Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » TV antenna jelerősítő
 
Témaindító: gege_01, idő: Jan 11, 2007
Lapozás: OK   11 / 13
(#) gyurma1 hozzászólása Júl 15, 2014 /
 
Sziasztok!

Tanácsot szeretnék kérni. Adott egy kétszintes családi ház, ahol jelenleg tudomásom szerint még analóg jel jön kábelen, de nyilván hamarosan digitális lesz. Internetet is ezen a kábelen fogunk kapni vélhetően.

A felső lakásban csillagpontos rendszer-szerűen beérkezik egy betáp antennakábel, majd innen megy minden aljzathoz a lakásban, szám szerint 5db-hoz. Ezen kívül megy egy 6. kábel az alsó szintre, mivel ez korábban készült itt egy T-elágazással van kettéosztva ez az egy lemenő szál.

Mivel feltételezem, hogy ezt az igényt már csak erősítővel tudom megfelelően lefedni, ezért fent kiépítettem a csillagpont közelében áramellátást is, és ide szeretnék egy erősítőt feltenni, ami kiszolgálja a 6 db elmenő kábelt, és a WiFi routert.

Olvasgattam, és azt írják, hogy a jü erősítőknek körönként állítható a jelszintje (gondolom az eltérő kábelhosszak miatt?), de nem találtam olyan erősítőt, ami a fentieknek mindenben megfelel.

Nézegettem a TRIAX/Hirschmann GHV-930as készüléket, de nem világos, hogy erre akkor még rá kellene kötnöm egy 1/6-os elosztót is?

Mi alapján tudom beállítani az erősítést?

Előre is köszönöm a segítséget, és elnézést kérek, ha hülyeséget kérdeztem, eléggé fehér folt ez nekem.
(#) Massawa válasza gyurma1 hozzászólására (») Júl 15, 2014 / 1
 
Az internetet még az elosztás meg az erösités elött válaszd le a hálozatról. Beszéld meg a kábelesekkel az optimális megoldást - mert erösen hálozatfüggö. (ez a leágazás általában kiszüri a belsö hálozat többi részéböl a visszirányt is - kevesebb zavar és gond!).

Utánna jöhet egy un. házi erösitö - egyirányu - ami táplálja majd a mostani 1:6 elosztot. Olyat nem fogsz kapni aminek hat (vagy több ) egyenként állithato kimenete van (de talán nem is kell).
Szoval az erösitön ugy kell beállitani az erösitést, hogy a leghosszab kábelen is elég legyen. Ha nagyon profi akarsz lenni, akkor valamennyi kábelt egyforma hosszura vágod, és a maradékot valahol feltekered).
Ha valamelyik mostani csatlakozoban mégis tul sok lenne a jel, akkor arra vannak kis szélessávú csillapitok (3-10 dB), ezt kell oda berakni.
Az internetet meg vagy egyenesen a modemböl kell szétosztani UTP kábelen vagy WIFI routerbe tölteni.
(#) zlala hozzászólása Aug 20, 2014 /
 
Sziasztok!
Erősítős lepkeantennám külső tápjának kábele kiszakadt a nyákból (koax dugó). Egyik ág a koax kábel árnyékolására volt forrasztva a másik a nyákra. Nincs sehol jelölve a polaritás sajnos. Tudja valaki hová kell a + - ?
(#) ht1080z válasza zlala hozzászólására (») Aug 21, 2014 /
 
Szia.
Árnyékolás - , a másik + .
(#) zlala válasza ht1080z hozzászólására (») Aug 21, 2014 /
 
Köszönöm!
(#) lac08 hozzászólása Okt 30, 2014 /
 
Üdv mindenkinek!

Engem valami olyasmi egyszerű megoldás érdekelne (és persze házilag is könnyen elkészíthető), hogy egy W-S 8 E szélessávú lepkeantennát szeretnék összehozni (közösíteni) egy 31-es csatornára hangolt long Yagi antennával (még fenn magán az árbócon, vagy benn a padlástérben), s aztán onnan egy közös kábelen lehessen majd levinni a TV-hez.
(Esetleg egy közbeiktatott és távtáplált, szabályozható erősítővel egyetemben)
A 240/75 ohmos impedanciatranszformáció nem lenne különösebb gond, de hogy két különböző frekvencián üzemeló antenna különösebb veszteségek nélkül (és persze egymást nem zavarva) kerüljön le a beltéri egységhez.
Egy sima "F" elosztó (splitter) ami többnyire jelet oszt szét, az ilyen "visszafelé" (tehát közösítés) üzemmódban vajon működne-e? (Miután bennük csak egy sima Wilkinson hibrid van, ferritmagra rátekerve)
(#) Massawa válasza lac08 hozzászólására (») Okt 30, 2014 /
 
A mezei splitter müködik mindkét irányban ( hacsak nem DC kivitelü - directional coupler - az egyirányu). Nem biztos, azonban, hogy tápfeszt is át tudja vinni!
A te bajod inkább az lesz, hogy az egyik antanna szélessávu, igy elvben ugyanazt a jelet is veheti mint a másik hangolt (31 csatorna). A két jel rossz esetben ellenfázisban is lehet, igy gyengiti a másikat.

Mindenképpen egy ( vagy 2) erösitö is kell mert a splitteren veszteséged is lesz amit valoszinüleg kompenzálni kell ( jobb a splitter elött) és még jobb lenne beszintezni a 2 jelet, mert ha tul nagy a különbség a 2 jel között az egyébb bajt is okozhat magán a splitteren
(#) Ge Lee válasza lac08 hozzászólására (») Okt 30, 2014 /
 
Régebben gyártott a Gelka közösítőszűrőket tetszőleges formában, nem tudom manapság csinál-e bárki hasonlót. Ezzel a lepke meg yagi közösítéssel több gond is van, az egyik hogy nem egyformák még nagyjából sem a jelszintek, a másik hogy a közösítéssel UHF-en lesz legalább 2-3dB csillapítás is, a harmadik hogy nem tudni hogy a széles sávúnak mely csatornákat kell venni, mert ha vesz a 31-es alatt és felett is akkor azt nem lesz egyszerű összehozni. Ha csak felette, akkor elég egy sávszűrő és egy felüláteresztő, vagy alul-felül áteresztő. A splitterrel szerintem egy katyvasz lesz az egész, de ki kell próbálni.
(#) pucuka válasza Ge Lee hozzászólására (») Okt 30, 2014 /
 
Ahhoz, hogy az UHF sávban közösítő szűrőket lehessen használni, ahhoz a csatornakiosztásnak elég speciálisnak kellene lennie. A csatorna kiosztást a zavartatás számításokkal határozzák meg, és gerincadók esetében nemzetközi egyezményekben rögzítik. (az alkalmazható teljesítményekkel együtt) Mivel a jövőben a földfelszíni műsorsugárzás csak az UHF sávot használja, a szűrőzés eléggé járhatatlannak látszik, a használt csatornák közelsége miatt.
Használható viszont a Massava által is említett iránycsatolós, és hibrides közösítők. Előbb utóbb biztos lesznek ilyenek is kaphatók direkt erre a célra, de most is lehet próbálkozni a splitteres szétosztókkal. Az iránycsatolós is jó, csak figyelni kell az irányokra. Ilyen eszközöket asztalsarkán gyártani nem nagyon lehet, mert a reflexió mentes, és fázishelyes csatolás alapvetően fontos és ezt biztosítani egy adott sávban csak hálózat analizáló műszerrel lehet.
(#) Joe_001 válasza lac08 hozzászólására (») Dec 21, 2014 /
 
Üdv!
Elnézést, hogy csak most szólok hozzá, de lehet még be se regisztráltam mikor megjelent a hozzászólás. Mindenesetre ha még nem késő az info: 1.) A ma használatos "iránycsatolós" kettes elosztó (magyarul dual splitter : ) ) elméleti csillapítása "csak" 3.5 dB, ezért számolunk osztásonként 4 bB-vel szemben az ellenállásos 6dB-jével. (A 4-es osztóé 7, mert 3db 2.es osztó van benne) 2.Egy tisztességesen csatornára hangolt közösítőszűrő átmenő csillapítása 0,5 dB,és már a szomszéd csatornától 18dB/ oktáv meredekséggel csillapít "jobbra-balra" a csatornától. Ezekből adódóan az osztót ami In-Out viszonylatban 3,5dB Out-Out viszonylatban 20 dB-nél nagyobb csillapítással rendelkezik a ráírt 5MHz-től 1-2 GHz-ig nem szoktunk közösítés céljára használni. 3.) Jó minőségű, olcsó, könnyen hangolható közösítővel Magyarországon kereskedelemben, egyedi antennás célra nemigen találkoztam, igaz minket elkényeztetett anno a Jugoszláv határ közelsége. Onnan hordtunk komplett antenna rendszereket is. Ezt a Gorenje gyártotta Wisi (Hirschmannak is csúfolták, mert azok is használták a Wisi fejlesztéseit,)a licenc alapján aminek nagyon "könnyen" átalakítás nélkül hangolható (akár oda vissza) az UHF közösítő része. Azonos csatornát nem közösítünk, erre vannak más műszaki megoldások (konvertálás stb.).
A szerelés technikai javaslatom: Időjárás álló antenna korrekt elektromos bekötéssel, stabil megfogatással. A cső nálam 5/4"-nél kezdődik, tetőre mind a 6 métert használom. Időjárásálló (fekete szabadtéren) kis csillapítású kábel az antennák cső aljáig szabva, (a közösítő már a fedett padlástérben) mert például ki akar jeges árbocra mászni egy mérés erejéig? Ezek alap dolgok, amit illett tartani a hosszútávú, jó minőségű tv vétel érdekében. Persze vannak extráim is...
Másik dolog: Ha tápot akarsz osztón küldeni osztón, és nincs épp olyan, akkor lepattintva a fedelét a kívánt kimenetet egy fojtóval összekötve a DC feszültségesés korrigálva, a másik kimenetre egy 1n kerámia megoldja a problémát. De a boltban kapható jobb.
Joe
(#) bubuszoft hozzászólása Márc 16, 2015 /
 
Sziasztk

Dvb-t antennaerösìtő kapcsolási rajzot tudna valaki ide feltenni?

Köszönöm
(#) pucuka válasza bubuszoft hozzászólására (») Márc 16, 2015 /
 
Minek. Vegyél rendes antennát, és akkor nem lesz szükséged rá. Vagy vehetsz erősítős antennát is.
(#) bubuszoft válasza pucuka hozzászólására (») Márc 16, 2015 /
 
Köszi a jótamácsot. Iskolába örködök ott nem tudok antennát telepíteni. Szoba antenna nem jon be. Az antenna most hogy kiviszek egy koaxot az udvarra aminek a véhèt lecsopasítottam kb öt centire. Az rtl es az m2 olyan 25-30%jelerővel jön arra kell a többi olyan 80-90%
A hozzászólás módosítva: Márc 16, 2015
(#) pucuka válasza bubuszoft hozzászólására (») Márc 16, 2015 /
 
De ha végigböngészed a topikot, találsz ebben is rajzot. De nagy eredményre ne számíts.
(#) bubuszoft válasza pucuka hozzászólására (») Márc 16, 2015 /
 
Ezek uhf vhf erösítők.
(#) pucuka válasza bubuszoft hozzászólására (») Márc 16, 2015 /
 
A DVB-T az UHF sávban van. De nézz bele a antennás topikba is.
(#) bubuszoft válasza pucuka hozzászólására (») Márc 17, 2015 /
 
Köszönöm szépen.
(#) pucuka válasza bubuszoft hozzászólására (») Márc 17, 2015 /
 
Keresem, keresem, mert valahol benn van az erősítős lepke erősítője.
(#) Ge Lee hozzászólása Márc 17, 2015 /
 
Itt van.
(#) Pixi hozzászólása Máj 17, 2015 /
 
Sziasztok,
Van egy Teletechnika BA-860-as antenna erősítőm. Az lenne a kérdésem, hogy ezt tudom-e használni analóg kábelTV rendszerben, és a "visszirány" csatlakozó mire szolgál rajta? Vagy még az is érdekel, ha valaki tud ennél jobb erősítőt.
A másik amit szeretnék megoldani, hogy a kábeltévé amin csak analóg jel van, és egy erősítő földfelszíni antenna jelét közösíteni. Ez hogy tudom megoldani, valamit, hogy az erősítő előtt vagy után lehetséges ennek a megoldás?
Előre is köszönöm a segítséget!
üdv, PIXI
(#) Joe_001 válasza Pixi hozzászólására (») Máj 17, 2015 /
 
Üdv!
Arra való. Attól függ mekkora a ktv sávszélessége, például a ktv-s csomagé, ha a földfelszíni a felette van váltószűrővel beköthető. A minimál ktv-s csomag egyidőben 300 Megáig ment,a régi szalagos balunos ból: baun ki, és jó) Keresztfreki a sávteteje. (Ennek a legkisebb az átmenő csillapítása.)Ha a teljes sávot használja a ktv és te is nézni akarod akkor sas... Konvertálás stb. megoldható, de drága.
Visszirányt felejtsd el nem tudod/ senki nem használja lakás szinten.( A kábeledből rögtön az első szerelvénynél kiveszik, leszűrik, szintezik stb a modem számára.
Hozd egy szintre a két jelet, be az erősítőbe oszt hajrá! És mindjárt (analógdigitális) is lehet az erősítőd
(#) Pixi válasza Joe_001 hozzászólására (») Máj 17, 2015 /
 
Kipróbáltam az erősítőt, de teljesen feltekerve nem jobb a kép, de ha tekerem lefele akkor romlik. Lehet nem úgy működik már az erősítő mint fénykorában?
Esetleg tudnál ajánlani egy jó erősítőt erre a célra, hogy ha a kábelTVről több TV működik. Annyi féle van és annyi féle áron, hogy nem tudom eldönteni melyik a jó.
Akkor a közösítés megoldható. Akkor majd kipróbálom ha lesz földi antennám is hozzá.
(#) pucuka válasza Pixi hozzászólására (») Máj 17, 2015 /
 
Ott a hiba, hogy a TV készülékeknek van egy minimális, és egy maximális bemeneti jel feldolgozó képessége (AGC). Ha a bemeneti jel ezen bellül változik, a képen semilyen változást nem fogsz tudni észlelni. Persze attól még van változás, műszerrel mérhetnéd is. Minden passzív eszköznek, amiből a hálózatodat építed, van beiktatási csillapítása, ezt kompenzálhatod az erősítővel.
(#) Pixi válasza pucuka hozzászólására (») Máj 17, 2015 /
 
Az a probléma, hogy az adók nagy részénél vagy zavaros, vagy hullámos a kép, ezért gondoltam az erősítőt a rendszerbe. De akkor miért nem állnak helyre a hibák ha már túlerősít az erősítő?
(#) pucuka válasza Pixi hozzászólására (») Máj 17, 2015 /
 
Szélessávú erősítő nem javít, csak ront a helyzeten. A hullámzás, a zajosság lehet kereszt, ill. intermoduláció eredménye. Ezt csinálja egy szélessávú erősítő, ha a több bemeneti jel nem egyforma szinten kerül a bemenetére.
Ha több adót szeretnél közösíteni, akkor előbb szelektív erősítőkkel azonos szintre kell hozni, utánna közösítheted. Ezek után használhatod a szélessávú erősítőt a szétosztó hálózat csillapításainak kiegyenlítésére.
(#) Joe_001 válasza Pixi hozzászólására (») Máj 17, 2015 /
 
Szia!
Először a ktv jelét kellene "rendbe tenni" hogy az előírt 1-10 mV között legyenek (az AGC ezt a tartományt tudja tolerálni), és ne legyen nagyobb különbség köztük 10 dB-néla teljes szolgáltatott sávban az átadási ponton. (MSZ...) A ktv rendszereket így tervezik. Ha ettől eltér,nem lineáris az átvitel az javítandó, például: az esetleges következő erősítőkön hasonló hiba jelentkezhet mint a tv-den. A kábel és szerelési hibák keményen beavatkozhatnak a jelátviteli karakterisztikába, beszívások letörések, kiemelkedések... stb. Ha vacak a bejövő jeled ne várj csodát, a jó erősítő a hibát is jól erősíti. Ökölszabály hogy legalább 2 vételi hely ellátott kell legyen, ez minimum, de a 6-os (ami 8as) osztót a 11 dB-s csillapításával nem szokták elláttatni. A házerősítő feladata a mögötte lévő házhálózat csillapításának korrekciója, ergo a bemenetére egy tv- rakva annak jól kell működnie. A házhálózat csillapítása a alkatrészek ismeretében fejben számolható, a bemenő jelszint sajnos az erre megfelelő műszerrel mérhető(anélkül csak saccolható, saccolás soha nempontos!). Az erősítő ezek alapján szintezhető. Az átadási pont előtti hibák a szolgáltatódolga (szigorúan), az azutáni az ügyfélé.
(#) Pixi hozzászólása Máj 18, 2015 /
 
Akkor első körben át kell úgy kötnöm mindent, hogy egyetlen TV-n legyen csak bekötve a ktv mindenféle elosztó nélkül, és akkor látható lesz milyen a bejövő képminőség. Ha az így is zajos, hullámos, akkor elsőre a szolgáltatóval kell egyeztetni, hogy tegyék rendbe a képminőséget, utána lehet tovább mennyi a házon belül.
Amúgy általában egy ilyen ktv bekötési pont hány TV bír el erősítés nélkül?
(#) Omcsesz válasza Ferkógyerek hozzászólására (») Jan 14, 2016 /
 
Szia!

Mennyire fontos, hogy stabilizált legyen a feszültség?
(#) zolika60 válasza Omcsesz hozzászólására (») Jan 14, 2016 /
 
A tápfeladónak nem kell hogy nagyon stabil legyen. Az erősítőtől függ, de azok is elég toleránsak.
(#) Joe_001 válasza Omcsesz hozzászólására (») Jan 14, 2016 /
 
Azért szűrt, zaj mentes táp nem árt, Puffer100uF40v, 100n, 78xx, 100n oszt ennyi.(xx=15-24) Stabilnak kell lennie az érték nem kritikus bizonyos határok közt.
Következő: »»   11 / 13
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem