Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Csöves erősítő készítése
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Végülis Walter jól számolt szerintem, csak rosszul írta le az eredményt. Az összes primer 2400 menetnek (2*1200) jó, 55 menet szekunderrel, ha 2db ECC82 van a PP-ben. Igy kb. 15 K az Raa ami megfelelő. Ha csak 1 db ECC 82 van oldalanként, akkor 3100-3200 (2*1550, 1600) menet körül kell a primer, de kérdés hogy ehhez lehet-e elegendően nagy tápfeszt használni (válasz is van: nem valószínű, bár nem számoltan ki, ekkor az Raa 30 K körüli, az áttétel 61:1).
![]() A primert mondjuk 4 részre kellene osztani a szimmetria végett, akár a jelenlegi osztás is jó, csak a fő osztást két-két részre venni, hogy egy-egy anód tekercset kb. egyformára lehessen összekötni.
Ez tetszik
![]() Modjuk "melegben" biztos ledobná a sapit...
Nem "dobná", csak egyszerűen megvan az esélye, hogy kigyullad
![]()
Köszi, én is arra jutottam, hogy meg kéne ezt a variát építeni, mert nem nagyon találtam hasonlóan "érdekes" válogatást
![]()
Délután végezhettem volna egy trafóval, ha nem számolom el magam. Nem fér el a 200 menet egy sorban a szigetelés felhajló széle miatt. Nagy probléma, ha a legfelső primer tekercs kap még egy sort, hogy azért az illesztés "rendben" legyen? Szóval 3*2 sor és az utolsó 3sor?
Mennyire jön ki ha ugyanannyit tekersz, mint a többi primer résznek (2 sor), azért kérdezem mert 1,5 K fölött már jó az illesztés a 6C4C-nek. Feltekerhetsz 3 sort is kívülre, de azért 2 sornál csinálj leágazást, próbálgatás céljából. Én inkább a 20 cm2-es vas miatt aggódok, kicsit nagynak tűnik, milyen vastag lemezekből van (meg is kell "mozgatni" könnyedén) ?.
4*2 sor esetén 2,26K 8R 3*2sor +1*3sor pedig 2,9K körül jön ki.
Sajnos 6C33C sziami ikrek , nem konnyu fuggetleniteni oket, legalabb teljesen egyformak lennenek , ha mar ikrek... 6H13C konnyebben adja magat .
Hétvégén beállítom, és az is kiderül, hogy megigényli-e a kicsatolókondit, avagy nem lesz akkora mérvű az offset vándorlás, hogy kelljen bele.
Akkor majd mérek egy teljes frekvenciamenetet, utána meg meghallgatom. Amúgy szerintem nem véletlenül 33kohm és 500v! ![]()
A PROBLÉMA: kicsi a meghajtás kimenő impedanciája 4 párhuzamos triódához, ráadásul a katodin fázisfordító ASSZIMETRIKUS ilyen terhelésnél. Nem véletlenül írtam, hogy csak a felső triódák vezérlőrácsán mérj frekimenetet. Az alsó rendben(?) lesz a rácsárám megindulásáig.
Magyarul: minden csöves végfoknál, amit sima katodinnal hajtanak, a végcső kivezérelhetőségének a határán a katodin többé nem működik normálisan, felborul a szimmetria, durva vágás, torzítás keletkezik. A trióda fokozott igénybevételt jelent, még a normális kivezérelhetőségen belül is. (kapacitív terhelés)
Köszönöm a korrekciót.
Igazad van. 1-1,2T nagyon sok itt már nem egyenes a mágnesezési görbe,torzíthat a kimenő. Inkább a 2400 menettel készíteném jobb mély, tisztább hang szerintem. (Ekkora vasmagon elfér szerintem kényelmesen)
Sajnos leégett a Simfonia rádióm hálózati trafója
![]() Este betettem valami zenét, reggel meg arra keltem, hogy csend van, és valami égett papírszag. Pedig helyén voltak a biztosítékok, meg minden. Egyszer már nekiálltam tekerni egy ilyen trafót, két hét után feladtam. Arra gyanakszom, hogy az Ez80-as mehetett esetleg rosszul tönkre, és attól éghetett le reggelre... Mindegy. Ha esetleg van valakinek elállóban egy hasonló, vagy picit erősebb trafója, vagy ötlete, hogy hogyan tudom pótolni azt megköszönöm. 2*240v+1*6,5v+1*6,3v (A rajzon látni) Rajz
Van ilyenem, több féle tipusból.
Ha küldesz fotót akkor még méretileg is ki tudom választani a megfelelőt. Van ilyen rádióm, de ha nem muszály nem szedném le a hátlapot. Magánban folytassuk, ne offoljunk.
Ne add fel!
Nekem is rengeteg trafót, és egyéb tekercset meg kellett tekercselnem, amíg ráéreztem a módjára. Fogtam egy fadarabot, akkorára faragtam, hogy beleszoruljon acsévetestbe, majd átfúrtam. A csévetesttel együtt ráhúztam egy M10-es menetes rúdra, majd egy-egy anyacsavarral rögzítettem. Az egészet befogtam egy hagyományos fúrógépbe, amelyet előzőleg az asztalhoz rögzítettem. Itt jön a trükk, ugyanis a fúrógép dugóját nem a konnektorba dugtam, hanem egy 0-24V-ig szabályozható tápegységbe. Így elértem, hogy percenként mindössze 20-40 fordulatot tegyen. A tekercselőhuzalos orsót egy vízszintes tengelyre tettem, amelyen szabadon elfordulhatott, így mindig csak a szükséges mennyiség tekeredett le. Amikor több rétegű tekercset készítek, a rétegek közé prespán papírt teszek, amit ideiglenesen szigszalaggal szoktam rögzíteni. Amikor már annyi menet van rajta, ami megfogja, a szigszalagot eltávolítom.
Barna ! ezt nézd , ma rászántam magam és beizzítottam .
![]()
Ez tényleg gyönyörű! Melyik erősítődben lesz?
GU50pp - be van szánva most hirtelen az egyik , ha végre elkészülne a festése a szasszinak már 3 x van festve .
Barna ! most nézem mind kettő egyforma a dobozban még csak most fedeztem föl
Terméstetesen egyforma, úgy gondoltam szerencsésebb ha a tartalék cső is azonos. Meg persze ebből a típusból van 8 darab (...még
![]() Klassz lett!
Sziasztok !
Elkészült első csöves erősítőm ![]() Gábor
Engem ma jól megtréfált az ECL86SE erősítőm! Napokban beletettem a trafó elé egy relét, hogy együtt kapcsoljon a géppel, de valahogy valamiért a jobb oldal megnémult mikor összeraktam vissza az erősítőt. El nem tudtam képzelni mi lehet a baj. Hát addig nézegettem, míg csak megtaláltam! A 320R ellenálás 2*160R sorba kötésével lett megoldva, mert épp nem volt 320R ellenálásunk GG-vel. Na hát a jobb oldalon a két 320R ellenálás közül az egyik forrasztása engedte el, így nem ment az erősítő!
![]() ![]() ![]()
Ismét egy szép remekmű amihez gratuláció !
Eseleg lehet többet tudni mit takar a szépen elkészitett dobozolás ? ![]()
Gratula gyönyörűen néz ki, csak nem egy EL84 PP? Belsejéről is dobsz fel képet?
Én még az első PCL86-os erősítőmmel jártam így, a hiba ugyan ez volt: elengedett a forrasztás a katódellenállásnál!
![]() Újra látok!!! ![]() ![]()
Ez nagyon szép, gratulálok, a belsejét én is megnézném.
Müszi, örülök, hogy újra látsz.
Csoda szép lett! Kapcsolók mit kapcsolnak?
Belsejéről is képet! ![]() Nekem is készülget egy EL34SE :képekRemélem a talira elkészülök vele.
Köszönöm szépen !
Kapcsolók a visszacsatolást kapcsolják és „STAND-BY”. Csinálok majd pár képet a belsejéről is . Rajzot itt találtam : http://www.elektroncso.hu/cikkek/modern.php Kicsit módosítva lett. Gábor
Üdvözlet!
Félig készen van az egyik toroid kimenőtrafó. 1120 menet van rajta tehát az egyik anódtól a középkivezetésig (+Ut)-ig kész. Kedd délután befejezem, és lehet izzítani és próbálni, majd, ha minden okés elkezdem tekerni a másik trafót is.
Szia Zoli ! A hidalt SRPP-d hogy áll ? Közben rájöttem, úgy lehet hidalni az SRPP-t ha külön tápról megy a két fél (ó mi' felismerés.
![]() ![]() |
Bejelentkezés
Hirdetés |