Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Áramlökés határoló lágyindító
Lapozás: OK   38 / 38
(#) Attilawap válasza kuvikdanceclub hozzászólására (») Szept 18, 2023 /
 
Igen, tudom, de pont ezért lenne szükséges egy lágyindító (ebben kérek segítséget, hogy milyet), mert a folyamatos terhelést (90-150W) már bírná a 400W-os inverter.
(#) uniman válasza Attilawap hozzászólására (») Szept 18, 2023 / 1
 
A lényeget lehet nem érted: A kompresszor nem egy izzólámpa, annak kell az induláshoz az erő (nagy áram). Ha ezt nem kapja meg, nem tud megmozdulni...
(#) Attilawap válasza uniman hozzászólására (») Szept 18, 2023 /
 
Így már értem. Közben szembesültem egy másik problémával: az általam említett inverterek módosított/szimulált szinuszosak, azok meg nem jók motorokhoz, mert hulladékhőt termelnek, ami miatt tönkre is mehet a motor. Tudsz esetleg ajánlani olyan invertert, ami megfelelhet számomra a legjobb áron?
Néztem AliExpress-en 30000Ft-ért tiszta szinuszosat készülékház nélkül, 5-6000W körül van a csúcsteljesesítménye. Ezek mennyire jók?
(#) Alkotó hozzászólása Nov 14, 2023 /
 
Skorinak erre a hozzászólására válaszolva, de már témahelyesen.
Szerintem is jó (jobb) az NTC, de az ellenállás is elvégzi a feladatot. Az egész dilemmám azt feszegette, hogyan működhet helyesen a szélsőségesen soknak tűnő 100 R-os soros áramkorláttal (most is sokallom az értéket).
De a kérdés rávilágított, hogy az ellenálláson és a trafón (induktivitáson) eltérő fázisban van az áram és a feszültség, így az én számítgatásom nem tükrözi a valós helyzetet.
Mindenesetre nagyon hasznos volt a diskurzus, mert elmozdította a gondolataimat egy hitelesebb irányba (köszönet érte Karesz-nek).
(#) Skori válasza Alkotó hozzászólására (») Nov 15, 2023 /
 
Azért van egy alapvető, és szerintem fontos különbség az ellenállásos, és az NTC-s megoldás között. Ha olyan áramkört indítunk vele amelyik kapásból terhelve indul, akkor az ellenállásos megoldással a terheléstől függő mértékben tudja csak megközelíteni az üzemi feszültséget, mielőtt a relé kapcsol. Az NTC-s megoldás esetén, ha terhelve indul a táp, az NTC ellenállása, egy bizonyos idő alatt (a melegedéssel együtt) le fog csökkenni, és a feszültség sokkal jobban megközelíti az üzemi értékét, mint hasonló esetben ellenállás esetén. Tehát a relé záródásakor sokkal kisebb másodlagos rúgás keletkezik. Ellenállásos megoldás esetén, ha a relé a szekunder oldalról működik, előállhat olyan helyzet is, hogy nem tud kellőképpen feltöltődni a szekunder oldali puffer a rajta levő fix terhelés miatt, ha a relé záródása ettől is függ, akkor ez okozhat további problémát. Mindkét megoldásnak van előnye-hátránya, de összességében az NTC-s megoldást jobbnak tartom.
(#) mickey99 hozzászólása Feb 5, 2024 /
 
Sziasztok!

Segítséget kérnék lágyindító bekötéséhez. SCHEPPACH HS 105 asztali körfűrészbe szeretném bekötni de a motorból három kivezetés jön ki barna kék és fekete. Nem egészen tudom miért nem kettő ha valaki látott már ilyet kérem segítsen ki.
(#) gbenyov válasza mickey99 hozzászólására (») Feb 6, 2024 /
 
Szia!
Most vettem a "hestor"-ban a nagyon egyszerű lágyindítómat. (KIT. Össze kell rakni.)
Bekapcsoláskor ellenálláson megy a tápáram át.
Rajta van egy időzített relé, az kapcsolja be a teljes terhelést.
A panelre 1800 W max. teljesítény van írva.
(Tetszés- és szükség szerint szerint tovább is alakítható a panel. Más teljesítményű/ellenállású alkatrész, vagy a panel vezetőinek erősítése, az időzítő idejének optimalizálása, stb.)

https://www.hestore.hu/images/comp/ZjVldW5vMDAtMTRfc21l.jpg
(#) plzltn hozzászólása Feb 23, 2024 /
 
Sziasztok!
Elfogadható ötlet-e a problémámra egy láhyindító modul beillesztése?

Probléma:
Telepítettem egy okos otthont, ahol a vezérlő egységek gyártója a benne lévő kapcsolórelék saját tulajdonsága alapján maximum 8 amper kapcsolt áramerősséget határozott meg. Ezért az előírás/javaslat, hogy egy-egy kapcsoló modul számára (amiben nyolc önálló áramkör kapcsolható) közösen egy mondjuk 6 amperes kismegszakító kerüljön alkalmazásra. (C6-ot használok)
Mivel ebben a luxus házban néhány lámpatest nagy teljesítményű ledes (saját beépített tápegységgel) mások pedig csilli-villi 16-24 izzóból álló lámpafüzérek, ezért a tervezett kialakításban egy-két 8-as vezérlőmodul kimenetén olyan fogyasztói sorok is kialakultak, amelyek a "minden lámpa fel" parancsra Azaz mind a 8 kimenet egyszerre kacsoljabe a fogyasztókat, az egyszerre összes lámpának felkapcsolására leverik a saját C6-os kismegszakítójukat az előálló áramlöket mérete miatt. De természetesen csak ilyenkor, külön külön kapcsolva sosem.
Ez most a végjátékban derült ki amikor is már a komplett kapcsoló szekrény kiépítésre került, megjöttek a különböző lámpafüzérek, csodalámpák. Tömötten került beépítésre szekrény, abba csak kisebb dolgok rejthetők el könnyen. További nagy/átlagméretű eszközöket beépíteni csak nagy munkával lehet. Így jött az ötlet vajon megoldható-e egy kis méretű lágyindító kocka beiktatása közös áramútba, azaz valahova a biztosíték kimenetéhez. (Ez még talán könnyen beszerelhető)

Vajon működne? (akár egy előttem szóló által linkelt, vagy egy gyári kis kocka)

kép csak illusztráció...
(#) kadarist válasza plzltn hozzászólására (») Feb 23, 2024 /
 
Szia! Ha beférne egy mágneskapcsoló, akkor az átvehetné a modul terhelését, így nem lenne gond a nagyobb áramfelvétel.
(#) Bakman válasza plzltn hozzászólására (») Feb 23, 2024 /
 
Lehet, hogy egy egyszerű NTC elég a boldogsághoz: Bővebben: Link. Már ha nem oldahtó meg szoftveresen, hogy a "minden lámpa fel" parancsot némi késleltetéssel hajtsa végre bizonyos kimeneteken.
(#) plzltn válasza kadarist hozzászólására (») Feb 24, 2024 /
 
Szia!
Na de hát nem fér be, nem véletlenül mondtam. Gondoltam rá én is. Fizikailag persze volna hely még egy két szabad pozícióban, de csak távol. Igy agyon kéne kábelezni, ráadásul agyonvágná a meglévő logikus struktúráját az eszközelhelyezésnek....
(#) plzltn válasza Bakman hozzászólására (») Feb 24, 2024 /
 
Szoftveresen nem, mert ez nem egy loxon. Ez előre fixen megírt szoftverrel fut. Lehet kérni ugyan módosítást adott esetben felárért egyedi szoftver keretében. (máshol irattam is, de ott eleve beletettük a költségvetésbe...)

...majd utána olvasok, mit is csinálnak ezek a hőelemek egy mondjuk fix 6 amperral! Hátha járhatóü út....
(#) uniman válasza plzltn hozzászólására (») Feb 24, 2024 /
 
Talán inkább PTC-vel kéne megpróbálni. Ezeket beteheted a fogyasztókhoz is, mind a 8-hoz külön-külön az áramfelvételükhöz méretezve.
(#) Bakman válasza plzltn hozzászólására (») Feb 24, 2024 /
 
Ez egy ún. NTC áramkorlátozó, kapcsolóüzemű tápegységekben is használják a bekapcsoláskori "áramlökés" csillapítására. Hidegen, legalábbis a linkelt darabnak, 2.5 Ω az ellenállása. Müködés közben felemlegszik és csökken az ellenállása. Igaz, ez egy gyors ki- és bekapcsoláskor nem véd, kell némi idő, míg kihül, kb. 20 - 30 másodperc, mérettől függően.
(#) bandika válasza plzltn hozzászólására (») Feb 24, 2024 /
 
Nálam nem a kismegszakítót verték le a LED tápegységek indulóáramai, hanem a relék (Loxone)
égtek be kb. fél év alatt. A relék cseréje után soros NTC és azóta (kb. 5-6 év)nincs probléma.
(#) uniman válasza Bakman hozzászólására (») Feb 24, 2024 /
 
Nem inkább PTC...? Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Feb 24, 2024
(#) Bakman válasza uniman hozzászólására (») Feb 24, 2024 /
 
Határozottan nem. NTC. Negative Temperature Coefficient. Kikpacsolt állapotban hideg, nagyobb az ellenállása, mint üzem közben.

szerk.:
Nem a túláramvédelem a cél, hanem a bekapcsoláskori nagy áramfelvétel (inrush current).
A hozzászólás módosítva: Feb 24, 2024
(#) plzltn válasza bandika hozzászólására (») Feb 24, 2024 /
 
Na most jól bestresszeltél. Most ezen fogok kattogni.
Enyém ugyan nem loxon, hanem nective, de ebbe is csak relék vannak ugyanúgy. Konkrétan valamelyik finder változat.
(#) SKY válasza plzltn hozzászólására (») Feb 28, 2024 / 6
 
Szia! A relék beégése valós veszély. Én nem szórakoznék indítási áramkorlátozással, mert ez már csak az elrontott dolog toldozgatása. Használunk PLC-nél segédreléket és kézi üzemmódos reléket is DO-ról, de sosem kapcsolnak kimeneti áramköröket közvetlenül (max. szelep és zsalumozgató motorokat, néhány VA), ahhoz további mágneskapcsolót vagy installációs reléket alkalmazunk.

Az oka az, hogy a kicsi segédrelékre is ráírják a legnagyobb áramértéket amire képes, de mindig meg kell nézni hogy ez milyen terhelési kategóriára vonatkozik. Általában AC1-re (ohmos terhelés, cosfi=1) és AC15-re adják meg, ami elektromágneses terheléseket jelent, konkrétan további segédrelék és mágneskapcsolók behúzótekercsének működtetését.
Fogyasztók, főleg kapcsolóüzemű LED tápegységekbe gyorsan belepusztulnak ezek az apró relék, hiába tudnak elvileg sokszoros névleges áramot a tápegység áramánál! Jobb esetben megadják a maximumot pl. 8A AC1-ben és komolyabb terhelésre egy jelentősen kisebbet pl. 1A-t adnak meg motorikus terhelésekre.

Ha adatlap szerint csak egyetlen, nem megfelelő kategória van megadva, akkor csakis egy komolyabb kapcsolókészülék működtetését szabad rábízni! A Nective Light leírásának legvégén is ott a megjegyzés:
Idézet:
„Folyamatos üzemben 230V AC1/8A csatornánként 100%-os egyidejűség mellett.”

Tehát ebben is egy pár száz wattnyi fogyasztók kapcsolására alkalmas kis segédrelé van beépítve maximum néhány hagyományos izzó kapcsolására, de a hivatkozott Finder 40.61 16A-es relé is csak AC1 4000VA, AC15 1000VA és 550W-os motorok kapcsolására alkalmas.

Ajánlom a Finder installációs mágneskapcsolóit, azokra pontosan megadja a gyártó a maximális fogyasztói teljesítményeket több fényforrásra, LED-re, hagyományos izzóra és kategóriákra is például a 22.34-es típus:

Névleges/max áram: 25A
Névleges áram AC3, AC7b: 10A (motoros terhelés)
Névleges áram AC5: 15A (fénycsövek)
Max telj. AC15: 1800VA (mágneskapcsoló behúzótekercsek)
230V-os hagyományos izzó: max. 800W
Fénycső fojtóval: max. 200W
230V LED: max. 100W

A 40A-es tudja LED-nél az 1000W-ot is. Ha egy "25A"-es csak 100W-ot tud, akkor szerinted mi fog történni a tized ekkora kis segédrelével hosszútávon? Kapd szét a szerényt, építs be további teljesítménykapcsolókat és úgy alakítsd ki az áramköröket, hogy egyik érintkező sincs a névleges kategóriájának 70-80%-nál jobban kiterhelve.

A kismegszakító leoldása pedig különösen a LED tápegységek bekapcsolási áramlökése miatt van. Jobb gyártó megadja, hogy az adott karakterisztikájú kismegszakítóra maximum hány lámpatest köthető az adott típusból, pl. B16-ra és C10-re 10db, C16-ra 18. Ha nincs megadva semmi, akkor a névleges áramköri teljesítményt pl. B10 esetén 2300W oszd el egy 3 és 5 közötti számmal pl. 575W és ennél ne legyen több a LED-es lámpák összteljesítménye az áramkörön, akkor jó eséllyel nem fog a védelem ilyenek miatt többé leoldani.

Egyetlen közös kismegszakító mehet a vezérlési körnek, de én nem tennék 2-4A-nél nagyobbat.
(#) xxxyyy válasza SKY hozzászólására (») Feb 28, 2024 /
 
Ebből a hozzászólásból sokat lehetett tanulni, köszönet érte.
(#) dB_Thunder válasza SKY hozzászólására (») Feb 28, 2024 /
 
Nálam PLC vezérli az egész házat! Nagyon nem mindegy hogy az interfész (csatoló) relé milyen típus! Direktbe kapcsolom vele a világítási áramköröket, és bizony van olyan típus ami összeég már két lámpától is. Most is van, hogy az egyik szobában néha nem lehet lekapcsolni a villanyt, mert összehegedt a relé érintkezői. Ezt majd cserélnem kell megfelelőre, addig marad a csavarhúzó nyelével rákoppintani a relére..
(#) Bakman válasza SKY hozzászólására (») Feb 28, 2024 /
 
Idézet:
„Kapd szét a szerényt, építs be további teljesítménykapcsolókat”
Vannak kétségeim a hangahtások miatt. Lakásról van szó, nem ipari környezetről. Nagyobb relé/mágneskapcsoló = hangosabb kattogások.
Idézet:
„Jobb gyártó megadja, hogy az adott karakterisztikájú kismegszakítóra maximum hány lámpatest köthető az adott típusból”
Ezzel kicsit óvatosan. A gyártó nem tudhatja, hogy adott tápegység milyen szintű áramlökés határolóval van felvértezve.

bandika leírta, mi kell a boldogsághoz és az sem mindegy, mint ahogy előttem írták, milyen a relé.
(#) dB_Thunder válasza Bakman hozzászólására (») Feb 28, 2024 /
 
Idézet:
„Nagyobb relé/mágneskapcsoló = hangosabb kattogások.”

Szilárdtest relé, de az meg nagyobb lehet a mágneskapcsolónál a hűtése miatt...
(#) SKY válasza dB_Thunder hozzászólására (») Feb 28, 2024 /
 
Én nem foglalkoztam még okosotthonnal sosem, de megnézve néhány adatlapot a kimeneti modulokról úgy tűnik, hogy általában 8-16A-es, nagy fogyasztók kapcsolására alkalmatlan segédrelékből állnak a kimenetek. Ami direkt vezérléseket rábíznék erre az pl. redőnymotor, egy-egy mozgásra kapcsoló vagy idővezérelt lámpatest, potmentes kontaktusok átadása kapunyitáshoz, stb.
Gondolom ezekben nem cserélhető a relé és nem olcsó eszközök (1-200 ezer), ilyen módon direkt kapcsolásra én nem is használnám nagyon. Mi minden PLC kimenetet úgymond elszeparálunk a vezérléstől 19.21.0.024.0000 típusú relékkel. Ez nem utolsó sorban a hibakeresést is elősegíti, kézzel aktiválható egy-egy DO működtetési láncolat, a PLC-t pedig biztosan nem érheti semmi túlfesz, túlterhelés vagy véletlen rövidzár.

De ha a fenti köztes relésor nem is kerül beépítésre, minden teljesítményáramköri kimenetet kontaktorral/SSR-el építeném ki, a tartalékokat is beleértve. Nem lesz olcsó, de egyfelől akinek majomra telik, annak legyen banánra is (amúgy is az ügyfél saját érdeke), másfelől ha a túlterhelődés miatt hibásodik meg maga a vezérlő, netán tüzet okoz, akkor biztos hogy leverném a kivitelezőn ha nem tudja igazolni a követelmények szerint beépített eszközök használatát.

Az NTC-s bekapcsolási áramkorlátozás egyébként nagyon is jó ötlet, sőt mivel az elektronikus tápegységnél a puffer nulláról való töltődése okozza a lökést, ezért még a tápegységet is védi. Az egyetlen bajom vele, hogy ez nem kalapsínre szerelt, ipari megoldás, de hasonlóval lehetne próbálkozni (igaz, ebből áramkörönként ugyanúgy kellene):
Mean Well ICL-16R
Sőt ez jobb is, mert bypass relés az NTC.

Bakman:
Idézet:
„Ezzel kicsit óvatosan. A gyártó nem tudhatja, hogy adott tápegység milyen szintű áramlökés határolóval van felvértezve.”

Ezt nem értem. A hálózati feszültség adott, a impedanciája elméletben nulla, a fényforrás tápegységestül pedig a gyártótól érkezik (kivéve egyedi építés, LED szalag, külön megvásárolható tápegységek.) A gyártó, amelyikkel tervezek az utóbbi időben minden adatlapba beleteszi a mellékelt négy kismegszakítóra vonatkozó darabszámot. De továbbmegyek, a Thorn az áramlökést is megadja pl. inrush current 54A, pulse duration 190us.

Most, hogy keresgéltem találtam további kiválasztási táblázatot a Findertől, SSR-el is.

Terhelési kategóriák
(#) Bakman válasza SKY hozzászólására (») Feb 28, 2024 / 1
 
Erre reagáltam:
Idézet:
„Jobb gyártó megadja, hogy az adott karakterisztikájú kismegszakítóra maximum hány lámpatest köthető az adott típusból”
Az, hogy egy relé vagy kismegszakító adatlapjában az szerepel, hogy 400 W-nyi LED-et tud kapcsolni vagy ellátni energiával, félreveztető. Mi alapján jött ki ez a matek? Legyen egy kicsit rosszabb a lámaptest tápegysége, máris bukik a dolog. Bemész egy boltba és leakasztasz magadnak egy LED-es csillárt. Milyen tápegység van benne? Mennyi a bekapcsoláskori áramlökés? Tudja a fene. Legalábbis a többségénél ez van.
(#) SKY válasza Bakman hozzászólására (») Márc 3, 2024 /
 
Jó, így már leesett. Ez teljesen jogos, de ahogy egyre mélyebben megyünk a kiválasztásban, úgy kell hozzá olyan paraméter, amit még egyik-másik gyártótól is nehéz kikérni, nemhogy egy noname kínairól.
Igazából ami kell hozzá az a maximális megengedhető áramlökés és az időtartama. A finder sem könnyíti meg a dolgot, a normál adatlapon sincs ez feltüntetve, de az eggyel korábbi hozzászólásomban pont olyan kiválasztási táblázatot mellékeltem, amikben meg van adva:

77.11.8.230.8250 SSR: 3000W 15A/400A 10ms
22.44.0.230.4310 1000W 40A/176A 5ms

Elvileg ezeknél nem lehet több a ráakasztott tápegység (vagy a tápegységek) bekapcsolási áramainak összege. Ha ezt betartjuk, akkor a gyártó szavatolja a meghatározott minimális kapcsolási számot.

Példa:
Thorn AFP S 24L70-740 A4 BS 3550 CL2 fényvető
LED 52W, 54A/190us inrush current
Ezek szerint a második relé maximum három darabot bírna el, viszont az igénybevétel csak huszad annyi időtartamra éri.

AQFPRO S LED5200-840 PC MB HF ipari
LED 5220lm 37,8W 28,5A, 280us Erre meg 6db jön ki.

Valami akkor tényleg nincs rendben a Findernél. Az áramlökésre a Theben is rájött már, de ők a mezei mozgásérzékelőbe is 800A/2,5ms relét raknak, magasabb átmeneti ellenállású wolfram ötvözetű pogácsát használnak a bekapcsolásira és egy másodlagosat az áramvezetésre, 200-300W-ra.

Ha információ hiányában maximum a wattszám alapján választunk, akkor lehet hogy az aliról rendelt kínai cuccokkal lényegesen lecsökken a 70 ezres villamos élettartam.

Ettől függetlenül a kismegszakítóra köthető darabszám egy másik probléma, legjobb esetben nincs relé/mágneskapcsoló és csak egy kézi kapcsolónak kell tudnia az áramlökést elviselnie, a darabszámokat pedig a gyártó a szabványos kismegszakító karakterisztika alapján határozta meg úgy, hogy még nem fogja működésre bírni az elektromágneses kioldót.
A hozzászólás módosítva: Márc 3, 2024
(#) bandika válasza plzltn hozzászólására (») Márc 3, 2024 /
 
Hacsak nincs huzatosra csinálva a kész a szekrény, más lehetőséged nincs...
Következő: »»   38 / 38
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem