Fórum témák
» Több friss téma |
Kis túlzással bármilyen. A legközönségesebb technikai cső. Mostanában a mezőgazdasági boltban szoktam venni (kb. 100Ft/fm), a furata 4mm a külseje 5,5mm. A fotósorozat kedvéért használtam ezt a megoldást -meg szegénységem okán-, ugyanis ha van lehetőséged venni vagy készíteni mondjuk bakelitból egy vállas alátétet, akkor az egyben kiváltja a csövet és a szigetelő alátétet is.
A csillámmal akkor szerencséd volt. Mikor én kerestem, akkor nem találtam hozzá illő méretet.
Ha a hűtőfelület GND-n van -ez általában nagyon is indokolt-, akkor nincs mese, szigetelni kell. Ügyelj a szigetelő gyűrűre, mert ha annak anyaga meg tud lágyulni az üzemi hőfokon, akkor lazul a csavarkötés szorító ereje. Létezik még egy megoldás, amivel ki lehet kerülni a szigetelő gyűrűt. Ugyanis az IC-t úgy is lehet rögzíteni a hűtőfelülethez, hogy egy olyan lapocskát használsz, ami hosszabb mint az IC szélessége, és nem a tokozás furatán fogatod fel, hanem ezt a lapocskát ráfekteted az IC bakelit részére, és kétoldalon, átmenő csavarral rögzíted. Ennek a megoldásnak egyéb előnyei is vannak. Én nem próbáltam ki, de állítólag hűtőtönk nélkül romlik az üzembiztonság, könnyebben kialakul a "hőmegfutás". Most legalább te kipróbálod, és elmondod nekünk mit tapasztalsz csillámmal szigetelve.
Készen van a kapcsolás, hát kellemesen csalódtam ebben az IC-ben, nem búg, nem sistereg, nem taknyolja el a hangokat mint a LM3886-os borzadáj...
Sikeresen recsegősre vertem vele egy 25cm-es Videoton mélyet Nem igazán hajtom még igy este, kis hangerőn megy, egyáltalán nem melegszik, majd holnap meghajtom és beszámolok mennyire melegszik ezzel a csillámos szigetelővel. Köszi a segitséget!
A hangja nekem is nagyon rendben van, sokkal jobb mint amit vártam tőle.
Ellenben az LM3886 -legalábbis papíron- jobb erősítőnek látszik. Még nem hallottam szólni, de már hallottam jókat róla, és az ára is elég magas.
Hello! Honnan tudom megállapitani, hogy a trafóm gyenge-e a végfokomhoz?
Melegednie kéne? Feszültség esés? Mit mérjek? Köszi!
A feszültségesésen veszed észre a legegyértelműbben :yes:
A trafó feszültségét kell megmérned kivezérlés nélkül. Majd ezt követően, műterhelést használva, teljesen kivezérelve. A két érték közötti különbségből lehet következtetésekre jutni. Ez azért jó módszer, mert előfordulhat, hogy a trafó elég nagy lenne, de nem jól méretezték azt, viszont így minden kiderül.
Miért jutott eszedbe, hogy kicsi lenne a trafó? Ha sztereó erősítőd van, amiben közös trafót használsz, akkor az egyik csatorna "kikötésével", vagy bemenetének rövedrezárásával elérhető, hogy a másik csatorna hirtelen "dupla" teljesítményű trafóról menjen. Az én sztereó erősítőmhöz elegendő 1db 250VA-es jól méretezett toroid trafó. A mérések eredményét megtatálod itt a témában.
Na ezt se tudom megnézni, mert a Vipre virusvédő blokkolja. Ez az első amit blokkolt
A tüzfala értesités nélkül tartott 310 behatolót távol a 20 nap alatt
Valóban, ha a triak bentart a DC-től leéghet a táp, ha nincs sehol bizti.
Visszont a végfokban nagy kár nem lehet , mert már úgyis elszállt azért jön a DC Az eszköz neve SBS (a Silicon Bilaterális Swich röviditése) 6-8V tól billen, kétirányba mint a diac. Felfelé programozható
Diac nem jó, mert túl magas a billenési szintje 30V körüliek.
SBS-el müködik jól Ma láttam a kapcsolást a Quad 405-ös topikban itt http://www.keith-snook.info/QUAD-405-2-Mods.html
Csak megfordult a fejembe, nem-e pici a TDA7294 alá ez a Videoton 6383s gyári trafója. Készülék hátuljára 160W van irva, és 1x 34V, és 2 végfok lenne rajta.
Most néztem utánna googlebe, 50V 3A-es a Graetz hidam, az cink?
Visszafogja-e a tápegység teljesitményét? Érdemes-e kicserélni 5A-esre? Köszi!
5-re semmiképp, mert a belső áramkorlát is kb. 10A-nél kezd szabályozni. Tehát 10A-esre érdemes cserélni. Pl ilyenre, 165 bruttó forintért
hello
hidalt kapcsolást aki megvalósított már az kérem kézfeltartással jelezze tápról kellene nekem egy kapcsolási rajz, részletesen. meg sehol nem találtam egy normális nyák tervet a hídkapcsoláshoz. segítségeteket előre is köszönöm :worship:
És ez a Graetz a 3Amperével visszafogta a trafóból kivehető teljesitményt?
Hali!
Az általad említett "normális nyákterv" milyen kritériumokat takar? Megnézted már pl a Pedró-félét? Ez teljesen jó szerintem, én is használok ilyeneket. Van másik nyák is, (átdolgozott Pedró-féle) de az egy picit nagyobb, szellősebb és kevesebb átkötés van rajta. Egyszer már felraktam ide...
Érdemes nagyobb, túlméretezett Graetz-et használni, mert a hangon is meghallatszik a dolog :yes:
Én is minimum 10A-es -eket használok a hagyományos (50Hz, trafós) tápról működő 7294-eimhez.
köszi ez jó lesz
most már csak egy +-25V táp kapcsija kellene
Hídhoz akarsz +/- 25V-ot? Hány watt kell és hány Ohm-ra?
Tápegységhez miért kérsz kapcsolási rajzot? Trafó - Graetz - puffer, azt kész... vagy ha kapcsolóüzeműre gondoltál, akkor a Cimó-félét javaslom.
Az adatlapon úgy van hogy 150W ad le 8ohm-on.
Szerintem nem muszáj kapcsolóüzemű táp elég toroid egyenirányító kondi meg fesz. stabilizátor. Csak azt nem vágom hogy mekkora kondi meg milyen toroid kell...
Nem kell stab! 2x28V-os trafó kell (max. 2x30V) és csatornánként 250-300VA terhelhetőség. 10-35A-es Graetz, csatornánként 2x10000 µF/50V puffer.
A hidat nem jó 4 Ohm-mal terhelni mert nagyon melegszik és a tápot is gyilkolja. +/- 40V ról, egy jó hűtéssel (hűtőtönkös megoldás) 200W körüli impulzusokat is lazán leadogat 8 Ohm-ra.
With Rl= 8 Ohm, Vs = ą25V the maximum output
power obtainable is 150 W adatlapból másolva!!!!
10% torzítással? Ha hidat akarsz csinálni, akkor az alább leírtak szerint tedd! Azt nem az adatlapból másoltam, hanem már építettem néhányat
Megnéztem, valóban ez van benne. Arra gondolok, hogy azért, mert mikor itt a hangszóród 8ohm-os, akkor az egyes erősítőkre 4-4ohm jut, amihez valóban max.+-30V-ot ajánl az adatlap.
Nem illik az adatlappal szembe menni, de én mégis nagyobb feszültséget javaslok. Amit Bassmester mondott a tápegységről, az szerintem is kifogástalan lenne hozzá. Én konkrétan mértem a teljesítményt 4ohmon is ez "egyke" IC-n, méghozzá +-40V körüli feszültségen.
Korábban már szóba került ez a marshall féle felhasználás,ebben a topikban. Ha visszakeresel akkor megtalálhatod a kapcsirajzokat is.
Sziasztok!
Hogy tudom megmérni táp nélkül azt hogy működik-e még az ic vagy már halott!?
Táp nélkül mmm ez érdekes , szerintem csak ha full zárlatos azt tudod mérni a jóságát nem igen !
Egy bizonyos hangerő után olyan mint ha elfogyna a teljesitmény a TDA7294-esemnek, elmegy a basszus, csak torzit, meg a közép hangok is összetorzulnak. Gyenge a tápegység mi?
Gyári 3 Amperes Graetz melegszik, már épp forró is, ha kicserélem nagyobbra sokat segitene? Vagy trafó csere? Köszi |
Bejelentkezés
Hirdetés |

Nem igazán hajtom még igy este, kis hangerőn megy, egyáltalán nem melegszik, majd holnap meghajtom és beszámolok mennyire melegszik ezzel a csillámos szigetelővel. Köszi a segitséget!
Melegednie kéne? Feszültség esés? Mit mérjek? Köszi!
tápról kellene nekem egy kapcsolási rajz, részletesen.
Gyári 3 Amperes Graetz melegszik, már épp forró is, ha kicserélem nagyobbra sokat segitene? Vagy trafó csere? Köszi