Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Tesla tekercs építése

Témaindító: finenet, idő: Júl 17, 2006
Lapozás: OK   69 / 227
(#) nikolatesla hozzászólása Aug 30, 2010 /

Hali!
Egy gyors kérdés.
Ennél a kapcsolásnál hány menet kel kb a primernek és a szekundernek?
Elég jónak tűnik és ha meg lennének az adatok meg is építeném.

gu50shem.jpg

(#) _BiG_ válasza nikolatesla hozzászólására (») Aug 30, 2010 /

Oda van írva.
A szekundernél meg a tekercshossz van megadva és a huzalátmérő. A kettő hányadosa a menetszám, csak a mértékegységekre ügyelj

Üdv!
(#) nikolatesla válasza _BiG_ hozzászólására (») Aug 30, 2010 /

Szóval akkor a primer 12menet a visszacsatolás 10menet és a szekunder kb 6ezer menet?

A primer oldal stimmel.

A szekunder 6000?

A 100 mm osztva 0,2 mm-rel nekem még mindig 500 menet...

Upd: A visszacsatoló körben a tekercset kösd a rácsra és az RC tagot a közös katódpontra, így kicsit hosszabb a szikra.
Az RC tag adja a cső nyitás-zárási időállandóját. Ezen belül az R értéke határozza meg az ismétlődési ütemet az időállandóban (ciklushossz), a C ezen belül a cső vezetési idejét, mint a négyszögjelnél a kitöltési tényező. Csak ez nem négyszög Nagyobb RC ritkább gyújtás, a C értékének növelése a cső lezárási idejét növeli. Túl nagy C scattered mode-hez vezet, ami ritka gyújtást ad, meg hihetetlen rapszodikus viselkedést, esetleg rendellenes csitt-csattot, illetve másodlagos berezgést a szekunderben és sikító szikrát.
Védő szikraközt tegyél a tápkondival párhuzamosan!

Üdv!
(#) nikolatesla válasza _BiG_ hozzászólására (») Aug 30, 2010 /

akkor el néztem bocs. És kösz ezzel sokat segítettél.
Pár nap múlva teszek fel képeket.
(#) Collector válasza _BiG_ hozzászólására (») Aug 30, 2010 /

Idézet:
„Upd.: látom, leszedted az oldaladról a kérdéses DC hajtást”

Le, mert sok haszna nincsen. Ide kezdtem most feltenni újabb dolgokat, meg leírást:Bővebben: Link
Ez egy hosszú leírás lesz. Majd folytatom.
Ezeket az inventoros képeket most csináltam, kíváncsi vagyok mikor jelenik meg a wikin.

Nagyon szívesen

Várom az eredményt. Valami ilyet (Na jó, ez már egy kicsit nagyobb ketyere...)

Még valami: a fűtéskörbe néhány pár nF-os, nagyfesz (2-3kV)-os kerámiakondit tegyél párhuzamosan a trafóval, hogy ne menjen arra nagyfreki. Nagyobb VTTC-nél pláne.

Üdv!
(#) _BiG_ válasza Collector hozzászólására (») Aug 30, 2010 /

Jó a leírás, szépek a képek. A sarokcsiszolósról lehetne egy szemből készültet is, amin mindkét stator elektróda és a tengelyre rögzítés látszik?
A wikit meg néha akkor figyeljük

Üdv!
(#) Collector válasza _BiG_ hozzászólására (») Aug 30, 2010 /

Most csak ez van fent: Bővebben: Link
(#) _BiG_ válasza Collector hozzászólására (») Aug 30, 2010 /

Ez is szép Nagyon pöpec lesz.
(#) Mallar válasza Collector hozzászólására (») Aug 31, 2010 /

Ez a kép így wikin tényleg durva... Szégyenemben sem lenne hozzá gusztusom, h magam írjam be szerzőnek vagy bármi hasonló.
(#) Mallar válasza Collector hozzászólására (») Aug 31, 2010 /

Az én forgó szikraközömhöz már megvan midnen wolframot leszámítva, de én is úgy tervezem, hogy így vertikálisan forgatom. Valamennyivel biztonságosabbnak találom mint ha horizontálisan pörgetném. Valahogy hacsak ránézek a tárcsára meg a kisflexre, mindíg kiráz a hideg, ráadásul faterom kb 1 hónapja vágta el csiszolóval 3 inát :no: Szóval lehet atombiztos is akkoris rakok majd köré valami erős acélozott hálót. Végre voltam nyelvvizsgán, meg az előrehozott érettségihez osztályozón, mostmár van időm a teslával foglalkozni. A kondimat is szét kell még szednem
(#) nikolatesla válasza _BiG_ hozzászólására (») Aug 31, 2010 /

Tenni is fogok kondít közé.
Ma meg vásároltam az alkatrészeket.
Csak drótot kel szerezni meg tápot
A gu81m az már tervbe van de csak egy csöves. Amit Collector is meg épített.
Csak én nem gu-81m-el fogom,hanem annak a magyar verziójával a 5s045-ös cső(már ha jól írtam).
Picit nagyobb és karcsúbb.
(#) nikolatesla hozzászólása Aug 31, 2010 /

Itt egy kép a meghajtásról.
Csak egy ellenállás hiányzik róla.(3k3/2W)
A hosszú sorkapocs megy majd a GU50-re.
A kék kondik mögött lesz majd a primer a szekunder a 12v valamit az 1500v.
Remélem működni fog.
Mielőtt le csesznétek ez csak deszka motel.
Ha működik akkor meg építem rendes nyákra a csővel.
A rendes nyákon fog helyet kapni a kapcsi táp ami a kellő feszültséget szolgája és a meghajtás is.

DSC00220.JPG

(#) Hodinka válasza Collector hozzászólására (») Aug 31, 2010 /

Na én meg eddig nagy előszeretettel olvasgattam a wikin,viszont ezek után nagyon úgy néz ki,hogy egyre inkább hanyagolni fogom.Úgy látszik manapság a pofátlanság az határtalan.
Az oldallal egész jól haladsz Elég részletesnek ígérkezik,talán majd még fűszerezd meg néhány alapvetőbb képlettel meg némi számítással is,hogy még összetettebb kép táruljon majd az olvasó elé,na de így is jó lesz.
Üdv!
(#) Collector válasza Hodinka hozzászólására (») Aug 31, 2010 /

Számoláshoz ott a wintesla. Inkább tapasztalati tényezőkről akarok írni, mert a programmal seperc alatt ki lehet számolni egy teslát. Ohm törvénnyel, meg thompson képlettel nincs igazán értelme foglalkozni, van erről külön is rengeteg infó.
(#) _BiG_ válasza nikolatesla hozzászólására (») Aug 31, 2010 /

Nem szeretnélek lecseszni, de ez így elég meredek...

Gondolom, ez egy forrpontos próbanyák, 2,5 mm furattávolság, olyan 2 mm forrszem (azaz a szigetelő táv 0,5 mm)? Te meg ráengeded az 1500V-ot meg a a nagyfeszültség-nagyfrekvencia-kombót, ráadásul hangolással hergeled...

Nos a mellékelt képen (bocs a minőségért, egy webkamerával készült, akkor csak ez volt) az első verziós teslám részlete, a GU-81-gyel. Meghajtás 2 MOT. Egy 16x16 centis régi selejtezett nyákra szereltem fel a csövet, hogy tartsa. Szegény ember csőfoglalata...
Eredetileg voltak rajta fóliacsíkok, mert valami áramkörben volt. Leszedtem. De a szélén szegecselt forrpontok voltak (pont jól jöttek), ide szereltem fel a sorkapocs-darabokat. Balról jobbra fűtés-fűtés (köztük jópár szűrőkondi), vezérlőrács, fékezőrács (katódpotenciálon), segédrács (közös a vezérlővel, mint látható, zöld-sárga átkötés), katód.

Mint látható, nincsenek közel egymáshoz, de a forrpontok körül megmaradt némi fólia, a legkisebb szigetelési távolság olyan 3 mm volt - több, mint a te nyákodon két forrponti furat(!) között. És mégis, a hangolgatás során sikeresen átütötte ezt a legkisebb távot a vezérlőrács(!) és a katódponton levő fékezőrács között. Szikraeső, füst, ami csak kell. Le kellett szednem a fólia maradékát és kireszelni a nyákból a rövidzárat okozó szenesedést...

Szóval így vigyázz a távolsággal, kúszóáram-út hosszával, nagyfrekis tüskékkel...

Üdv!

tesla 006.jpg

Értem de ez csak próba.
1500volt sacperkábé 1mm ívet húz.
Ha ezen működik akkor egy 15x10cm nyákon kap helyet ez az egész konstrukció.
Azon a vezető sávok lel esznek szigetelve forró ragasztóval. A biztos védelem ért.
A gu81-nél a légszert a jó mint általában egy csöves erősítőnél. Ha nyákon van és nagy feszt kap romlik.De 1500v ahhoz képest törpe. Az kb 10kv-ról megy,nem?
De mondom az is elképzelhető,hogy úgy lesz megoldva,hogy 2db cső lesz párhuzamosan kötve tehát 1500v 250mA és 12v 2A lesz felvétele de jobb a hatásfoka,így kb 30cm szikrák is jöhetnek jó közegbe meg jó tetőkapacitásnál.
És az egész kb 30X25cm nyák lesz. Azon lesz elhelyezve egy kis kapcsi táp fémdobozban az árnyékolás végett. Illetve a meghajtás.

A GU81 3kV-os, én 4-et adtam neki, jó orosz cucc, bírja. De mint említettem, nem az anód körül volt probléma (az a cső tetején van), hanem a visszacsatoló körben lett akkora feszültség, hogy átütött.

Azt is említettem már, hogy a Tesla-tekercs nem egyszerű trafó, meg nem is egy egyszerű erősítő. Itt oda-vissza szaladnak a nagyfeszültségű impulzusok. Bizony, a szekunderre kiküldött energia is visszaléphet a primerre és kölcsönhathat az ott meglévő aktuális feszültséggel... A kettő összegződhet is, és olyan impulzus keletkezhet, ami bajt csinálhat. Nem véletlen mondtam, hogy tegyél be szikraközt.

Nekem sikerült a sok kísérletezéssel úgy kihangolni a tekercsemet, hogy a primer(!) is 4 centis szikrát eregetett (Mennyi is lehetett? 30-40 kV? A primeren?), miközben a szekunder is nyomta a maga kétaraszos szikráit. Sőt, a visszacsatoló tekercsből is kicsiholtam már 1 centiset...

Úgyhogy nem csak a szekunder tetején lehet szikra.

De te tudod, én szóltam. A tapasztalat a tied

Üdv!

A szikraközt hova építsem be?
Forgót vagy sima szenest?

gu50shem.jpg

Szimpla statikust a C1-C2 kondikkal párhuzamosan. Hogy védd a tápot és a csövet.
Mint például a mellékelt képen, olyat. Szén nem kell bele, nem hasmenés ellen kell

Üdv!

Ja értem.
Nem arra a szénre gondoltam,hanem ami az eredetiben van a primer kondi után az egyik oldalon két szénrúd.
Ilyen szikraközt lehet venni kis mértben is. Nem?

Hogy mi van az "eredetiben", fogalmam sincs, mert azt nem tetted közzé.

Venni szikraközt? Hát, ha tollas vagy... Amúgy léteznek szikraközök gyárilag, ilyen nagyfeszlevezetők, meg villámvédők. Kerámiatokos kis bizbaszok.
De hogy ezek bírják-e a nagyfrekvenciát... Kétlem. Maradj a két csavar és köztük levegő megoldásnál, lehet picit is csinálni. Egyszerű, mint a faék. Csak ez villanyfaék

Üdv!

Az eredeti:Bővebben: Link
Akkor maradok annál.
Fogok 2db réz darabot rá forrasztok 2db 3-as réz anyát és úgy jó lesz. Remélem nem fog állandóan pattogni. Kb milyen távolságban legyenek egymástól a csavarok?

Jaj, de megkevertél...

Én továbbra is azt gondolom, hogy te VTTC-t építesz. Ne keverd a kettőt...
A szikraköz a szikraköz. Az, hogy milyen, mekkora, a cél dönti el.
Neked csak védelmet kell, hogy adjon, ezért lehet kicsi. Egy szikraközös meghajtású tekercsnél (SGTC) nagy tömegű, erős kell, mert ott az a kapcsoló.
Neked a "kapcsoló" az elektroncső. Itt csak a baj megelőzésére kell.
Az is lehet, hogy sokat pattog, ha hangolászol. Nekem bizony a kísérletezésnél durrogott szépen.

A távolságot meg kísérletezd ki. A tápfesz még biztosan ne üsse át. Javaslom, hogy a távolság kísérletezésnél tegyél be egy soros ellenállást a köz elé (100k fölötti, 2-3 W), hogy a diódáidat ne nyírd ki. Attól még átüthet, csak az áram nem lesz nagy. Majd ha minden szép, kiveszed az ellenállást és rákötöd az áramkört.

Üdv!
(#) Collector válasza nikolatesla hozzászólására (») Aug 31, 2010 /

1N4007-et ne használj semmiképpen. Vannak nagyobb áramú, és nagyobb frekvenciára tervezett diódák is, amik nem halnak meg az első bekapcsoláskor. Pl. 1N5408. Nem nagyfrekis, de 1A helyett 3A-t bír folyamatosan, nagy különbség, vagy BY255, 1300V 3A.
(#) _BiG_ válasza Collector hozzászólására (») Aug 31, 2010 /

Esetleg UN4007, mert az is gyorsabb fajta, bár szintén csak 1 A
(#) Collector válasza _BiG_ hozzászólására (») Aug 31, 2010 /

Ha sokszorozóként van bekötve a meghajtás (ráadásul áramkorlátozó ellenállás nélkül) az 1A-es diódák úgy fognak durrogni, mint a petárdák. Nekem sikerült egyszerre 6 darabot szétrobbantani 1N4007-esből.
3A-es diódából még sosem történt ilyen.
(#) nikolatesla válasza Collector hozzászólására (») Szept 1, 2010 /

Köszi az infót akkor olyat használok. A mikró dióda nem jó?
2db MOT sorba kötve nem lenne ehhez elég?
(#) Collector válasza nikolatesla hozzászólására (») Szept 1, 2010 /

Mikrosütő diódát csak akkor használj, ha van áramkorlátozó ellenállás a körben, mert azok csak 200mA-esek.
Gu81, és klónjaihoz jó a 2 mot, csak ha sokáig járatod, az anód is elkezd izzani.
Következő: »»   69 / 227
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem