Fórum témák
» Több friss téma |
A CNC, de a forgácsolás is egy szakma. Ráadásul, nem is a legegyszerűbb. Ezt is tanulni kell.
A valóságban legtöbbször a programot technológusok írják. (Néha felsőfokú végzettséggel) De ismerek nagyon profi esztergályosokat is, akik „csípőből” programoznak. De hát ők is hosszú tanulás után lettek ászok. Nem csak úgy hirtelen felháborodásból jutottak arra a szintre. Írod, hogy a kontúrra kell G-kód. Arra, szerintem van sok program.
Momentán kontúrra, de arra sem találtam, csak egy nem free-t.
Szomorú hogy 2010 végén ott tartunk, hogy egy elem legyártásához évek tapasztalata kell, miközben cad programok, meg úgy gyarapodnak mint eső után a gomba, és mind tud dxf-et előállítani, ami viszont úgy tűnik csak a kontúrt tartalmazza. (Esetemben még éppen jó, de mi van egy autógyárban?) Szóval akkor akképpen módosítok, hogy egy dxf->gcode konvertert keresek ami free.
Próbáljátok ki az NCPlot programot! Időkorlátos teljes funkcionalitású változat a gyártó oldalán letölthető, és dxf import is van benne. Igaz azt a felét még nem próbáltam.
Csodálatos 3D pályagörbét is rajzol, ezzel lehet ellenőrizni is a munkát.
Nem mondom, hogy nincs ilyen alkalmazás!
Csak nem ingyenes, vagy nem forog közkézen. Vagy, nagyon sokat tud és bonyolult. Ezért nehezebb megtanulni a kezelését. Én „dolgozom” egy ilyenen, ami ingyenes és nagyon könnyű lesz kezelni. De a luca széke sokkal gyorsabban készül. Egy évbe is beletelik, mire használható lesz. Végig vezet majd a gép beállításán keresztül a program írásán át a képernyőn való tesztelésig. Logikai hibákat is felderít majd. Mielőtt „gyártásra” kerül az alkatrész. Mert szerintem, sok gép halálát okozza egy egyszerű elírás a programban. Aminek elejét lehet venni, ha képernyőn szimulálja az ember, mielőtt a gépen próbálja végrehajtani. Vannak nagyon jó CNC szimulátorok, de nagyon drágák. És biztosan nem arra a vezérlőre, amit éppen otthon használ az ember. Olyan is lehet, hogy éppen az angol „nem tudása” okoz némi bizonytalanságot. Nem állítom, hogy veled kapcsolatban. Persze a perfekt angol sem segít sokat egy speciális műszaki területen. Ha azt mondjuk, hogy szegnyereg, nem biztos, hogy mindenki elsőre tudja a szerepét. Ugyanezt angolból, vagy angolra sem egyszerű, mert köze nincsen sem a szeghez, sem a nyereghez.
Sziasztok
Építettem egy kis rajzoló gépet, a gondom az lenne, hogy 1db LPT-porton nem tudom mind két motort egyszerre mozgatni. A motorokat Visual Basic 6-al vezérelem LPT-n keresztül. Nem tud valaki egy megoldást Visual Basic 6 -alá, hgyan kell ferde vonalat, egyszerre léptetést csinálni? kör, háromszög stb...? Így néz ki a program motorvezérlő része, még csak 1 van belőle. Ez bele van ágyazva egy TIMER-be, folyamatosan fut. Ha kap egy értéket a Gooo_pos_input, akkor a motor oda megy. state = state + direction Label8.Caption = direction If state > 8 Then state = 1 If state < 1 Then state = 8 Select Case state ' 1-3-2-4-6-12-8-9 Case 1 Out Port, 1: Rem 1000 Label3.Caption = "1000" If direction = 1 Then Current_POS.Caption = Current_POS.Caption + 1 If direction = -1 Then Current_POS.Caption = Current_POS.Caption - 1 If Gooo = 1 And Int(Current_POS.Caption) = Int(Gooo_Pos_Input) Then direction = 0: Gooo = 0: Exit Sub If Endinfo = 1 And Int(Current_POS.Caption) = Int(Gooo_Pos_Input) Then Out Port, 0: End Case 2 Out Port, 3: Rem 1100 Label3.Caption = "1100" If direction = 1 Then Current_POS.Caption = Current_POS.Caption + 1 If direction = -1 Then Current_POS.Caption = Current_POS.Caption - 1 If Gooo = 1 And Int(Current_POS.Caption) = Int(Gooo_Pos_Input) Then direction = 0: Gooo = 0: Exit Sub If Endinfo = 1 And Int(Current_POS.Caption) = Int(Gooo_Pos_Input) Then Out Port, 0: End Case 3 Out Port, 2: Rem 0100 Label3.Caption = "0100" If direction = 1 Then Current_POS.Caption = Current_POS.Caption + 1 If direction = -1 Then Current_POS.Caption = Current_POS.Caption - 1 If Gooo = 1 And Int(Current_POS.Caption) = Int(Gooo_Pos_Input) Then direction = 0: Gooo = 0: Exit Sub If Endinfo = 1 And Int(Current_POS.Caption) = Int(Gooo_Pos_Input) Then Out Port, 0: End Case 4 Out Port, 6: Rem 0110 Label3.Caption = "0110" If direction = 1 Then Current_POS.Caption = Current_POS.Caption + 1 If direction = -1 Then Current_POS.Caption = Current_POS.Caption - 1 If Gooo = 1 And Int(Current_POS.Caption) = Int(Gooo_Pos_Input) Then direction = 0: Gooo = 0: Exit Sub If Endinfo = 1 And Int(Current_POS.Caption) = Int(Gooo_Pos_Input) Then Out Port, 0: End Case 5 Out Port, 4: Rem 0010 Label3.Caption = "0010" If direction = 1 Then Current_POS.Caption = Current_POS.Caption + 1 If direction = -1 Then Current_POS.Caption = Current_POS.Caption - 1 If Gooo = 1 And Int(Current_POS.Caption) = Int(Gooo_Pos_Input) Then direction = 0: Gooo = 0: Exit Sub If Endinfo = 1 And Int(Current_POS.Caption) = Int(Gooo_Pos_Input) Then Out Port, 0: End Case 6 Out Port, 12: Rem 0011 Label3.Caption = "0011" If direction = 1 Then Current_POS.Caption = Current_POS.Caption + 1 If direction = -1 Then Current_POS.Caption = Current_POS.Caption - 1 If Gooo = 1 And Int(Current_POS.Caption) = Int(Gooo_Pos_Input) Then direction = 0: Gooo = 0: Exit Sub If Endinfo = 1 And Int(Current_POS.Caption) = Int(Gooo_Pos_Input) Then Out Port, 0: End Case 7 Out Port, 8: Rem 0001 Label3.Caption = "0001" If direction = 1 Then Current_POS.Caption = Current_POS.Caption + 1 If direction = -1 Then Current_POS.Caption = Current_POS.Caption - 1 If Gooo = 1 And Int(Current_POS.Caption) = Int(Gooo_Pos_Input) Then direction = 0: Gooo = 0: Exit Sub If Endinfo = 1 And Int(Current_POS.Caption) = Int(Gooo_Pos_Input) Then Out Port, 0: End Case 8 Out Port, 9: Rem 1001 Label3.Caption = "1001" If direction = 1 Then Current_POS.Caption = Current_POS.Caption + 1 If direction = -1 Then Current_POS.Caption = Current_POS.Caption - 1 If Gooo = 1 And Int(Current_POS.Caption) = Int(Gooo_Pos_Input) Then direction = 0: Gooo = 0: Exit Sub If Endinfo = 1 And Int(Current_POS.Caption) = Int(Gooo_Pos_Input) Then Out Port, 0: End End Select
Sajnos ez a gond a házi cnc-zéssel, hogy kevés az ingyenes/ nyílt forráskódú megvalósítás.
De létezik 1-2 dolog: FreeMill: 2.5D-ben tudsz marni, hátrány: nem tud több szintben marni egymás után. LineGrinder: Excellon fúrófájl alapján generál G kódot nyák fúrásához, és elvileg gerber alapján tud nyákot marni. Gsimple: ingyenes, cserébe meg kell tanulnod kezelni, mert nem egyszerű, de cserébe generál Gkódot, van tutorial hozzá. A múltkor próbálkoztunk CNC-vel és nem volt hozzá normális programunk, ezért az informatikus évfolyamtársam írt egy scriptet vagy progit ami nagyjából tudott 3d-s .STL fájlból 2.5D-s G kódba fordítani, de persze ez sem jó megoldás a problémára... Továbbá ugye vannak a bonyolultabb, pénzes progik, de mondjuk talán működnek: pl rhinoCAM
Ezt nem biztos hogy itt kéne feltenni.
Egyébként visbas6 nem erre való. A windows-nak amúgy sem erőssége az egyenletes timer. Egyébként meg a trigonometrikus függvényeket nézd át, ott lehet látni hogy lehet egy háromszög vonalait megkapni. Pl. egy 45 fokhoz, egyet lép az egyik egyet lép a másik, csak hogy ezt egyszerre kéne tenniük, tehát a két portra egyszerre adod a jelet. 60 foknál irányszögtől függően vagy minden második y-nál lépsz egy x-et vagy fordítva, és persze lehet bármelyik negatív érték. Kört sinus cosinussall tudsz leképezni, de egy cnc-nél ívek, oválisok, minden előfordul, ha ezt kézzel akarod leprogramozni akkor ott tartasz mint az előző hozzászóló
NCplot egész jó. És kiírja az ívekhez tartozó gkódot is.
A pályagörbe származtatását vektorosan képzik, vagy lehet még végeselemre osztással. Egyik sem középiskolai házi feladat nehézségű
![]() Ha racionális iránytangenseket határozol meg, akkor a ferde vonalakat már meg lehet oldani, egyszerre kell menni a két tengelyt mozgató rutinnak. A körinterpoláció még vadabb, most képzelj el egy emelkedő arkhimédeszi spirált... Én láttam egy 5 tengelyes megmunkálóközpontot, amin poláris transzformációval üvegfúvó formát martak, negatív domborművet a hengeres rész belsejébe... Lenin arcát. ![]() Nem véletlenül kérnek pénzt ezekért az alkalmazásokért. ![]()
Amellett nagyon jól lehet konfigurálni, a 3 tengely mellé negyedik forgó tengelyt definiálni, meg lehet határozni hogy a körinterpolációnál a középpont abszolút vagy inkrementális (sőt át is hajlandó fordítani) blokkszámoz, számozást töröl és még sok nyalánkság.
Még minent nem ismerek, de itt a mosógép pücök.
Az alap tartalmazza az alap képet, és beállításokat mivel a convert után a sima mosogép pücök lesz. Szóval azt hiszem elég egyszerű használni az alapokra biztos. Ja és az is jó, hogy ahogy mászkál az ember a sorokon a képen mutatja az éppen mit csinál. Meg is csináltam a tap file-t, délután marok az asszonynak egy mosógép pücköt próbából még csak fából, mert a danamid rúdjaimat nem adom. Vegyen magának ha akar mosógép pücköt ![]()
Próbáltam letölteni, de nem sikerült.
Majd egyszer én is kipróbálom. Köszi!
Nem nagyon hiszem, hogy erőltetni kellene azt, hogy az interpolácó úgy menjen végbe, hogy két, vagy több tengely egyszerre mozogjon.
Szerintem az ipari gépeken sem így történik.
Most jön elő a technológia problémája!
Hol fogod meg az anyagot, hogy az a bizonyos „pöcök” legyen belőle? Az ábrán a zölddel jelölt rész, amiben a furat van, az egy henger. Kapcsolódik hozzá a szürkével jelölt rész. Ami egy hasáb is lehetne. A kettő találkozásakor egy él keletkezik. Ha csak nem lézerrel vágod, nem fog az összejönni az él. Pici alkatrész ugyan, de nagy gyakorlatot igényelne a legyártása.
Ha eltekintünk attól, hogy a marószár forgástest, így csak hengeres dolgokat tudsz top oldalról eltávolítani belőle, akkor sima ügy a legyártása.
Magyarán ebbe éleket ne keress legyártás után, ha nincs forgatód a cnc gépen. Ha ez nem gond, és simán vállalod, hogy utóreszeled, akkor kb 10 perces meló lenne, ebből kétharmada a behelyezés, lefogatás, stb. Programok terén: ha profi programot keresel, akkor annak ára van. Egy programot nem adnak ingyen, ha meg lehet belőle gazdagodni. ![]() Arctam, Vectric programjai, BmptoGcode, Rhino, stbstb, lehetne sorolni hajnalig. 2010-et írunk, és sajnos a programokat drágán adják, mert az illegális másolatok és letöltések miatt nem éri meg olcsón adni. Ez sajna ilyen. Ha ügyes vagy, megoldod! Ha nem, akkor nem vagy életképes.
Gondolom gulasoft-nak szántad.
Ő akar ilyet gyártani.
Őőőő, neki szántam
![]() Neked kezdtem el írni, hogy a lefogatással sincs gond, de aztán mini-regény lett belőle.
1-es vagy valami hasonlóan pici maróval szeretném csinálni, ezért 0.1 a z. Persze nem lesz szögletes, de tervezni azért úgy kell, hogy minél pontosabb legyen, azután majd meglátjuk mi lesz.
Arra gondoltam,hogy egy tömbből faragom ki, a végén meg lamarom a tömb maradékát.
"Kivágni" a lyukat, aztán kontúrmarni a lényeget, és "kiesik" magától.
Lehet akár 2mm is a szerszám, max reszelővel megigazítod a végén.
Nincsen csak kettes maró. Ilyenkor mit lehet állítani?
Milyen értelemben?
Én is kettes marót használok legtöbb esetben.
A külső szögleteket meg lehet csinálni, csak a belső rádiuszokat kell utólag véséssel marással vagy reszeléssel megigazítani. Ha a DXF konturt úgy fejezed be, hogy a maró sugarának méretével egy párhuzamost rajzolsz, akkor kész méretre tudod csinálni, és egy 3mm-es szármaróval is dolgozhatsz.
Az éleknél ahol nem érnek össze a párhuzamosok, ott a maró sugarával megegyező rádiuszú körívvel kell őket összekötni. A rajzon zöld a lángvágott előgyártmány, sárga a kész darab, vörös pedig ay Ř30-mm-es maró szerszámpályája.
Azt kéne tudnom megadni, hogy mekkora a marószerszám átmérője. Ezt akjár a mach3-ban, akár az mcplot-ban, mer az nem zavar különösebben, ha nem lesz szögletes, de az már gond, hogy körbemarásnál kisebb lett a tárgy, mert ugye a szélén végigment éls mindenhonnan vagy 1 milit lekapott, és ez elég apró darabka.
Persze lehet mondani, hogy reszeljem ki, csak van egy picit bogyeszosabb háza ennek a pücöknek ami ugyancsak el van törve, annak akkor állok csak neki ha már ezt a pücköt ki tudom marni. Tehát a kérdés az hol tudom állítani a marószerszám vastagságát.
Ezt valahol az NCplotban kell megadnod, mivel ez generálja a kódot a Mach3nak. (Bár még nem dolgoztam NCplottal)
A szerszám paramétereihez a vezérlő programnak van hozzáférése.
Ott kell megadnod, hogy milyen hosszú és milyen átmérőjű a marószerszám. Alapból a főorsó elméleti tengelyvonalát vezérli a program. De megadhatod neki, hogy a marószerszám palástját, vagy esztergánál a kés rádiuszát vezérelje. Hogy mi az utasítás „kódja”, az vezérlőfüggő is lehet. Esztergánál például csúcssugár korrekció a neve. A maró, most nem ugrik be.
Dícséretes hogy összehoztál egy gépet, de nézd csípőből programozást meg kell tanulni. Nézd át az ISO kódokat, nézd át a macht3 könyvében ezeket, tananyag van ezer és egy a neten. Azt hiszem egy hét alatt megérthető a rádiusz fogalma, a programítás alapvető dolgai. Senki nem tanulja meg helyetted, ezzel több és nem kevesebb leszel. A szerszám pálya illetve a munkadarab kontúrja sosem az, ha van 0.00000000000 mm szerszámod akkor igaz hogy ugyan az. A szerszám átmérőd lesz a legkisebb elvi! rádiusz amit csinálni tudsz(gyakorlati itt ha üt egy picit a szár az orsódba akkor nagyobb), azaz két egyenes találkozásánál marad ez a rádiusz. Belső íveknél, külsőnél más a helyzet. Megírod a kontúrt, előtte eltolod a Z nullpontot mélységnek megfelelő fogásokkal-1 és kész is a cucc. Ennél egyszerűbben nem lehet. Ha megtanulod a programozott nullponteltolást onnantól kezdve egy sík marást pár sorból elintézel.
![]()
A G41 jelentősen javított rajta meállítottam 3mm-es átmérőt. Persze ez még nem tökéletes mert a bal oldalon nem hagy átmérőt, a jó tényleg a körberajzolás és a 0 beállítás lehet.
Sziasztok
Egy régebbi hozzászólásba valaki ezt a Hcpl 2630-as optoval épített leválasztót ajánlotta, gyorsasága miatt, ennek ára elég húzós, 3000 csak az opto bele. A kérdésem az, hogy van e valami olcsóbb alternatíva azóta? Üdv
Én 6N137-et fogok használni, máshol is ajánlják. Egyébként ebből olcsóbban kijön 2db, mintha 1db két csatornás HCPL-t vennél. Bővebben: Link Mert hogy ez ugyan az mint a HCPL2630, csak az ugye kettő, ez meg 1 csatornás.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |