Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   873 / 4025
(#) dante01 hozzászólása Máj 15, 2010 /

Sziasztok!
Tudatlanul állok egy kérdés előtt.
spektrum analizátort szeretnék építeni,de nem tudom a három ic közül melyiket válasszam
a három ic:
lm3914
lm3915
lm3916
Nem tudom mi a különbség a 3 ic között. Biztosan valami a kijelzési módban lehet ,de angolul nem tudok sajnos,így az adatlappal nem boldogultam.
Valaki legyen szíves segíteni.
Köszönöm
Laci
Ja még annyi hogy az lm3914-es kijelzését ismerem,mert olyat már használtam mikor fordulatszámmérőt csináltam a motoromra.
(#) kendre256 válasza dante01 hozzászólására (») Máj 15, 2010 /

Az LM3914 lineáris, az LM3915 logaritmikus (3 dB ledenként), az LM3916 szintén logaritmikus, de egy univerzálisabb típus. Az LM3916 nem csak LED-eket, hanem LCD-t és vákuumfluoreszcens kijelzőket is meg tud hajtani.
(#) dante01 válasza kendre256 hozzászólására (») Máj 15, 2010 /

Aha ,így már értem. köszönöm a választ!!
így már tudom hogy az lm3915-re lesz szükségem
(#) elektromania92 hozzászólása Máj 15, 2010 /

Sziasztok.
Szeretnék megtanulni dolgozni, programozni, projecteket csinálni mikrovezérlővel.
Nem tudom melyiket válasszam, PIC vs AVR.
Én ugy gondolom, hogy ugyanazt mindkettővel meg lehet oldani.Vagy tévedek?Van amiben az egyik különbözik a másiktól.Melyikkel egyszerűbb a munka? Nekem úgy tűnik, hogy AVR-ből nagyobb a kínálat.
Remélem jó topicba írtam.
(#) győriattila hozzászólása Máj 15, 2010 /

Hali mindenkinek.
Lenne egy kezdő kérdésem.Ugye van záró és nyitó relé,a záró relét tudom helyettesíteni a tranzisztorral.
A kérdés:-A nyitó relét tudom helyettesíteni v.milyen tranyóval?Ha igen milyen típus pl.?
Előre is köszi.
(#) fenderstrat válasza elektromania92 hozzászólására (») Máj 15, 2010 /

Szia!
Ha még nem olvastad, akkor ezt tudom ajánlani:
Bővebben: Link
Remélem tudtam segíteni.
Üdv! fenderstrat
(#) sprofan válasza győriattila hozzászólására (») Máj 15, 2010 /

Ugyan úgy tudod helyettesíteni, nyilván táp megy a relének amire elenged. Így fogsz egy pnp tranyót, lehúzod egy kisebb ellenállással a gnd-re, így folyamatosan meg van hózva egésze addig, amíg meg nem jelenik a relének szánt feszültség, és így az tulajdonképp "felülírja" az ellenállással kialakított alacsony szintet, amire viszont lezár a tranyó,
(#) BZoli94 válasza danci1995 hozzászólására (») Máj 15, 2010 /

Néztem a videót. Megmondom őszintén, nem tudom, hogy mitől lehet. Ha gondolod majd megveszem az IC-t és a dugdosós panelon ,,LEGO"-zok egy kicsit. Vagy agyalok rajta, de most így nem tudom, hogy mitől lehet... Neked van ötleted? Üdv
(#) danci1995 válasza BZoli94 hozzászólására (») Máj 15, 2010 /

Nincs ötletem, de nekem ez így is nagyon király. Köszi minden segítséget. Nélküled nem ment volna. Még 1× köszi!!
(#) gg630504 válasza fenderstrat hozzászólására (») Máj 15, 2010 /

(#) elektromania92 válasza fenderstrat hozzászólására (») Máj 15, 2010 /

Szia.Köszönöm a linket.
Sikerült döntenem.AVR-rel fogok megpróbálkozni.Igy elsőre szimpatikusabb nekem.Eddig PIC-kel próbálkoztam, de a programozók nem voltak megfelelőek.
AVR-re találtam egy jó pár USB-s programozót, ami szintén tartalmaz AVR-t.Gondolom azt is külön fel kell programozni, mint a PICkit ben.
Az USB-s lenne nekem a legjobb, mivel a notebookon csak az van.De még szerencsére meg van az asztali PC, és találtam com port ra is.Ha sikerül beszereznem a szükséges cuccokat, érettségi után kezdem is a kísérletezgetést.
(#) győriattila válasza sprofan hozzászólására (») Máj 15, 2010 /

Értem,köszi a gyors választ.
hi.
(#) BZoli94 válasza danci1995 hozzászólására (») Máj 15, 2010 /

Ne köszönd, amíg nem lesz olyan, amilyennek gondoltam, hogy lesz! A héten megveszem az IC-t, de LED-ekkel fogom megcsinálni... Üdv
(#) fenderstrat válasza gg630504 hozzászólására (») Máj 15, 2010 /

Köszönöm a linket.
Már találtam is jó könyveket.
Legyek túl az érettségin és már bele is vetem magam a szakirodalomba.
üdv! fenderstrat
(#) fenderstrat válasza elektromania92 hozzászólására (») Máj 15, 2010 /

Örülök, hogy segíthettem. PIC esetén mi volt a probléma a programozókkal? Én is PIC-ezgetek de még csak az alapoknál vagyok. Voltak gondok, de azért csak összejött és most már működik a dolog. Szoftver, vagy hardver terén volt a gond?

Én is érettségi előtt állok. Megkérdezhetem, hogy van-e továbbtanulási terved? És ha van, merre tovább?
(#) proli007 válasza vladcepes hozzászólására (») Máj 16, 2010 /

Hello!
Kissé tanulmányoznod kellene az áramköri jelöléseket.
A Fet-nél a Gate, megy az IC kimenetére (3. láb). A Drain, a tekercsre. A Source a tápfeszültség negatív pontjára (tehát az IC 1. lábára).
üdv! proli007
(#) BZoli94 válasza danci1995 hozzászólására (») Máj 16, 2010 /

Szia! Mellékeltem egy képet. Légyszi írd rá, hogy mit hová kötöttél! (Paintben... ) Ne a neten nézegesd, vagy ne azt írd, hogy ,,úgy kötöttem, ahogy mondtad", hanem nézd meg, hogy ténylegesen melyik lába van az ellenállásón, ami megy az IC-re, hogy melyik van testen, és melyik van az izzón?! Kösz, üdv!

bc639.JPG

(#) vladcepes válasza proli007 hozzászólására (») Máj 16, 2010 /

Szia.Igen igazad van fogom is,csak keresnem kell ilyen"áramköri jelöléseket".Valamit viszont észrevettem.Te írtad el vagy én nem értem?
"A Fet-nél a Gate, megy az IC kimenetére (3. láb)" Nálam a képen a Gate az az 1-es láb. :worship:
(#) vladcepes válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Máj 16, 2010 /

Igen tejesen logikus,csak az előbb belezavartam magam abba a mondatba amit írtam(és hogy mellette 3-as volt zárójelbe) Azt hittem a Fet-re értelmezzük a 3-as lábat.Most már megnéztem mindkét cucc lábkiosztását és melyik hova megy teljesen logikus.
Ilyen áramköri jelöléseket merre keressek? Esetleg egy link? Persze magyarul.
Én mind kezdő első ránézésre úgy láttam hogy a Fet 2 lába össze van kötve és az megy a testre.
Köszöntem a segítségeteket.
:worship:

Azért megépítem a kütyüt.
(#) Battila hozzászólása Máj 16, 2010 /

Sziasztok!

A képen látható egy kapcsoló. A kék csíkok a forrasztási pontok. 230 megy rá, és ez tovább a trafóig. A két fenti, vagy a két alsó a 230V-hoz tartózó? (a másik kettő természetesen a trafóhoz megy tovább) Hova forrasszam a bemeneti áram kábelét?

kapcsoló.png

(#) gabi20 válasza Battila hozzászólására (») Máj 16, 2010 /

Legegyszerűbb ha egy egyszerű digitális multiméterrel kiméred. Van valami típusa a kapcsolónak? A kép alapján így nem tudom megmondani
(#) kadarist válasza Battila hozzászólására (») Máj 16, 2010 /

Így helyezkednek el az érintkezők.
(#) qvasz2 válasza Battila hozzászólására (») Máj 16, 2010 /

Kb. mindegy. De én az alsóra tenném a bejövő 230V-ot és a felsőről vinném tovább. (A felső megy a mozgó részre, amikor billented a kapcsolót).
(#) qvasz2 válasza kadarist hozzászólására (») Máj 16, 2010 /

Majdnem. Csak épp fordítva
(#) kadarist válasza qvasz2 hozzászólására (») Máj 16, 2010 /

Elnézést kérek mindenkitől. Jaj jaj! Most mi lesz! :eeknoes:
(#) qvasz2 válasza kadarist hozzászólására (») Máj 16, 2010 /

Ne gúnyolódj
(#) Battila válasza qvasz2 hozzászólására (») Máj 16, 2010 /

Köszi a segítséget! Neked is kadarist, szándék megvolt
(#) qvasz2 válasza qvasz2 hozzászólására (») Máj 16, 2010 /

Így valahogy:

kapcsoló.jpg

(#) Action2K válasza Battila hozzászólására (») Máj 16, 2010 /

Csak hogy tisztán lássunk. Kadarist megoldása is tökéletes. Az, hogy a rajzi jelölése, és a valós fizikai felépítés eltér, nem jelent semmit. A rajzi jelöléseket szimbolikus jeleknek nevezzük. Ebből adódóan, sokszor, sok mindennél eltér a valós felépítés és a rajzi jelölése. Viszont működésileg, logikailag teljesen egyenlők.
(#) resszer roland hozzászólása Máj 16, 2010 /

A segitségeteket kérem.
Örököltem egy evig gyártmányu áramfejlesztőt,sajnos hiányos szét bontott álapotban.A gerjesztés bekötési rajzára lenne szükségem.
Tipusa: Azp 112M2 220/380V 6/12 Amper
Öt szál vezeték van a kapocslécen,
3 szál fekete 1 szál kék és a test.
elöre is köszönöm a segitséget.
Üdv.rero
Következő: »»   873 / 4025
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem