Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Áramgenerátor
 
Témaindító: DuMatyi, idő: Aug 28, 2010
Témakörök:
Lapozás: OK   2 / 24
(#) Moderátor hozzászólása Mongoose hozzászólására (») Aug 14, 2007
 
Engedelmeddel átírtam a topic címét, hogy más is rátaláljon.
(#) Mongoose hozzászólása Aug 14, 2007 /
 
kosz szepen a kapcsolast
(#) dtomi86 hozzászólása Ápr 5, 2008 /
 
Hello
én egy nagy fényerejű ledhez keresek áramgenerátort, de eddig sehol sem találtam. a lednek 700mA-t kéne kapnia, ehhez kéne a generátor. van vkinek egy kapcsolása hozzá?
(#) vicsys válasza dtomi86 hozzászólására (») Ápr 5, 2008 /
 
Ez érdekes... 1-et kellene visszalapoznod...
Bővebben: Link
(#) zenetom hozzászólása Jún 4, 2008 /
 
Sziasztok!
Egy egyszerű áramgenerátor kapcsolási rajzot keresek kb 1~5mW-os lézerhez.
(#) zenetom válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Jún 4, 2008 /
 
én is néztem ezeket, de konkrétan melyikre gondolsz? a tranzisztorosra? állítóllag az nemjó..
(#) Szebence válasza zenetom hozzászólására (») Jún 4, 2008 /
 
Bővebben: Link
Ennek a linknek az alján találtok elvi rajzot. Nemtudom a max áramerősséget, amire fel lehet tornászni, de 200mA-t biztosan tud (stabilan) és működik.
(#) zenetom válasza (») Jún 13, 2008 /
 
találtam egy egyszerű áramgenerátort.
EZT
jó lenne lézerhez? (pointereshez)
(#) Moderátor hozzászólása (») Dec 15, 2008
 
Elsősorban pedig keresni kellett volna, témanyitás helyett. Áramgenerátor, és led-meghajtás is van kismillió az oldalon, sőt Apróhirdetés rovat is. Ha venni akarsz, akkor az utóbbit javaslom.
(#) -SALA- hozzászólása Dec 16, 2008 /
 
Köszön válaszod!

Bár elsősorban egy kézenfekfő megoldás érdekelt volna vagy is jobban örültem volna neki..
igen láttam itt nagyon szép villogokat meg fbi auto villogot,fénysort. De ez egy kicsit mássab..

ez sajnos nem egy 200 Ft-os led hogyha nem jó az áramkör eldomom azt veszek egy másikat,ennek az áramkörnek bele kell férni egy 3 cm átméröbe aluminium hütésre szerelve.
És ami a legfontosabb!én barlangban viz alatt használom vagy más egyéb körülmények között tehát nem lehet az hogy bocsi igy sikerült azt kialszik,maradok ott bent amig meg nem találnak valamikor..
Nos egy ilyen dologról van szó röviden,szóval nem hiszem hogy ilyet találok itt az apróhirdetésben vagy máshol .
Nekem egy ember kellet volna akivel konzultálva elképzelésemet elmondva megépiti..
Sajnos volt egy csak Januárban eltávozot.nyugodjék békében..


Azért köszönöm...


(#) hubi71 hozzászólása Dec 27, 2008 /
 
Sziasztok!

Áramgenerátoros töltésvezérlőre lenne szükségem a
Meglévő FD1.5 300 típusú (http://www.permanent.hu/katalog/wind/FD1_5_300.pdf) szélgenerátoromat ami nagyon rosszul teljesít szeretném jobbá tenni.
A probléma az vele hogy csak nagyon viharos erejű szélben kapcsol be a töltés és szinte pillanatok alatt le is fogja a lapátokat, amikor tölt akkor viszont nagyon nagy áramerősséggel. A csúszógyűrűje nem alkalmas 20 – 30 A áteresztésére (már most meg van égve 1 hónapi üzem után kb. 2 nap volt olyan szél amikor termelt is).
A generátora 3 fázisú állandó mágnesű amit Zsiguli dióda híddal egyenirányítottam és fúrógéppel teszteltem, az eredmények nagyon biztatóak már kis fordulaton is 12 v 10 A terhelést le lehetett venni.
A terhelés nélkül a feszültség az egekbe szökik.
Ebből kiindulva szeretnék csináltatni egy vezérlőt ami a dióda sor után van minimális terhelést rákapcsolva közvetlenül állandó fogyasztóként, és ezek után két vagy 3 fokozatba lenne szabályozva a töltő áram. Az első fokozatban 12 volton kéne nyitni elektronikának, és kb. 2 A -nél többet nem szabadna leengedni az alkucsoportnak. Ha a szél ereje megengedi akkor a feszültség a diódák után tovább emelkedik és bekapcsolhatna 2. fokozat ami 13 volton nyitna és plusz 3 A korlátozással tölthetne ha bírja a szél folyamatosan tartani a 13 voltos feszültséget ha nem lekapcsol a fokozat. A következő fokozat ami 14,5 volton nyitna annak kb. 8-10 A-re kéne szabályozni a töltő áramot, ami szerintem nagyon ritka lenne az eddigi tapasztalatom alapján.
Ha az akkutelep feltöltött és/vagy viharos erejű szél van akkor a feszültség tovább emelkedik ekkor kéne az utolsó fokozatnak bekapcsolnia 15 V-nál ami korlátozás nélküli gyakorlatilag terhelő ellenállás + nagy teljesítményű izzót jelentene amit nem kéne levezetni a csúszógyűrűkön hanem a szélgép külső oldalán lenne elhelyezve ez megoldaná a viharvédelmet.
Az ötlet szerint nincs feszültség szabályozás nincs fordulat figyelés csak a terhelés kapcsolgatásával lenne szabályozva mindkettő. Némi rajzot mellékelek az elképzelésemről.
Kérném aki tudja véleményezze az ötletem és keresek valakit aki meg is tudná építeni lehetőleg Tatabánya közelében vagy kapcsolási rajzba öntené gondolatom. Pénzkeret, lelkesedés van rá, idő és tudás már kevésbé.

szélgen.jpg
    
(#) csdog hozzászólása Feb 20, 2009 /
 
"Egyszerű áramgenerátor ledek meghajtásához" Skori weblapjáról
(#) Isti hozzászólása Ápr 15, 2009 /
 
Sziasztok.

Adott egy probléma, ehhez kellene 2A körüli áramgenerátor (nem kell, h állítható legyen) feszültségkorláttal. Azaz a kimeneten nem szabad nagyobb feszültségnek lenni egy bizonyos értéknél. Pl: 8V-9V. Ezt eléggé pontosan tartani kéne.

Nem árulom el mire kell, mert röhögnétek egyet (nagyon gányos és ideiglenes megoldás), de sajnos nincs sok alkatrészem, meg pénzem már, és ebből kéne kihozni.

Amik vannak: ellenállások
kerámiakondik
TL431
pár mosfet
bc546 és 557
100k poti, 22k-s is van, de nem
szeretném azt használni
330m ; 2W
12V

Ez szerintetek működne (kapcsolás). Le tudnátok ellenőrizni, esetleg építő jellegű kritika?

rajz.GIF
    
(#) Isti válasza Isti hozzászólására (») Ápr 15, 2009 /
 
Na jó segítek, egy akkumlátor töltőnek készül.
(#) zenetom hozzászólása Máj 6, 2009 /
 
Hali!
DVD író lézerhez építenék (megint) áramgenerátort. Elvileg az LM317 tökéletes erre a célra, mert a belső kialakítása olyan hogy nem enged semmiféle plusz feszt a kimenetre. A csatolt rajzon látható is a szörnyen bonyolult kapcsolási rajz. Viszont ha ez áramgenerátor, akkor a potival az áramot lehet beállítani. De a feszültséggel mi van? Az mitől függ hogy mennyi, vagy az a Vref, ami 1,25V ? És ezt kell beírni a képletbe?
(#) proli007 válasza zenetom hozzászólására (») Máj 6, 2009 / 1
 
Hello!
Ezt nem így kell felfogni. Az LM ebben a kapcsolásban, tényleg áramgenerátorként szerepel és így csak egy kétpólusként van ábrázolva. Helyesen, mert az áramkörrel ezt sorosan bekapcsolva, szabályozza a kőrben folyó áramot.
Az LM tulajdonképpen egy feszültség szabályzó IC. Ami úgy működik, hogy a Vout és az ADJ lába között figyeli a feszültséget és összehasonlítja a belő referencia feszültséggel (ez az 1,25V). Ha a feszültség kisebb mint a referencia, nyitja a végtranzisztort (szeleptranyónak is szokták hívni). Így a Vin felől a Vout felé, nagyobb áram folyhat, ami emeli a kimenő feszültséget a terhelésen. A terhelés itt, maga az R1. Így az áramkör tulajdonképpen az R1-en stabil feszültséget állít be.
De ha egy ellenálláson a feszültség állandó, akkor azon az áram is állandó értékű. (I=U/R) Természetesen az ellenállásnak állandó értékűnek kell lenni. Ha ezt változtatjuk, akkor az áram is változni fog. De mivel az R1-en átfolyó áram maga az Iout kimeneten folyó árammal azonos, így az Iout-on kifolyó áram is állandó értékű lesz. Amit ezek után meghatározhatunk, hiszen Iout=IR1 IR1=Vref/R1 Tehát Iout=Vref/R1

A feszültség a fogyasztó, U=I*R. Tehát az magától áll be, mert ha az áram állandó és a terhelés egy Led dióda, akkor a dióda feszültsége Uf=Iout*Rled. Tehát a Led belső ellenállása fogja meghatározni. Tekintve, hogy az nem egy ellenállás, hanem egy nyitóirányú dióda, melynek karakterisztikája nem lineáris, csak helyettesítő képpel lehetne megadni a belsőellenállását. Ezt nem teszik meg, hanem inkább közlik az Uf - If karakterisztikát. Vagy névleges dióda nyitóáramoknál megadják a dióda feszültségét. Ezzel a feszültséggel nem kell törődni, csak a szükséges tápfeszültség megállapításánál figyelembe kell venni.

Tehát a minimális tápfeszültség, a Led feszültségéből, az R1-en eső feszültségből és az LM minimális működési feszültség összegéből áll.
Ut=Uled+UR1+3V. Az Uled-et a dióda katalógusából kiolvasható (vagy megmérhető), az UR1 a szabályzásból adódóan egyenlő a belső referenciával (1,25V), a kb. 3V, meg az LM IC-nek katalógus adata.

Tehát így kell értelmezni a dolgot. A Led-el sorba kötjük az LM-es kapcsolást (mint ha előtét ellenállás lenne) és ezt a soros tagot kapcsoljuk a tápra.

Hát ennyi!
üdv! proli007
(#) zenetom válasza proli007 hozzászólására (») Máj 6, 2009 /
 
Köszönöm a választ!
Tehát akkor tulajdonképpen a lézerdiódát bekötöm az Iout-hoz, majd elkezdem rá "adni" az áramot az R1 potival. Az "ideális" feszültség jelenik meg a diódán és csak az áramot kell figyelnem. Azt hiszem megértettem, köszönöm mégegyszer!
(#) zimpee hozzászólása Máj 13, 2009 /
 
