Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villanyszerelés

Témaindító: kumpl, idő: Júl 16, 2008
Témakörök:
  1. A témában tilos, a villamosenergia termelésének, elosztásának, nagyipari alkalmazásának kitárgyalása! A mélyreható szakmai kérdések, magyarázatok kitárgyalása: Szakmai.
  2. A forrasztott / rossz a wago / jó a wago kötés témakörök többször kitárgyalásra kerültek, ezért arról kérjük ne nyissatok új vitákat. Műszaki tény, hogy gyári vezetékösszekötők (pl. rugós/csavaros kapcsok, stb) a szabvány megfelelősség miatt kerülnek alkalmazásra (MSZ EN 60204-1:1995 15.1 szakasza, illetve MSZ HD 60364-5-52:2011 szabvány 526.2. pontjának 1. megjegyzésében felsorolt követelmények/indokok a forrasztott kötés elkerülésére épületvillamosság esetében) mert tanusítottak, míg a forrasztott kötés alapesetben nem tanusított, csak és kizárólag akkor ha külön bevizsgáltatod az adott forrasztott kötést. Ide kapcsolódó általatok írt hozzászólások: #1, #2, #3, #4, #5
Lapozás: OK   246 / 993
(#) _vl_ válasza balzsi hozzászólására (») Okt 9, 2012 /

Egy átlagos ember "ellenállása" 200-300k ohm. Kösd be magad a védőföld vezetéke és a föld közé, aztán Ohm-törvény...
A hozzászólás módosítva: Okt 9, 2012
(#) proba válasza tomics76 hozzászólására (») Okt 9, 2012 / 1

Az elképzeléseddel semmi hiba.CSAK a nulla-védőföldet az EPH csomópontnál válaszd szét . -Ami gondolom az óránál van-.(A rajzod csak áramkört tartalmaz ,helyszínt nem)
(#) tomics76 hozzászólása Okt 9, 2012 /

Na még egyszer tettem be egy képet.Aztán hagyom úgy is.Szerintem a Fi relé kioldana ha a harmadik dúgalj.-ban zárlat lenne,mert kevesebb áram menne vissza a Fi relén a nullán át.Erről a harmadikról a zárlati áram persze átmegy a használaton kívüli dúgaljakra 1 "pillanatra". De ha nem old ki akkor sincs baj mert ezeket a használaton kívülieket nem használják. Nem azt mondtam hogy a mai világban ez elfogadott, ez csak szükség esetén lenne így.
Ha az első két dúgaljat vakaki mégis használná és ott zárlat lenne akkor biztos átmenne a harmadik dúgalj.ra is a zárlati áram és nem is kapcsolna ki a Fi relé. A kérdés nem az volt hogy ez 1 új házban megállná-e a helyét(persze hogy nem) Régen nulláztak akkor elfogadott volt és ma is vannak ilyen házak
(#) tomics76 válasza proba hozzászólására (») Okt 9, 2012 /

Szerintem is jó lenne,De ebben a házban nincs EPH sin sem. Köszönöm hogy legalább az elképzelésem jó szerinted is Bontásra vár a ház .
(#) kadarist válasza tomics76 hozzászólására (») Okt 10, 2012 / 1

Elmondtuk már számtalanszor, hogy nullát ne köss a védővezető helyére! Ez fontos. Egy helyi, a dugaljzat mellett levert földelés egy áramvédő kapcsolóval kiegészítve sokkal jobb, mint ez a veszélyes "nullázás".
(#) tomics76 válasza kadarist hozzászólására (») Okt 10, 2012 /

Szia .Tudom és ezt is fogom csinálni,de egy könyvben ezt olvastam
(#) tomics76 válasza Balaa16 hozzászólására (») Okt 10, 2012 /

Szia Balázs. megkérdezhetem ez a fotó melyik könyvből van.?
üdv.
(#) kadarist válasza tomics76 hozzászólására (») Okt 10, 2012 / 1

De NINCS se PEN-ed se védővezetőd se földelésed abban a házban. Így érvényét veszti a kötözgetéses dolog. Az üzemi, áramvezető nullavezetőt nem szabad készüléktestre kötni, normális védővezető helyett. A védővezető nem más, mint a nullával egyesített földelés, amit a földelési ponttól külön vezetéken kell elvinni a fogyasztó kézzel érinthető fémrészéig.
Olvasmány: A második bekezdésben írnak erről.
(#) proli007 válasza tomics76 hozzászólására (») Okt 10, 2012 / 1

Hello!
Itt elolvashatod a különböző hálózatok közötti alapvető eltérést. De Te nem hálózatot szerelsz (aminek ezen kívül számtalan más kritériuma is van) hanem a lakást. Ott rendelkezésre kell állnia F-N-PE vezetőnek. Azt viheted tovább.
Arra hiába vársz, hogy a kollégák áldásukat fogják adni bármely veszélyeket rejtegető vagy nem szabályos megoldásra, mert nem felelőtlenek. Bármit is olvasol a könyvekben. Azoknak egyébként is (mint bármi másnak) környezetétől - témakörétől kiragadva értelme nincs.
Azt, hogy "fuser Ottók" mit követtel el az elmúlt évtizedekben, magas szakértelmükkel, nem érdemes ragozni és szentesíteni sem lehet. Az ilyen konnektornál - leágazásnál összekötött földelési megoldások magukban rejtik az életveszélyt. Egy rossz megoldás, "folytatása" nem lehet követendő példa.
A szabványok értelmezése, csak alapos villamos hálózatszerelői ismeretek és gyakorlat után lehetséges. A lényeg nem a szabvány vagy szokványon van, hanem az ésszerű átlátható biztonságos rendszer kialakításán. Mert ha valakiben kár esik azon a hálózaton amit szereltél, akkor majd előlehet venni a könyveket szabványokat, de nem itt, hanem a bíróságon.
Én egyetlen átmeneti megoldásként István ajánlatát látom kivitelezhetőnek, a FI relét, és helyszíni földelést. (A földelés kialakítása - ellenőrzése az már egy másik mese, pont ezért vezették be a nullázott védelmet, mert megemelkedett terhelések miatt a régi védelmi rendszer kritériumai már nem voltak biztosíthatók.) Ennek még van értelme, ideiglenesen, de ha egy hibát felfedezünk (konnektorokban történő átkötés), akkor annak kijavítása is már a Mi felelősségünk ez után..
üdv! proli007
(#) tomics76 válasza proli007 hozzászólására (») Okt 10, 2012 /

Na végre én is rájöttem,és ezek az utolsó válaszok sokat segítettek!!
Köszönöm még egyszer ! (kérdésemre a válasz tehát hogy meg lehet úgy is, de nem ajánlatos!)
(#) zolika60 válasza tomics76 hozzászólására (») Okt 10, 2012 /

Természetesen bárki építhet saját felelősségre életveszélyes dolgot, csak nem ajánlott.
(#) Balaa16 válasza tomics76 hozzászólására (») Okt 10, 2012 /

Szia!
Egy régebbi hsz.-ből linkeltem be. Nem tudom már, hogy pontosan melyikből szerintem 0-30. oldal valahol.
Üdv! Balázs
(#) ha6qt hozzászólása Okt 10, 2012 /

Van annak gyakorlati, biztonsági jelentősége, hogy az FI relé a kismegszakító előtt vagy után kerül beépítésre? Nem tudok pro érvet mondani amellett, hogy miért kerüljön mindenképpen az automata elé? Ha elromlik, zárlatos lesz, esetleg ha cserélni kell terhelés vagy érzékenység változási igény miatt, akkor gyakorlatilag minden esetben olyan áramkörben kell matatni ami nem megszakítható. Nem értem.
(#) proba válasza ha6qt hozzászólására (») Okt 11, 2012 /

Én praktikusság miatt rakom elé .(melyik elé is?) A lakás több áramkörre van osztva,mindegyikhez luxusnak érzem a FI-t ,ha meg csak egy vagy kettő FI van ,akkor az automatákat csak utána tudod elhelyezni.
(#) ha6qt hozzászólása Okt 11, 2012 /

Csak egy FI lesz, és egy automata. Sajnos csak automata után lesz beszerelve az FI, természetesen PEN szétválasztás után. Éltevédelmi okból azonban nincs jelentősége, ha jól értem, a lényeg, hogy PE és N szétválasztás után legyen, az autóamat szerepe lényegtelen.

Amúgy az FI fázis és null közötti rövidzárra is leold, vagy csak fázis és PE közti átszivárgásra, zárlatra?

(#) kadarist válasza ha6qt hozzászólására (») Okt 11, 2012 /

Szia!
Csinálsz szabványos földelést? Mert ha nem, akkor milyen PEN-ről beszélsz?
(#) tomikapc válasza ha6qt hozzászólására (») Okt 11, 2012 /

Fázis és nulla/védöföld közti rövidzárra a kismegszakító van. A FI relé nem helyettesíti a kismegszakítót (a legtöbb).
(#) proba válasza ha6qt hozzászólására (») Okt 11, 2012 /

Ha mindenből egy van, szerintem sincs jelentősége a sorrendnek.A FI-k között van olyan is ami automataként is viselkedik .
(#) ha6qt válasza kadarist hozzászólására (») Okt 11, 2012 /

Természetesen, földszondával.

Köszi proba, a választ megint tőled kaptam meg
(#) szalkagyuri hozzászólása Okt 13, 2012 /

Sziasztok!
Egy kérdésem lenne elég sokat villanyászkodom de tanácsot kérek a szobámban az oldalfalon van egy elosztódoboz oda van kötve a villanykapcsoló illetve a konnektor a kérdésem az lenne hogy odafentre a dobozhoz beköthetek egy konnektort mivel nagy szükség lenne rá odafent ugyan is egy rgb ledszalagnak a tápját üzemeltetném róla a táp vezetéke meg kb 1 méter így a földről nem érne fel a mennyezetig hosszabbítót meg nem akarok mivel elég csúnya lenne ha a kábel ott lógna a falon
segítségeteket előre köszönöm
(#) blackdog válasza szalkagyuri hozzászólására (») Okt 13, 2012 /

Ez egy falba szüllyeszthető doboz. Ez nem mond semmit. Azt csinálsz vele amit akarsz.
Amúgy a bejövő vezeték keresztmetszete és a terhelés határozza meg lehet-e vagy sem. Ha megadsz kábel átmérőt és várható teljesímást akkor lehet válaszolni.
De szerintem nem lenne gond. Ha jól emlékszem akkor 1,5 mm2 sodortréz vezeték 10 méteren 16A-t bír.
(#) zolika60 válasza szalkagyuri hozzászólására (») Okt 13, 2012 /

Miért ne köthetnél. Régen a lakótelepi csillároknál ez egy gyakori megoldás volt.
(#) szalkagyuri válasza zolika60 hozzászólására (») Okt 13, 2012 /

Köszi Zolika!
először azon filóztam ha bekötök egy konnektort oda ha lekapcsolom a villanyt akkor a konnektorból elmegy az áram is de párhuzamosan ha kötöm ez nemigen fordulhat elő
(#) szalkagyuri válasza blackdog hozzászólására (») Okt 13, 2012 /

Szia
A szobában aluminium vezeték van ez még a régi tipusu vezetékek 1986 ban épült szerintem 0,5 mm es vezeték van a falba egy 12voltos tápegységet üzemeltetnék arról a konnektoról ami 2 ampert vesz fel
(#) Gafly válasza szalkagyuri hozzászólására (») Okt 14, 2012 /

0.5 mm-es alumínum vezeték eléggé valószínűtlen...
(#) tomikapc válasza szalkagyuri hozzászólására (») Okt 14, 2012 /

Valószínű 2,5ös alu. 86-os házak viszonylag újak. Mivel elve biztosítva van vezeték (előtte tuti van megfelelő méretű kismegszakító), ezért szerintem nyugodtan meg lehet oldani úgy, ahogy írtad. Szerintem a dobozból ki a vezeték egy csatornában mondjuk 5-10 centiig, aztán egy falon kívüli konnektor. Kínosan ügyelve, hogy ne fúrd el a vezetékeket, amikor csinálod a dübelnek a furatot
(#) csabeszq hozzászólása Okt 14, 2012 /

Lenne még egy kérdésem: fali dobozból hogyan illik esztétikusan vezetéket kihozni?

Sikerült 4 UTP kábelt az összes szobából egy dobozhoz odavinni és a szolgáltató F-csatlakozója is ott jönne ki.
Jelenleg a dobozból kilóg 4 UTP kábel és az F-csatlakozó, tehát ott van minden ami kell. Ez fog később a modemhez és a wireless router-hez menni.
Több ötletet is kaptam:
- rakjak mindent át a padlásra a doboz helyett (ezt a hőingadozás + páralecsapódás miatt elvetettem)
- építsek köré egy nagyobb szekrényt (fém szekrényt lehet kapni, amit a wireless router miatt vetettem el)
- vegyek egy faliszekrényt (pl. Ikea), amit átalakítok (15 ropi alatt nem lehetett ilyen szekrényt kapni)
- építsek a dobozra UTP csatlakozókat, meg F csatlakozó aljzatot (elég macerás) és modemet+routert lógassam fel a falra
A legkényelmesebb számomra egy olcsó nyitható fenyőszekrény lenne (4-5 körüli ár), de ilyet nem találtam a neten. Ha van jó, megvalósítható ötletetek érdekelne.
A hozzászólás módosítva: Okt 14, 2012
(#) kendre256 válasza csabeszq hozzászólására (») Okt 14, 2012 /

A padlásra nyugodtan felrakhatnád, a cégünk több száz beltéri routere évek óta jól bírja ott. Csak arra kell figyelni, hogy ne csepegjen rá víz.
Én inkább azt javasolnám, hogy építs köréje egy kis szekrényt (bútorlaposokkal kivágatod, utána te összeszereled, és máris olcsóbb). Ez a wireless router elhelyezése miatt is célszerűbb (a padlásról célszerűtlen irányokba sugároz).
A hozzászólás módosítva: Okt 14, 2012
(#) oriza válasza Gabó hozzászólására (») Okt 15, 2012 /

Tisztelt Babó!

Sikerült e ilyen méretű (hasonló) izzót lelnie a kincsei között!
Állítólag sok OKI-ban ilyen van.
A hozzászólás módosítva: Okt 15, 2012

IMG_2985.jpg

(#) _vl_ válasza csabeszq hozzászólására (») Okt 15, 2012 /

Szerintem a wireless eszközt a falra szereld fel (ne lógasd a kábelnél fogva, mert a kábel tönkremegy), szokott lenni rajtuk erre a célra luk, ami rá tud ülni a falba elhelyezett tipliből kiálló facsavar fejére. Rendesebbekhez szoktak adni két tiplit + facsavart is erre a célra.

A padlásteres megoldás fűtetlen padlástér + rendes hőszigetelés mellett azzal fog járni, hogy a fali aljzatokból folyni fog a víz.
A hozzászólás módosítva: Okt 15, 2012
Következő: »»   246 / 993
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem