Fórum témák

» Több friss téma
Cikkek » Miért éppen assembly?
Miért éppen assembly?
Szerző: sonajkniz, idő: Jún 5, 2020, Olvasva: 8160, Oldal olvasási idő: kb. 1 perc
Lapozás: OK   4 / 4

Az eddigiek alapján látható, hogy nagyon sok mindenre használható egy ilyen kicsi hardver. 
Csak felsorolás jelleggel megemlítenék még néhányat:

Áthaladási irányt érzékelő infra sorompó.
Számlálja a helyiségbe belépőket. Az első belépőnél bekapcsolja a kimenetet. Mikor mindenki elhagyja a helyiséget, lekapcsol. 

2 db modellszervó vezérlése 1-Wire kapcsolaton át kapott mindössze 2 byte-os parancs alapján.
Az áramkör a PIC-en és a 100 nF-os szűrőkondin kívűl csak egy 1 kΩ-os felhúzó ellenállást igényel az adatvonalon.

Infrás adó - vevő.
Az egyszerű kapcsolótol az adatátvitelig.

Kódkulcs.
Egy 3,5-ös Jack dugóba építettem bele. Egy kódot tartalmazott, amit 1-Wire kommunkációval ad át a lekérdező egységnek. Kicsit olyan, mint az RFID, csak a stabil kontaktusigény miatt, valamint mivel egyedi protokollal van a kommunikációja, biztonságosabb.

WS2812-es LED meghajtó.
Mivel a WS2812 1-Wire kommunikációt használ, ráadásul igen nagy sebességgel, ezért a Nextion kijelző, vagy egyéb UART kommunikációjú eszköz nem tudja meghajtani. Ezért közbeiktattam egy PIC10F322-es kontrollert, ami szoftveres UART kapcsolaton át 60 byte-ot tud fogadni a Nextiontól. Ezt az adatot továbbítja a WS2812-esek felé 1-Wire formában. Így 20 db LED hajtható meg.

Automata előgyújtás szabályzó.
A motor jeladója a felső holtpont előtt 72°-al kapcsol be, és 60°-al később ki. Ezt a rést, pontosabban a rés idejét méri a PIC. (A motor indításakor, illetve 2000-es fordulat alatt a gyújtást a rés szélességére igazítja.) A mért adatot letárolja, majd a 6. mérés után az eredményeket sorba rendezi, a legnagyobb és legkisebb eredményt eldobja, a többit átlagolja és ez alapján számolja ki, hogy hol kapcsolja rá a gyújtótrafóra a feszültséget, és hol kapcsolja ki, azaz hol legyen a szikra.

Nos, ez utóbbi projekt már tényleg megszállottságot igényel. (Megértem, ha ezért megkérdőjelezitek az éppelméjűségemet.) Mivel két linearizációs számítás is van benne, nem is az volt a legnagyobb feladat, hogy beleférjen a programtárba, hanem annak megoldása, hogy egy olyan kontroller, ami nem csak osztani és szorozni nem tud, de nem ismeri a SUBWFB és az ADDWFC parancsokat sem, így még összeadni és kivonni is csak 1 byte-ot tud, képes legyen a linearizációs számítások elvégzésére. 

Ha valaki kedvet kapott valamelyik kapcsolás megépítéséhez és kérdése van, szívesen válaszolok.

Köszönöm, hogy elolvastátok!

Következő: »»   4 / 4
Értékeléshez bejelentkezés szükséges!
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem