Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Ultrahangos párásító
 
Témaindító: Zolp, idő: Dec 20, 2005
Témakörök:
Lapozás: OK   5 / 21
(#) gaben62 válasza v.lackó hozzászólására (») Feb 24, 2011 /
 
Kösz az infót, az ionizátorok után ezt fogom elkészíteni, a doboza már megvan.
Gondolom a Bu406 jó akkor a But12A is jó lesz, legalábbis nekem ez is bevált, és a 406 is .
(#) embraced hozzászólása Aug 18, 2011 /
 
Sziasztok! Vettem a praktikerből egy 2 az 1-ben vízoszlop és ködgépet. Ilyen párásító van benne:Bővebben: Link Azt szeretném kérdezni hogy erről le kell önteni a vizet ha nem használom? Mert már 4x cserélték ki nekem mert mindig zárlatos lett és vitte magával az adaptert is. Válaszokat előre is köszönöm.
(#) zolika60 válasza embraced hozzászólására (») Aug 18, 2011 /
 
Mivel kínai vacak, teljesen mindegy. Ha használod, ha nem, előbb utóbb beázik. :yes:
(#) Action2K válasza embraced hozzászólására (») Aug 19, 2011 /
 
Én is vettem négy darabot (persze tized áron), csak LED-ek nélkül, azaz csak egy működést jelző piros LED van rajta. Egyenlőre még csak az egyik lett befogva, de az kapott már mindenféle ásványi anyagokat tartalmazó kamillás löttyöt, és teszi a dolgát mint a vöcsök. Még annál is jobban, mer akkora "pacsát" tud csinálni, mint a nyü.
Szóval, az enyém EREDETI kínai.
(#) Action2K válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Aug 19, 2011 /
 
Tessék! :bonke vége az OFF-nak, mert még valamelyik modi megharagszik.

nyü.jpg
    
(#) toljan válasza Action2K hozzászólására (») Aug 19, 2011 /
 
Helló!
Meg lehetne tudni a tized árast hol lehet kapni?
(#) Action2K válasza toljan hozzászólására (») Aug 19, 2011 /
 
Igen. Természetesen a vaterán. Álló 2000-ért, ugyan ez 4000-ért, asztali 1500-ért.
A bolti 15-20 ezer forintos árat nézve, ezek valóban tizedáron vannak. Az asztali dobozán olvasható is, hogy vigyázat, mert "pacsál". Mint a nyü.
(#) matyusz hozzászólása Aug 1, 2012 /
 
Üdv mindenkinek.
Adott egy Orion OUH-380 as párologtató ami javításra érkezett hozzám, de már valaki cserélt benne egy BU406-ot (elméletileg ez volt benne) elmondása szerint utána működött is egy ideig, de most semmit nem csinál. Én kiméregettem az alkatrészeket a poti rossz volt, a "meghajtó" 2sc9013 zárlatos lett, cseréltem (s9013-ra) egy ellenállás értékét nem tudom leolvasni ez egy 2W-os (vagy 3W-os) ellenállás. Ha valaki tudna esetleg egy képpel vagy kapcsolási rajzzal segíteni azt nagyon megköszönném.
A válaszokat előre is köszönöm.
(#) fecameca hozzászólása Aug 10, 2012 /
 
Sziasztok! Én lerajzoltam, ami a kancsós kínai párologtatóban van, de egyelőre nem tudom ide feltenni. A fényképezőm kölcsön van, próbálkoztam a paintbrush-sal, de az meg nagyon fáradságos. De ha kell valakinek a rajz, szóljon! BU 406 helyett tényleg jó a BUT 12? Ugyanolyan erős? A kapcsolás lényege, ha jól nézem ki, egy egytranzisztoros Collpitts oszcillátor, amelyben a kvarc helyén a piezo sugárzó van, valószínűleg 1,1 MHz-es. A vezérlő tranzisztor, az csupán egy áramgenerátor,ami a BU tranzisztor munkaponti áramát hivatott egy poti segítségével beállítani. Nem tudom, hogy meddig lehet a tápfesz. növelésével ezt a kapcsolást tuningolni, de ennek csak azzal lehet a teljesítményét növelni. Ebben nem találtam nagy teljesítményű ellenállást, hacsak nem a BU bázisával sorba kötött 2,2, vagy 2,7 ohm. Nem tudná valaki megmondani, hogy az a két ohm miért van benne? Hiszen az már szinte majdnem rövidzár, és ugyanúgy működik minden nélküle is. Az az ellenállás a tranyó bázisával sorban minden ilyen ultrahangos kütyüben ott van.
(#) Inhouse válasza fecameca hozzászólására (») Aug 10, 2012 /
 
MS paint-el pár perc alatt össze lehet lökni egy rajzot, meglepően jó erre a célra.
Rajzolsz először ellenállást, kondit, tranzisztort, diódát, aztán másolgatod, forgatod...és összehuzalozod.

Üdv
Inhouse
(#) fecameca válasza Inhouse hozzászólására (») Aug 11, 2012 /
 
Először rajzolni akartam, de rájöttem, utálok egérrel rajzolni . Ezért elhatároztam, hogy kapcsolási rajzokból kiollózgatom az alkatrészeket. Ez se jött be, mert sok-sok kapcsolási rajz kell, mire összeáll minden. Egyiken csak tranzisztor van, meg kondi, és ellenállás, másikon diódák, és trafó, stb, meguntam. Kellene egy komplett alkatrészkészlet képfájlban. A párásító rajzot ha lesz sok időm, befejezem de inkább nem vergődöm vele. Eddig nem tett fel kapcsolási rajzot ebbe a topikba egyikőtök sem. Akkor meg én minek kínlódjak vele annyit? Egyébként ma hozza a fiam a fényképezőgépem, és lefotózom azt, amit kézzel rajzoltam,ez a dolog szerintem többet nem érdemel.
(#) fecameca hozzászólása Aug 12, 2012 /
 
Üdv mindenkinek! Szeretnék egy erősebb ultrahangos masszírozó készüléket építeni, ahhoz keresnék megfelelő tranzisztort. A kereskedelemben tizen-egy-két ezerért kapható kis kézi készülékek teljesítménye 1-1,5W, nekem egy kicsit erősebb kellene, hogy legalább a melegét érezzem. Már javítottam ultrahangos zsírbontót, de az egy más kategória. Ahhoz egy speciális kezelőfej kell, amelyet nálunk üzletben nem árulnak, csak Kínából lehetne megrendelni, és a súlya is megvan egy kiló. Azok a készülékek 40 KHz-en működnek, erre a frekvenciára még lehet építeni astabil multivibrátort, aminek a jelét fel lehet erősíteni 45 Wattra, és egy transzformátoron keresztül csatlakozik a kezelőfejre, amelynek a szekunder oldalán már kb 600-650 volt mérhető. De a kis kézi masszírozók felépítése, amiből szeretnék egyet feltuningolni, teljesen megegyezik a kínai ultrahangos párásítók kapcsolásával, annyi eltéréssel, hogy a masszírozókban 2SD882 tranzisztor van, a párásítókban, és ékszertisztítókban pedig BU406. Az előbbiek áramát megszaggatják (Impulzus üzem), az utóbbiak folyamatosan üzemelnek. A BU406 rejtélye: A nagyobb teljesítményű önrezgő ultrahangos készülékekben, amelyekben 1 Mhz körül működő piezo fej van, még a kínaiakban is szinte kizárólagos egyeduralkodó a BU 406 tranzisztor. Pedig ez a típus nem is kínai! Sőt még csak nem is távolkeleti. Minálunk már nem árulják sehol.(Kifutó típus!) Nagyfesz tranzisztor, és a 24 voltos kis párásítókban is ez van. Mi lehet a titka? Az áramerősítés? A határfrekvencia? Az önrezgő készülékek teljesítményét egyedül a tápfesz. növelésével lehet megemelni, de akkor nem bírja a tranzisztor. A 2SD882. pl. csak 40 voltos. Jó még helyére a BD 139, egy hangyányit gyengébb. A nagy BD tranzisztorok alig-alig muzsikálnak, a BU 508 szinte sehogy, darlingtonnal ez a kapcsolás egyáltalán nem megy(BU806?). Miért? FET-tel viszont működik, csak a munkapontját kell egészen méskép beállítani, különben lezárlatosodik, de csak egy csepp vízzel párásít, erősebb nyomásra leáll a rezgés, masszírozónak alkalmatlan. Többen említették a párásítós topikban a BUT 12-t, majd kipróbálom, de azért kíváncsi vagyok rá, miért ez az egyeduralkodó a piezoelektromos rezgéskeltőkben még Kínában is? Akkor miért nem lehet már kapni?
Az ultrahang egészségügyi hatásairól meg itt egy idézet:Ultrahangos mélymasszázs

A legmodernebb kezelések közé tartozik az ultrahangos zsírbontás. Ezzel az eljárással a méregtelenítésre használt, különféle hatóanyagokat kb. egy cm mélységbe jutatják a bőrfelszín alá, ezzel meggyorsítva a sejtanyagcserét. Emellett a folyamatos ultrahangrezgés felmelegíti a sejteket, ami élénkíti a cellulitos zsírsejtek anyagcseréjét. Különösen egy-egy körülírt terület kezelésére alkalmas.

Az ultrahangos készülék magas frekvenciájú hanghullámokat hoz létre (1MHz), amelyek a készülék membránfeje segítségével a meghatározott testfelületen fejtik ki hatásukat. Ahogy a membránfej végigsiklik a bőr felületén, a hanghullámok mélyen (4-6 cm) behatolnak a kötőszövet alsó rétegeibe, itt hőt gerjesztenek, melynek hatására az erek kitágulnak, és a célterületre irányítják a véráramot. Az ily módon felgyorsult véráramlás szállítja a szükséges oxigént és tápanyagot, és eltávolítja a sejtekben felhalmozódott salakanyagokat.

A készülék segítségével a kötőszövetekben létrehozott hő egyrészt fellazítja a kötőszövetekben lerakódott, nehezen oldódó zsírokat, toxikus anyagokat, másrészt csillapítja a fájdalmat, gyulladásokat, oldja a meszesedést, az izomgörcsöket, és felgyorsítja a gyógyulási folyamatot.(Dr.Kohán bőrgyógyász-kozmetológus honlapjáról)
(#) granpa válasza fecameca hozzászólására (») Aug 12, 2012 /
 
BU406-ból nem vagyok jó, de nem túlzás a 4-6 cm mélység; egy vízilónak, vagy elefántnak van ilyen vastag bőre; gondolom a bőr kötőszövetéről van szó, ahol a zsír, és egyéb abban tárolódó anyagok felhalmozódnak (bőrünk jobb helyeken 4-5mm). Nem kötekedésből írtam.
(#) kissi válasza granpa hozzászólására (») Aug 13, 2012 /
 
Szia!

Disznóvágáson én úgy láttam, hogy a bőr alatt van a zsírréteg és ez az embernél is így van ( persze van a bőrben is gondolom, de "gyűlni" alatta fog )! Alátámasztja még a pár centis értéket az, hogy láttam egy ismeretterjesztő filmet, amiben mutatták, hogy az injekcióstűk hosszát meg kellett növelni, mert a mai emberek jobban el vannak hízva és nem érte el a tű az izomszöveteket... !

Steve
(#) Sebi válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Aug 13, 2012 /
 
Megnéztem a linkedet, ahol a BU406-ot ajánlják helyettesíteni BU406D-vel, meg F-el...
A belső dióda ebben az alkalmazásban hátrány, az F meg csak 18W-os az eredeti 70 W-tal szemben.
Még nem néztem utána, de a BU508 lehet jó helyette, ez még VGA monitorokban is használatos volt sorvégfokban (a 406 is arra készült, csak a FF-hez).
Jó lehet még az S2000 is, de nem emlékszem van-e diódája.
A "titok" az lehet, hogy a 406 az elsők közt volt a Si sorvégek között és semmi más nincs benne, míg az újabb fejlesztésűeknél van amelyikben 22ohm került a B-E közé és/ vagy a "szokásos" C-E dióda, ami persze a célzott alkalmazásnál jól jött.
(#) fecameca válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Aug 13, 2012 /
 
Pedig egyszerű: Mi a közös a 40 V-os 2SD 882 és a BU 406 között? Az, hogy mindkettő igen jól rezgeti a piezo fejet. Azt hiszem, nem feltétlenül a nagyfesz. tranzisztorok között kell mindenáron keresgélni, hiszen a 2SD 882 igencsak törpe. A vele sorba kötött induktivitás miatt 24 V felett igencsak elszáll.
A célom valóban a gép építése, de már építettem, és sajnos akármilyen tranzisztort teszek bele, egyik sem erősebb a 2SD 882-s változatnál. Tehát az egyetlen kérdés az, hogy milyen tranzisztort tegyek bele?
Azért kösz a helyettesítőket, kérdés, hogy ezek közül bármelyiket lehet-e kapni (Megyek a boltba, majd ott kiderül.)?
A címet valóban elrontottam, mert megzavart az, hogy ultrahangos párásító ügyben már 2 topik indult, és mindkettő eléggé nélkülözi az értelmes hozzászólásokat(Úgymond érdektelenségbe fulladt). Már nem lehet átjavítani, vagy netán mégis? Az UH-s masszírozó meg úgy látom senkit sem érdekelt eddig, de a tranzisztorokhoz hátha ért annyira valaki, hogy megmondja, melyik paraméter az, ami miatt némelyik jól rezeg, a másik meg nem? Miért pont a nagyfesz. tranzisztorok közt találtak egy olyat, olyan helyre, ahol bármely 100 volt alatti típus is működik(24V a táp), csak éppen nem elég erősen rezeg? Az IRF 540 például nagyon erős üresen, de nem szabad megfogni a fejet, mert leáll. Masszírozónál meg pont az kellene, hogy rezegjen akkor is, ha odaszorítjuk a kezelendő felületre. Esetleg nem tud valaki FET-tel olyan oszcillátorkapcsolást, amelyik visszahatásmentes? Multivibrátor már nem működik 1,1 MHz-en, kvarcot arra nem kapni, hacsak nem egy, a készülékben elrejtett másik ugyanolyan piezo lenne a kvarc, LC oszcillátort még nem próbáltam ki, azt meg olyan szintre kellene erősíteni, hogy a FET-et meghajtsa, marad az önrezgő, annál meg ez a tranzisztor titok a gátló tényező. Elég érthető voltam?
(#) fecameca válasza Sebi hozzászólására (») Aug 13, 2012 /
 
Azt már azt hiszem, leírtam itt egyszer, hogy ezek a nagy tranzisztorok nem rezegnek be a piezoval? BU 508, S 2000, valószínűleg túl nagy vezérlő áramot kérnek ahhoz, hogy ilyen primitív önrezgő oszcillátorban berezegjenek, ezért nem jók! Sőt én már BU208-al is próbálkoztam, és a PC tápokban levő japán nagyfesz tranzisztorokat is hiába, nem jók.
(#) fecameca válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Aug 13, 2012 /
 
Először is köszönöm a cím átjavítását. Simpi, nem az 1 MHz-es fej a 40 W-os, hanem a 40 KHz-es, kérdés az, hogy az vajon valóban 40 KHz-es-e? Vagy csak annyival járatják, de akkor mennyi? Az például nem rezgethető be sehogyan sem, csak külső vezérléssel hajtható, és 10 W alatt meg se szólal. Szerintem az 1,1 MHZ-en is el lehet menni olyan tizen-egynéhány wattig.
Teszek fel rajzokat, hátha valakit megihlet.
(#) fecameca válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Aug 13, 2012 /
 
Van piezó fej. Teszek fel képeket. Figyelem: az 555 IC max. 250 KHz-ig működik. 1,1 MHz-re csak az önrezgő jöhet szóba? Ez a fej 40 Khz-en nemigen mozgatja meg a vizet. Jó tranzisztorral meg csak úgy "füstöl", ontja a gőzt. Mutatok egy-két megoldást kezelőfejre. Egy jó esztergályossal lehet akár a nyelet esztergáltatni is.
(#) fecameca hozzászólása Aug 13, 2012 /
 
Most voltam a boltban Nem kapni többé sem a BU, sem a BUT sorozat semelyik tagját. Kifutottak!!!???Akkor ezek után, ha nem sikerül FET-tel megoldanom, mi marad? Ez?
(#) fecameca válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Aug 13, 2012 /
 
Ezekre gondolsz? Az oszcilloszkóp állása:0,3uS/T
Frekvenciamérő: 10 MHz-es állásban, a frekvencia hertzben értendő.
(#) fecameca válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Aug 13, 2012 /
 
De akkor mi állítsa elő a jelet? Ha a PIC tud 10 MHz-et, az a fiam hatásköre, én ehhez már dinó vagyok. Azokat a néhány hertz eltéréseket is be lehet programozni a PIC-be, hogy automatikusan korrigálja (Mondjuk a legnagyobb feszültségre hangolja rá magát a frekvenciát)? Vagy marad a rezgőkör, és annak valamelyik elemének a finomhangolásával állítom be a víz pezsgését? (Már amit ilyenkor a kezelőfejre cseppentek, tesztelés céljából.) Az oszcillátor áramkör után gondoltam egy schmitt-triggerre, hogy kapcsolóüzemben ne melegedjen annyira a FET, a piezón már mindenképp színuszos jelet látsz, mert az olyan, mint egy kvarc, az alapharmonikust kiszűri.
Már csak egy jó LC oszcillátor kapcsolás kellene!
(#) fecameca válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Aug 14, 2012 /
 
A gyári eszköz képe ott van: kínai címszóval, ott van a frekije a fr. mérőn, ott a kapcsolási rajza: masszírozó.jpg címmel, és ami gyári eszköz létezik ezen a frekin, mind önrezgő. Már minden itt van a topikban, látom, nem figyeltél eléggé. Azt is írtam már, hogy BD 139 jól működik ugyanebben a kapcsolásban, csak 30 volt feletti tápról tud annyit, mint a 1SD 882 24 voltról. A kínaiak ugyanis ezt építik bele, de ez nagyobb tápfesz.-ről elszáll, a BD 139 40 volt felett teszi ugyanezt. Ezért kellene nekem nagyfesz. tranzisztor, csak azok valamennyi fajtája hiánycikk lett sajnos, nem kellene FET-ekkel kísérleteznem.

Ne színezz nem vagyunk kifestőkönyv, a piros amúgy a modik színe .
(#) fecameca hozzászólása Aug 18, 2012 /
 
Ezt a két rajzot találtam a neten a témában. Egyik sem nagyobb durranás, mint az enyém. Sőt abban a szabályzás a tápfeszültség szaggatásával van megoldva. Ezek meg csupán oszcillátorok.
(#) fecameca hozzászólása Okt 3, 2012 /
 
Tisztelt moderátor urak! Az volna a tiszteletteljes kérésem, hogy ezt a topikot az érdeklődés hiányára tekintettel át lehetne helyezni esetleg az Ultrahangos párásító nevűbe? Az érveim a következők: A két készülék, mind a működési elvét, mind a kapcsolását tekintve teljesen megegyezik, egyedül csak a felhasználás módja eltérő. Második indokom: ebben közöltem a már beígért párásító rajzot, sőt az általam szétszedett ékszertisztítóét is. Erős a gyanúm, hogy a legutoljára feltett két rajzom is eredetileg ultrahangos párásító akart lenni. Egy bontott televízióban találtam BU 406 D tranzisztort, érdekessége az, hogy TO-3 tokozású. Ez elvileg megegyezhet az általam eddig ismert TO-220 tokozású tranzisztorokkal?
A hozzászólás módosítva: Okt 3, 2012
(#) fordkapcs válasza fecameca hozzászólására (») Okt 4, 2012 /
 
Szigetelt tokos BU2508AF megfelelne neked?
(#) fecameca válasza fordkapcs hozzászólására (») Okt 4, 2012 /
 
Semmi szükség ott ilyen nagy teljesítményű tranzisztorra. Vannak is ilyenjeim, de nem kínozom tovább őket, bár túlélték a kísérleteket (látszólag), most is jónak mérni, valójában nem sikerült működésre bírni őket, ez körülbelül annyit jelent, hogy tized annyi pára, mint egy kisebb teljesítményű tranzisztorral. Ezeknek a nagy tranzisztoroknak nagyobb a meghajtó áram igényük is. Valószínűleg önrezgő kapcsolásokban ezért nem működnek. Ezeknél a készülékeknél egyedül a piezó rezonátoron múlik minden. Csak a saját rezonancia frekvenciájukon hajlandóak rezegni, máshol sehogy, és a galvanizált fém bevonat 10 Watt felé közelítve kezd megtörni, repedezni, elfüstölögni, A nagyobb teljesítményű fejeket csavaros megoldás+rugó szorítja össze, nehezen beszerezhetőek. Gondolkoztam még azon, nem-e valami mágneses megoldást kellene helyette kitalálni, de félő, hogy a magas működési frekvencia keltette örvényáramok túlmelegítenék a mágnest, ezért nem találni ilyen megoldást.
(#) zoli058 hozzászólása Jan 5, 2013 /
 
Sziasztok!

Ultrahangos párásítót szeretnék építeni, ami Li-ion akksiról a lehető legkisebb teljesítménnyel üzemel, mivel tiszta illóolajat szeretnék a levegőbe juttatni, óránként kb. 5 ml-t. Tudom, hogy a vízszint sarkalatos pontja a dolognak, viszont szerintem ilyen kis teljesítménynél nem kellene tartanom a lapka törésétől. Hagyományos ultrahangos párásító vizébe keverés szóba sem jöhet, mert a rendeltetési helyén nincs áram, és egy dohos présház, ahol amúgy is túl sok a nedvesség. Megtudtam, hogy a hagyományos cucc 30-50 vpp-t és 1,6-1,7 MHz-t ad a kristálynak, és ontja is a ködöt. USB-s verzió is létezik, ezért remélem, hogy nem feltétlenül kell a piezonak 50 volt. Mivel alapfokú jártasságom van az elektronikában, szereztem két különböző piezo-lapkát, hogy kísérletezzek. Építettem pár oszcillátort (a lehető legegyszerűbbeket), de rájöttem, hogy bonyolultabb dolog ez, minthogy sajátot tudjak tervezni.

A kérdéseim a következőek:
1. Ha egyáltalán lehetséges, hogyan tudom megmérni a piezo-lapkák rezonancia-frekvenciáját?
2. Jól gondolom, hogy a párásító teljesítménye a piezora adott feszültséggel egyenesen arányos (még a pár voltos tartományban is)?
3. Hogyan tudom meghajtani a piezot egy mezei Li-ion akksiról a legegyszerűbb módon, pár milliliter/óra teljesítménnyel?
4. Hogyan tudnék építeni egy oszcillátort, ami 3-4 vpp 1,5-2 MHz jelet ad ki pusztán egy Li-ion akksiról hajtva?
Előre is köszönöm a válaszokat!
A hozzászólás módosítva: Jan 5, 2013
(#) fecameca válasza zoli058 hozzászólására (») Jan 21, 2013 /
 
Szia! Én sokat foglalkoztam a témával azt hiszem, tudok segíteni:
Idézet:
„1. Ha egyáltalán lehetséges, hogyan tudom megmérni a piezo-lapkák rezonancia-frekvenciáját?”

Úgy, hogy megépíted a következő kapcsolást: Elnézést kérek moderátor urak, de nem tudom, hogy kell visszalinkelni, de a rajz kicsi, elfér még egyszer. A kapcsolás egyszerű, és tapasztalatom szerint ez az egyedül működőképes (Minden más vagy sokkal gyengébb, vagy el sem indul). A rajzon szereplő alkatrészértékekkel kell összerakni, és kb. 15 Volt táp felett már működik is. Egy csepp vízzel ellenőrizhető. Már csak egy frekimérő kell. Csak azt nem értem, minek akarod a frekit megmérni? Amilyen piezód van, azon rezeg a kapcsolás.
Idézet:
„2. Jól gondolom, hogy a párásító teljesítménye a piezora adott feszültséggel egyenesen arányos (még a pár voltos tartományban is)?”
Kapcsolóüzemű tápot használj, avval felturbózhatod az akku feszt amennyire akarod.
Idézet:
„3. Hogyan tudom meghajtani a piezot egy mezei Li-ion akksiról a legegyszerűbb módon, pár milliliter/óra teljesítménnyel?”
Tudom ajánlani az LM2576 ADJ-t, vagy a GS 3662-t, az előbbi negatívba többszöröz, az utóbbi pozitívba,de csinálhatsz magadnak tápot egy darab 555-tel és egy FET- tel is, lerajzoljam?
Idézet:
„4. Hogyan tudnék építeni egy oszcillátort, ami 3-4 vpp 1,5-2 MHz jelet ad ki pusztán egy Li-ion akksiról hajtva?”
Kapcsolóüzemű táp kell bele. Nézzél bele az egyetlen ceruzaelemről működő elektromos gázgyújtókba! Van, ahol már 200 Ft-ért árulják őket. Egyetlen tranzisztorral és egy transzformátorral van benne a megoldás nagyfeszültség előállítására. Neked már 24V elég.
A piezónak 3-4 volt kevés. Legalább a tízszerese kell neki. A gyári kapcsolások mind önrezgők. Azért, mert másképp nem tudod az oszcillátorodat rezonanciafrekvenciára hangolni. Minden egyes piezó eltér a másiktól egy kicsivel. Valószínűleg a gyártási fegyelem nem olyan, mint a kvarcoknál. Megoldottam a tranzisztor kérdést is: A BD 139 e célra kitűnő. Ha erősebbet akarsz, párhuzamosan lehet vele kötni egy BD239-et. (Nem tudom, miért, de sokkal több párát állít elő így, mint két BD 139 párhuzamos kapcsolásával, és fele annyira sem melegszik.) A tápfeszültséggel el lehet menni olyan 50 voltig ezekkel a tranzisztorokkal. Nagyfeszültségű tranzisztorok alkalmazása nem hoz semmivel sem jobb eredményt a tapasztalataim szerint.
A hozzászólás módosítva: Jan 21, 2013
(#) fecameca hozzászólása Jan 21, 2013 /
 
Nekem is lenne egy problémám. A rajzon látható kozmetikai gép eszi a BU 508- akat. A kapcsolása nem sokban különbözik a kapcsolóüzemű PC tápokétól. A gond az, hogy a két tranzisztor még transzformátor nélkül is sok áramot vesz fel, a hűtőbordán minden, a fehér hővezető paszta is koromfeketére ég. Próbálkozzak FET-ekkel? A vezérléssel lehet a gond? A meghajtó trafóig tápfesz. arányos négyszögjeleket lehet mérni. Esetleg indítsak új topikot, mert ide nem sokan néznek be, és a dolog SOS sürgős lenne.
Következő: »»   5 / 21
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem