Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Labortápegység készítése
Egyéb népszerű labortáp témák:
- SMPS labortáp
- Labortáp javítása
Lapozás: OK   238 / 841
(#) palika válasza szabi83 hozzászólására (») Márc 17, 2010 /
 
Én már sokszor vásároltam a mór utcai metalloglobuszban. Minden esetben számítanak fel vágási árat, csak esetleg nem szólnak róla. Ahány vágás annyi vágási díj. Van kifüggesztve egy táblázat, hogy 1 vágás ára mennyibe kerül a vágandó anyag keresztmetszetének függvényében.
Pl. 0-30mm x Forint
30-50 y Ft, stb.
Tehát kis keresztmetszet esetén érdemes elhozni egy hosszabb 'maradék' szálat, mint elvágatni.
Csatolok egy nyugtát, amit adnak, bár ez elég régi.
Bekarikáztam, a vágási díjat, és a kilónkénti egységárat.
Ez persze nem egy vágás ára. De 10cm*10cm-es rudat otthon nem lehet feldarabolni, így több mérethelyes darabra kellett vágatnom. Ha az ember kéri, akkor akár pontosan is tudnak vágni(1 milliméteren belül), csak a vágó emberke arca torzul el egy kicsit, amikor azzal megy oda az ember, hogy "4db 20mm-es darabot kellene levágni, de nagyon pontosan ám!"
Csak egy nagy hátránya van, ha az ember elmegy oda.
Mégpedig az, hogy annyi féle-fajta anyag van, hogy elkezd az ember képzelete szárnyalni, hogy miket is lehetne még építeni.(Csökkent képességű honfitársainkban esetleg felmerülhet, hogy: "aszta mennyi alamonium meg ríz, ezért aztán tejelnének a méh-ben".)
(#) Attila86 válasza palika hozzászólására (») Márc 17, 2010 /
 
Én már kidobtam a számlát, pedig ha tudtam volna hogy kelleni fog.

Olyan rasszista vagy!
(#) vagnerjazon válasza vicsys hozzászólására (») Márc 18, 2010 /
 
Végre kiderült, hogy mi a baj! Nekem SC52-11GWA típusú kijelzőm van, vagyis közös katódos. Viszont az a fura, hogy visszanéztem a hestore-on, és én SA52-11GWA-t rendeltem, vagyis olyat, amilyen kell. Akkor viszont írok a hestore-nak, hogy ki lehetne-e cserélni valahogy.
(#) vagnerjazon válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Márc 18, 2010 /
 
Értem én, le is ellenőriztem, de épp az a lényeg, hogy én jót rendeltem, csak nem azt kaptam, de mivel elemről ellenőriztem, és az elemre forrasztott két szál vezeték meg volt csavarodva, azt hittem, hogy úgy van ahogy a kezemben tartom a kettőt, de közben a csavarodás miatt pont fordítva volt, és így viszont működött, és én ezért hittem azt, hogy jó. De most már tudom, hogy mi a baj.
(#) Alkotó válasza vagnerjazon hozzászólására (») Márc 18, 2010 /
 
Csak úgy simán az elemre? Semmi előtét ellenállás? ezt nem szokták túlélni a ledek.
(#) vagnerjazon válasza Alkotó hozzászólására (») Márc 18, 2010 /
 
Tettem elé előtétellenállást.
(#) Alkotó válasza vagnerjazon hozzászólására (») Márc 18, 2010 /
 
Ennek én is nagyon örülök, de a LED-szegmensek még tőlem is jobban.
(#) canna3is hozzászólása Márc 19, 2010 /
 
Ma voltam a Metalloglobusban a jászberényi úton.
2m 40x40x4-es idom 2155.- volt.
Azt hiszem 861.- + áfa /m.
(#) Mucu válasza canna3is hozzászólására (») Márc 19, 2010 /
 
Mivel vidéki vagyok, nem akartam felmenni pestre ezért a helyi vastelepen bukkantam eme csodára. 100 Ft omba került! 5 mm anyagvastagságú és 50x50 es. 30-40 cm-es darabok. Tökéletesen megfog felelni. Volt még belőle, meg volt egy vastagabb, az kb 6-8 mm anyagvastagságú lehetett és kb 100x50 es.
(#) magneto válasza Mucu hozzászólására (») Márc 19, 2010 /
 
Te kis mázlista!
(#) vagnerjazon válasza Alkotó hozzászólására (») Márc 19, 2010 /
 
Hát igen De egyébként miben rejlik ennek a tápegységnek a rövidzárvédelme? (Itt a második bekezdésben van megemlítve.)
(#) Alkotó válasza vagnerjazon hozzászólására (») Márc 19, 2010 /
 
Remélem a kérdés nem csak poén.
Ebben a tápban, és az összes többi hasonlóban is tulajdonképpen nem is a rövidzár védelem a lényeg, hanem az áramgenerátoros üzem lehetősége. Ebből adódik, ennek az eredménye a rövidzár elleni védelem is.
Az áramgenerátoros üzem abban áll, hogy a felhasználó be tud állítani egy áramértéket, amit elérve megváltoznak a tápegység funkciói (éppen a kimeneteket rövidrezárva szokás ezt az értéket beállítani). A beállított érték alatti tartományban, stabil feszültség van a kimeneteken. Ha annyira megnő a terhelés, hogy az eléri a maximális áramként beállított határt, akkor innentől nem a feszültség lesz stabil, hanem az áram. Ezt úgy éri el a táp, hogy automatikusan addig csökkenti a feszültséget, ameddig csak kell az áram értéken-tartásához. Rövidzárban ez nullához közeli érték.
(#) vagnerjazon válasza Alkotó hozzászólására (») Márc 19, 2010 /
 
Miért lenne az? Köszönöm, így már teljesen világos!
(#) m.joco válasza proli007 hozzászólására (») Márc 19, 2010 /
 
Hello
Ma megmértem pár dolgot a labortápon.
Írtam ugye, hogy 200Vac feszt mértem a hűtőborda és föld között, és világított a bordán a fázisceruza is. 186Vac feszt mértem a föld és a labortáp + kimenete, és a föld és a - kimenete között is. Ezeken a pontokon is világít a fázisceruza. Megtapiztam, de nem rázott. Kimértem multival, hogy a nincs-e átvezetés a trafó primerje és szekundere között, de nincs. A trafó tekercsei és maga a vasmag között sincs átvezetés.
Egyébként működik jól, nagyon meg vagyok vele elégedve.
Idézet:
„A hálózati feszültség a szekunderen a trafó parazita kapacitása miatt jelenik meg a földhöz képest.”

Ez mit jelent pontosan, nemigazán értem. Én arra gondoltam, hogy a viszonylag nagy trafó feszt indukál az 5-6 cm-re lévő bordában, de csak kis teljesítménnyel, ezért nem világít a 25W-os izzó, ha borda meg a föld közé érintem. Erről lehet szó?
Üdv.
(#) proli007 válasza m.joco hozzászólására (») Márc 19, 2010 / 1
 
Hello!
Nagyon egyszerű a dolog. A primer és szekunder oldal között (a transzformátor tekercs menetei között) egy látszólagos kapacitás alakul ki. Tekintve, hogy a kondenzátor váltóáramon ellenállással (Xc=1/2*Pi*F*C) rendelkezik, ez az ellenállás feszültségosztót képez a műszered belső ellenállásával.
Fordítsd meg a hálózati zsinórt és úgy is mérd meg. Ha nem a fázis, hanem a nulla kerül közel a primer tekercshez, a feszültség kisebb lesz. (Amennyiben ez hagyományos trafó.)
Ne feszültséget mérj a táp kimenete és a földelés között, hanem váltakozó áramot. Ha ez néhány mA alatt van, akkor nincs gond.
üdv! proli007
(#) gydanee hozzászólása Márc 19, 2010 /
 
Sziasztok! Szerintetek ebbe a labortápba ha a C2, C3 kondenzátorokat 100µF / 63V-osokra cserélném az nem okozna semmilyen problémát? (Véletlenül azt vettem ma, és jó lett volna már éleszteni. )
(#) rascal válasza gydanee hozzászólására (») Márc 19, 2010 /
 
Szerintem jó lesz azzal is. Én is ennek a tápegységnek egyik változatát építettem meg, és ha nem találtam volna a "készletemben" 47µF-es kondit, akkor valami nagyobbat tettem volna bele.
(#) gydanee válasza rascal hozzászólására (») Márc 20, 2010 /
 
Időközben találtam néhány 47µF-os kondit. De ezek csak 35V-osak. Mivel kb 24V-os a trafóm, gondolom nem tudom "túlterhelni" a kondikat. Meg az áramkör is 30V-ra van tervezve. Bár akkor nem értem hogy az alkatrészlistában miért 63V-os van írva.
(#) kaqkk válasza gydanee hozzászólására (») Márc 20, 2010 /
 
Azért van 63 v os írva , mert a 24v váltófesz-egyenirányítva - és pufferelve 24x1.41 = 33,84 V !
(#) gydanee válasza kaqkk hozzászólására (») Márc 20, 2010 /
 
Értem, köszi!
(#) gydanee hozzászólása Márc 20, 2010 /
 
Szeretném megköszönni mindenkinek a segítséget!
Elsőre indult, úgy ahogy az megvan írva! Minden funkció tökéletesen működik! A tranzisztorok hűtőbordára való felszerelésében sokat segített Akotó mester rajza.
Jah és végül a 100µF / 63V-os kondik kerültek bele.
(#) Alkotó válasza gydanee hozzászólására (») Márc 20, 2010 /
 
Örülök ha segített a rajz.
Nem néztem meg a kapcsolást amit építettél. De ha esetleg a kondik valamelyike a kimenettel van párhuzamosan kötve, akkor oda már bizonyos gyors változások esetén sok lehet a 100uF, ide a szokásos érték 10-47µF ami fölé nem szerencsés menni, illetve egy 10-100nf párhuzamosan.
(#) gydanee válasza Alkotó hozzászólására (») Márc 20, 2010 /
 
Ezek a kondik közel vannak az egyenirányításhoz. Még úgyse használom, lehet hogy kicserélem jövőhéten. Biztos ami biztos. Amúgy ez a kapcsolási rajz. És itt a C2, C3 a tárgyalt kondi.
(#) rascal válasza gydanee hozzászólására (») Márc 20, 2010 /
 
Ezek a kondik a negatív segéd tápfeszültség készítésénél vannak. Ha semmi olyan hiba vagy furcsaság nem jön elő a táp viselkedésében ami a negatív tápfeszültség hibájára utalna, akkor felesleges kicserélni. A D7, 5.6V-os Zeneren kell kb 5.6V állandó feszültséget mérned.
(#) Alkotó válasza gydanee hozzászólására (») Márc 20, 2010 /
 
Ki ne cseréld! Oda jobb a 100uF. Maximum felesleges ekora, mert ott igen kicsi kis áram folyik, de egész biztosan nem okoz gondot.
A kimeneten 10µF van, ami szintén jó oda.
(#) gydanee válasza Alkotó hozzászólására (») Márc 20, 2010 /
 
Értem! Köszi! És neked is rascal!
(#) lajos1969 válasza Alkotó hozzászólására (») Márc 21, 2010 /
 
Elkészült a labortápom előlapja!
Már csak a dobozolás van hátra.
(#) potenciameter válasza lajos1969 hozzászólására (») Márc 21, 2010 /
 
Jól néz ki.
(#) Alkotó válasza lajos1969 hozzászólására (») Márc 21, 2010 /
 
Kizárólag a saját véleményem szerint, néhány dolog nagyon nincs rendben ezzel az előlapfeliratozással (a funkciók kezelhetőségét illetve a használat célszerűségét most nem vizsgálom csak a feliratozást)
1. Keveredik a magyar és az angol feliratozás. Javaslom a magyart alkalmazni mindenhol. Azért vannak kivételek, de nagyon kevés. Ilyen pl. a DC-OFF, mert azért elég macerás lenne leírni, hogy egyenfeszültség-kikapcsoló, de pl. e helyett én már használtam a "TILT" feliratot.
2. Az AMPER és VOLT felirat totál hiba. E helyett MAX.ÁRAM és FESZÜLTSÉG az ide való szöveg.
3. A skála nem jó. A maximumnál a beállítható érték maximumának kell lennie, és nem 10-nek. Aztán ezt az értéket be lehet egyenletesen osztani. Mondjuk ha 40V a maximum, akkor célszerű az 5-10-15-20-25-30-35-40 skála.
4. A kijlező mértékegységét a számok után szokás tenni, ahogy írtad is fölül "A/V" formában.
5. Idétlen a nagyfeszültségre utaló villámocskák alkalmazása egy labortápon. Nem ide való ez.
(#) magneto válasza lajos1969 hozzászólására (») Márc 21, 2010 /
 
Alkotó jól elkapta a szád elől a levegőt! (Bocs Alkotó, nem akarlak provokálni! ) Látszik rajta, hogy van benne munkád, de a potméter skálázását és a kijelző értékét valóban nem ártana összhangba hoznod. A nyelv keverése szerintem sem szerencsés, vagy az angolt, vagy a magyart használd. (Mindez szigorúan a magánvéleményem volt, nem a rossz szándék vezetett, amikor a korábbiakat írtam!) Összességében azonban gratulálok hozzá!
Következő: »»   238 / 841
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem