Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » AVR 8-bit vagy ARM32 bitest?
 
Témaindító: Csabix, idő: Márc 16, 2007
Lapozás: OK   1 / 1
(#) Csabix hozzászólása Márc 16, 2007 /
 
Sziasztok

Nekem az a problemam, vagyis inkabb dilemmam, hogy nem tudom milyen mikorkontrollert hasznaljak. AtmegaX tipust vagy At90SAM- ARM mikro felelne meg inkabb...
Szoval a project amit szeretnek csinalni egy FTP kliens lenne valamilyen RTL ... vagy ENC28j60-as ethernet controllerrel + proci.
A baj csak az hogy egy FTP kliens hasznalat soran rengeteg adatot kell feldolgozzon, es innen adodik a dilemmam, hogy egy AVR proci nem biztos hogy eleg gyors a feladathoz... a masik hogy 8-bites architektura ez gondot jelenthet?(itt arra gondolok hogy nagy szamokat tobb regiszterben kell eltarolni...)
Kisebb AVR porjecteket csinaltam mar, bar ethernet felulettel es eroforras igenyesebb alkalmasokat nem kellett eddig irnom.


(#) pbalazs válasza Csabix hozzászólására (») Márc 16, 2007 /
 
Ethernettel nem foglalkoztam, de csináltak már ilyet 8 bitesre. Szerintem menne, de tapasztalatom nincs ebben.

Igazából a dilemma az, hogy mennyi időt akarsz szánni az ARM megtanulására. Sokkal mélyebben kell érteni a dogokat, mint 8 bitesnél, és a fejlesztő környezet is bonyolultab, legalábbis én sokat szívtam (szívok) vele (Philips LPC sorozat).

Bár azt is hallottam, hogy GNU AVR GCC alá, ATmega128-ra írt C progi gond nélkül fordul GNU ARM GCC alatt is. Közvetlen tapasztalatom erről sincs, Atmellel nem foglalkoztam.
(#) Csabix hozzászólása Márc 16, 2007 /
 
Az ARM valoban nehezebb falat, de azis ugyanugy megtanulhato, kicsit idoigenyesebb. (es mellesleg azzal biztos hogy menne a dolog amit akarok, sot meg windowst is lehet rarakni )Amugy ingyenes (PCB, rajzok stb.) feljesztoeszkozt ARMhez nem nagyon tudok, sot eddig nem talaltam. Venni pedig nagyon draga. A masik hogy 140 laba van :eek2: Na hogy forasztanad fel egy hazilag keszitett nyomtatott arramkorre anelkul hogy kine egesd?
(#) pbalazs válasza Csabix hozzászólására (») Márc 16, 2007 /
 
Vannak kisebb kontrollerek is, olyan 80-90 láb körül. Be lehet azért azt forrasztani....

Az Atmel honlapján vannak demo board rajzok, meg a neten is lehet találni sokat.
(#) Norberto válasza Csabix hozzászólására (») Márc 16, 2007 /
 
Kicsit furcsának találom, hogy életedben még nem foglalkoztál ARM-mal, és még a soklábú forrasztása is dilemmás dolog nálad, ezenfelül az is meglepő, hogy ilyen komoly szerkezetet házi készítésű NYÁK-ra építenéd...biztos jól átgondoltad? Mellesleg nem leszel kész vele heteken belül. Egyébként nem lehetetlen összehozni. Windowst meg ne is próbálj rárakni, inkább Linuxot, az stabilabb.
(#) Csabix hozzászólása Márc 16, 2007 /
 
En egyetemista vagyok, ez az egesz pedig hobby. Nemakarok nemtudom milyen legmodernebb technologiaval eloallitott nyakot keszitetni erre szakosodott ceggel es nemis a piacra szanom, csupan hobby., a lenyeg hogy mukodjon, hisz ha a koncept jo akkor barmikor penz is lehet keresni vele....de nem ez a lenyeg.
Az Atmega chipeket konnyu forasztgatni, mert vesz az ember egy 40pines socketet pl. s azt addig forassza a nyakra amig jo lesz. Enis igy tettem. nem kellett az idot nezem vagy vigyaznom hogy nehogy tulmelegitsem az aramkort. A 80-90 labu ARMeknek nem tudom lehet e kapni socketet hozza arulnak? nem arrol van szo hogy elugyetlenkedem a forasztast hanem arrol, hogy nem szeretem a veletlenre bizni veletlen rossz forasztas eseten kiadni kb. 3000Ft-ot a procira...
ARM-el nem volt dolgom, mert nemis akartam ARMel kezdeni, csupan arrol van szo, hogy Atmegaval kezdtem es most bonyolultabb projecteket akarok csinalni.
Velemenyetek szerint Nyakot hazilag ossze lehetne e hozni erre a celra? mert azert a proci pinjei kozott megis nagyon kicsi a tavolsag...
(#) Norberto válasza Csabix hozzászólására (») Márc 16, 2007 /
 
Fotós megoldással össze lehet hozni nagy odafigyeléssel...bár lehet, hogy elsőre nem lesz jó...
(#) pbalazs válasza Csabix hozzászólására (») Márc 16, 2007 /
 
Szerintem is meg lehet csinálni fotózással, de megteheted, hogy csak egy öcsi-panelt csinálsz a sűrűlábú IC-hez, és azt gyártatod le. Az öcsi-panelt meg tüskékkel dughatod rá a demo paneledre.
(#) Csabix hozzászólása Márc 16, 2007 /
 
jo, jo az Atmel honlapjan pl. AT91SAM7-EK demo boardoknak megvan a rajza is meg minden, csak a baj megint a Nyakkal van, hogy elokell allitani. Esetleg csinaltassak nyakot valamelyik ceggel? melyik lenne az amelyik 1egyetlen bonyolult nyakot elloallitana? es mennyibe kerulne?
(#) Norberto válasza Csabix hozzászólására (») Márc 16, 2007 /
 
Az 1 db-os rendelés mindenhol a legdrágább...egy bonyolult, közepes méretű darabért akár 8-10 ezret is elkérhetnek...
(#) Csabix hozzászólása Márc 16, 2007 /
 
a fotos megoldassal hozavetolegesen mennyibe kerulne?
(#) Csabix hozzászólása Márc 16, 2007 /
 
mert fotos megoldast meg nem hasznaltam (nem kellett nagy precizitas) tudom hogy UV lampa meg mi minden kell, de csak azert kerdem mert aki mar csinalt ilyen eljarassal az tudja hogy beszerezni a "hozzavalokat" hozza mennyit koltott ra...
(#) Norberto válasza Csabix hozzászólására (») Márc 16, 2007 /
 
125W-os HgLi lámpa kb 2000 Ft +
hozzá való fojtó kb. 1500 Ft +
kerámia foglalat+kábel+miegyéb (kapcsoló netán) 1000 Ft +

FOTÓLAKK 2-3000 Ft (ez a legdrágább az egészben)

előhívó oldat 800 Ft +

vasklorid 6-700 Ft (de ez valszeg van most is neked, vagy vmi másféle marató)

Kb ennyi kell...

DE!!!

Mivel mostanság nagyon szép idő van, kint a szabadban is lehet fotózni! Nem vicc! Magyarul a nap UV-sugárzását használjuk fel...jópáran próbálták, és igen szép eredményt lehet elérni vele! Tehát a lámpás része ily módon megspórolható...

...illetve fotólakkot se muszály venni, létezik előre lelakkozott NYÁK-lap, egy védőfóliával a tetején. Viszont az se kimondottan olcsó...
(#) AoC válasza Norberto hozzászólására (») Márc 17, 2007 /
 
Én ezt az egész ethernet kérdést PC-vel oldanám meg. Elsőre furcsán hangzik talán, de vannak egész kicsi PC-k, amik egy mikrokontrollernél alig nagyobbak, viszont van bennük elég memória, háttértár (flashDisk) és a szokásos perifériák, no és persze minden DOS vagy Linux vagy akármi alapon programozható. Van már 20000Ft-ért is, keress rá DIMMPC néven (céget inkább nem ajánlok
(#) Pavel válasza Csabix hozzászólására (») Márc 17, 2007 /
 
Alternatívaként még ajálanám az AVR32 procit...van benne minden ami kell (10/100 ETH, USB, SOROSPORT, I2C, SPI)

ha érdekell [http://www.atmel.com/dyn/products/devices.asp?family_id=682] itt utánannézhetsz

de sima 8 bites AVR rel is gond nélkül meg lehet csinálni......rengeteg leírást, rajzot, és mintaprogramot találni a neten
(#) Csabix hozzászólása Márc 17, 2007 /
 
Az AVR32 processzorokat.. hm. csak lattam egy STK1000es fejleszto kornyezet arat:107eFt! bar lehet hogy ISP-n lehet programozni... a DIMM PC egy nagyon fain otlet de mondjuk osszekotve egy sajat keszitesu lappal olyan csuf lehet meg a megprogramozasa nem kicsi munka, nem tudom mien compiler kellene vagy mien kornyezet..
(#) AoC válasza Csabix hozzászólására (») Márc 17, 2007 /
 
A DIMMPC-t DR-DOS-al szállítják, ami egy MS-DOS kompatibilis, freeware oprendszer. Magyarul minden MS-DOS-ra írt program működik rajta! A teendő tehát: rendeld meg a DIMMPC-t és amíg nem kapod meg nyugodtan fejleszthetsz egy régi DOS-os gépen, mondjuk Borland C-ben. Nem árt persze felkészülni a DIMMPC fogadására, pl. ethernet packet driver felkutatásával. A DIMM foglalat csak ugyanott kapható és speciális fogadó nyákot igényel, amit szintén le kell gyártani (billentyűzet/COM/LPT/ISA/stb. mind ezen a csatlakozón jön ki). Vagyis vannak gondok vele, de szerintem nagy előny hogy kb. 90% készültségig asztali PC-n fejleszthető a program.
(#) Csabix hozzászólása Márc 17, 2007 /
 
Ezekkel az egykartyas pckkel mi a tapasztalatod? kilehet egetni oket? vagy valami rossz manoverrel komplett hasznlahatatlanna tenni?
(#) AoC válasza Csabix hozzászólására (») Márc 18, 2007 /
 
2004-ben használtam egyet, fényújság lett belőle (igaz, sosem készült el teljesen, de a felület működik csak a Windows oldali szerkesztőben vannak hiányosságok - Delphi suxxx . Szerintem jól használható a kütyü, könnyű volt hogy az asztali PCn írt Borland C program változatlanul futott rajta. Igaz az alaplapot nem én terveztem, azzal lehetett szívás.
Van a kártyához egy kis konfiguráló program ami nélkül nagyon nehéz az élet, de sajnos nem adják a kártyához, külön meg kell venni... nekem már megvan, ha kellene.
(#) Kosztolnik hozzászólása Márc 21, 2007 /
 
Nem tudom mire akarod használni az egészet de nem lehet hogy routerrel és rámegfelelő szofwareval jobban járnál?
ASUS WL-500GP + (Open-WRT v. Oleg v. dd-wrt)
rá egy pen drive és minden mehet.
(#) Csabix hozzászólása Márc 21, 2007 /
 
De igen... szamtalan jobb megoldas lenne foleg ár szempontjabol. es valoban az egyik ilyen az asus router stb. De szamomra az egesz celja a tanulas, nem a gyors, praktikus megoldas...
(#) ics36 hozzászólása Márc 21, 2007 /
 
Szia!

Ha még érdekel, akkor van sam7s és sam7xc (ebben mar benn van az ethernet is) fejlesztő board-om. A fejleszto kornyezet dolgaban is tudok segiteni.
Skype:ics3638
Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem