Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Nagyfeszültség sorkimenő trafóval
Témaindító: (Felhasználó 1306), idő: Márc 1, 2006
igen pc tápból szedtem ki az egyik nem abból van de az 35A 800v képes kapcsolni
Akkor az nem jó. A ilyen alkatrészeket kerüld el.
A képen három kettős dióda és egy fesz stabilizáló ic ( a négy lábú). Valamint a triac, tirisztor sem jó, mert ezek zárva is maradnak.
igen pont ilyenem vannak
Akkor már ezt is tudod, de még egy kis segítség ha a sorszámot begépeled a Google-ba valószínű hogy fog ki kidobni adatlapot.
Itt már írtam, hoyg gyújtva marad, azaz nyitva marad. Nem zárva. A GTO kapcsolható ki egy másik impulzussal. Ide túl drága meg minek. Ágyúval verébre.
Ok, akkor bocsi. Amúgy én az elektromechanikához értek a legjobban, és ott fordítva van.
Legalább ez is tudom.
A sorkimenőtrafók a világ összes tv-jében 15,625Hz en dolgoznak, impulzusüzemben.
Tehát a vasmagokat is ehhez méretezik gyártják, ezért a vezérlő jel frekvenciáját 16-20KHz re vagy max.22KHz re kell méretezni. A 15KHz közelében már hallani lehet egy kis sípolást, a 22KHz felett pedig megnő a primer áramfelvétel, ez tapasztalatból mérésekből is tudom, nem csoda hogy melegszik a kapcsolóelem, pl.tranzisztor, v. fet. Továbbá a szekunder nf.tekercs leadott feszültség értéke is lecsökken. A primer menetszámnak 32-38T között kell lennie, ennél kevesebb akkor már nem illeszkedik mint rezgőkör az adott frekvenciára, tehát megint csak melegedés, forró hűtőborda lesz az eredmény, gyenge hatásfokkal párosulva. A huzalvastagságot nem szükséges az egekbe növelni, gyakorlatilag 0,45-0,6mm. dupla szig.Cu-Z elegendő, mert a vastagabbal sem fog többet átvinni a vasmag. Az ide vonatkozó méréseket, összehasonlításokat szintén elvégeztem, a gyári sortrafókat szintén igy tekerik. A meghajtó ák.555Ic, vagy ahhoz hasonló felépítésű lehet, a kitöltési tényező/a nyitó imp.ideje ugyancsak fontos, mert nem mindegy a Bu tranzisztornak, hogy 60%os vagy 25% os a jel, időegység alatt. Nyilvánvaló hogy minél rövidebb időre van nyitva annál kevésbé melegszik, jobb lesz a hatásfoka, a tápfesz.től függetlenül is. Idézet: Ez így nem igaz, az NTSC szabvány sorfekvenciája 15750Hz, a 100Hz es TV-k sorkimenői pedig dupla sorfrekin üzemelnek. „A sorkimenőtrafók a világ összes tv-jében 15,625Hz en dolgoznak, impulzusüzemben.”
Az NTSC más szabvány, nem Európai hanem tengerentúli, de azért még ugyanazt a vasmagot használják, a 100Hz-esnél úgyszintén.
Szervizben dolgoztam, volt időm kipróbálni, meggyőzödni róla.
Nekem a malomkerekes nagyobb szikrát ad mert kicsi splitem van csak itthon, de szerintem egy nagyobb split nagyobb szikrát ad.
Például egy 19" vagy 21" monitoré vagy egy régifajta nagyképcsöves TV split kimenője már nagynak számít. Az enyém egy régi 14" monitorból való.
Nekem ez a legnagyobb.
Egy 72 cm-s tévéből bontottam.
Szerintetek ZVS-be milyen dióda lenne a legjobb? (UF5408 jó lenne?)
Az én ZVS-be FR102 dióda van. 150 ns alatt kapcsol be.
A meghajtásban akarod használni?
Nekem bym26C van benne, ahogy elnézem az UF5408 adatlapját az is tökéletesen megfelel.
Valaki próbálta már a mellékelt kapcsolást? Az a +3 menet és a 100 ohm 10W ellenállás tényleg növeli a teljesítményt?
Én még nem, de ha lesz úgy anyagom akkor kipróbálom.
Én beépítettem a zvs meghajtásomba és szerintem növeli valamennyivel az ívhosszt.
Akkor kipróbálom én is.
lomoztam egy trafót ami 50hz 24/ 30000 v állít elő lemezvasmagos de a legnagyobb trafóm itthon 220/12 hogy tudnám megoldani azt hogy 12/24 legyen trafó és egyéb bonyolult kapcsolás nélkül .
Biztos hogy 24V, és nem 240? Nem tudod megoldani, hogy közvetlen a 12V-s trafót rákötöd a 24V-s oldalra, csak 30000V helyet 15000V kapsz.
tuti hogy 24v és az hittem talán kondival és tekecsel lehet kb:17-19v-ra növelni minél több a szekunder annál jobb XD
Nem. Ugyebár a 24/30000V-s is 50Hz-n megy. Tehát nem érdemes kondikkal, és tekercsekkel kísérletezni.
Építettem már régen sorvégtrafó meghajtást, se csak dugdosós próbapanelen. Most elkészült egy dobozolt változat. 50 kHz környékén működik, hogy plazmahangszóróként még valamilyen szinten élvezhető legyen a hangja. 555 ös ic vel megy, a legegyszerőbb astabil multivibrátor kapcsolás hajtja a fetet. Régen röóködtek az 555-ösök, így ebbe építettem egy BC tranyós fet meghajtó fokozatot. Így egész jól bírja, a folyamatos üzemhez ventillátorral hűteni kell a fet (IRF630 ha jól csalódom, ezt bontottam ki valamiből) bordáját.
Itt a video A hülye mániám a VEF rádiós rf zaj mérés, elég jó zavaró adóként működik, fél méterről elnyomja a kossuthot is. Gondolom a KF be zavar bele inkább.
(Bocsi a gépelési hibákért, nem néztem át a hsz-t mielőtt elküldtem volna...)
|
Bejelentkezés
Hirdetés |