Fórum témák
» Több friss téma |
Szia
Pontosan ilyenre gondoltam én is, lehet leszedem 8mm-ra így a fogasszíjkereket is rá tudom rögzíteni. A két csapágyat szembefordítva egymás mellé gondoltad? Hogy tudja befogni az esztergályos a tokmányba a menetes szárat, hogy nem sérül a menet?
Azt hiszem nem kapkodom el ezt a dolgot, inkább félrerakom és agyalok, hogy mi lenne a jó megoldás.
Neked is sima menetes száron volt ez a zx-100-as anyag? Ha komolyan jobban kopik mint a vas akkor az gáz, mert ha beállítósra csinálom, akkor meg a menet szélein szorulni fog. Ilyen trapézmenetes orsót hol érdemes venni? Amit a hobbycnc-n írtak, hogy a saját anyagával kifúr az anyát az nem vált be? Egyébként 60x 40-es zártszelvény vázból lesz a másíná, remélhetőleg a lalumínyiumot fogja tudni. Üdv
Igen szembeforditva ragd öket , jo a fogazot kerék is de tegyél a csapágy és a kerék közé egy kis távtartot ( persze a csapágy illesztés rövidebb picit mint a két csapágy együttes mérete ) .
Mögéállsz egy szivlapáttal és megkéred hogy vigyázzon az orsodra , vagy puhapofában dolgozik vagy patronban és akkor nem lessz gond ( ezek C45-ös anyagbol készülnek nagyrészt és az elég jol birja a fogdosást . Ha sérül akkor esetleg türeszelö ( csak ott és csak annyit amhol sérült ) és utánna furogépben pörgetett drotkefe koronggal simára .A müanyag anyák lényege az orso felülete . Nekem amit irtam a 14x3as trapézmenet furo az elsö , eddig csak saját orsojával vágtam a meneteket , de ezt irtam két - három napja .
Sziasztok!
Kereszt kérdés. Van aki a trapéz orsót felpolírozza. Na aztat osztán hogyan?
Igen nekem pont m10-es száron volt az anya ha jól emlékszem.A menetemelkedésre emlékszem már csak az 1,5mm volt,mert ezt a paramétert is meg kell majd adni a vezérlő programban,hogy pontos legyen a géped.(Nem konkrétan ez az érték kell neked,hanem ezzel kell leosztani a motorod 1 körbefordításához szükséges impulzusokat.)Trapézmenetes orsót sok helyen lehet kapni.Cncbolt.hu-n ha jól emlékszem a 2méteres tr12x3-as szál 5500ft,de a minősége megkérdőjelezhető.Ha mégis sima metrikus orsót szeretnél használni akkor azt javaslom,hogy esztergályossal készíttesd el sztem olyan 1500ft-ért már megcsinálnak neked 1 métert.Sokkal pontosabb lesz a géped,mert tutira egyforma lesz a menetemelkedésed és minőséged.A 100ft-os méteres szálban kapható orsóból csak csavart szoktak készíteni.A vas kopik jobban és nem a műanyag.Szerintem mire annyit kopik,hogy állítani kelljen,addigra már neked megmunkálóközpontod lesz
.Az orsóból készített menetfúró minőségét én megkérdőjelezném.Ha normális menetet lehetne vele készíteni,akkor az esztergályosok sem adnának 20ezer ft-ot egy tr12x3-as menetfúróért.Ha sima metrikus menetes orsó mellett döntesz,akkor is kérj inkább kölcsön egy menetfúrót,műanyagba azt csak nem lehet beletörni.
Azt neked kell eldöntened,hogy tanuló gépet szeretnél építeni,vagy egy olyat amivel dolgozni is lehet.Az sem mellékes,hogyha csak egy tanuló gépet építesz akkor is legyen tele a pénztárcád.Ha ideírnám,hogy mennyibe volt nekem a fa gépem,akkor el sem hinnéd.Vezérlőd,motorjaid,tápegységed az milyen lesz?zx-100 tulajdonságok
10x2-es trapézmenetes hajtásszett Ha komolyabb gépet szeretnél akkor megérné többet rááldozni.18ezer ft egy ilyen ---^ hajtásszettért nem sok és ezt szerintem a 0,5Nm-es mocik is eltudnák hajtani.
Sziasztok!
Egy apró megjegyzés a zx100-hoz. Nagyon jó anyag, csak egy baj van vele az ára. Én ma kérten árajánlatot, igaz nem rúdra hanem csőre csúszócsapágyhoz. Szabványos méretre csinálom az alu házakat, így cserélhető lesz minden része mindenre. A külső átmérő 40mm, belső átmérő 25mm, a hossz: 500mm, súly: kb:0,625 kg az ár 4760Ft+áfa. Tehát br: 11900 Ft egy méter. És ez a csőre vonatkozik a rúd kb 0,5kg nehezebb, természetesen ebben a méretben.
Szép estét!
Egy olyan kérdésem lenne, hogy átmérő 25-ös orsó/vezeték esetében mekkora maximális hosszal számolhatok, aminél még nem lóg be annyira a szerkezet, hogy túlzottan feszítse a gépet?! ITT nézelődök...
Szerintem semmi gond nem lehet,hogyha elbírja a kínai vezérlő a motorokat,ugyanis a mak-ban tengelyenként meg lehet adni a"A menetemelkedésre emlékszem már csak az 1,5mm volt,mert ezt a paramétert is meg kell majd adni a vezérlő programban,hogy pontos legyen a géped.(Nem konkrétan ez az érték kell neked,hanem ezzel kell leosztani a motorod 1 körbefordításához szükséges impulzusokat.)"
Kicserélted az ellenállásokat a kínai vezérlőben? Az alap vezérlő 1.5A-nél kevesebbet nem ad le. Van 1A-es verzió is, az ellenállásokkal lehet játszani.
Nézd meg a cnc drive oldalt, ha jó emlékszem 18-ért már lehet golyós orsót kocsival kapni náluk.
Szia
Selytem mire gondolsz ( rádiusz , átmérö , linearitás ) és igaz is de ha nem ökörmodjára csinálod akkor használhato Trapézmenetröl még nemtudok mert olyan minöségüt használok amit nem kell .Egy mángorolt orsonál eltudom képzelni hogy szükség lenne rá .Olyan hellyen ahol az orsoval ( már polirozott orsoval ) vágod a menetet a münyag anyába ott szerintem használhato ( persze az elvek meg a matematika meg a sok sok info a netröl mást mondanak ) de ki kell probálni és ha jo akkor használni kell .Még mielött belemelegednénk : mi a különbség egy orsora tekert 100mm hosszu és egy 10mm hosszu anya között ? Ki kell probálni .
Szia
Eddig jo a sorrend . 1: a max igénybevétel meghatározása 2: az igénybevételhez tervezett váz és lin rendszer megtervezése 3: a hajtáshoz szükséges nyomaték meghatározása ( mérhetö ) 4: a hajtáshoz szükséges motor ( léptetö , szervo ) kiválasztása 5: a kiválasztot motorhoz szükséges vezérlö beszerzése vagy épitése .( utobbi gyakorlatot igényel ). Dio héjban ennyi , de szinte mindenki forditva csinálja ( én is ) és ebböl vannak a kompromissumok ( alul vagy tulméretezések , mind kettö ártalmas ) .
Igazából 400ft-ért vettem egy M12-es menetes szárat, de már nagyon azon gondolkozok, hogy nem ebből csinálom, te is írtad + több helyen is olvastam, hogy nem garantált a precíz menetemelkedés.
Még, ha sikerül is mindent kottyanás mentesre csinálni, ilyen föltételek mellett nincs szterintem értelme ezzel foglalkozni. Ezen a hajtásszetten nagyon gondolkozok, kérdés, hogy mekkora? Írtad, hogy A4-es gépet kiad, az A4 ez esetben az asztal mérete, vagy az X-Z tengely ekkora elmozdulásra képes? Nekem bontott léptetőim vannak, feliratából nem derül ki, de Nema 23 és méreteiből következtetve 0,6Nm-esek lehetnek, a vezérlői a sajátja, ami szintén bontott panel (STK Ic) Tápnak 24V 150Va-es trafót gondoltam. Üdv
Üdv.
Először is bocs hogy ide írok. DE keresek 1 emberkét, aki úgy emlékszem cnc-s, Gyöngyösi, és tavaj vett tőlem marót-fúrót elég nagy tételben (mégpedig a Tesco-s parkolóban találkoztunk). Sajnos már nem emlékszem a nevére, gondoltam hátha ti ismeritek, vagy ő megismer. Köszi
Ha kell megadom az esztergályos nevét, nekem olyan egyenes és atom jó 12-es menetesszárat csinált, hogy venni sem lehet jobbat, tud trapézmeneteset is gyártani, vágatsz egy danamidba hozzá menetet vele, biztos passzolni fog.
A hajtásszett egyedi,1m lehet összesen 3 orsó hossza talán még +20 cm belefér ebbe az árba,de tőle kérjél árajánlatot rá.A Nema 23 az csak a motortestre vonatkozik,egy szabvány méret.A motor erejét a tekercselés és a mágnesek ereje,a vezérlő feszültség és az átfolyó áram határozza meg tudtommal,de javítsatok ki ha tévednék.Nekem is Nema 23-as motorokkal épül a következő gépem,a motorok 1-2Nm körüliek,pontosan nem lehet tudni adatlap hiányában.Az ic bírja a 24 voltot?Tápnak azt hiszem,hogy nekem is 150VA-es van(ezt sem lehet tudni,mert biztos,hogy volt már tekerve).
Hali!
Innen Gyöngyösről, akit én tudok, rendszeres fórumozók, kb 4-5-en vagyunk. (akikről tudok, de nem tudom, hogy cnc-sek-e)
Igen, a nema 23-t 47,1 mm-es rögzítési távolságból mérve értettem, a hossza (Lmax) az 41mm, pont ilyen paraméterrel nem találtam, csak következtetem, hogy 0,5-06 Nm-es lehet.
Ha esetleg tudsz egy linket ahol az összes Nema tipus leírása megvan azt megköszönném. Kérdésedre: Nekem is van bontott 1Nm-es Nema 23 (sajna nincs 3 db ezért nem ebből csinálom a gépem) a gyári panelján stabil 24V-ról egy STK672-080-ról volt hajtva. Ha oda jutok lerajzolom az áramkört. Üdv
Sajnos nem vagyok budapesti.
Az SKF-nél érdeklődtem, csak egyedi megrendelésre forgalmaznak trapézmenetes szárat, nem tudom, ezt méterből vágják vagy úgy esztergálják? Egy gyári trapézmenet mivel jobb mint egy (amit te is írtál) esztergált? A felülete simább? Ezt a ZX100-as anyagot ajánlották anyának, csak drága. Ezt majd megbeszélem egy esztergályossal, most úgy is belemélyedtem a váz készítésbe. Üdv
Szerintetek kitöltőanyagnak jó a beton helyett, pl. csemperagasztó, gipsz, sima homok?
A ZX100 semmivel se drágább, mint a teflon, vagy a danamid. Én most vettem 18mm rudat, 1m volt futárral együtt 7500 pénz.
Azt a motort attól,hogy 1Nm-es nyugodtan használhatod az egyik tengelyhez,a vezérlő programban úgyis be lehet állítani tengelyenként a maximális sebességet,gyorsítást,lépést stb-t.Azt te neked kell eldöntened,hogy hova rakod,ha a z-t a legnehezebb mozgatni akkor tedd oda.Hogyha nem kell neked ez a motor akkor szívesen megvásárolnám a csak tervben lévő forgató tengelyemhez.
Milyen nehéz az a léptető? Nekem nema 17 esek tudnak 0.6 Nm, majdnem akkora mint a nagyobbik Nema 23 as testvére. Minél kisebb a motor feszültsége annál jobb. Ha megfelel ez a motor neked akkor ne cseréld nagyobbra mert dinamikát vesztesz. Megjárta egy barátom az 1.7 Nm es motorjait 3.1 Nm esre cseréltette és ugyan annyit tud ugyan most a gépe csak akkor még nem volt képben a beállítással kapcsolatban.
Léptetőmotorról egy jó elméleti anyag: Bővebben: Link Ugyan próbáltam 2 fázisúként bekötni 5 fázisút de nem sikerült jól, jól lépett de a sebessége és ereje nulla volt. Keresnem kellene ezekhez vezérlőt, jó kis motorok csak eddig nem találtam hozzá vezérlőt.
Súlyt hiába mérnék, mert van rajta szíjtárcsa + valami rezgéscsillapító gumi.
Meg a tekercs ellenállás is elég érdekes : 1,07 ohm. Mikor próbáltam 2 amperre szabályzott a vezérlője. Már, ha lehet vezérlőnek nevezni egy panelt egy STK ic-vel meg néhány ellenállással ![]() A fékezést azt még meg kell oldanom, mert ez ha megy, ha áll ugyanannyi árammal dolgozik. Üdv
Nem tudom, csak azt, hogy iszonyat egyenes és egyenletes volt a menet.
Szia
Mi a turot kerestél az SKF-nél ? ( tele vagy ? ) . Powerbellt , Bánki és Sós ezeket keresd ( raktáron tartják és csak tizede az SKF-hez képest az ára .Onnan lassan már csak a sznobok vásárolnak . Mit szeretnél fékezni ? Léptetömotort ? Ezt az 1,7Nm-es és 3,1Nm-es dolgot csak erösiteni tudom mert saját tapsztalat pont ezekkel a motorokkal . Mielött vásároltok léptetöt keressetek nyomaték görbét hozzá vagy minél több tapasztalatot rola .
Volt valaki a debreceni hobbycn találkozon ?
Zoltee0001 Téged tudlak .Hogy tetszett ? Holnap már lesznek képek , probálok szerezni és ha gondoljátok felteszem szivesen .
Nem volt rossz, Úgy fest lesznek szervók a végére.
Vezérlövel eggyütt ? Milyenek lesznek a motorok ?
|
Bejelentkezés
Hirdetés |

.Az orsóból készített menetfúró minőségét én megkérdőjelezném.Ha normális menetet lehetne vele készíteni,akkor az esztergályosok sem adnának 20ezer ft-ot egy tr12x3-as menetfúróért.Ha sima metrikus menetes orsó mellett döntesz,akkor is kérj inkább kölcsön egy menetfúrót,műanyagba azt csak nem lehet beletörni. 

Trapézmenetröl még nemtudok mert olyan minöségüt használok amit nem kell .Egy mángorolt orsonál eltudom képzelni hogy szükség lenne rá .Olyan hellyen ahol az orsoval ( már polirozott orsoval ) vágod a menetet a münyag anyába ott szerintem használhato ( persze az elvek meg a matematika meg a sok sok info a netröl mást mondanak ) de ki kell probálni és ha jo akkor használni kell .