Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villanyszerelés
 
Témaindító: kumpl, idő: Júl 16, 2008
Témakörök:
  1. A témában tilos, a villamosenergia termelésének, elosztásának, nagyipari alkalmazásának kitárgyalása! A mélyreható szakmai kérdések, magyarázatok kitárgyalása: Szakmai.
  2. A forrasztott / rossz a wago / jó a wago kötés témakörök többször kitárgyalásra kerültek, ezért arról kérjük ne nyissatok új vitákat. Műszaki tény, hogy gyári vezetékösszekötők (pl. rugós/csavaros kapcsok, stb) a szabvány megfelelősség miatt kerülnek alkalmazásra (MSZ EN 60204-1:1995 15.1 szakasza, illetve MSZ HD 60364-5-52:2011 szabvány 526.2. pontjának 1. megjegyzésében felsorolt követelmények/indokok a forrasztott kötés elkerülésére épületvillamosság esetében) mert tanusítottak, míg a forrasztott kötés alapesetben nem tanusított, csak és kizárólag akkor ha külön bevizsgáltatod az adott forrasztott kötést. Ide kapcsolódó általatok írt hozzászólások: #1, #2, #3, #4, #5
Lapozás: OK   546 / 963
(#) ötfelezős válasza taurus hozzászólására (») Szept 24, 2017 1 /
 
Ezelőtt 3 évtizeddel elég egyöntetű volt a vélekedés a szakmában, hogy a régi lakások hálózatát nem fogja elviselni az ÁVK. Ha jól emlékszem, elő akarták írni rendeletileg mindenhová (a KLÉSz újabb változata lett volna), és az IKV jellegű cégek merev ellenállásába ütköztek.
(#) Busz hozzászólása Szept 24, 2017 /
 
Az lehet az oka a feszültség ingadozásnak és a villanykörték vibrálásának hogy a trafókörzet majdnem üresjáratban megy, kihaltak onnan az emberek?

Tehát a trafónkhoz tartozó összes körzetben töredéke a fogyasztás az eredetinek, vagyis most jelentősen túlméretezett a trafónk a fogyasztáshoz képest?
(#) Bakman válasza Busz hozzászólására (») Szept 24, 2017 / 1
 
Ha a házba három fázis van bevezetve, azonnal nézesd meg a hálózatot mert nulla lazulás van valahol. Ha csak egy fázis, akkor is. Előbbi esetben a gépekre és úgy minden elektromos eszközre veszélyes a dolog, utóbbi eset sokkal tűzveszélyesebb.
(#) gyuszo válasza Busz hozzászólására (») Szept 24, 2017 /
 
Visszanézve a szerelésedet és a képeket, az órától bejövő Nulla kötést nézd meg az FKA főelosztó táblában.
De nem ártana azt a vezetéket kicserélni, mint már korábban is írtam.
A hozzászólás módosítva: Szept 24, 2017
(#) Busz válasza gyuszo hozzászólására (») Szept 25, 2017 /
 
Nem nálam van a hiba, egy ismerősömnél meg az egész utcájában.
Szolgáltató volt kint mérni, szerinte alaptalan a feszültségpanasz, 10%-on belül van az eltérés.
(#) elektroncso válasza Busz hozzászólására (») Szept 25, 2017 / 1
 
Szerintem nem. Abban az esetben, ha nincs akkora terhelés mint régen maximum megemelkedik a hálózati feszültség, de rövid idejű komoly feszültség ingadozást szerintem nem okoz. Inkább tudom elképzelni, hogy valahol szakadás vagy nagy átmeneti ellenállású kötés van a szolgáltatói vonalon. Légvezeték vagy kábel van az utcában? Milyen méretű a feszültség ingadozás? Elképzelhető nullszakadás a szolgáltató hálózaton, de még a trafó csillagpont földelésénél is lehet hiba ami miatt asszimetrikus terhelés változásra elmászik a csillagponti feszültség.
A hozzászólás módosítva: Szept 25, 2017
(#) ötfelezős válasza elektroncso hozzászólására (») Szept 26, 2017 / 1
 
trafó csillagpont földelésénél is lehet hiba
Szerintem arra kicsi az esély, egy átlagos transzformátorkörzetben van mondjuk 4 áramkör, akkor mindegyik végén van földelés, ez összekötve az állomásnál elhelyezett földeléssel, aztán minden, normálisan kiépített fogyasztónál földelés, ha ne megy tanyáról beszélünk, akkor a szomszédos körzetek nullavezetőjével összekötve a nulla, és azokban ugyanannyi földelés...

A házon kívüli nullahibánál egyszerű előbbre jutni, be kell dugni annyi fogyasztót, amennyit elbír a teljesítménykorlátozó, ekkor a szomszédban kiégnek az izzók, és ők intézkednek.
(#) c27 hozzászólása Szept 26, 2017 /
 
Sziasztok!

A Bakony BS 35-L típusú kismegszakítónak mi a karakterisztikája? Egy hivatalos papíron kellene megadnom, hogy ez milyen kioldású mint pl. 25A C, de ez elvileg nem C és nem B, mit lehet oda írni? Annyi biztos, hogy lomha típusú, és a C-hez áll a legközelebb, de mégsem az. U jelleggörbe szerepel rajta és, hogy 3,5-8x I1 (I1=35A nem kioldóáram, névleges áram 25A).
A hozzászólás módosítva: Szept 26, 2017
(#) gyuszo válasza c27 hozzászólására (») Szept 27, 2017 /
 
A régebbi L karakterisztika a mai B-nek felel meg.
(#) c27 válasza gyuszo hozzászólására (») Szept 27, 2017 /
 
Ez U karakterisztikás.
(#) gyuszo válasza c27 hozzászólására (») Szept 27, 2017 /
 
Egy kis segítség, itt egy kép, amit még te készítettél :
Bakony BS 35-L ( tehát L )
Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Szept 27, 2017
(#) c27 válasza gyuszo hozzászólására (») Szept 27, 2017 /
 
Nem vitaképpen, de a 35 fokszámú kismegszakító jelleggörbéje U karakterisztikás.
Egy kép amit a fórumon találtam (eredetileg nem tőlem származik): Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Szept 27, 2017
(#) c27 válasza gyuszo hozzászólására (») Szept 27, 2017 /
 
Hm... Elég sokat keresgéltem, de úgy látszik mégiscsak érdemes volt.
Nem tudtam, hogy a BS 35 után az L a karakterisztikára utal eddig nem láttam még soha "-U" típust, de most egy képet sikerült találnom "-U"-val. Így már másabb a leányzó fekvése.
Szóval a BS 35-L-re a 2,4-3,5xI1 lesz érvényes. Ami lényegében t>=0,1 sec esetén 84A, t<=0,1sec esetén 122,5A. Ez 25A "B" esetén 75A-125A. Jelenleg a B és C karakterisztika áramértékeit is ugyan arra a t időre adják meg mint a Bakony kismegszakítóknál? Mert ha igen akkor tényleg neked volt igazad és "B" lesz az.
A hozzászólás módosítva: Szept 27, 2017
(#) gyuszo válasza c27 hozzászólására (») Szept 27, 2017 /
 
Egy sor bakony kismegszakító.

FKA_tabla.jpg
    
(#) c27 válasza gyuszo hozzászólására (») Szept 27, 2017 /
 
Ok, kösz. Akkor ezt én néztem be, de annyi félrevezető dologgal találkoztam más fórumokon is, hogy képtelenség volt eldönteni, mi a helyzet, ha az ember nem jártas a Bakony kismegszakítók világában. Egyébként a BS és a BK között csak a maximális zárlati áram megszakítóképességében különböznek? A BS 3kA a BK 6kA más különbséget nem láttam.
Ezek alapján egy sima 25A-es B kismegszakítóról el kéne indulnia egy 5,5kW-os lassú fordulatú motornak, majdcsak üresjáratban indítva (ékszíj és némi tehetetlenséget forgatva).
A hozzászólás módosítva: Szept 27, 2017
(#) picsu hozzászólása Okt 1, 2017 /
 
Sziasztok Fórumozók,

kérnék egy pici segítséget. Van egy billenőkapcsolóm a kertben, ami egy impulzusrelét működtet. Ezzel tudom a kertben a lámpákat fel/le kapcsolni.

Most szeretnék egy kapunyitó motort telepíteni és láttam, hogy van neki egy úgynevezett "udvari fény" funkciója. Azt olvastam, hogy meghatározott ideig 230V-ot ad ki.

A kérdésem az lenne, hogy ezt 230V-os kimenetet, hogyan tudnám a billenőkapcsolóba érkező és elmenő kábellel úgy összekötni, hogy működtesse az impulzusrelémet. Esetleg egy relé megoldás lehetne?

Előre is köszönöm.

István
(#) maszek0005 válasza picsu hozzászólására (») Okt 1, 2017 /
 
Szia István! Impulzusrelét nem billenőkapcsolóval, hanem nyomógombbal szoktak működtetni. Ha a telepítendő kapunyitó motor vezérlésének van udvari fény funkciója, akkor azzal nem fogsz tudni impulzusrelét működtetni, mert az impulzusrelének kell 1 impulzus a bekapcsoláshoz, meg még egy a kikapcsoláshoz. Az udvari fény kimeneten megjelenő feszültséggel az adott ideig tudod a kerti lámpáidat működtetni, ha az impulzusreléd kapcsolószálára rá tudod kötni. Ja ez a kapcsolószál nem egyenlő az impulzusrelé vezérlőszálával.

Tisztelettel: Jani
A hozzászólás módosítva: Okt 1, 2017
(#) Remci válasza maszek0005 hozzászólására (») Okt 1, 2017 /
 
Plusz még be kell tenni egy alkony kapcsolót is, hogy napközben ne, csak este,éjszaka világítson.
(#) maszek0005 válasza Remci hozzászólására (») Okt 1, 2017 /
 
Igen, kell az alkonykapcsoló, ha gyárilag nincs benne.
(#) picsu válasza maszek0005 hozzászólására (») Okt 1, 2017 /
 
Sziasztok,

nagyon köszönöm a válaszokat. Igen kell egy impulzus a be és egy impulzus a kikapcsoláshoz. Sajnos igazatok van, de reméltem valami fondorlatos módon megoldható.

Akkor esélytelen...

Köszönöm nektek.

István
(#) Remci válasza picsu hozzászólására (») Okt 1, 2017 /
 
Minden megoldható. Kell egy alkonykapcsoló, ami csak sötétben engedi a lámpákat felkapcsolni ez után teszel egy idő kapcsolót, amit ez a feszültség kapcsol az idő kapcsolón beállított ideig és vílágítanak is a lámpák. Csináltunk már ilyet, csak már túl fáradt vagyok a rajzoláshoz
(#) picsu válasza Remci hozzászólására (») Okt 1, 2017 /
 
Szia Remci,

igen de ez akkor működne ha nem lenne impulzuskapcsoló a rendszerben...nem?
A hozzászólás módosítva: Okt 1, 2017
(#) Remci válasza picsu hozzászólására (») Okt 1, 2017 /
 
Most egy billenő kapcsolóval kapcsolod az impulzusrelét, ami kiadja a fázist a lámpáknak, igaz? Ennek az impulzus relének a lámpákhoz menő sorkapcsára kell majd kötnöd az idő kapcsoló felöl jövő fázis szálat. Csak az a lényeg hogy a fázis ugyan az legyen. Így akkor is világít a lámpa ha kapcsolóval kapcsolod, vagy ha a vezérlés kapcsolja.
(#) Wind-Storm hozzászólása Okt 4, 2017 /
 
Helló!

Az éjjeli áram "beköttetése" mekkora macerával és költséggel jár?
(#) gyuszo válasza Wind-Storm hozzászólására (») Okt 4, 2017 /
 
Az a meglevő mérőhely kialakításától függ a legjobban.
Szabványos kialakításnak meg kell lennie.
HB11KF Hensel szekrény az ajánlott. Védőföldelés 16 mm2 vezetékkel bekötve.
10 mm2 elmenő vezetékek megléte az elosztó tábláig.
FI relé az állandó és a vezérelt áramkörhöz is.
A hozzászólás módosítva: Okt 4, 2017
(#) Wind-Storm válasza gyuszo hozzászólására (») Okt 4, 2017 /
 
Külön-külön fí mindkettőhöz?
(#) pbalazs válasza Wind-Storm hozzászólására (») Okt 4, 2017 /
 
Nekem 4 éve 80 volt szőröstül-bőröstül a lakáson belüli elosztóig. Leszedték a régi villanyórát, új Hensel-szekrény, régi mérő vissza, új vezérelt mérő, új kismegszakítók, új kábelezés, papírmunka.
A lakáson belüli rész nincs benne.
(#) gyuszo válasza Wind-Storm hozzászólására (») Okt 4, 2017 /
 
Igen, mindkettőhöz kell.
(#) Wind-Storm válasza gyuszo hozzászólására (») Okt 4, 2017 /
 
Értem, kösz a válaszokat!
(#) Wind-Storm hozzászólása Okt 5, 2017 /
 
Ha jól tudom, fixre kötik a fogyasztót, tehát a villanybojlert, ami egyébként gyárilag villásdugós. A bojlerig falon kívüli kábelcsatornában megy a táp, ott egy konnektorban végződik, ezzel mit csinálnának? Levágják róla és külső kötődobozban fixre kötik, netán a bojlert teljesen újrakábelezik fix kábellel? Bár ezt kétlem.
A hozzászólás módosítva: Okt 5, 2017
Következő: »»   546 / 963
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem