Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » NYÁK-lap készítés kérdések
A témában nincs helye a nem szakmai indíttatású vitáknak, ezért a szabályszegést elkövetők azonnali figyelmeztetés nélküli kitiltásban, vagy némításban részesülnek. Ugyan így járunk el azokkal szemben, akik "blog"-nak nézik a fórumot. Ezt mindenki tartsa szem előtt!
Lapozás: OK   385 / 1394
(#) patexati válasza patexati hozzászólására (») Jan 30, 2010 /

Nézegettem egy kicsit nagyítóval amit nyomtam a vezetősávok,forrpontok széleinél nem tapad rá rendesen azért marhat alá! Ez a hőlégfúvás most jutott eszembe kíváncsi leszek rá nem e segít! Holnap azt is megpróbálom!
(#) albinolynx válasza watt hozzászólására (») Jan 30, 2010 /

Lehet, hogy megoldás lenne a nátrium-perszulfátos maratás? Mindenhol úgy reklámozzák, hogy "finom munkához", stb.
(#) watt válasza patexati hozzászólására (») Jan 30, 2010 /

Nagyon vékony, kb. 80gramm.
Most hőfokot emeltem, kockáztatva, hogy megfolyik. 170°C körülire állítottam. Addig emelem, amíg megfolyik, aztán visszaveszek.
(#) watt válasza albinolynx hozzászólására (») Jan 30, 2010 /

Erről tudsz bővebbi infót? Linket?
(#) albinolynx válasza watt hozzászólására (») Jan 30, 2010 /

http://www.hestore.hu/termek_10026965.html

Érdeklődtem cégeknél, 1kg-os kiszerelés kb. 5.000-6.000,- Ft-ba kerül. Azt tudom, hogy az oldatot nem szabad, ha jól emlékszem 60C fok fölé melegíteni, mert lebomlik a szulfát.

Esetleg okosabbak lehet tudják mit kell leemelni a bolt polcáról... Gondolok itt arra, hogy pl. fotózáskor a szi-ti nevű lefolyótisztító is tökéletesen működik, a TN-es előhívó folyadék helyett.
(#) BarnaPili válasza albinolynx hozzászólására (») Jan 30, 2010 /

Ezt az anyagot árulja egy ember a vaterán,elég olcsó.De ha jól tudom,héztartási boltokban is lehet kapni.Meg a HEstore-ban is,mint az előbb láthattuk.A Nyák készítés topikban olvastam róla infókat.
István
(#) patexati válasza BarnaPili hozzászólására (») Jan 30, 2010 /

Ettől a csávótól rendelem az ónozót
(#) BarnaPili válasza BarnaPili hozzászólására (») Jan 30, 2010 /

Ezeket dobta ki a kereső.
István
(#) watt válasza albinolynx hozzászólására (») Jan 30, 2010 /

Köszönöm! Látom ez még lassabb, mint a vasklorid.
(#) watt hozzászólása Jan 30, 2010 /

Mára feladom! 190°C esetén is egy-egy apró kis lepattogzás befigyel, pedig megfolyás egyáltalán nincs. Már kétszer küldtem végig a másik végével kezdve, mondván, amelyik oldalával kezdem, annak nincs elég ideje átmelegedni, ezért nem tapad meg ott. Erre középen jött le két pad egymáshoz közeli része. 100%-os nyomatot nem sikerül készíteni, egyelőre.

Gyanúm az, hogy ez a festék nem fog megfolyni soha, mert vagy kicsi a mennyiség, vagy magas az olvadáspont. Tapadni sem tapad úgy, mint a HP-s. A HP-s 150°C -on is szétfolyott.

Holnap még jobban emelek, aztán meglátjuk!
(#) pici hozzászólása Jan 30, 2010 /

Na átjavítottam a BGA tokot.
Holnap kipróbálom műnyomón és pauszon is...
De jól néz ki a szigetelő rész is...
(#) pici válasza patexati hozzászólására (») Jan 30, 2010 /

950-ért adja a kémiai ónozót...
Lomiban kiskerben 850
(#) watt válasza pici hozzászólására (») Jan 30, 2010 /

Jónak néz ki!
(#) Attila86 hozzászólása Jan 30, 2010 /

Készül! :yes:
Bővebben: Link
(#) watt válasza pici hozzászólására (») Jan 30, 2010 /

Ja igen, kipróbáltam az előzőt, nekem teljesen összefolynak a vonalak. Az 1 pixelt nem lehet kinyomtatni szigetelésnek, ez tuti. De én szkeptikus vagyok amúgy is, mert nem elég a nyomatot átvinni, még ki is kell maratni, ami szerintem a lehetetlennel határos!
(#) watt válasza Attila86 hozzászólására (») Jan 30, 2010 /

Nem rossz, csak így tovább!
(#) llaci56 válasza albinolynx hozzászólására (») Jan 30, 2010 /

A nátrium perszulfátot nem tudod helyettesíteni szi-ti, vagy hasonló szerekkel. Maratás amatőr körülmények között:
1. Vas klorid vizes oldata
2. HCl +H2O2
3. nátrium perszulfát
A vegyszerboltban cca. 1000 Ft /kg, - néhány napja vettem. (1-2 száz Ft eltérés lehet, de semmiképp sem 5-6 ezer!)
A „finom munkához ajánlott” csak reklámszöveg. Finom munkát mindegyik eljárással lehet készíteni. A nátrium perszulfát nagy előnye, hogy lakásbarát. Nem színez el semmit, és nem büdös. Én marattam mindegyikkel. A nálam a légbefúvós (bugyborékolós) módszerrel gyorsabb, mint a vas klorid simán.

(#) Hp41C válasza watt hozzászólására (») Jan 30, 2010 /

Szia!

OKI nyomtatóval, vasalóval csinálom a kártyát Patexati módszerével. A műnyomópapirt csak leásztatom, lejön egyben, mint régen a levonós papír. A maratáshoz 9 rész 30% sósav (vegyszerbolt kb. 350/l) és 1 rész 30% hidrogén peroxid (vegyszerbolt kb. 400/l) - fél perc - egy perc alatt végez. A toner rajta marad a rézen, úgy kell vimmel lesikálni. A maratást csak nyílt térben végezni, gáz fejlődik, jelentősen melegszik...

Szia
(#) (Felhasználó 4577) válasza llaci56 hozzászólására (») Jan 30, 2010 /

Gyorsmaratót legolcsóbban a Wolf-nál lehet venni.
Még tavaly kértem tőlük árajánlatot, ha jól emlékszek egy flakonra 400 vlahány Ft-ot mondtak.
Már minden benne van, ami kell, alámaródást gátló adalék, sósav és még ki tudja mi, tehát nem kell vele otthon pacsmagolni.
Azt mondták, hogy felhígítva nyugodtan bele lehet önteni a lefolyóba, mert sok helyen használják fertőtlenítésre is.
Szerintem jobban megéri és megfelelő arányba van minden belekeverve, sokkal gyorsabb, mint a sima vasklorid, érdemes kipróbálni.
(#) (Felhasználó 4577) válasza Hp41C hozzászólására (») Jan 30, 2010 /

Szia!

A lézernyomtató festékét nem muszáj lesikálnod. A nitrohígító és az aceton is oldja, az utóbbi sokkal jobb és kevesebb is elég belőle.
(#) pici válasza Attila86 hozzászólására (») Jan 30, 2010 /

Korrekt, fel is vettelek subscribe-ra

Nekem is kész a cucc, csak be kellene faragni a házba.
Bár nem lett nagy.
Csak képem van addig is.

LCDpanel.jpg

(#) albinolynx válasza llaci56 hozzászólására (») Jan 30, 2010 /

Köszi!

Nekem HCl +H2O2-vel túl finom munkát még nem sikerült végezni, de lehet én vagyok a béna. Mindenestre ahogy mondod - a "lakásbarát" mivolta miatt érdekel a perszulfát! Hétfőn hívom is őket...
(#) Hp41C válasza (Felhasználó 4577) hozzászólására (») Jan 30, 2010 /

Szia!

Azt szerettem volna mondani, hogy eddig egyszer sem marta fel a tonert a sósavas gyors maratás - lehet, hogy gyártófüggő ez is, mint az olvadáspont....

Szia
(#) Attila86 válasza pici hozzászólására (») Jan 30, 2010 /

Nekem még nincs készen sajnos, de már a nagyja megvan csak a végleges formájába kell önteni.
(#) llaci56 válasza albinolynx hozzászólására (») Jan 30, 2010 /

Akkor neked a maszkolással valami nem jó. Én nyáron csak azzal maratok, mert kint a kertben tudok lélegezni is mellette. Persze P20 a máz rajta, és 2 perc a maratási idő. (Csak HCl+HO, és semmi víz.)

Hirtelen egy cca. 10 évvel ezelőtti munkám itt volt kéznél, és betettem a képét. Ez is sósavas maratással készült. Mással nem is álltam volna neki, mert több száz darabot kellett készítenem ebből. (Ez volt az egyik első, talán a legelső SMD -s munkám.)

SMD_kep.jpg

(#) patexati válasza (Felhasználó 4577) hozzászólására (») Jan 30, 2010 /

A legjobban a lakkbenzin viszi le a tonerfestéket én azzal csinálom!
(#) Alkotó válasza patexati hozzászólására (») Jan 30, 2010 /

Próbáld ki a nitrohigítót vagy az aromás higítót. Meg fogsz lepődni, de ha nem is, a lakkbenzint akkor is kidobod.
(#) Attila86 hozzászólása Jan 31, 2010 /

Visszafejtette már valaki az 5000Ft-os teszkós lamináló kapcsolási rajzát? Szerintetek a másik hőmérő szondának (ami nem a hengeren van hanem a fém burkolaton) mi a feladata? Egyszerűen csak VAGY kapcsolatban lennének két különböző komparálási szinttel? Tehát: akkor kap a fűtőszál 230V-ot, ha a henger mondjuk 125 fok alatt van ÉS a burkolat pedig 200 fok alatt. A fűtés pedig akkor kapcsol le, ha a henger 125 fok fölé megy VAGY ha a burkolat 200 fok fölé megy.
(Az értékek persze lehetnek mások.)
Szóval szerintetek is ezért van a másik szonda a burkolaton?
(#) llaci56 válasza Alkotó hozzászólására (») Jan 31, 2010 /

Bizony ám! (...és van még néhány jobb a benzinnél, mint kloroform, aceton stb.)
(#) albinolynx válasza llaci56 hozzászólására (») Jan 31, 2010 /

Igen, fényképezésnél nekem a maszkkal van gondom. Amit próba képen nyomdában levilágítottak, az szuper lett, de annyit nem gyártok.
Vasaltam/vasalok, 1-4 nyák esetében a paneljeim méretei miatt is jobban megéri. Ezekre értettem, hogy nem sikerült még túl finom munkát elvégezni. DIP tokozású IC lábai között ha el tudok majd vinni, biztonsággal két sávot én már boldog leszek!
SMD nem az én világom sajnos...
Következő: »»   385 / 1394
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem