Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hangsugárzó építés, javítás - miértek, hogyanok
Lapozás: OK   232 / 732
(#) tom108 hozzászólása Dec 30, 2009 /

Sziasztok!

Most járok itt először, és egy elég merész ötletem támadt kb 1 hónapja, amit szeretnék megvalósítani, és válaszokat keresek a kérdéseimre. Bízom benne, hogy ti tudtok segíteni, mert több helyen is elakadt a dolog...

Először elmondom, az ötletet, majd a problémákat.

Beyma 21L50-es mélynyomóból szeretnék építeni, egy professzionális, szemet gyönyörködtető hangfalat, amit ha megküldök, a mélyet nem csak hallani, hanem érezni is lehet.

Arra gondoltam, hogy 3DS Maxban lemodellezem a Beyma 21L50-et, és nyugodtan megtervezem hozzá a hangfal belsejét, és pontosan fogom látni, hogy a hangok hogyan terjednek, és addig alakítgatom a gépen, amíg el nem érem a legjobb hatásfokot. Ha ez megvan megtervezem a külsejét, hogy ne csak a hangja, hanem a látványa is, gyönyörködtető legyen. Ez után szerelési okokból feldarabolom 2-3 részre, és tömör tölgyfából kimaratom. Összeállítom, majd elviszem egy céghez ahol profin cseresznye vagy mahagóni páccal szép színt adnak neki, lelakkozzák, és tesznek rá valami végőréteget, ami megvádi, ha szállítás van. Kb. ez a terv. passzív hangfalakat szeretnék építeni és a LEM DX 26 PLUS rendszervezérlőt fogom használni. Végfokot még nem tudom mi lesz. Előre láthatóan kb 1,5-2 évbe fog telni mire elkészül, és megszólal, anyagi okok miatt, viszont így van idő profin megtervezni. Szeretnék kicsit elrugaszkodni a szokásos "kocka" ládáktól. Egy szép dizájnos hangfalat gondoltam, élek nélkül, aminek az alsó kétharmadában van 1db Beyma 21L50 300liter 2 reflex lyukkal, 25 Hz-re hangolva. A felső egyharmadba még nem tudom milyen mélyközepet tennék, 1 reflex lyukkal, és a szűkülő tetejére pedig a legnagyobb teljesítményű ringet függőlegesen, és eszergáltatok fölé egy pont jó kúpot, ami szétszórja a magas hangokat 360°-ban.

Utána néztem, hogy mit tudnak a hangfaltervező progik, és azt kell hogy mondjam, hogy meglepődtem! Nagyon komolyak, főleg a SoundEasy V16 ragadta meg a figyelmemet. Úgy érzem, ilyen szempontból hiába foglalkozok 3DS Maxal 16 éve, mert nem tudok ilyen algoritmusokat, scripteket írni, mint amit ez a progi produkál.

1, Megoldható az, hogy maxban (vagy bármilyen 3D-s progiban) készítek, méretarányos hangfalat, és azt az objektumot bevinni, egy hangfaltervező progiba? Van ilyen progi? Nagyon kellene egy jó

2, Nem tudom, milyen mély-közép passzolna igazán, a 21L50-hez, hangzásban, és teljesítményben is?

3, Ringből sem tudom, hogy mi lenne a megfelelő... a legnagyobb 400w-os volt, amit láttam, de vajon az elég? Vagy esetleg, van jobb megoldás is, erre a célra?

4, Végfok ha van 3 jobb, és 3 bal jelem, azt mivel érdemes meghajtani, ami gond nélkül küldi, nagyon minimális zajjal?

5, Mit kell még tudnom, mit gondoltok erről az ötletről?

Előre is köszi, ha valaki tud nekem, ezekben segíteni
(#) potenciameter hozzászólása Dec 30, 2009 /

Top ládába szántam a hangsyorokat.
Egy eléggé nagy terembe szánom öket, ahol bulikat, és néha lagzit tartanak. Nem tudom pontosan, hogy mekkora a terem, kb 300-350 négyzetméter. Igaz h nem vagyok profi, de épitettem már pár hangfalat, és ezek szerintem megfelelnek top ládába, bár lehet hogy tévedek. A toppok mellé lessz majd 2darab kisebb méretű mélyláda is, de az majd csak nyáron.
(#) szergey válasza aflmor hozzászólására (») Dec 30, 2009 /

Kifejezetten hasonló a linkelt hozzászólás a kabátgombos analógiádhoz.
(#) szergey válasza tom108 hozzászólására (») Dec 30, 2009 /

Egy szóval: szükségtelen.
(#) potenciameter hozzászólása Dec 30, 2009 /

Ja es itt a gyári ládájában, ha ez segit valamit: Bővebben: Link
(#) tom108 válasza szergey hozzászólására (») Dec 30, 2009 /

Számomra nem.
Tudsz segíteni?

évente 5-6 kulturált fesztiválon hangosítanék vele, az év többi részében itthon lenne.

segítsetek légyszi
(#) zzzzz hozzászólása Dec 30, 2009 /

Üdv.
Van egy pár Kenwood hangfalam
névleges teljesítmény 50W
csúcstelejsítmény 250W
3 utas
28-30000 Hz
4 ohm
Ezek alapján hogy lehet winisd-ben dobozt tervezni hozzá?
Másik kérdés, hogy ehhez milyen erősítőt javasoltok?
Kössz a választ.
(#) ptesza válasza szergey hozzászólására (») Dec 30, 2009 /

Mármint a 3D-s belső tervezés.

Elegendő a belső egymással párhuzamos oldalak egymáshoz viszonyított arányának ,messzemenő vizsgálata , amit lehet fokozni , úgy hogy minden bent levő "objektumot" bevonunk a vizsgálatba.
(#) ptesza válasza potenciameter hozzászólására (») Dec 30, 2009 /

A gyári láda belső méretei kb 106 liter (650*435*375) , de messzemenőkig csak a dizájn-al törődtek. A középtartományban legalább 3 helyen olyan rezonanciák lehetnek amik akár érthetetlené tehetik a beszédet ,éneket stb.

Ezt a dobozt nem venném meg.

(#) ptesza válasza zzzzz hozzászólására (») Dec 30, 2009 /

Ezek alapján ez egy autós hsz, autóba való , lehet hogy doboz nélkül kalaptartóban is hozza az elvárásokat.
(#) szergey válasza tom108 hozzászólására (») Dec 30, 2009 /

Huh, az a baj, hogy nem így szokás nekiindulni a dolgoknak, ahogy ptesza is írta. De ha vmi olyan téma kerül elő, ami beefér az én gondolatmenetembe, akkor biztosan segítek.

Elég nehéz ezeket a hangszórókat kis hangnyomáson jó működésre bírni különben. Ha otthon lesznek, szólni is fognak?

Elnézést, nem akartalak megbántani, sem téged, sem mást.

Már több fórumon is érdeklődtem, hogy ezt, hogyan tudnám megépíteni, és legtöbbször segítség helyett, véleményeket kapok, hogy miért nem jó, az ötlet, azt senki sem tudta eddig kifejteni, hogy vajon miért?

Még egyszer bocsánat.

Igen otthon is szólnának, ugyanez a rendszer, csak egyértelműen kisebb teljesítményen.
A fesztiválokon lenne 100%-ig kihasználva.
(#) Bassmester válasza tom108 hozzászólására (») Dec 30, 2009 /

Hali!
Ne nagyon csodálkozz, ha ötletek helyett "csak" véleményeket kapsz és próbáld megtalálni ezekben a "segítséget". Hogy miért is? Nos:
Az elképzelésed meglehetősen irracionális. Egy ilyen elrugaszkodott, álomszerű ötlettel, hogy szemet gyönyörködtető, kimart tölgyfa, két lyukkal, meg a bazinagy Beymával, nem lehet sokmondent kezdeni és egyetlen olyan embert sem fog tervezésre motíválni, aki egy kicsit is ért a dolgokhoz.
Ha a közeljövőben hangosítani szeretnél, méghozzá saját építésű cuccokkal, akkor muszáj lesz gyakorlatiasabb szemléletre váltanod. Első ízben építs két db kétutas kompaktot, amivel már magában is lehet mit kezdeni és ezekhez építs majd egy-egy mélyládát, külön végfokkal és crossoverrel, de még a munkálatok megkezdése előtt próbáld elsajátítani az elméleti alapokat. Ha majd ezen túl leszel, akkor magadtól is be fogod látni, hogy mekkora agyament ötlettel álltál elő az imént.
Ja és ami a dizájnt és a felhasznált anyagokat illeti, meg kéne elégedned a jól bevált trapéz forma dobozzal és az MDF lemezzel. Ezeket is épp elég lesz cipelgetni, nemhogy egy kb 200kg-os tömör tölgyfa szubládát, amitől már ránézésre is sérvet kap az ember
(#) Bassmester válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Dec 30, 2009 /

Jó kis oldal
(#) highand válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Dec 30, 2009 /

Kifejezetten jó oldal azok számára, akik semmit sem értettek korábban ezekhez a dolgokhoz és később sem tervezik a tudományos szintű hozzáértés elsajátítását ebben a témában.
(#) rephlex hozzászólása Dec 30, 2009 /

Sziasztok. Múltkor írtam hogy szeretném átalakítani a zárt dobozomat reflexre, végre megjött az új ha31 és a hangolócső így meg is ejtettem a dolgot.. Sokkal jobb lett mint amire számítottam.. A cső átmérője 110mm és 270mm hosszúra állítottam be, hasznos térfogat ahogy számoltam kb 67 liter környékén lehet.. Winisd-t használtam, elvileg 34-35 hz környékén lehet a hangolási frekvencia. 2 db ilyen hangfal mellé csináltam basic 100
(#) tom108 válasza Bassmester hozzászólására (») Dec 30, 2009 /

értem, hát akkor átgondolom újra ezt a dolgot, köszi
(#) tom108 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Dec 30, 2009 /

köszi szépen!

igazán praktikus

hangszórókat hogyan érdemes összeválogatni? itt teljesítményre gondolok, pl a 21L50 1000/2000w ehhez milyen teljesítményű mélyközép, és magas illik?
(#) zzzzz válasza ptesza hozzászólására (») Dec 30, 2009 /

Igen, ez kalaptartóba való. De én szobába akarnám.
(#) Tomi20 válasza tom108 hozzászólására (») Dec 30, 2009 / 1

Biztos hogy neki akarsz kezdeni egy ilyen drága projekthez? Előtte kicsit olvasgass, nem a "watt" a minden. Kezdésnek Ezt olvasd át.
(#) tom108 válasza Tomi20 hozzászólására (») Dec 30, 2009 /

na ez profi volt, végre értem
(#) tom108 válasza Tomi20 hozzászólására (») Dec 30, 2009 /

ha jól értem, akkor a 21L50 98dB/1W/1m és olyan közepet, és magast kell keresnem hozzá aminek szintén 98dB/1W/1m az érzékenysége. ez így ok? jól gondolom? vagy nem?

arra gondoltam, hogy egy rutsche lesz az alapja a hangfalnak

http://www.soundlightcrew.hu/hangfaltervek/RUTSCHE%201.15%20b.gif

ha átméretezem arányosan 21"-os hangszóróra akkor is jól fog működni?
(#) tom108 válasza tom108 hozzászólására (») Dec 30, 2009 /

de akár nagyobb érzékenységgel is lehet, kisebb teljesítménnyel, ja ez lesz, bocs hogy fárasztalak titeket, szeretnék tuti hangfalat építeni
(#) ptesza válasza tom108 hozzászólására (») Dec 30, 2009 /

Igen jól gondolod ,akkorát vagy érzékenyebbet, amit egy L-pad-al lehet hozzá "butitani".
(#) Bassmester válasza tom108 hozzászólására (») Dec 30, 2009 /

Nem biztos hogy jól fog működni. Nem ilyen egyszerű a méretezés. Pihentesd már légyszi ezt a 21L50 témát és valami számodra is megvalósítható dolgon gondolkozz inkább
(még akkor is ha egy kicsit megalomániás vagy)
Egyébként ehhez is létezik szubláda terv, de nem kezdőknek van kitalálva. Ha mindenáron 120 ezer Ft körüli összeget szándékozol szub hsz.-ra költeni, akkor vegyél inkább két 18"-os RCF-et és azokhoz csináltass ládát, bár első project-ről lévén szó ugyebár, ez a megoldás sem lenne kisebb pénzkidobás a 21L50-nél. Egy rendszer felépítését nem a szuboknál kell kezdeni, a szubrendszert inkább, egy már meglévő rendszerhez szokás tervezni, kiegészítésképpen. Ha így elsőre már tuti hangfalat akarsz építeni, akkor csináld kicsiben (2 utas kompakt).
Jobb esélyekkel indulsz, hidd el! Egy hangfal nem attól lesz tuti, hogy egy bazinagy és drága hangszóró köré tákolunk valami rutse-ládát, amihez totál kezdőként egy fórumról próbálunk instrukciókat összekérdezgetni.
(#) V L válasza Bassmester hozzászólására (») Dec 30, 2009 /

Hát igy akkor valóban az építés a legjobb. Azért néhány ötlet:
Kész autós 300W-os kapcs. üzemű végfok már 20Eft alatt is van akcióban ami 10Khz-ig jó.- Kb 1.6Kg
-Egy 550W-os PC tápot modifikálva 15V/ 15A-re böven elég, ha a ventillátora 12cm-es még csendes is. Kb. 8Eft-ból kijön, és csak 1.5Kg. (torroiddal 3Kg )
-Az autós mélyek között vannak a legnagyobb teljesítményűek a 10" méretben, de gitárhoz nem igazán jók, mert az érzékenységük max 91dB.
Azért egy olcsó pl:Bővebben: Link
Persze én inkább minimum 93 Db-s PA -t használnék ami jóval drágább tartósabb stb.
Azért kíváncsi lennék egy ilyennek a hangjára is persze meglehet hogy egy basszgitárnak már gyenge de legalább olcsó és könnyü.
A viccet félretéve sok sikert az építéshez
Üdv. V L
(#) Bassmester válasza V L hozzászólására (») Dec 30, 2009 /

Hali!
Köszi a segítőkész ötleteket és a jókívánságokat
A tápja egy Cimó féle kapcsolótáp lesz, olyasmi mint amilyen ebben az erősítőmben van, csak kisebb, egyszerűbb kivitelben. Eddig úgy néz ki, hogy egy ilyen hangszórót rendelek majd hozzá, január-február körül, ha addig valaki nem ajánl valami jobbat, hasonló árban.
Következő: »»   232 / 732
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem