Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Csöves erősítő készítése
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Nem állítottam, hogy más anyagokból nem lehet építkezni, aluból, rézből. De azt azért állítom, hogy kevesebb macibírkózás lenne, vasalapú sasszival, amit aztán boríthat mindenki kedve szerint.
Egyébként a vas miért nem nemes anyag? Vas nélkül az élet sem lenne Idézet: „ott ha árnyékolják a képcső hátulját, azt a nagyfeszültségből eredő káros sugárzás csökkentése végett teszik” Ilyennel a Szovjet eredetű TV-kben lehetett régen találkozni, mivel ezekben még nem In-Line képcső volt. Nem is a mágneses árnyékolás a célja, hanem a lyukmaszkon becsapódó elektronok (sajnos a sugáráram nagy részét ez "fogta el", csak kevesebb hányad jutott fénykeltésre) Röntgen-sugárzását árnyékolta le a hátlap felé. Előírás volt szakmai berkekben, hogy a ballaszt-triódás sorvégfokozatot ugyanezen okok miatt tilos volt levett fedéllel üzemeltetni.
Sziasztok.
Azt szeretném kérdezni,hogy van-e valami negatív hatása annak,hogy ha a csöveket fejjel lefelé ültetem be?
Jobban fog melegedni a foglalatnál lévő része,és maga a csőfoglalat is.
![]() De a működést nem befolyásolja. Azért nézd meg a cső adatlapján, ajánlott-e ez a pozició.
Bocsi, hogy ekkora vihart kavart a hozzászólásom
![]() Mindazonáltal egy szkópon látott szinuszjel sajnos még messze nem garancia arra, hogy például legkedvencebb énekesnőnk hangját is a lehető legszebben tudja visszaadni az erősítőnk... Sokan jártak már úgy, hogy agyonoptimalizált, mérve tutti jó erősítőjük a meghallgatás során bizony nem a legjobban szerepelt ![]()
Én azt szeretném kérdezni, hogy szkóppal, hanggenerátorral és műterheléssel mérve az erősítő átvitelét, négyszög jelnél az alábbi anomáliát tapasztaltam, bocsi csak mórickázni tudtam, nincs fényképezőm, de biztos tudjátok mire gondolok, szóval ez baj / nembaj, esetleg milyen hatása van a hangzára, netán megkérdezném, mi okozhatja ezt?
Üdv.
Én a mágneses anomáliára írtam, nem a mérve tuti jó-ra.
Nem olyan nagy probléma, némi futásidő, frekiátviteli "incifinci". Kérdés, hogy arányaiban mekkora amplitúdójú és idejű az egész négyszöghöz képest. Ha ettől kisebb, akár előnyös is lehet (ellenvéleménnyel is egyetértek :hide: ,életszerűség felé viszi a zongorát).
![]()
Kicsi túllövés. (nem kábszer) A lényeg, hogy kb10 Khz-es NÉGYSZÖG jellel hajtsd meg a csövest, és a visszacsatoló ellenálással párhuzamos kondival, vagy máshol belül az egyik fokozatban csökkentve a sávszélességet egy kicsit lekerekedő felfutó éllt állíts elő. Ja: és kb 1µF/RT komplexumot használj a kimeneten. Nem sok idő de megéri.
Jóvanna,
![]()
Értem, amit mutattál képet, attól sokkal kisebb az amplitudója, és csak nagyon kis részét rondítja el a négyszögnek, akkor nem babrálok vele, a hangjával igazából nincs baj, csak nem tudtam hova tenni ezt a jelenséget.
Köszönöm.
Szia, nincs visszacsatolás, ha bekapcsolom, nem tetszik annyira a hangja, így nem használom.
A bemeneti fokozat sávszélességét csökkentsd le (az anódellenállással párhuzamos RC tag), amíg el nem tűnik a berezgés.
A kimeneti fokozatod nem tud ilyen sebességű négyszögjelet jelet korrekten átvinni. Ökölszabály, hogy mindig a bemenet határozza meg az átvihető frekvenciasávot, a kimeneti fokozat úgy is sáv határolt a kimenőtrafó miatt. Üdv: TJ.
Lehet, hogy félre értelek, de ez 50Hz-en és 20kHz-en is ugyanígy jelen van.
A 10 kHz-es négyszög átvitele esetén látható a túllövés + berezgés....50 Hz-es négyszögnél ilyen jelalakot nem láthatsz, mert ott csak egy vékony vonal mutatja az ugyanolyan nagyságú túllövést.
Mindenesetre az ilyen túllövés + berezgés nem utal minőségi erőlködőre, el kell érni a korrekt négyszögátvitelt - és a kapacítív (8 ohm + 1 uf) terhelésre adott válaszról még nem is beszéltem! Üdv: TJ.
Ezalatt azt érted, hogy a 10 KHz-es négyszögön pl. 100 KHz-es, az 50 Hz-es négyszögön meg 500 Hz-es csillapodó színusz rezgés keletkezik ?
![]()
NEM!
Csak a nagyfrekvenciás túllövést + berezgést látod a 10 kHz-es négyszögjelen, az 50 Hz-esen csak egy vékony függőleges túllövést - az időintervallum rövidsége miatt! A berezgést csak a oszcilloszkóp rövidebb időalapú beállításainál lehet látni, mivel ezek nagyfrekvenciás belengések!!! Üdv:
Olyan elektroncsöves erősítőt nem mutatsz nekem, ami a 100kHz négyszögjelet alakhűen átviszi! :crazya:
A berezgés frekvenciája pedig mindig az adott konstrukció saját problémájára utal. Üdv: TJ.
Tudom, azért kérdeztem.
![]() Idézet: „Olyan elektroncsöves erősítőt nem mutatsz nekem, ami a 100kHz négyszögjelet alakhűen átviszi!” ![]() ![]()
Nem is utalhattál volna erre, mert olyan nincs is....habár OTL-el azért még lehetne próbálkozni
![]() Üdv: TJ.
Túl nagy jelentőséget nem tulajdonítottam a jelenségnek, de most, hogy jobban visszaemlékszem úgy van, ahogy tunerman írja, alacsonyabb frekvencián csak egy túllövés látható, magasabb frekin pedig ahogy írtad, egy csillapodó szinusz rezgés, nem nagy a kilengés, nem akkora mint a korábbi képen, de egy nagyon minimális látható, csak azért kérdeztem, hogy ez probléma e?
Szia! A bemeneten is nézted szkóppal a négyszögjelet?
Arra gondolsz, hogy lehetséges, hogy már a generátorban is jelen van ez a túllövés? Ha így érted, akkor nemleges a válaszom, egy 5MHz-es labor generátorom van, gyönyörű a jel alakja, sajnos szerintem az erősítő viszi bele.
Azért én megnézném a konkrétan bemeneten is:
- Lengéseket okozhat a nem megfelelő illesztés a generátor és az erősítő bemenete közt (generátor - kábel - bemenő kapacitás és ellenállás) - Szélsőséges esetben maga a szkóp vagy a mérőfej kompenzáció is okozhatja a jelenséget. De valóban, leginkább valahol egy kis kiemelés van a frekvenciamenetben de a kapcsolás nélkül elég nehéz tippet adni. Frekvencia és fázismenetet (Bode diagram) kellene inkább nézni, a melléklethez hasonlóan. (igaz ez csak frekvenciamenet)
Mivel az nvcs.-t kikötötted, könnyen végigmehetsz a fokozatokon a szkóppal.
Valószínűleg minden ok lesz a kimeneti fokozatig, na ott aztán csudákat láthatsz, a kimenőtrafó kapcsolásától függően (lehet UL is a kimenő!). Szép kis jeleket produkálhat a trafó, de ennek az okát a frekvenciamenet ellenőrzésével is megkeresheted, majd lesz egy kiemelési pont - ott a trafó rezonanciája. Na az alatt kell a felső határfrekvenciát limitálni - talán jobb lesz a kütyü... ![]() Üdv: TJ. ![]()
Szevosztok.Tervembe van eggy pcl 86 se épitése,már majdnem minden alkatrészem megvan hozzá,csak a kimenő hiányzik.Érdekelne,hogy ezt a kimenőt birom-e alkalmazni hozzá?16/63 osztás 4 cm2 magon osztottan tekerve valami katonai cuccból szedtem ki van belőle eggy pár.Nem gond ha nem neki való de jó lenne,ha valaki megmondaná mire lehet használni.Ha tudtok segitsetek
![]() |
Bejelentkezés
Hirdetés |