Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Sziasztok!
Tudatlanul állok egy kérdés előtt. spektrum analizátort szeretnék építeni,de nem tudom a három ic közül melyiket válasszam a három ic: lm3914 lm3915 lm3916 Nem tudom mi a különbség a 3 ic között. Biztosan valami a kijelzési módban lehet ,de angolul nem tudok sajnos,így az adatlappal nem boldogultam. Valaki legyen szíves segíteni. Köszönöm Laci Ja még annyi hogy az lm3914-es kijelzését ismerem,mert olyat már használtam mikor fordulatszámmérőt csináltam a motoromra.
Aha ,így már értem. köszönöm a választ!!
így már tudom hogy az lm3915-re lesz szükségem
Sziasztok.
Szeretnék megtanulni dolgozni, programozni, projecteket csinálni mikrovezérlővel. Nem tudom melyiket válasszam, PIC vs AVR. Én ugy gondolom, hogy ugyanazt mindkettővel meg lehet oldani.Vagy tévedek?Van amiben az egyik különbözik a másiktól.Melyikkel egyszerűbb a munka? Nekem úgy tűnik, hogy AVR-ből nagyobb a kínálat. Remélem jó topicba írtam.
Hali mindenkinek.
Lenne egy kezdő kérdésem.Ugye van záró és nyitó relé,a záró relét tudom helyettesíteni a tranzisztorral. A kérdés:-A nyitó relét tudom helyettesíteni v.milyen tranyóval?Ha igen milyen típus pl.? Előre is köszi.
Szia!
Ha még nem olvastad, akkor ezt tudom ajánlani: Bővebben: Link Remélem tudtam segíteni. Üdv! fenderstrat
Ugyan úgy tudod helyettesíteni, nyilván táp megy a relének amire elenged. Így fogsz egy pnp tranyót, lehúzod egy kisebb ellenállással a gnd-re, így folyamatosan meg van hózva egésze addig, amíg meg nem jelenik a relének szánt feszültség, és így az tulajdonképp "felülírja" az ellenállással kialakított alacsony szintet, amire viszont lezár a tranyó,
Néztem a videót. Megmondom őszintén, nem tudom, hogy mitől lehet. Ha gondolod majd megveszem az IC-t és a dugdosós panelon ,,LEGO"-zok egy kicsit.
![]() ![]()
Nincs ötletem, de nekem ez így is nagyon király. Köszi minden segítséget. Nélküled nem ment volna. Még 1× köszi!!
![]()
Szia.Köszönöm a linket.
Sikerült döntenem.AVR-rel fogok megpróbálkozni.Igy elsőre szimpatikusabb nekem.Eddig PIC-kel próbálkoztam, de a programozók nem voltak megfelelőek. AVR-re találtam egy jó pár USB-s programozót, ami szintén tartalmaz AVR-t.Gondolom azt is külön fel kell programozni, mint a PICkit ben. Az USB-s lenne nekem a legjobb, mivel a notebookon csak az van.De még szerencsére meg van az asztali PC, és találtam com port ra is.Ha sikerül beszereznem a szükséges cuccokat, érettségi után kezdem is a kísérletezgetést.
Értem,köszi a gyors választ.
hi.
Ne köszönd, amíg nem lesz olyan, amilyennek gondoltam, hogy lesz! A héten megveszem az IC-t, de LED-ekkel fogom megcsinálni... Üdv
![]()
Köszönöm a linket.
Már találtam is jó könyveket. ![]() Legyek túl az érettségin és már bele is vetem magam a szakirodalomba. üdv! fenderstrat
Örülök, hogy segíthettem. PIC esetén mi volt a probléma a programozókkal? Én is PIC-ezgetek de még csak az alapoknál vagyok. Voltak gondok, de azért csak összejött és most már működik a dolog. Szoftver, vagy hardver terén volt a gond?
Én is érettségi előtt állok. ![]()
Hello!
Kissé tanulmányoznod kellene az áramköri jelöléseket. A Fet-nél a Gate, megy az IC kimenetére (3. láb). A Drain, a tekercsre. A Source a tápfeszültség negatív pontjára (tehát az IC 1. lábára). üdv! proli007
Szia! Mellékeltem egy képet. Légyszi írd rá, hogy mit hová kötöttél! (Paintben...
![]() ![]()
Szia.Igen igazad van fogom is,csak keresnem kell ilyen"áramköri jelöléseket".Valamit viszont észrevettem.Te írtad el vagy én nem értem?
"A Fet-nél a Gate, megy az IC kimenetére (3. láb)" Nálam a képen a Gate az az 1-es láb. :worship:
Igen tejesen logikus,csak az előbb belezavartam magam abba a mondatba amit írtam(és hogy mellette 3-as volt zárójelbe)
![]() Ilyen áramköri jelöléseket merre keressek? Esetleg egy link? Persze magyarul. Én mind kezdő első ránézésre úgy láttam hogy a Fet 2 lába össze van kötve és az megy a testre. ![]() Köszöntem a segítségeteket. :worship: Azért megépítem a kütyüt.
Sziasztok!
A képen látható egy kapcsoló. A kék csíkok a forrasztási pontok. 230 megy rá, és ez tovább a trafóig. A két fenti, vagy a két alsó a 230V-hoz tartózó? (a másik kettő természetesen a trafóhoz megy tovább) Hova forrasszam a bemeneti áram kábelét?
Legegyszerűbb ha egy egyszerű digitális multiméterrel kiméred. Van valami típusa a kapcsolónak? A kép alapján így nem tudom megmondani
Így helyezkednek el az érintkezők.
Kb. mindegy. De én az alsóra tenném a bejövő 230V-ot és a felsőről vinném tovább. (A felső megy a mozgó részre, amikor billented a kapcsolót).
Elnézést kérek mindenkitől. Jaj jaj! Most mi lesz!
![]()
Köszi a segítséget! Neked is kadarist, szándék megvolt
![]()
Csak hogy tisztán lássunk. Kadarist megoldása is tökéletes. Az, hogy a rajzi jelölése, és a valós fizikai felépítés eltér, nem jelent semmit. A rajzi jelöléseket szimbolikus jeleknek nevezzük. Ebből adódóan, sokszor, sok mindennél eltér a valós felépítés és a rajzi jelölése. Viszont működésileg, logikailag teljesen egyenlők.
A segitségeteket kérem.
Örököltem egy evig gyártmányu áramfejlesztőt,sajnos hiányos szét bontott álapotban.A gerjesztés bekötési rajzára lenne szükségem. Tipusa: Azp 112M2 220/380V 6/12 Amper Öt szál vezeték van a kapocslécen, 3 szál fekete 1 szál kék és a test. elöre is köszönöm a segitséget. Üdv.rero |
Bejelentkezés
Hirdetés |