Hi,
Egy villogón gondolkodom autóba. Összesen négy darab Luxeon K2 emitter lenne benne, borostyánsárga, s ezek párosával villognának (külön házban mindegyik).
Erre milyen áramgenerátor kell? Kell egyáltalán? Egyelőre fogalmam sincs, mi az az áramgenerátor, és nem értem a leírásokat sem online. Mivel villog, nem fog melegedni gondolom annyira, mintha világítana, de, akkor most mi ez a generátorosdi? Hogy lehet olyan generátort csinálni, ami 400 mA-t eszik, de a Leden 700 mA folyik?
A led amugy typ. 3.7 volton üzemel, 1000 mA-rt is bír, én hozzá nem értő szívem szerint egy 7805-tel meg ellenállással állítanám elő a kívánt feszültséget. Ötletek?
Thx, z
(#) proli007 válasza zimpee hozzászólására (») Máj 16, 2009 /
 
Hello!
Csak egy kis felvilágosítás:
- Áramgenerátor az, ami biztosítja a konstans áramot, a terhelés, vagy a tápfeszültség változása esetén is.
- Ebből adódóan lehet megállapítani, hogy szükséges-e vagy sem számodra.
- Ha a tápfeszültség a Led nyitófeszültségétől lényegesen nagyobb, és a tápfeszültség (a kettő különbsége) sem változik számottevően, akkor egy egyszerű ellenállás is megfelel az áram korlátozására. Ha ezen feltételek nem állnak fenn, akkor szükségszerű az áramgenerátor.
- Másik megfontolás a hatásfok. Ha analóg áramgenerátort alkalmazunk, vagy "sima" ellenállást, akkor a hatásfok nem változik, szélsőséges esetben rossz is lehet. Ezért találták ki a kapcsolóüzemű szabályozást, mert lényegesen javítható a hatásfok vele. És ha már a tápfeszültség csökkentését a LED nyitófeszültségre szabályozással oldják meg, akkor nem a feszültséget fogják állandó értéken tartani, hanem célszerűen az áramot. pld. ha a led 37V feszültségét és 1A áramigényét egy 80%-os hatásfokú kapcsolóüzemű szabályzóval oldják meg, akkor az így kapott 3,7W teljesítmény, betáp oldalon csak 1,2-szer lesz több azaz 4,44W lesz a teljesítményfelvétele. Ez 12V tápfeszültség mellett 0,366A áramfelvételt jelentene (ami ugye sokkal kisebb mint a LED áram). Analóg módon, ugyan úgy el kel fűteni az 1A áramot, hiszen ez fog átfolyni a diódán. Tehát ez betáp oldalon 12W-ot jelentene. A hatásfok így kb. 30%-ot éri el.
- A Te 7805-ös stabilizátoroddal is ugyan ez lenne a helyzet, csak a 12V és 5V különbségét (7W-ot) a stabi fűtene el, míg az 5V és 3,7V különbségét (1,3W-ot) az előtét ellenállás fűtené el. A betáp teljesítmény így is 12W és ezzel a hatásfok is 30%-lenne.
Tehát a döntés a kezedben van.. A Led-ek párosítása esetén, lehet a Led-eket sorba kapcsolni. De az így módosult helyzetet majd már Te kiszámítod és eldöntöd a kérdést.
üdv! proli007
(#) zimpee válasza proli007 hozzászólására (») Máj 26, 2009 /
 
Hi,
válaszodat köszönöm, a következő ütötte meg még a fülemet (szememet), amit nem értek, mégpedig Skory weboldalán.
http://skory.gylcomp.hu/kapcs/kapcs.html (http://skory.gylcomp.hu/kapcs/aramgen.gif az, ami engem érdekel).
Az a mondat fogott meg, hogy "Azóta "Zorko" megépítette az áramkört, ami remekül müködik, a fet hideg marad. A tápláláshoz 6db NiMH ceruzaksi cellát használt, az egész kb. 400mA áramot vett fel amikor a LED-en 700mA körüli áram folyt. "
Na most akkor ez azt jelenti, hogy az áramfelvétel 700+400 = 1100 mA volt, vagy 400 mA, és a leden mégis 700 folyt. Most ez lehetséges, vagy nem?
Üdv, z
(#) bankimajki válasza zimpee hozzászólására (») Máj 26, 2009 /
 
helló ez egy kapcsoló üzemű DC-DC konverter, tehát a felvett telj. kb megegyezik a leadott teljesítménnyel, tehát ha 400mA-t vett fel 6*1,2V-on (7,2V) akkor az:2,88W és amit pedig leadott (700mA 4,1V) de mivel nem 100% a hatásfok ezért 3,5-4V között adhatta le a 700mA-t, tehát lehetséges
(#) zimpee válasza bankimajki hozzászólására (») Máj 29, 2009 /
 
Hi,
köszi a választ, kezdem ezt a dolgot érteni... azt hiszem.
Az emlitett kapcsolásban mekkora feszültség jelenik meg a leden? vagy ez mitől függ?
Továbbá, ha a kapcsolást autóban szeretném tartani, hogy adjak neki 12 voltnál nem nagyobb feszültséget? arra milyen megoldás van?
Köszi,
z
(#) bankimajki válasza zimpee hozzászólására (») Máj 29, 2009 /
 
Helló mivel ez a kapcsolás áramgenerátorként működik, ezért a kim.-en mindíg törekedik leadni a beállított értékű áramot, tehát ohm törvényéből kiindulva, ha semmi nincs a kim.-en akkor végtelen fesz. keletkezne, de a valóságban azért más a helyzet, akkora fesz. keletkezik kb, mint amekkora értékű a kim. kondi feszültsége, de amint leterheled 700mA-rel, akkor már csak pont a LED feszültsége lesz rajta, de azért egy LED-nek a 700mA kissé sok lesz, tehát erre figyelj. A második, ill. 3. kérdésedre a válasz: Ez a kapcsolás 15V-ot is elbír a bemeneten, tehát semmi nem kell elé. mondjuk egy 0,5A-es biztosítékot (lomhát) köss vele sorba. Biztos, ami biztos alapon.
(#) zimpee válasza bankimajki hozzászólására (») Máj 29, 2009 /
 
Hi,
Luxeon led-ről van szó, azt 1 Amperrel lehet hajtani (impulzusból 1,5-öt is elbír). Én 700 mA-t szeretnék adni neki (valszeg, impulzusban lehet 1A is, bár energiatakarékosságra is törekedni kell, amennyire lehet. Még annál is jobban.). Így a fél amperes bizti is ugrott Amúgy mennyit bír egy ilyen kapcsi áramból? Szeretnék majd egy szabályozhatót is építeni a peltier elemes autóhűtőmhöz, ami viszont 3-4 ampereket is felvesz...

Úgy döntöttem, összehozom ezt a generátort mihamarabb, hogy hatásfokát mihamarabb kihasználhassam (autóban lesz, aksiról...)
A válaszokat köszönöm,
z
(#) bankimajki válasza zimpee hozzászólására (») Máj 29, 2009 /
 
a 0,5A-es bizti elegendő bőven, mert akkor a kapcsolásnak 6-6,5W max. felvehető teljesítménye van, és ha 50%-os hatásfokkal működik mondjuk, de szerintem több is lesz, akkor a leadható teljesítménye 3W, egyébként a kapcsolásban lévő FET akár 15A-t is elbír, tehát ezt a kapcsolást akár 10A leadott áramig is fel lehet tornászni, 1-2 alkatrész cseréjével. De elsőnek ezt építsd meg, és tapasztald meg, hogy hogy működik, sok sikert hozzá
(#) Router hozzászólása Jún 18, 2009 /
 
Sziasztok!

A luxeon ledes topicba már írtam de azthiszem mégis itt lenne a helye annak amit kérdezni szeretnék.

Rendeltem egy ilyen ledet:Bővebben: Link és mellé egy 12V 1.3A zselés akkut. Amint próbálgattam a skori féle legelső NE555-ös áramgenerátorral úgy az akkuból csak 210mA körüli áramot vett fel és amikor egy pc tápról akartam táplálni, onnan még kevesebb 70mA-t vett fel.
Ezután egy 15V/530mA-es HP nyomtató táppal próbálkoztam és itt pár másodpercig fel is vette a 750mA-t. Ebből arra következtettem, hogy az üzemi 14V-os feszültségnél kezd el "zabálni" és itt már brutális a fénye is de mivel akkuról szeretném használni így valamiképpen meg kellene oldani a 14V-os feszültséget.

Ha valalkinek van jó ötlete akkor ne tartsa magában kérem!
(#) proli007 válasza Router hozzászólására (») Jún 19, 2009 /
 
Hello!
Nem ismerem a HP tápot, de nem lehet, hogy sokkal több feszültséget ad le mint a 15V, és terhelve van csak meg? Mert a jelenség, amiről írtál, arra utal, hogy leállt a kapcsolóüzem az 555-el.

A kapcsolóüzemű tápnak, ha nagyobb feszültséget adsz, akkor csökkenni kell az áramfelvétele. Hiszen a Pbe=Pki/n (n = a hatásfokból adódó veszteség), ha 100% lenne a hatásfok, akkor lenne n=1-el).

Tehát, ha a Led árama pld. 750mA és a nyitófeszültsége ilyenkor kb. 3,1V akkor a leadott Pki teljesítmény: 2.3W
Ha mondjuk 80% hatásfokot számolunk, akkor a betáp oldalon Pbe=2.9W-ot kell, hogy felvegyen az áramköröd. Ez 12V táp mellett kb. 240mA-t áramfelvételt jelent. Ez közel azonos, ahhoz, amit mértél. De a PC tápról történő üzemeltetés mellett, már a 70mA áramfelvétel a 240mA-nek már több mint a harmada. Szóval vagy nagyon esett az aksi feszültsége és nem 750mA a Led árama, vagy valami árulás van itt.

Minden esetre mindig az áramfelvétel mellett mérni kell a feszültséget is, ha tiszta képet akarsz látni. A HP tápról, meg lehet leáll az 555 és így folyik a 750mA áram.
üdv! proli007
(#) lapose válasza proli007 hozzászólására (») Jún 19, 2009 /
 
Szia!

Rossz irányból nézed: Ez egy olyan ledchip, aminek kb. 14V kell, hogy az üzemi 700mA max. áram kialakuljon.
Egy 12V-os akksihoz keres olyan step-up konvertert, aminek a max. árama 700mA.
(#) proli007 válasza lapose hozzászólására (») Jún 19, 2009 /
 
Hello!
Akkor bocs! Nem néztem meg a Led-et (mert részben nem volt még kezemben), mert az 555-ből úgy gondoltam, hogy a Skori kapcsolóüzemű áramgenerátorát készítette el fehér Led-hez. (Sajnos nem írta oda).
üdv! proli007
(#) zenetom hozzászólása Jún 21, 2009 /
 
Hali!
A csatolt kapcsrajzon látható áramkört építettem meg lézerdióda meghajtásához (az 1ohm-os ellenállás helyett 2ohm-ot használok). A lézerdiódával sorosan beraktam egy multimétert árammérő állásban. Az elején 148,5mA-t állítottam be neki, majd egy kb 5 perc alatt felmászott kb 152mA-re. Köbzoli kolléga mondta hogy a diódának van egy ilyen "könyökfeszültsége" ami beállítódik, de én attól félek hogy a melegedés miatt van, vagyis ahogy melegszik, úgy egyre több áramot vesz fel hogy eltudja fűteni és ezze saját magát nyírja ki a diófa. Vagy csak én gondolom rosszul?
Következő: »»   2 / 24
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem