Fórum témák
» Több friss téma |
Mi az a "li."?...nem szeretjük a rövidítéseket.
A bekötési rajz ott van a lágyindítón...a motorral csak úgy köthető össze! A tápfesz rákapcsolása után kezd működni...
Jó lenne ha felvázolnád a felállást, hogy amit szeretnél megvalósítani, az hogyan áll most össze.
Idézet: Ezt elmagyaráznád, hogy mi lenne? A motor forgórésze az hogyan van csatlakoztatva a konnektorra? Miért, mi értelme van vagy mi célt szolgál így? „A konnektor egy nyitott armatúrában van.” ![]()
Talán egy konektorba dugna többféle gépet...így nem kell mindegyikbe külön külön 1-1 cuccot beszerelni.
Bár én sem értem: "relé...optó...kondi...figyelőtáp" ![]() A hozzászólás módosítva: Feb 21, 2025
Idézet: Most akkor van feszültség a konnektorban vagy nincs? Figyelő feszültség ... „Alap esetben nincsen feszültség a konnektorban, mivel a lágy indítóról indul, és csak egy figyelő feszültség van a kapcsokon. Amint meghúzom a (ravaszt), egy optocsatolón keresztül meghúzza a relét, ami rákapcsolja a feszültséget, az li.-ra és a ledet is átkapcsolja fixen, a figyelő tápra, leválasztva a konnektorról. Persze a relé átkapcsolása alatt az optót egy kondi tartja amíg a relé le nem váltja a figyelőtápra.” ![]()
Hello! Igen jól látod. Mutatom hogy miért van rá szükség, csak a visszakapcsolással van bajom.
![]()
Ez a rajz nekem "mórickául" van...
De te vajon érted a bekötését annak a cuccnak? A motor fixen van bekötve, mikor a tápot rákapcsoljuk az elektronikára...érthető? A hozzászólás módosítva: Feb 24, 2025
???????
![]() Neked meg mi bajod van?????? Persze hogy értem. Bizonyítandóan használom is, csak egy kapcsolós elosztóval adom rá a feszt. Ezt elkerülendő szeretném autómatizálni. Slusz-pasz. ![]()
Csupán a skiccedet nem értem, az nem kapcsolási rajz .
Ennek "automatizálásában" nem hiszek. Nem próbáltam, de ha a lágyindítóra rá van kapcsolva a 230V és a motort kapcsoljuk, úgy nem működhet ez a lassú felpörgést biztosító áramkör. Más lenne a bekapcsolási áramlökés határoló, amilyen pl. a mikrosütőkben van beépítve...az automatikus. A hozzászólás módosítva: Feb 24, 2025
Pontosan ezért van 12volt a konnektor kapcsain, amivel a motor kapcsolóján keresztül, kapcsol a relé, ami átkapcsolja a konnektorról a 12voltot. a 12v tápjára direktbe, és kapcsolja a hálózeti feszt a lágyindítóra. Csak ha elengedem a kapcsolót, úgy marad a relé, mivel az fixen leválasztja a 12 voltot a konnektorról, átkapcsolva a 12 voltos tápra. Itt akadtam meg.
![]()
A lökés határoló lépcsős, és nem felfutó típus. Ebből, meg van 5 db-om. Ezzel kéne megoldanom.
2kW-os a gérvágóm, és indulásnál, komoly az áramfelvétele. max 13A a bizti, és a fogaskerekeknek sem tesz jót a hirtelen erő....
Hát akkor bele kell szerelni külön-külön mindegyik gépbe 1-1 darabot.
Ilyened nincs ugyan (de ez "két szálas")- talán ezzel működne, ahogy szeretnéd: Bővebben: Link
Én ilyet tettem a körfűrészem fogantyújába és tökéletesen működik.
Ezt hogyan kell bekötni? Feketét a feketéhez, kéket a kékhez párhuzamosan? (Nehogy!)
Nem ismerem ugyan, de a logika szerint sorba kötjük a motorral.
De talán inkább az előttem szólót kéne megkérdezni...
Igaziból a vezetékek fekete-fekete színűek, sorosan.
Ha jól értem mit akarsz,
neked egy áramváltóról vezérelt lágyindító megfelel. Áramváltóval figyeled a konnektort, ha egy bizonyos értéket meghalad, ez lehet egészen kicsike is pl. 200mA, indul a késleltetés majd zárja az indító ellenállásokat. Ahogy kikapcsolod a gépet vagy kihúzod a fogyasztót az áramváltó elnegedi az áthidaló relét és kezdődhet minden elölről. Vagy keress rá master-slave konnektor vagy kapcsolás, ez 2-2 antiparalel diódán ejtet 1,2 voltot ha van fogyasztó és ezt az 1,2V AC-t már fel tudod használni a lágyindító vezérlésére. A hozzászólás módosítva: Márc 4, 2025
Köszi, a slave lesz a konnektoros megoldás, mivel egyszerre 2 gép van használva, amibe meg kell, beleügyeskedem a lágyindítót. (a porszívóba már kész)
Labloot LB1102 szkópSziasztok. A segítségeteket szeretném kérni a következő probléma megoldására. Vagy egy olcsó digitális szkópom. Történt vele hogy egyszer csak nem indult el. Mivel smd-s nem is álltam neki a javításnak. Egy olyan alkatrész ment tönkre (tlv62569d) amit túlfeszültség ölt meg. Mivel egy olcsó kapcsló üzemű a tápja (5,5V) arra jutottam hogy a kapcsoláskor fellépő feszültség megugrása nyírhatja ki ezt az alkatrészt. A szerelő azt mondta hogy visszatérő ez a jelenség ezeknél. Arra gondoltam hogy ha beépítenék ezzel a táp polusaival párhuzamosan egy nagyobb kapacitású kondit továbbá szintén párhuzamosan egy kis kapacitású kerámia kondenzátort és még egy 470kOhmos ellnállást is szintén párhuzamosan. Szerintetek megfogná ezeket a "tüskéket" ez a megoldás? Épített már valaki közületek hasonlót? Vagy van jobb ötletetek?
A 470 kΩ-os ellenállásnak nincs értelme, kis kerámia miatt csökkenhet a tápegység zaja, a nagy kondi talán segít. A kérdés az, mit szól hozzá a tápegység, merthogy a tervezéskor ezzel nem számoltak.
Köszönöm a választ! Néztem a táp oldalt, amin látszik hogy a gyártó is próbálta megoldani ezt a problémát. ( Utólag beforrasztott egy nagy kapacitású kondenzátort egy smd-s kerámia kondira) Közben olvastam valahol hogy ellenállás és kondenzátor soros kapcsolása eredményez lágy indítást (A.I. szerint). Ezt nem tudom értelmezni. Gondoltam egy lítium cella beéptésére is amit kvázi töltene az 5.5v és amiből egy booster konverterrel venném ki a táp feszültséget. Jó lehet ez a megoldás?
Ha a tápegység rész egy különálló modul, akkor azt lehet könnyen cserélni.
Lítium cellával felmerülnek egyéb gondok is. Egy cella kevés, két cella sok az 5.5 V-hoz. Előtte és utána is kellene DC/DC konverter. Azok veszteségeit tudja fedezni a tápegység? A cella ebben a felhasználásban gyorsan tönkremenne, extra kapcsolók is kellenek, hogy ne legyen terhelve amikor nem használod az oszcilloszkópot. Az utólagos kondenzátor a kimeneten van? Ellenállás sorba kötése kondenzátorral a bekapcsoláskori hirtelen fellépő töltőáramot (in rush current) regulázza meg. Viszonylag kis tápegységek esetén valóban ellenálls, nagyobbaknál NTC, igazán nagyoknál konkrét lágyindító elektronika van. Ezt a primer oldalon szokták alkalmazni, a kimeneten ez nem fog működni. Illetve működik, de az ellenállás miatt a kiementen a terhelés függvényében kisebb lesz a feszültség. Extraként az ellenállás által termelt hővel is kell kezdeni valamit.
Igen. Különálló modul ( de nincs házban csak külön nyákon). Itt tenném fel a kérdést. Létezik olyan "modul amiben szűrve vannak ezek az energia löketek?
Igen. Az utólagos kondenzátor a kimeneten van. ( Később csinálok fotókat) Ebben kis tápegység van. 5,5V szerintem max 2A-t kajálhat a szkóp. ( Később ezt is megmérem) .
Nem tudom, mekkora hely van a gépben, de első ránézésre MeanWell RS-15-5 tápegységgel próbálkoznék, megfejelve egy zavarszűrő tekerccsel és két kondenzátorral.
A képek.
Ebből nem tudom megállapítani, hogy valóban a tápegység okozza-e a gondot és azt sem, belefér-e az, amit javasoltam. Nagy valószínűséggel nem fér bele.
A tépegységet kellene tesztelni egy másik oszcilloszkóppal, hogyan alakul a kimenete bekapcsoláskor. Idézet: „A tépegységet kellene tesztelni egy másik oszcilloszkóppal, hogyan alakul a kimenete bekapcsoláskor.” Pont ezen munkálkodtam D.U.-án. De sajnos a másik szkopom analóg nem tárolós. Van egy D.I.Y is de azzal nem tudtam elcsípni semmit, lehet nem is jelentkezik minden alkalommal. Mindegy! Raktam egy 35V 2200µF kodit a kimenetre aztán reménykedem... Köszönöm a segítséget!
Szia!
Ha bekapcsolási lágy indítást szeretnél akkor a helyedben az 5V-os (nem pedig 5.5V-os) táp kimenetén, még a szűrő elkók előtt építenék be a VCC ágba egy FET-et aminek a gate-jét egy VCC-GND közti ellenállásosztóval ~féltápra állítanám be, a VCC felé menő felhúzó ellenállással pedig párhuzamosan bekötnék 1-10 µF-ot, aminek a feltöltődése szabályozza a FET lassított nyitását és a kimeneti elkók töltődését. A TLV62569D valószínűleg azért állt meg mert annak a max. tápfeszültsége 5.5V és folyamatosan annyin járatva ki volt centizve, könnyen átbillenhetett. A hozzászólás módosítva: Pé, 0:17
Szia. Köszönöm hogy foglalkozol a problémámmal! Ez a megoldás ( nem akarok kekec lenni! Komolyan. Csak érteni szeretném) kikapcsolódás pillanatban is "szűrne"? (Egyébkent tegnap még olvasgattam és hasonló megoldást találtam a neten - kvázi a relé helyett a fet- , ami nekem is tetszett. )
Idézet: „Raktam egy 35V 2200µF kodit a kimenetre aztán reménykedem...” A kondenzátorral párhuzamosan egy nagyobb teljesítményű 5V6 zener sem ártana.... |
Bejelentkezés
Hirdetés |