Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villanyszerelés
 
Témaindító: kumpl, idő: Júl 16, 2008
Témakörök:
  1. A témában tilos, a villamosenergia termelésének, elosztásának, nagyipari alkalmazásának kitárgyalása! A mélyreható szakmai kérdések, magyarázatok kitárgyalása: Szakmai.
  2. A forrasztott / rossz a wago / jó a wago kötés témakörök többször kitárgyalásra kerültek, ezért arról kérjük ne nyissatok új vitákat. Műszaki tény, hogy gyári vezetékösszekötők (pl. rugós/csavaros kapcsok, stb) a szabvány megfelelősség miatt kerülnek alkalmazásra (MSZ EN 60204-1:1995 15.1 szakasza, illetve MSZ HD 60364-5-52:2011 szabvány 526.2. pontjának 1. megjegyzésében felsorolt követelmények/indokok a forrasztott kötés elkerülésére épületvillamosság esetében) mert tanusítottak, míg a forrasztott kötés alapesetben nem tanusított, csak és kizárólag akkor ha külön bevizsgáltatod az adott forrasztott kötést. Ide kapcsolódó általatok írt hozzászólások: #1, #2, #3, #4, #5
Lapozás: OK   788 / 958
(#) pucuka válasza Bakman hozzászólására (») Nov 22, 2020 /
 
Speciel társasház harmadik emelet. Lapostető, antenna árbóc, a tető külső oldalán bádog. A lapostetőn betonklocnin villámhárító vezeték gömbvasból, acélsodrony levezető.
A kár 2 TV, számítógép, router. A biztosító nem fizetett, mert a régi szerződésben csak villámcsapás esete volt, a káreset a villám másodlagos hatása miatt történt. Rég volt, azóta az elosztók túlfeszültség védettek, de csak az.
(ha most történne, nagyobb baj is lenne, cirkó, mikró)
A hozzászólás módosítva: Nov 22, 2020
(#) Balaa16 hozzászólása Nov 22, 2020 /
 
OBO katalógus
Ez a katalógus a termékek bemutatásán túl nagyon hasznos ismereteket ad a villámvédelem koncepciójáról is.
(#) Bakman válasza pucuka hozzászólására (») Nov 22, 2020 /
 
Nyílván van ilyen is, de egy hiányosan kiépített rendszerrel és hiányosan megkötött szerződéssel mit lehet kezdeni? Fizetni, ha baj van.
(#) Balaa16 válasza pucuka hozzászólására (») Nov 22, 2020 /
 
Sajnos nálunk is volt hasonló kár, még 4-5 éve. Akkor még semmiféle túlfeszültség védelem nem volt beszerelve. A villám a házunk előtt álló oszloptranszformátorba (valószínűleg az egyik köf vezetékbe) csapott. A TV-k ki voltak húzva a konnektorból. Viszont a koax bedugva maradt. Feltételezem, hogy a kábeltv szolgáltató földeli a koax árnyékolását, ezen keresztül kapták a készülékek a túlfeszültséget (a házunkban nincs eph-ba kötve a koax árnyékolása). Telefonkészülék is be volt dugva a telefonkábelbe, kuka. A villámáram levezető közelsége miatt akár az induktív csatolás is közrejátszhatott a kárban.
Viszont itt is, mint nálad is, csak az érzékeny készülékek hibásodtak meg, másodlagos villámkár következtében. Az ezeket kiváltó túlfeszültségek kivédésre pedig a T3 fokozat is elégséges. De ezek szerint a telefon és koax kábelekre is kell túlfeszültség védelmet szerelni. Azóta a szolgáltó tulajdonában lévő set-top-box-ra megy a koax, ezért nem foglalkoztam annak a túlfeszültség védelmével.
A hozzászólás módosítva: Nov 22, 2020
(#) pucuka válasza Bakman hozzászólására (») Nov 22, 2020 /
 
73' -ban megvettük (bocsánat megvehettük) a lakást, megkötöttük a biztosítást, oszt örültünk. Nemigen nézegettük a szerződést 80' -as évek közepén volt a balhé.
(#) proba válasza Balaa16 hozzászólására (») Nov 22, 2020 /
 
Nálunk pl a tetőtérben megy a napelemes rendszer földelése. A villámhárítót leföldelem egy szondával, ami jó esetben 4-5 ohmos, a napelemeket meg rákötöm az EPH-ra, ami a földre kb max 0,5 ohmmal csatlakozik. ( 1A fogyasztás kb 1V feszültségesést okoz a hálózaton annak fele a fázison esik) Összekötés esetén valószínű a villám a tetőtérben, a fa gerendák mellett egy műanyag védőcsőben, utána a villanyórához egy, a többi vezetővel közös védőcsőben menő 6-os rézkábelen menne végig. Ha ebből nem lenne tűz azon erősen csodálkoznék. Csak a szondákat összekötve helyben is max csak 1-2 ohm földelési ellenállást tudnék produkálni, így jó esetben a fele villámáram elindulna a szolgáltató vezetékén a transzformátorhoz. Lehet engem nem rázna meg a radiátor, de a környék összes elektromos szerkezetét hazavágja az tuti. Villámhárítót meg azért telepítünk hogy a tűztől, meg az elektromos kártól megvédjen. Na ezt egy rövid vezetékkel sikerülhet keresztülhúzni.
(#) Balaa16 hozzászólása Nov 22, 2020 /
 
0,650MJ/Ohm a pozitív villám energiájának medián értéke (ez az adat egy villámvédelmi tervezésről szóló könyben szerepel). A negatív villámé sokkal kisebb, ezért számolok ezzel. 0,057Ohm az ellenállása egy 6mm2 keresztmetszetű, 20m hosszú vezetéknek (nem ismerem a pontos adatot, de nagyságrendileg jó lehet). Ezen 37kJ energia szabadul fel. A vezeték tömege nagyjából 1kg. Ha feltételezzük, hogy a teljes medián értékű villámáram ezen folyik le (ami nem valami valószínű), akkor a vezeték hőmérséklete 0,385kJ/kg/K fajhővel számítva kb. 94°C fokkal emelkedik meg. Ekkora hőmérséklet emelkedéstől a szigetelés sem sérülhet. Nem mondom, hogy egészséges, de tüzet nem okoz. És ez akkor történik, ha nincs villámhárító. Ha van, és az be van kötve az eph-ba, akkor ennél jóval kisebb áram folyna rajta.
A hozzászólás módosítva: Nov 22, 2020
(#) Horvath65 válasza Balaa16 hozzászólására (») Nov 22, 2020 /
 
Üdv! Ez így szép. De egy napelem rendszerrel vagy lemez tetővel gyakorlatilag egy antennát tetünk a házunkra...
(#) pucuka válasza Horvath65 hozzászólására (») Nov 22, 2020 /
 
Nem antennát, villámhárítót, vagy inkább villám szívót.
(#) Horvath65 válasza pucuka hozzászólására (») Nov 22, 2020 /
 
Helló! Ha potenciális "villám szívó" akkor miért ne kössem be a villám hárítóba? A Csehek, hogy oldják meg? (Tudtommal őnáluk a lakóházakra is kötelező.)
(#) elektrorudi válasza Horvath65 hozzászólására (») Nov 23, 2020 /
 
Az előző pár oldal éppen a kérdésedre ad választ. A Csehek is pont úgy oldják meg, mint Európa többi országában, mert ők is az EU-ban vannak. Szerintem minden országnak lehet (van) olyan jogszabálya, ami részben felülírja (persze ez nem jó szó, ne kössetek bele) az EU-s szabványokat. Ilyen nálunk pl. a többször említett OTSZ, ami miatt itt nem kell bizonyos épületeket bekötni. Vagy itt van pl. a 100mA-es Fi relé alkalmazhatósága Magyarországon (ezt nem fejtem ki jobban).
Pontosan ismerni kell az adott ország nemzeti szabványait, jogszabályait. Ezért (is) van az, hogy a mai napig sem tervezhetsz külföldre, illetve a külföldön készült terveket honosítani kell, ha Magyarországon valósítják meg.
(#) Horvath65 válasza elektrorudi hozzászólására (») Nov 24, 2020 /
 
Értem amit írsz, de, ha figyelmesen olvastad a hszeket akkor láthatod a válaszok kaotikusak. A cseheknél úgy tudom a lakóházakra kell villám védelem.
A hozzászólás módosítva: Nov 24, 2020
(#) elektrorudi válasza Horvath65 hozzászólására (») Nov 24, 2020 /
 
A válaszok azért kaotikusak, mert ez egy fórum, ahol mindenki leírhatja az általa helyesnek vélt választ, véleményt.
Igazából, nem értem a Csehekre vonatkozó kérdésedet.
Idézet:
„A Csehek, hogy oldják meg?”
Sajnos nem tudom a cseheknél mi a szabály, de az biztos, hogy nekik is EN 62305 1-4 szerint kell kiépíteni a villámvédelmet. Viszont náluk nyilván nincs OTSZ, ami egy kiskaput nyithat a szabványon. (Gondolom náluk is van egy tűzvédelmi szabályzat, amit ők is valahogy hívnak, de az talán nem tér ki a villámvédelemre ilyen formában. Nem tudom.)
Egyébként annak, hogy náluk esetleg mindenhova kell v.v., nálunk meg lehet kivétel, nyilván praktikussági okai vannak. Például eltérnek a domborzati viszonyok a két ország között, és/vagy más a lakosság anyagi terhelhetősége. (Ne felejtsük el, hogy Magyarországon az életszínvonal a 3. legrosszabb az EU-n belül.) A villámvédelem tervezésénél/kiépítésénél, a kockázatkezelésnél, a gazdaságossági szempontokat is figyelembe kell venni.
(#) pucuka válasza Horvath65 hozzászólására (») Nov 24, 2020 / 3
 
Ha megérted miért a polémia, nem lesz kaotikus a válasz.
Röviden, nincs mindenre jó megoldás a villámvédelem kapcsán.
Ha a villámvédelmet összekötöd az EPH val, lehetnek problémák. Ha nem kötöd össze, akkor is. A szabvány szerint össze kell kötni.
A kötelező összekötés ellen szól, hogy ráadásul könnyen keletkezik földhurok, ami szintén az összekötés ellen szól.
Az az igazság, hogy nincs igazság.
(#) Horvath65 válasza elektrorudi hozzászólására (») Nov 24, 2020 /
 
Helló! Ezt találtam most. Érdemes végig olvasni, igaz 2016-os, de talán még aktuális. A csehek. Korábban olvastam valahol erről a témáról. De nem voltam benne biztos. Már az vagyok, mert ebben a tanulmányban foglalkozik vele. A politika nem ennek fórumnak a dolga!
(#) Horvath65 válasza pucuka hozzászólására (») Nov 24, 2020 /
 
Helló! Meg értettem. De ettől még kaotikus, mert volt aki a szabvánnyal is vitatkozott. Gyakorlatilag össze foglaltad a probléma lényegét. Találtam egy tanulmányt fentebb elektrorudi hrsz-éhez válaszul küldte, ide nem linkelem be, de, ha kéred szívesen. Érdemes elolvasni. Szinte minden kérdést eloszlatott bennem. Köszönöm a válaszaidat.
(#) Horvath65 hozzászólása Nov 24, 2020 /
 
Üdv! Mindenkinek köszönöm a segítő hozzászólásokat, a villámhárító témában. Közben erre a tanulmányra leltem. Ami eloszlatta kérdéseim javát.
A hozzászólás módosítva: Nov 24, 2020
(#) granpa válasza Horvath65 hozzászólására (») Nov 24, 2020 /
 
Helyrajzi számmal bonyolultabb.
(#) pucuka válasza Horvath65 hozzászólására (») Nov 24, 2020 / 1
 
Ahogy látod, statisztika, meg modellek. Abszolút biztonság nincs.
(a NOAA -nak Amerikából pontosabbak az időjárási előrejelzései a Kelenföldi pályaudvar környékére, mint az OMSZ -nek)
(#) Horvath65 válasza granpa hozzászólására (») Nov 24, 2020 /
 
(#) Macsek71 hozzászólása Nov 25, 2020 /
 
Kis segítséget kérek !

Előzmény : párommal szeretnénk másik lakásba költözni, nézelődünk - keresgélünk... Itt a városban anno 16 A volt a megszokott lakásbetáp... Láttunk pár lakást, ahol már átépítettek és bővítettek 32A-ra.
Most néztünk egy lakást, állítólag 2002-ben lett felújítva ( elektromosan is), a digitális villanyóra alatt 27 (vagy 28 ? ) A-s kismegszakítót láttam. Ha a színek jelentenek valamit, fekete billenő fölött zöld matrica...

Nézem a katalógust 20, 25, 32 A a sor Lehel rosszul láttam, vagy ~20 éve még volt más érték is ?

Másik gondolat : egy 4 szoba + konyha + vizesblokk lakásban nem karcsú egy kicsit 4 db áramkör ?
(#) Bakman válasza Macsek71 hozzászólására (») Nov 25, 2020 /
 
A zöld elvileg 6 A-t jelentene de igen kicsi a valószínűsége, hogy az van a fogyasztásmérő előtt, nem jól olvashattad le az értéket, mert 27 és 28 sincs.

Ha nekik elég volt négy (vagy a villanyszerelő ennyire értett hozzá, esetleg nem volt nagyobb keret a jobb szétosztásra), akkor annyit építettek ki. Mai szemmel nézve igen karcsú.
(#) Macsek71 válasza Bakman hozzászólására (») Nov 26, 2020 /
 
Köszi a gyors választ !

A 32A betáp a "felár" nélkül elérhető maximum (ha teljesülnek az egyéb feltételek)?

Van valami szabály, hány "áramkört" kell telepíteni egy lakásba ? Vagy szerelő-megrendelő megállapodás kérdése ?

Jártam 2 szoba + konyha-fürdő + iroda kialakítású lakásban ahol 16 db kismegszakító szolgált ...
A hozzászólás módosítva: Nov 26, 2020
(#) Gafly válasza Macsek71 hozzászólására (») Nov 26, 2020 /
 
Igen.
Igen.
Amennyire én tudom.
(#) Atis57 válasza Macsek71 hozzászólására (») Nov 26, 2020 / 1
 
Szia!
Igen szabály lenne --DE;

Az anyagiak szűkössége ?
esetleg a rövidlátás? "nem gondolja ,hogy ha 140 000 Ftért festik ki a lakást ,akkor 70 000 Ft-t hogy mer elkérni a teljes villany szerelésért! (persze anyaggal együtt gondolta!)
(#) Atis57 válasza Macsek71 hozzászólására (») Nov 26, 2020 / 2
 
Szia!
pedig volt még 30 éve is!

A BS numeró 28 =20A igaz kék paprfecni volt rajta!
A hozzászólás módosítva: Nov 26, 2020

BBS 20A.jpg
    
(#) Imi69 hozzászólása Nov 26, 2020 /
 
Tisztelt Kollégák!

Az érdekelne, hogy milyen szabvány vagy egyéb előírás követeli meg, hogy falon kívüli szereléskor fa vázszerkezetre vagy falazatra felrakott kapcsoló, világítótest vagy kötődoboz alá lángálló szigetelőlemezt (pld klingerit) kell tenni?...és a csőtartó bilincsek alá miért nem? ...és mi az értelme, amikor ezek a szerelvények alapból égést nem tápláló (lecseppenő olvadék lángot nem vihet magával, nem okozhat lángterjedést) műanyagból kell hogy készüljenek.
A konstruktív válaszokat előre is köszönöm!
(#) mraulajos válasza Macsek71 hozzászólására (») Nov 26, 2020 / 1
 
Hali!
Nekem ezt a 80 as évek elején rakták fel. A mái napig ezek vannak.

100_4502.JPG
    
(#) Bakman válasza Imi69 hozzászólására (») Nov 26, 2020 / 1
 
Nem leszek kostruktív, de leírom. Ez a szabály, így kell csinálni. Ez olyan, mint amikor a megrendelő azt kéri, zöld legyen a kerítés. Maximum annyit szabad visszakérdezni, hogy a RAL skála szerint pontosan melyik zöldre legyen lekenve és hány soron.

Ritka mint a fehér holló, de megeshet, hogy kábelhiba miatt két szerelvény között kezd el melegedni a vezető. Milliószor gyakoribb, hogy valamilyen szerelvényben, kötésnél keletkezik érintkezési hiba, ezért kell azok alá tűzálló alátét.
(#) proba válasza Imi69 hozzászólására (») Nov 26, 2020 / 1
 
Amióta konnektor alatt szinte fekete fa gerendát láttam, már nem kérdezek ilyet. Valamiért a pára az idő, és lehet a pókok/bogarak is segítettek megoldani ezt a feladatot. Szerencsére valami jó helyen vezetett át, és a biztosíték megóvta a házat.
Következő: »»   788 / 958
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem