Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Analóg oszcilloszkóp javítása
Ha szkóp-képet teszel fel, legyen látható a kezelőszervek beállítása, vagy add meg a beállításokat!
Lapozás: OK   198 / 245
(#) XND válasza peterpan hozzászólására (») Ápr 20, 2018 /
 
Köszönöm.Mivel mindkét csatorna egyformán rossz,gyanítom a végfokozat,vagy a tápegységben lesz a gond.
(#) szapcsika válasza XND hozzászólására (») Ápr 20, 2018 / 5
 
Mindenesetre érdekes jelenéség, hogy úgy tűnik, mintha AC csatolttá válna a a vertikális fokozat, hiszen ezek szinte kivétel nélkül szimmetrikus, DC csatolt fokozatok. Viszont szerencsére végig lehet követni a jel útját. Mivel most ez láthatólag mindkét csatornára vonatkozik, én visszafelé haladnék.
Első körben meg kellene nézni, hogy mit látsz az eltérítő lemezeken a csövön. Ha ez egyik lemez le van szakadva (mármint nincs csatlakozva a végfokhoz, vagy ott valami szakadt, akkor előállhat ez a jelenség, mert ugyan az egyik lemezt meghajtja, van is valami eltérülés, de a másik lemez idővel föltötltődik ugyanarra a DC potenciálra, és vagy beáll középre, vagy valahova. Normál esetben a az eltérítő elektródákon szimmetrikusan, de ellenütemben kéne változni a dolgoknak. középállásban valahol rendszerint 50V körül. Először ezt mérd meg. Csak az egyik csatorna legyen bekapcsolva, hogy az elektronkapcsoló fokozat ne zavarjon be külön. Itt akár a Vert Pos gomb tekergetését is kéne látnod. Ha itt nincs rendben, akkor elkezdesz visszafelé haladni és méred a DC értékeket, végig szimmetrikus, ellenüteműnek kellene lenniük.
Természetesen mindezt akkor, ha arról nulladik lépésben meggyőződtél, hogy minden tápfesz a helyén van és jó.
(#) XND válasza szapcsika hozzászólására (») Ápr 20, 2018 /
 
Hiba javítva. A feszültségek mind rendben voltak, A ks. cső egyik lemez csatlakozó volt lecsúszva.
Hozzáért ugyan,de nyilván akkora volt az átmeneti ellenállás,hogy elektromos kapcsolat nem volt.
Visszatettem,és mindkét irányban kitolható ernyőn kívülre a sugár. DC-ben is pontos, a négyszög is tökéletes. Köszönöm neked,és a többieknek is,hogy foglalkoztatok velem.
(#) nagym6 válasza XND hozzászólására (») Ápr 20, 2018 /
 
Volt egy AC csatolás a lemez és lecsúszott hozzávezetése között, mint nagyon kis kapacitású kondenzátor.
(#) szapcsika válasza XND hozzászólására (») Ápr 20, 2018 /
 
Na, akkor eltaláltam . Örülök, hogy megvan aöhiba, jó szkópolást!
(#) Ge Lee hozzászólása Ápr 28, 2018 /
 
Üdv! Javítok egy szkópot ami a videón illetve a mellékelt képen láthatót produkálja. Van a megjelenített jel mellett annak egy hosszabb (kb. 3,5 szeres) periódusidejű változata is, ami ugyanúgy néz ki, négyszögjelnél négyszög, háromszögjelnél háromszög stb. A kioltás hibájára gondoltam először de szerintem annak nem így kellene kinézni. A szkóp előéletéről semmit nem tudok, javítgatom (Dumont 1100P).

szp.JPG
    
(#) Massawa válasza Ge Lee hozzászólására (») Ápr 28, 2018 /
 
Amikor a sugár visszamegy a bal oldalra nem szabad látszodnia. Ez okozza a gondodat.
(#) pucuka válasza Ge Lee hozzászólására (») Ápr 28, 2018 /
 
Az az, nincs visszafutás kioltás. Egyszerűbb szkópoknál akkor szokott látszani, ha tűl nagy a fényerő.A baloldali csík pedig az eltérítés indítása előtti várakozás miatt van.
(#) Ge Lee válasza pucuka hozzászólására (») Ápr 29, 2018 /
 
Elindultam a végéről, a nagyfesztrafó és a CR3 dióda jó. Jól sejtem hogy akkor van kioltás, ha a cső 3-as lába (kék nyíl) megkapja a negatív feszt azáltal, hogy a 968-as (6-os mérőpont, unblanking gate) potenciálja le van húzogatva? A kioltó áramkör ezen mérőpontján milyen jelet kellene tudnom mérni a földhöz képest egy másik szkóppal, hogy eldönthető legyen működik-e az a rész vagy sem?
(#) pucuka válasza Ge Lee hozzászólására (») Ápr 29, 2018 /
 
A ks cső rácsának negatívabbnak kell lennie, mint a katódnak. A rács negatív feszültségét a táp külön állítja elő, (ezt nem tudom mennyi), és ehhez adódik hozzá(vagy vonódik ki) a föld felé, pontossabban a Z erősítő kimeneti , a rajz szerinti 50 V -ja.
Szerintem, azon a ponton egy 50 V -ról földre ugró negatív impulzust kéne látnod a visszafutás ideje alatt. Akkor a tápban előállított negatív feszültséget teljes egészében megkapja a vezérlő rács.
Ha a fényerő rendesen szabályozható, és beállíthatók a rajzon levő feszültségek, akkor már csak azt kell nézni, hogy a Z input alatti második bemenetre megérkezik-e a kioltó impulzus. A talpának földön kéne lennie.
A hozzászólás módosítva: Ápr 29, 2018
(#) Ge Lee válasza pucuka hozzászólására (») Ápr 29, 2018 /
 
Köszi. Megpróbálom majd végigkövetni de még a rajz meg a képek alapján sem egyszerű megtalálni hogy mi hol van, melyik nyákon vagy kártyán. Lehet hogy valami kontakt vagy forrasztási hiba van a dologban, mert piszkálgattam és néhány másodpercre megjavult, de azóta újra rossz.
Hogy a tápból ott mekkora negatív fesz megy a rácsra azt nem tudom, de 2kV-os kondi van ott, annál több nem lehet. Működik minden, állítható a fényerő, fókusz, stb., a beam finder gombra is összeugrik a kép ahogy kell, megnő a fényereje, de kioltás akkor sincs.
(#) pucuka válasza Ge Lee hozzászólására (») Ápr 29, 2018 /
 
A kioltó jel, az eltérítő generátorból jön.
(#) pucuka válasza pucuka hozzászólására (») Ápr 29, 2018 /
 
Jut eszembe, valami kontakthiba lehet, ha már egyszer megjavult. Talán a két panelt összekötö vezeték, ill annak a stiftjei.
(#) Ge Lee válasza pucuka hozzászólására (») Ápr 30, 2018 /
 
Azaz nem jön. Addig jutottam hogy az unblanking amplifier Q14-es tranyójának emitterére egyáltalán nem jön kioltójel. Egyedül akkor jön ha chopped módba van kapcsolva, de akkor ugye csak szaggat, visszafutás kioltás akkor sincs. Az a jó hogy a rajzra sincs odaírva hogy hova mennek az árnyékolt kábelek másik végei, és egyelőre nem is találom a korbácsban sem.
(#) pucuka válasza Ge Lee hozzászólására (») Ápr 30, 2018 /
 
Kéne egy rajz az eltérítő generátorról is.
(#) Ge Lee válasza pucuka hozzászólására (») Máj 1, 2018 /
 
Megpróbálom feltenni az egészet.
(#) Massawa válasza Ge Lee hozzászólására (») Máj 1, 2018 /
 
Ha jol értem a szélesebb szinusz a képernyön a nemkivánatos jel. Az kb 3,5x gyorsabb eltéritést jelent. A sugár visszafutása viszont ettöl nagyságrenddel gyorsabb kell hogy legyen. Igy itt valoban kontaktus hiba, vagy valamelyi R,C elem értéke rossz.
Ha van egy másik szkopod nézd meg a sugár eltéritése szabályos fürészjel, azaz lassabban emelkedö éllel majd hirtelen visszaeséssel. A képböl az jön ki, higy a visszaesés nem gyors, azaz valami visszatartja a kisülést.
(#) pucuka válasza Ge Lee hozzászólására (») Máj 1, 2018 /
 
Az A5 lapon van egy 7400 oszcillátor, annak is köze lehet a kioltáshoz, mert a P1-S pontján elmegy valahova. Az valószínű csak egy tűimpulzus, valamit indíthat, mert a Q2 tranzisztor előtt egy diff tag van.
Elég bonyolult, már kétszer is eltévedtem, de majd csak meg lesz.
(#) Ge Lee válasza pucuka hozzászólására (») Máj 1, 2018 /
 
Az a 7400 a szaggatást csinálja, annak a kimenetén akkor van jel ha chopped módba kapcsolok és az végig is követhető, tehát megjelenik a Q14 emitterén. De a Q14 emitterére kellene jönni a visszafutás kioltásának is, csak épp nem jön. Oda 3 árnyékolt kábel csatlakozik be, a Z input megvan a hátlapon, a másik valamelyik kártyára megy, a harmadik meg eltűnik a korbácsban és sehol nem találom a másik végét. Az a jó hogy aki rajzolta, nem írta oda hogy az a másik két kábel honnan jön. Most egy pár napig nem is lesz időm foglalkozni vele, de jó lenne ha nem állna már itt szétszedve az asztalon.
Majd a fűrészjelet is megkeresem de nem hinném hogy azzal lenne gond, mert a kalibráló négyszögjele illeszkedik, és ha külső jelet mérek vele kb. néhány %-on belül az is jó. Valami logika gondja lehet, mert ezeket a jeleket ha jól emlékszem logikai IC-ken keresztül kapcsolgatja ki vagy be.
(#) pucuka válasza Ge Lee hozzászólására (») Máj 1, 2018 /
 
Majd megpróbálom kisilabizálni, ma egy kicsit zűrös napom volt. Az eltérítő generátorban lehet érzékelni a visszafutást, és a kapcsolgatással is összhangban kell lenni a kioltásnak. Majd csak rájövök, hogyan.
(#) Ge Lee válasza pucuka hozzászólására (») Máj 14, 2018 /
 
Megjavítottam két perc alatt. Megnéztem alaposan a kártyákat és látszott hogy az egyik nincs rendesen a helyén. Betoltam, azóta van kioltás. Most már csak a kontakthibák vannak hátra, meg van a csőnek az alsó és felső szélén egy hordószerű torzítás, ami nem tudom hogy valamilyen feszültség hiba-e, vagy kalibrálással orvosolható.

cal.JPG
    
(#) pucuka válasza Ge Lee hozzászólására (») Máj 14, 2018 /
 
Gratula
Aztigmatizmus? Szokott lenni belső állítás, vagy csak az.
A hozzászólás módosítva: Máj 14, 2018
(#) proli007 válasza pucuka hozzászólására (») Máj 14, 2018 /
 
Hello! Az asztigmatizmus, nem az eltérítés mérete, hanem a fókusz kiegyenlítése a képernyő felületén. De oka mindkettőnek azonos, az eltérítési ponttól a képernyő felület távolsága, nem azonos távolságban van.
(#) nagym6 válasza Ge Lee hozzászólására (») Máj 14, 2018 /
 
Ha van a ks. cső áramkörében geometria beállító poti akkor esetleg azzal korrigálható.
(#) pucuka válasza proli007 hozzászólására (») Máj 14, 2018 /
 
Ez így van, az a fókusz kiegyenlítésére való, itt pedig geometriai torzítás van, amit TV képcsöveknél a "párna" mágnesek egyenlítenek ki.
Mivel ez a szkóp nem tűnik gagyi kategóriának, nem gondolom, hogy eredetileg is ilyen lett volna.
Könnyen lehet, hogy valami helyi felmágnesezésről van szó.
(#) Ge Lee válasza nagym6 hozzászólására (») Máj 15, 2018 /
 
Köszi, meg is lett a hátlapon pattern felirattal, és ki volt tekerve az ellenkező végállásba. Most már úgy rajzol ahogy kell, a sugár teljesen párhuzamos a vonallal, csak a félhomályban ezzel a géppel nem tudok normális képet csinálni. Azóta még finomítottam az asztigmatizmus és a fókusz potikkal is, szerintem olyan mint új korában.

cal2.JPG
    
(#) Zoli24... hozzászólása Máj 20, 2018 /
 
Sziasztok!
Kaptam egy táp hibás skopot nem találok rola semmi leírást ha esetleg van valakinek azt megköszönöm.
A tipusa SCHLUMBERGER OCT 569A
a ks-csö nem kapja meg a katod feszt 2n3055 nem rezeg a nagyfesz trafon 28v egyen feszvan a Z13 Z14 es kártyák felelnek a oscillálásèrt meg a fesz gyorsitásèrt aZ11,12,16,17-es kártyákrol semmit sem találtam
(#) EcoPityu hozzászólása Máj 25, 2018 /
 
Sziasztok!
Szegény kis EO213 - am ma érdekeseket kezdett művelni, szeretném a segítségeteket kérni, hogy megjavíthassam!
https://drive.google.com/file/d/1riS0xaIJH5k_BhWxjB7oXppAeMl5C2rg/v...ivesdk

Bocs a szóhasználatért!
Magyar és német doku, letöltve a tanyáról!

Pityu
(#) pucuka válasza EcoPityu hozzászólására (») Máj 25, 2018 /
 
Nézd meg mindkét végfokozat tápjait.
(#) EcoPityu válasza pucuka hozzászólására (») Máj 25, 2018 /
 
Köszi, hogy vetted a fáradságot! Gondolod, ráült valami? Igazából, egy hosszabb használat utáni napon, egyik pillanatról a másikra tette ezt! Nem mai gyerek, lehet benne száradás!
A 150-270V-okat nézzem?
Következő: »»   198 / 245
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem