tekercs,villanyszerelési boltokban fellelhető,hasonlít a régi vásznas szikszalagra,de annál jobb. 100*C még nem gyulladt meg,a trafód meg úgysem lesz ilyen meleg remélhetőleg.
természetesen elég az 57-es mag is 12 menettel én is ilyenre készítem már a folytókat!
16mm2-es kábel meg elég! Egyébként jó a gyűrű is fojtónak, ha van! A frekin nekünk is kell majd változtatni a jobb működés érdekében!
Teflon szalagot (Tudtátok,hogy a teflon a muflon rokona
![]() ![]() ![]() ![]()
Csak nem a zegerszegire tetszik gondolni!?
![]()
Valóban nem olyan sok kell.A főtrafóra kb. 1,5m a fojtóra + 3 méter körül.
Szia Sanyi!
Jó lenne,ha lenne a fene essen belé,nehezebb hozzájutni mint az U maghoz,legalábbis nekem.Persze,hogy ott a méh telepen bontottam azokat is anno.Azokból a gyűrű magokból is van,de ember legyen ki beazonosítja őket,mert írás az nyema rajtuk,pedig úgy megraktam a zsebeimet belőlük ![]() ![]() ![]()
Egykor én is ebből válogattam.
Aztán egyszercsak eltűnt. ![]() Van helyette panelhegy az óperenciás motorroncsokon túl.
Elméletileg holnapra ígért az egyik kollégám többféle profilhuzalt. Remélem, hogy lesz is belőle valami. Addig is ma a hűtőbordákat vágtam ketté és igazítottam megfelelőre. Gondolkodom a hőelvezés gyorsítására réz hővezető lemez beépítésére is. Bár a borda szerintem elég lesz így is.
Ma megmértem az U57 vasmag ablak keresztmetszetét. 27.5*16mm. Majd kitörpölöm, hogy ebbe mi az a legvastagabb huzal, amiből bele tudok préselni tizenegypár menetet. (minden függ attól, hogy esetlegesen milyen profilhuzalt kapok) Holnap a postásbácsi után elmegyek a villamossági boltokba, és próbálok szerezni olyan betekerő szalagot. Teflon meg van itthon többféle is.
![]() Amúgy volt az áramváltónak való vasmagom is itthon. Már egy órája keresem, de nem találom meg. Muszáj lesz holnap ismét túrnom egyet.
Egy gyors melóbeli jegyzet. Kollégám 5*3-as profilhuzalt tud adni, holnapra hoz cca. 5 métert. (Volt 11*2-ese is, de azt hogy a bánatba tekerném fel) Sajnos A Tali Bt-től nrm jöttek ma meg a vasmagok, úgyhogy ma nem lesz trafótekerés. Amúgy milyen lakkal szigeteljem majd le a kész műveket? Anno akrillakkot használtunk hozzá, nem tudom, hogy az most is megfelel-e.
Mai nap nem volt sikeres. Voltam a város szinte összes villanyszerelési boltjában, de bandázsszalagot nem tudtak adni.
![]()
Bandázsszalagot ne is keress a villanyszerelési boltban,mert nem találsz. Elmész egy rövidáru kereskedésbe és kérsz köpper szalagot. Többféle szélességben van, én a 6mm és a16mm széleset szoktam használni. a szűkebb méterben, a szélesebb egész tekercsben szerezhető be. néhány száz forint egy tekercs, és van rajta vagy 30-40m. A villamossági üzletekben néhol kapható fekete vászonszerű szalagot ne használj ide, mert semmire nem való, a forró vízben is megolvad, tehát nem vászon,hanem vacak minőségű műszál.
Az akrillakk megfelel lakkozásra, de ha sikerül szerezni két komponensű parkettlakkot, az a legjobb.Vízálló, hőálló,rugalmas,nem öregszik,és nem oldja a huzalzománcot.Nem utolsósorban kiváló dielektromos és szigetelési tulajdonsággal rendelkezik, és még penészálló is. Erre mondaná a volt villamosgépek tanárom:a legoptimálisabb az adott feladatra. ![]()
Köpperszalag: Szövött pamut, szélein elég komoly vastagodással. Néhol "térfoglalási" gondokat okoz. Bélésselyem, amit zakó, nagykabát belsejébe használnak. Műszál, viszkózselyem, de nagyon jó hőálló, 180-200 foknál kezd barnulni. Akkor meg már úgyis mindegy.
![]() Parkettlakk nagyon jó, de évek múltán elkezd repedezni. Olyankor nem árt kicsit akrillal átfújni.
Hát- én a saját készítésű,azóta félretett hagyományos trafómat kb 27-28 éve lakkoztam le(akkor készítettem) két komponensű parkettlakkal, de azon a mai napig repedésnek nyoma sincs. Sőt, amíg volt itthon készleten, -mert kicsit sokat vettem kb 15 éve amikor a parkettát lelakkoztam- az összes általam tekercselt Co vagy sima hegesztő trafóját mindig azzal lakkoztam. Egyetlen dologra kell vigyázni, az edző mennyiségére. Ha többet teszel bele, valóban megreped, mert a térhálósodás nem áll le, -igaz hogy kb 2 óra alatt megszilárdul a plusz edző miatt. Ha az előírt mennyiséget használod, nem fog megrepedni, hidd el. Az akrillakk nagyon jó, de kevésbé tűri a meleget, ha nagyon megmelegszik akkor meglágyul. A gyári gépek ilyen lakkban vannak megfürdetve(hál' Istennek nem mindegyik).A bélésselyem ötlet nekem is tetszik, de hol lehet beszerezni tekercsben ilyen csíkot?
![]()
Tekercsben sehol. Egykor ruhagyárban dolgoztam, ott szélhulladékként, igaz változó szélességgel és elég bolyhosan, szálasan, korlátlan mennyiségben be lehetett szerezni. Kb. ugyanakkoriban készített toroidmagos trafómon figyeltem meg a repedezést. Lehet oka, hogy több helyen elég vastagon került rá. Akkoriban a 10 kg-os házi hegesztőtrafó ritkaságszámba ment. Inkább 70-nel szaladgáltak (???).
Néha még hegesztek vele, ha 150-180A kell, 3,15-ös pálcával.
Nem csónaklakkal lakkoztad véletlenül?
Mert annál nem ritka hogy megreped, mivel nem igazán bírja a változó hőmérsékletet száradás után.
Ha az a profilhuzal zománchuzal,akkor felesleges betekerni bármivel is,utána úgyis lakkozod.A tekercselő haveroktól próbálj szerezni varnis vászon szalagot,ha kell egyáltalán.
Idézet: „Bandázsszalagot ne is keress a villanyszerelési boltban,mert nem találsz.” Dehogynem PL: Zalaegerszeg-Könyök út-Villszer ,A volt Univerzál ktsz mellett,én ott vettem.Forróvízben nem olvad,nem nyúlik,nem téphető,csak vágni tudtam,nem műszálas,egy oldalon ragasztós.Egyébként a köpper szalag is kiváló,csak lakkozni kell.
Sziasztok!
Egy kicsit eltüntem, de ma volt időm és elinditottam a hegesztőmet, (végre) Nagyon óvatosan ahogy "erdgab " is mondta két 16A biszi van a gépemben és az egyik helyére beraktam egy 100W égőt, hogy kipróbáljam hogy nincs semmi érintezés vagy zárlat , de ugy tűnik hogy nincs, mert a 100w-os égő ép, hogy csak nagyon picit ég, gondolom akkor jó lehet!!! Semmi nem melegszik így. Azért irtam hogy ezek után, már mehet égő nélkül? Érdekelnek a hozzászólások! Mivel, hogy ez az első gépem igy nagyon óvatos vagyok. ![]()
Más választásod nincs,mehet égő nélkül direktben,ha biztos vagy abban,hogy nincs hiba.Egyszer úgyis el kell indítani.
Igen, csak mivel bontott anyag ki kell lágyítanom és akkor a szigetelésének annyi lesz. (lakk plusz valami pamut szigetelés van rajt).
Más. Tegnap a GLS hozta a Tali BT-től a magokat, de én már elmentem dolgozni. ![]() Más2. Szintén tegnap csak rossz AT-s tápot találtam hirtelen. Abban meg nem volt gyűrűmag. Ma meg kell interjúvolnom az infósokat valami rossz ATX-es táp ügyében. Van amúgy egy 21*12*7-es gyűrűmagom, de teljesen sárga és egy Al=50 felirat van csak rajt. Nem hiszem, hogy ez jó lenne.
Adtam neki egy ki áramot, kb olyan egy 2 prcig ment ennyi idő alatt nem történt semmi, nem melegedett
a kimeneti feszültség 48V a hangja " ssssssss" halk
Az alkotásomról fotó
![]()
De jó füled lehet! Basszus, de rég volt amikor én ilyen jól hallottam! Ma már csak azt hallom meg amit akarok, ha az asszony szóvá teszi, azt mondom nem hallottam.
![]() Hát, az a kimeneti fesz. valahogy kevésnek tűnik. Nem tudom Ergab gépén mennyi lehet, de szerintem a 60-65V jobb lenne. Ezzel a gyújtófeszültséggel csak rutilos elektródával tudsz hegeszteni a többihez kevés.
Itt van egy fotó a erdgab gépéről.
Nem a! Az a kimeneti fesz 45 Volt elég! nekem is ennyi és hegesztek vele bázikus pálcával is! Nem is akár hogyan! Ha kell megmutatom!
Ha 20 menet primért teszel és 6 menet szekut, akkor neked is ennyi lesz! Persze kevesebb primérrel nő a kimeneti fesz. ! Csak én nem látom sok értelmét, hiszen így is szépen gyújtja az elektródát az ív fesz. meg 20-25V terheléstől függően! ![]()
Bocs, de szerintem akkor meg kellene próbálni bázikussal is a gépet Ergab-nak is. A rutilos pálcához tuti hogy elég, de hegesztőket oktató barátaim szerint a bázikusnak minimum 65V, a cell-nek meg minimum 70V kell a biztos ívtartáshoz és begyújtáshoz. ( a 65V és 70V nem ívfeszültség!) A kis Froniusok elején van egy átkapcsoló, ha cellulóz bevonatú elektródával akar valaki hegeszteni, akkor oda kell kapcsolni. Ez megemeli a kimenő feszültséget, és változtat valamit az Ívkarakterisztikán.
Egyébként szerintem csak 1 plusz menet a szekunderen, megoldja az általam vázolt kérdést. |
Bejelentkezés
Hirdetés |