Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Labortápegység készítése
Egyéb népszerű labortáp témák:
- SMPS labortáp
- Labortáp javítása
Lapozás: OK   284 / 840
(#) ekkold válasza ekkold hozzászólására (») Júl 24, 2010 /
 
Közben rájöttem, hogy a táp áramszabályzó része nem tudná eléggé lehúzni a feszültséget áramgenerátoros módban, ha nem lenne negatív táp rész. A többit viszont fenntartom (TL431, más megoldású áramhatár kijelzés, és esetleg 8 lábú dual opamp). Várom a véleményeket.
Rajzoljak is v. elég így szóban?
(#) Attila86 válasza zolee1209 hozzászólására (») Júl 24, 2010 /
 
Idézet:
„Feleslegesnek tartom, hogy egy panel legyen annyira univerzális, hogy ugyanaz tudja a LED kijelzős megjelenítést és az LCD-st is.”

Szerintem is felesleges. Én direkt csak LED kijelzőket akartam és amikor már a program teljesen készen volt, akkor jött az ötlet hogy miért ne tudjon LCD-t is kezelni. Ez csak úgymond a panelmérő "meghackelése". Hardveresen az égegyadta világon semmi különbség nincs az LCD és a LED kijelzős változat közt. A különbség csak a PIC belsejében lévő programban van. Max annyit tapasztalsz belőle hogy mondjuk nem 200ms alatt tudod beégetni a PIC-et hanem a kicsit nagyobb program miatt mondjuk 210ms alatt.
Idézet:
„a hamlin relék helyett tehettél volna valami egyszerű, miniatűr relét”

Miért, van ennél kisebb? (Kapható is?)
Idézet:
„Nem szimpatikus a derékszöges elrendezés sem, lehetett volna szendvics szerűen is.”

Ezt honnan veszed? Direkt kértem hogy aki elolvasta a PIC-es panelmérőm cikkjét vagy megnézte a róla készült videót, csak az írjon véleményt! Ezt a derékszöges dolgot nem tudom honnan vetted, a két panel 4db 5mm-es távtartóval kapcsolódik egymáshoz és a két panel párhuzamosan van, azaz 'szendvics' elrendezésben. De mutatok is neked egy képet:

Szerk.: Ja jól van.
(#) ekkold válasza zolee1209 hozzászólására (») Júl 24, 2010 /
 
A relék mindegyike kiváltható lenne fettel. Ha a BS170 Rdson ellenállása nem elég kicsi, akkor lehet más (miliohmos) tipust is betenni.
(#) Attila86 hozzászólása Júl 24, 2010 /
 
Időközben elmentem bringázni és gondolkodtam a dolgon...
Azt hittem majd amíg nem vagyok itt valaki de minimum Proli007 rám szól. Szóval; a bemenet eltolása sajnos nem járható út, a féltápos megoldást pedig egyáltalán nem tudom honnan jutott eszembe. Az majd legfeljebb a leendő váltakozóáramú teljesítmény-mérő műszeremben lesz...
Mivel a panelmérő két jelet mér (feszültséget és áramot) ezért ezeknek kell egy közös pontjuknak lenni, hiszen a PIC bemenetei nem unipolárisak. Tehát vagy egyiket sem, vagy mindkettőt el kell tolnom, akkor meg már ugyan ott vagyok. Na majd kitalálok erre is valamit...
(#) Attila86 válasza zolee1209 hozzászólására (») Júl 24, 2010 /
 
Idézet:
„Amit csak lehet, szoftverből valósítok meg, mert nem akarok nagy panelt készíteni.”

Igen én is, de sajnos vannak olyan dolgok amiket egyszerűen nem lehet kihagyni. Például a tápellátás, vagy a külső műveleti erősítők. Bár te AVR-rel dolgozol, azoknak nem tudom mekkora az A/D bemenetük impedanciája, a PIC-eké nevetségesen kicsi, muszáj legalább impedancia-illesztésre OPA-kat használni.
(#) zolee1209 válasza ekkold hozzászólására (») Júl 24, 2010 /
 
Én néztem HE-store-ban logikai FET-et, de drágább, mint a legolcsóbb relé. Egyébként én is FET-et tettem volna be... De még ott nem tartok.
(#) emmzolee válasza Attila86 hozzászólására (») Júl 24, 2010 /
 
Hello

Nekem teszik a műszered, mert mindent tud, amit szerettem volna meg valósítani.
A problémám az, hogy megépítettem 3 tápot az Alkoto féle 2.7.1 tervből, amihez nem jó. Egy műszerért nem dobom ki a jól működő megbízható tápomat. Az olyan lenne, mintha a lekvár eltenné a nagymutert.

Az SMD alkalmazása viszont kifejezetten tetszik. Én szeretek bíbelni vele.
Minden hobbistának jót tesz egy kis fejlődés a forrasztás terén. Ez a jövő.
(#) Attila86 válasza emmzolee hozzászólására (») Júl 24, 2010 /
 
Szia!

Idézet:
„A problémám az, hogy megépítettem 3 tápot az Alkoto féle 2.7.1 tervből, amihez nem jó.”

Arra gondolsz, hogy abban a tápban a sönt a negatív ágban van? A pozitív ágban is van az áram útjában ellenállás...
Na mindjárt rajzolok neked valamit...
(#) zolee1209 válasza Attila86 hozzászólására (») Júl 24, 2010 /
 
Bővebben: Link
Erre a relére gondoltam, mint méret szemléltető. Nem azt mondtam, hogy a hamlin relénél kisebb, hanem ilyen méretűt alkalmazva is meg lehetett volna oldani a méréshatárváltást, nem lett volna sokkal magasabb a panel tőle. Viszont sokkal olcsóbb!
(#) emmzolee válasza Attila86 hozzászólására (») Júl 24, 2010 /
 
Köszönöm szépen. Annak örülnék.
(#) Attila86 válasza emmzolee hozzászólására (») Júl 24, 2010 /
 
Annak a labortápnak a rajzát meg tudnád mutatni? Jó lenne az eredeti pdf, vagy valami hasonló csak ne jpg...

Szerk.: Megvan, köszi! Mindjárt kész a rajz.
(#) emmzolee válasza Attila86 hozzászólására (») Júl 24, 2010 /
 
Persze. Itt a rajz PDF-ben.
(#) ekkold válasza emmzolee hozzászólására (») Júl 24, 2010 /
 
Gondolom ehez van kipróbált nyákterv is. Esetleg megvan valakinek Eagle, (vagy más szerkeszthető) formátumban is? Lehet, hogy kipróbálnék pár módosítást, illetve a saját alkatrészeimhez igazítanám.
(#) Attila86 válasza emmzolee hozzászólására (») Júl 24, 2010 /
 
A tranzisztorok emitter-ellenállásaira jön 1-1db ellenállás és így már használható ezzel a labortápegységhez is a PIC-es panelmérőm.
Parancsolj:
(#) Pioneer válasza ekkold hozzászólására (») Júl 24, 2010 /
 
Szia!
A referencia feszültséget nyugodtan kiválthatod egy TL431-el. A negatív segédtáp viszont a nagyobb kimeneti feszültség előállítása miatt szükséges.
Üdv: Pioneer
(#) emmzolee válasza ekkold hozzászólására (») Júl 24, 2010 /
 
Nekem nincs meg eagle-ben. Annak idején Alkotó bácsitól kunyiztam el pdf-ben.
A nyáktervet, a feliratokat, és a lötstopp maszkot is.
(#) emmzolee válasza Attila86 hozzászólására (») Júl 24, 2010 /
 
Köszönöm szépen. Ha a szabadidőm engedi, biztos meg építem LCD kivitelben.

Most nézem a cikkedet, és módosítani kéne. Miszerint:
Idézet:
„Egyetlen hátránya talán a panelmérőnek, hogy csak olyan labortápegységekbe építhető bele, amelyeknél az áramfigyelő sönt a táp pozitív ágában van.”

Ezt meg oldottad.
(#) Attila86 válasza emmzolee hozzászólására (») Júl 25, 2010 /
 
Nem, mert abban a tápban van sönt a negatív és a pozitív ágban is! A negatív ágban lévőnek a feladata az árammérés, a pozitívban lévőknek pedig a tranzisztorok áramainak kiegyenlítése. (Megjegyzem ezt egyben is meg lehetne tenni és így kisebb lenne a táp disszipációja, az Uki jobban megközelíthetné az Ube-t és még kicsit a hatásfoka is jobb lenne. A készülő Labortápegység II.-ben én ilyesmi megoldást alkalmaztam...)
(#) ekkold válasza emmzolee hozzászólására (») Júl 25, 2010 /
 
Azért köszi!
Ha valaki mégis megosztaná velem szerkeszthető formában azt megköszönném (kizárólag saját - hobbi célra kellene).
Persze lehet, hogy a végén tervezhetek saját nyákot, de bevallom azért egyszerübb lenne egy bevált dolgot kicsit a saját izlésem szerint átszabni.
Van erősítő építésből megmaradt 300VA-es toroidom (terhelve kb. 35V AC), 50A-es graetz, 22000µF/63V kondi, egy nagy marék 2N3055, LM324, TL072, TL431, nyáklap, szögalu, stb... szóval szinte minden fontosabb megvan ami kellhet hozzá.
Kb. 300W-ra mindenképpen ventillátoros hűtés kell majd, építenék hőfokérzékelőt hozzá ami a ventillátort (vagy ventillátorokat) indítja.
Persze ez nem egy 1 napos projekt lesz mert sok más dolgom is akad, de szép lassan majdcsak elkészül.
(#) minmax hozzászólása Júl 25, 2010 /
 
Összeraktam ezt a tápegységet, működik is és elég bolondbiztos, de egy bajom van vele és ezt már több példánynál tapasztaltam: a rövidzárási áramot szépen lehet szabályozni a minimum és maximum között ha ellenállás a terhelés, de ha spontán rövidzárat adok akkor az egekik felmegy az áram és csak a bizti menti meg az áteresztő tranzisztort a végtől (150 A-es, ilyen volt a fiókban). Elvileg ilyen nem lehet mégis van.
(#) edison14 válasza minmax hozzászólására (») Júl 25, 2010 /
 
Akkor valamit elrontottál mivel ez nem lehetséges rövidzárnál. Esetleg egy képet tudsz felrakni a nyák és az alkatrész felőli oldalról? Nem módosítottál valamit a kapcsolási rajzon? Átnézted rendesen, hogy nincs e valahol rövidzárlat a nyákon? Mekkora transzformátort használsz a táplálásra (hány VA-es a trafód?).
(#) minmax válasza edison14 hozzászólására (») Júl 25, 2010 /
 
Mindent átnéztem már, a NYÁK egy az egyben lett lemásolva és tulajdonképpen teljesen jól működik mint írtam. Beállítok mondjuk 15V-ot ráteszek egy 3 ohmos ellenállást és a max. áram annyi amennyit beállítok pl. 3 A, a feszültség nyilván leesik, a fesz. állító potit bárhová tekergetem nem változik a kimenő feszm az áramszabályzóval tudom csökkenteni ill. növelni az áramot, viszont de ha ezt az ellenállást rövidrezárom (beállított pl. 3A-es áramkorlát esetén) akkor katasztrófa van.
Egyébként lehet hogy meg van mi okozza ezt az érdekes jelenséget, de akkor sem értem. Az áteresztő tranzisztor egy Toshiba MG100M2YK1 (ez) és sztem baromi nagy erősítés jön ki a meghajtó tranzisztorral együtt. Ha ezt kihagyom és annak a bázisára teszem az MG bázisát akkor szépen kordában lehet tartani a rövidzárási áramot, viszont akkor meg a műveleti erősítő nem hajtja meg, lazán leesik a fesz 3-4V-ot pedig a nyers feszültség 5-6V-tal több mint a beállított. Az R15-tel lementem 150 ohmig, de nem igazán változott a stabilitás, lejjebb nem mertem mert nem tudom mekkora bázisáramot szív az MG. Szóval úgy tűnik hogy meghajó tranzisztorral túl nagy az erősítés anélkül meg kicsi. Azt persze továbbra sem értem, hogy nagy erősítés esetén miért nem korlátozza a rövidzárási áramot. A trafó 300VA-es toroid.
(#) Piszkos hozzászólása Júl 25, 2010 /
 
Üdv! Megvannak a trafók és a bordák a labortápomhoz, már csak egy kapcsolás kéne, tudnátok segíteni? 43 v üresjáratba és 40 terhelve az egyenirányított feszültség és 2 A elég lenne.
(#) edison14 válasza minmax hozzászólására (») Júl 25, 2010 /
 
Nos az az MG-s tranzisztor oda nem lesz valami jó. Úgyhogy azt cseréld ki 2N3055-re. Ajánlom hogy 4 darabot tegyél és egy jókora hűtőbordát mivel a te transzformátorod 25V-os feszültség mellett 12A-t tud leadni és ha rövidrezárod a kimenetet abból bizony nagy katasztrófa lehet. Itt a tranzisztor lesz a hibás. Azokat ha kicseréled mindennek jónak kellene lennie.
(#) minmax válasza edison14 hozzászólására (») Júl 25, 2010 /
 
Ez itt a kérdés, hogy miért nem jó oda az az MG tranzisztor? Sima 3x-os darlington.
Egyébként egy 14,5V/15A-es tápnak készülne, a trafó is úgy lett megtekerve 20V 300 VA. A 2N3055-ösökhöz mindent át kellene alakítanom, hűtőborda, felfogatások+emitter ellenállások.
Próbából betettem egy 30A-es biztit és azzal kifigyeltem, hogy rövidzár esetén felugrik az áram húszegynéhány amperre és kb. 1 mp-en belül visszaesik a beállított értékre, de ezt 15A-es biztivel nem láttam mert mire visszaállt volna már elszállt a biztosíték. Valami miatt lassan szabályoz vissza, de mi miatt. Nem hinném hogy az áteresztő tranzisztornak ehhez köze lenne.
(#) rascal válasza minmax hozzászólására (») Júl 25, 2010 /
 
Kicsiben is tudod ezt produkálni? Pl beállítasz 1A áramkorlátot, és egy akkora ellenállást kapcsolsz rá "hirtelen" ami 2-3A-t felvenne. Ha így is csinálja, akkor legalább kényelmesebb körülmények között tudod próbálgatni.
(#) janocsi válasza emmzolee hozzászólására (») Júl 25, 2010 /
 
Szia!
Örülök, hogy csak ezt az egy hibát fedezted fel az áramkörön. Igazából nem volt szándékos a NYÁK kifúrása. A Graetz helyzetének felfúrása a hűtőbordával együtt okozta ezt a nem kívánt eseményt . Nem olyan nagy ott a gond, legalább (25-30A-es!) zárlati áram kellene a maradék vezetősáv(ok) elégetéséhez ilyen rövid távon. Egy, a panelen elhelyezett biztosítéknak is megfelelhet ez az állapot, (azért ne fúrja így ki senki), ám van a bemeneti és kimeneti pontokkal is sorban egy-egy 6.3A-es valódi biztosíték, mert nemigen szoktam közvetlenül rákötni semilyen trafó szekunderét egy áramkör bemenetére sem, ”csak úgy”.
(#) emmzolee válasza janocsi hozzászólására (») Júl 25, 2010 /
 
Akkor ok

Én az enyémben úgy oldottam meg, hogy a graetzre csavaroztam egy 2X2X2 centis kis bordát, aztán úgy forrasztottam be. Ki se fúrtam
(#) guliver83 hozzászólása Júl 25, 2010 /
 
Sziasztok
Labortápoz nincs valakinek LCD kijelzős panelmérője? Valami kapcsolási rajz kellene hozzá.
Előre is köszönöm
(#) zoly15 válasza guliver83 hozzászólására (») Júl 25, 2010 /
 
Itt találsz rajzot
Következő: »»   284 / 840
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem