Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Hangsugárzó építés, javítás - miértek, hogyanok
Témaindító: csonthulye, idő: Dec 10, 2005
Témakörök:
itten van a kép és azok a szálak beleérnek alúról abba a szigetelt tekercsbe
Volt valami iylen sejtésem. Szóval a pilléhez ér hozzá.
Megoldási lehetőségek: a) forró de nem ónozott pákával kicsit megformázni, hogy ne érhessen hozzá se a membránhoz, se a pilléhez vagy ami biztonságosabb b) hozzáragasztani a membránhoz egy fél centi hosszan kb. a kilépéstől számítva.
Írtad , hogy teszel majd fel róla egy TS mérést. Kíváncsi lennék az eredményeire, egyik haverom nagyon "odavan" érte... Bár mikor először megláttam a hangszórót, feltűnt, hogy csak egy tekercs van bekötve
![]() ![]()
Nem írtam még? Nagy mozgó tömeg, gyenge elektromos oldal, alacsony érzékenység. Kb. ennyi mondható el róla.
Még egy képet szeretnék kérni a tiédről hogy ha odaragasztom akkor hogy álljon mert én már összevissza csavargattam....
Hello, van két hangszóróm, mind a kettő 4ohm-os, és ugy szeretném összekötni őket, hogy 8ohmot kapjak. tudom hogy ha sorosan kötöm, akkor 8ohm leszz az independencia, de az a bibi, hogy az egyikkre "szürésként" akarok kötni egy kondenzátort. Probáltam összekötni öket, de bárhogy kötöttem mind a kettőt megszűrte. Az lenne a kérdésem, hogy hangváltó nélkül hogy kössek össze két 4ohmos hszt, hogy 8 ohmot kapjak és csak az egyiket szürja a kondenzátor?
Sehogy. Esetleg impedanciaillesztő trafóval.
![]() Ha sorosan kapcsolod mindkettőn azonos lesz a jel. Egyébként miféle hangszórók? Mert ha nem szólnak mélytartományban és nagyn szükséges, akkor egy soros ellenállssal akár kihozható a 8 ohm.
Az egyik 14cm-es domotec, a másik egy régi tesla. Akkor nem is küszködök vele. Amugy a suliba használtuk volna a sulirádióhoz kb10-15watt az egész.
Azért köszönöm a gyors választ.
Csak azonos hangszórókat tudsz sorosan kapcsolni.
![]()
Az alacsony érzékenység mennyi lehet? 86dB? A maxSPL-t mennyire lehet tippelni? Üdv!
Üdv!
2 látszatra egyforma hangszórót szerettem volna megvizsgálni, mert mintha az egyik halkabban szólna. 6 Ohm-osak. Lemértem Re=5,6 Ohm mindkettőnél, tehát az jónak tűnik. Korábban már próbálkoztam T/S méréssel, méghozzá, a LoudSpeaker LAB nevű progival. Sajnos, a hangkártyám nem támogatja a mérést. Egyszer kijött valami görbe, de az is fejtetőn és minden mérésnél eltérés is volt, pedig ugyanazt, ugyanúgy mértem. Most megpróbáltam a hagyományos mérési módszert a Whitefül oldalon lévő leírás alapján. Beállítottam, ahogy írja, mehetett rá a hangszóró, az ellenálláson keresztül . A jel 1000mV erősségű volt, +/- 2mV ingadozással, ugye azt írja, hogy ahány mV-ot olvasok le, annyi az Ohm. Ezzel azért van egy kis problémám, mert egy 12Ohm ellenállást betéve 7mV-ot mutatott. És így kicsit elgondolkodtam, hogy valamiért ez így nem stimmel. Nem tudom mi lehet a gond ![]() Ráadásul a műszer már akkor 3mV-ot mutat, ha nincs is jel. Jó ezt ki lehet nullázni. De kérdem én, házilag mennyire hozhat pontos eredményt ez a mérés ? ![]() A másik meg az, hogy megpróbáltam 24 Ohm ellenálláson keresztül is 500mV jel mellett, hogy pontosabban leolvashassam, ne csak mV=Ohm, hanem részletesebben. Így meg Fs terült el 50-54 Hz között bármi lehet :no:
Úgy kell beállítani a hanggenerátor kimenetén a feszültséget , hogy a műszer 0.01V -ot mutasson. Ilyenkor természetesen a hangszóró helyére a 10 ohm pontos ellenállást teszed.
Még egy próbát kap a dolog, most komolyan odafigyelek mindenre, de csak 996 Ohm ellenállásom van, na mindegy, számolni tudok
![]() Beszámolok róla ![]() Üdv!
Én még ilyet nem láttam
![]() Készítettem egy kis kalkulátort, és azt mutatja, hogy nyugodtan használhatom a 996 Ohm-ot 1000 helyett, a mérési eredményt nem fogja befolyásolni. Mivel 12 Ohm kalibráló ellenállásom van csak, nyilván ezen 12mV-ra kell belőni a feszültséget. Ezt megtettem. Biztonság kedvéért lemértem a feszültséget a 996 Ohm lábain: 1457mV, illetve a teljes feszültséget: 1475 mV. Vagyis 1475-1457= 18 mV-nak kellene adódni a 12 Ohm ellenálláson, és ehelyett csak 12-t mutat !!! Légyszi segítsetek, ez mitől lehet. Mert most rájöttem, hogy ez okozza a problémát. Csatoltam a kalkulátort is, amit készítettem, szerintem az jó. De hogy hová tűnik az a 6 mV, azt nem tudom, pedig +/-6mV = +/- 6Ohm! és az nem hiszem, hogy megengedhető ![]()
Jó, most fogjuk rá, működik, a multiméteren be volt nyomva a REL gomb, és az bekavart. Most nagyjából jó. A 12 Ohm-hoz 12mV tartozik. Elkezdtem mérni, viszont most meg az a probléma, hogy Fs 50-55 Hz között van, nem lehet megállapítani pontosan, mert azt csinálja a kijelzés, hogy 19-20-21-20-19 stb összevissza ugrál (és tök jó, hogy csak 50Hz környékén bizonytalan a műszer, pont ott ahol pontosan kellene), én már többször megfigyeltem, 50Hz-re allergiás. :violent:
Ezért van szükség , analóg műszerre. Olyanra ami megbízhatóan tud váltófeszültséget mérni alacsony frekvencián mV méréshatárban ...
Na végre, méréshatárt váltottam, és itt sokkal korrektebb, nem ugrál, ráadásul 0,1mV a felbontás.
A Whitefül oldal segítségével bemértem mindkét hangszórót: A - B Fs (Hz): 57 - 57 Rmax (Ohm): 21,3 - 22 Re (Ohm): 5,6 - 5,6 Rx (Ohm): 10,9 - 11,1 F1 (Hz): 36 - 35 F2 (Hz): 89 - 90 terhelt Fs (31 grammal) (Hz): 23 - 22 terhelt Fs-nél R: 16,6 - 16,4 Qms: 2,1 - 2,05 Qes: 0,75 - 0,7 Qts: 0,55 - 0,52 Cms (*10-3 m/N): 1,293 - 1,437 mms (g): 6 - 5,4 BL (Tm): 4 - 3,9 Sajnos ezt értékelni nem tudom, nekem csak számok ![]() (még ha nem is pontos a mérésem, bár igyekeztem, de talán egymáshoz képest jónak tűnik, nincs nagy eltérés, szerintem :yes: ) Légyszi mondjatok véleményt ![]() zoka
Hjajj, sokaszor írtam, Whitefül oldalán sok rossz leírás van, ez a T-S mérés is azok közé való.
Inkább érdemes kisebb ellenálláson mérni, ami közelebb van a hangszóró impedanciájához. És az ellenálláson meg a hangszórón eső feszültségekből érdemes számolni.
Az alapképletek végülis jók. De a terhelt mérést ismételjed meg , biztosan nem fogsz 2* még hasonlót sem kapni... Zárt dobozban kell a VAS mérést elvégezni, egyéb módszerek csak a vérnyomást emelik.
![]() Mellékeltem egy megfelelő CALC-ot. A számítógépes mérésekkel jobban járnál ,mert akár tized Hz pontossággal mérhetsz ,jóval gyorsabban.
Idézet: „Whitefül oldalán sok rossz leírás van” Először, amikor mértem, sajnos több egymás után következő (legalább 4-5) frekvenciához ugyanaz a mV-érték tartozott. És arra jutottam, hogy ez a módszer így biztosan nem fog kielégítő eredményt adni, hiszen ha például az Fs-nél is 22mV és még tőle +/-3 Hz frekvenciáknál is még ennyi mérhető, akkor honnan a *-ból tudnám, melyik Fs. A mérést csak úgy tudtam ezen leírás alapján megvalósítani, hogy 1mV-ról 0,1mV méréshatárra kapcsoltam át, így a tizedesjegy már megmutatta, hol mérhető a legnagyobb fesz, persze fél Hz pontosságról álmodni sem lehet. Mindezek ellenére, szerintem sikerült kihoznom a maximumot, amit ezzel a megoldással el tudok érni. A másik, amit írtál: ezt próbáltam; 24 Ohm ellenálláson keresztül a mérést. Na most ezzel kapcsolatban lenne egy kérdésem: ugye a fent leírt néhány mV-os módszernél nincs látható membrán kitérés sem. Én korábban próbáltam rezonancia frekit megállapítani, de akár 1V-ot is kapcsoltam a hangszóróra. A lényeg az, hogy arra jöttem rá, hogy függ a rákapcsolt feszültség nagyságától is a dolog. Most Szerinted mekkora feszültség legyen kb a hangszórón ? Néhány 100mV még megengedhető ? (mert nyilván a leolvasás annál pontosabb lenne - ha ilyen Fs körüli ellenállásban gondolkodunk - ha minél nagyobb fesszel mérhetem) Remélem érted mire gondolok, és mindez csak azért, mert nekem fontos a pontosság, ha nem érzem biztosnak a módszert, neki sem állok ![]() Tehát légyszi írj nekem egy ellenállás értéket, amin keresztül mérjek, illetve a teljes feszültség mekkora legyen pontosan. (Vagy ha ezt nem kell ilyen szigorúan venni, akkor írd meg, hogy ostoba vagyok ![]() Üdv!
Végső soron úgy tudnám megnézni, hogy jól csináltam-e a dolgot, hogyha bemérném a JBL-t, és összevetném, a gyári T/S paraméterekkel. Persze ha valamiféle gyártási hiba közbeszól, akkor hiába.
A terheléses mérésnél csak simán rátettem egy súlyt a membránra, sehová nem építettem be semmit. Köszönöm a számolóprogit! Milyen véleményt tudnál mondani ezekről a hangszóróról, így a Qts Qms Qes stb alapján ? Számítógépes mérés: rajta vagyok az ügyön ![]() Üdv!
Annyira ne bizz a JBL adatlapjaiban , meg a gyártási szórás is bejátszik.Legjobb esetben is 5-10%.
Talán valami mélyközép hsz lehet 12-15 cm körül , zárt dobozba való, de még a reflex is szóba jöhet.
Bizony, jól látod, ez egy 13cm-es mélyközép hangszóró, van vagy 10 éves, Sharp gyári három utas refi doboz az otthona, csak most csatlakozót cserélek a hátulján, és ha már ki van véve gondoltam mérnék egy kis T/S-t.
Egyébként nagyon meg vagyok vele elégedve, a 13cm-es mnc sunflower ehhez képest egy torzító készülék ![]()
No. Azt akartam javaslni, hogy a hszen és az ellenálláson eső feszültség arányából következtess.
Zh=(Uh*R)/UR Az ellenállás lehet 10-100ohmig valami, aminek tudod a pontos értékét, a feszültség meg valami olyan szint amikor még nem futsz messzire a mérőjel hangjától. A hszen eső 1V-tól több nem nagyon kell. Mekkora hangszórók is ezek, amiket mértél?
olyasmi, mint a párszáz Ft-os veszprémi Philips.
Az nem tudom milyen, meg azt sem érdekel, ha csak 10Ft-ot ér, nekem mégis sokkal jobban tetszik hangra, mint ami volt mnc.
Köszi, erre voltam kíváncsi. Akkor a hsz-en eső 1V alatt maradok (pár száz mV elég), és megpróbálom 100 Ohm alatti ellenállással
![]()
Sajnos Fs 2Hz-el kevesebb lett, fogalmam sincs melyik módszer pontosabb, innentől fogva, a hagyományos mérést feladom. (Nincs értelme tovább szórakozni, túl sok a hibalehetőség - ugrál a kijelzés stb.) Valószínű, komolyabb felszerelés kell hozzá. Maradt a PC, és a progi
![]() |
Bejelentkezés
Hirdetés |