Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » CDI pic probléma
 
Témaindító: nstsaby, idő: Feb 18, 2010
Témakörök:
Lapozás: OK   2 / 2
(#) nyemi válasza Bells hozzászólására (») Nov 16, 2011 /
 
Szia Bells .
Lehet hogy nem értettél meg vagy lehet hogy nem úgy működik a szabályzód ahogy én gondolom.
Ezért vegyünk ezért egy példát.
10 ezres fordulatnál vagyunk, 34°van az érzékelő, ami ad egy felfutó jelet amire a vezérlőnkbe elindul a folyamat. Mi csak 25° előgyújtást szeretnénk adni ezen a fordulaton. A különbség avagy késleltetés mértéke 9°.
Én mos 16,6uS(ezen ne vesszünk össze)számolva a táblázatba 16,6x9=150uS (149,99) írunk. És akkor a kérdésem az lenne hogy. A tényleges késleltetés 150uS a gyakorlatban is? Mert hogy a kezelő programod mit mutat az egy dolog. Csak azért írom ezt mert tapasztalatból mondom hogy nem annyi . A én programomnál 48uS plusz van, amit persze a táblázatomba korrigálok. Ez azért van mert a a fordulat be azonosítása, táblázatból kivet érték ki olvasása, majd számláló elindítása időt vesz igénybe. Én ASM-be "kenem" és ezért én ezeket a dolgokat nagyon jól látom. Bár nem tanultam soha programozni és a C-hez nem is értek (és lehet nem is fogok) de hobbi szinten azért ezekre "elavult" (16f-12f) mikrovezérlőkre megcsinálok egy pár apróbb dolgot.
Szóval a te programod is így visszaszámolással működik?
Üdv nyemi.
(#) Bells válasza nyemi hozzászólására (») Nov 16, 2011 /
 
Szia. Természetesen nem kekeckedésből iratm 16.6us. Ilyeneken nem rágodok én. És a C-t sem nagyzolásból irtam, megnyugtatlak , évekig (vagy évtizedekig) én is AMS-ben nyomtam, sőtt szerintem aki nem tudja az ASM-et az C-ben nem tud olyan jó prgt irni (legalább is microcontrollerbe). És természetesen én is a 10F200-tól felfelé, minden PIC-el dolgozom , hova mi kell. Pl most a stoboszkópot 12F683-al csináltam (az volt a fiókban) és ráadásul félig asm-ben Szóval a C-t nem nagyzolásból használja az ember hanem lustaságból ! Ok? Akkor talán most már foglalkozhatnánk a lénnyeggel !:
Itt az alpvető félreértés, hogy más "vas"-akhoz csináljuk ! Az enyémben 12foknál ad jelet (ez az alap), és meg kell várnom egy kört hogy kicsit korábban kiadjam a jelet az előgyujtáshoz. Ez a (nem kicsi) diferencia !
(#) Bells válasza nyemi hozzászólására (») Nov 16, 2011 /
 
Apropó akkor te milyen motorhoz csinálod a kütyüt ?
Szóval az enyémben 360-(előgyujtásszög-12) elven kell számolni, és a PC prg ezt csinálja.
Mellesleg a teddel könnyebb pontosra (kisebb hibájúra) megcsinálni, de hát mit tehetünk ha a motor olyan amilyen, ahoz kell alkalmazkodni. Nem akartam átalakitani hogy másikba is beszerelhető legyen (CDI cserével)
(#) nyemi válasza Bells hozzászólására (») Nov 16, 2011 /
 
Hát tényleg nem. Köszönöm, most már értem. Hát igen ez a fajtavezérlés egy egyhengeres 4üteműre tökéletes, de egy 2ütemű, egy vagy netán két hengeresre, hát nem tudom megállná e a helyét.
Kétütemű gépen nem próbáltad még ? Meg hogy mi a legalacsonyabb és a legmagasabb fordulat, amit kezelni tudsz előgyújtás ügyileg? Válaszokat előre is köszönöm.

Üdv nyemi.
(#) Bells válasza nyemi hozzászólására (») Nov 16, 2011 /
 
Hát amit a képen látsz, a program 100-12000-ig le tudja kezelni az adatokat, nem probléma. (és ha kéne tágabban is lehetne de ugy gondoltam minek ? )a fordulatszámot 25500-ig tudja mérni . Persze hogy a te esetedre nem igy oldanám meg de az sem lenne probléma ! Azt a kis időt kivárnám direktben, és utána mehet a "lazítás" . Végül is a 12000-es is 5ms idő van. Az rengeteg !Ha 2T 2 henger akkor is 2.5ms.
Ja ! Itt nincs jelentősége hogy 2 vagy 4ütemű mivel ezek a 4T motorok is minden fordulatban gyujtanak (csak egyszer feleslegesen). Szóval ugyan az.
De neked nem elég ? Mitt csinálsz Forma1-et ? vagy RC modellt.
(#) nyemi válasza Bells hozzászólására (») Nov 16, 2011 /
 
Én 2T-4T egyhengeresre.De nekem csak egy Excel táblázat van amiben beállítom a görbét majd arra a görbére optimizálom az értékeket majd a programba beírom és lefordítom. A új Hex-et betöltöm PIC-be. Jelen esetbe mostanság 12f683-ba.
(#) nyemi válasza Bells hozzászólására (») Nov 16, 2011 /
 
"RC modellt " Talált Ez volt, van, a cél. Ha átnézel a Motorgyújtás fórumba meg is látod. Ott le is töltheted a kis idétlen programomat is Excel meg mindennel .
(#) Bells válasza nyemi hozzászólására (») Nov 16, 2011 /
 
Na akkor hasonló cipőben járunk. Én is előszőr valami táblázatkezelővel akartam megcsinálni ,de azokhoz nagyon nem értek ezért irtam a PC-és prg-ét.
(#) Bells válasza nyemi hozzászólására (») Nov 17, 2011 /
 
hu . A 107 oldalt nem tudom végignézni, de talaláltam egy kapcsrajzodat. Tulajdon képpen mi a problémád ? Mert a rajz jónak tünik. Bár én , azért rátennék egy kvarcot , ha igazán biztos akarsz lenni az időzitésekben, pláne ha nem csak szobahőmérsékleteken használod, mert a belső osci ugye nem olyan pontos.
(#) nyemi válasza Bells hozzászólására (») Nov 17, 2011 /
 
Szia Bells
Ez 12f683-ra írt már a butított változat , mert az eredetit 16f628-ra írtam. Íme. Angolul nem nagyon tudok, ezért a kommentektől meg ne ijedj.
Üdv nyemi
(#) Bells válasza nyemi hozzászólására (») Nov 17, 2011 /
 
Szia. Na szép kis program. Mondjuk egy tanácsot ha elfogadsz: a Label_001... cimkék helyett használj kifejezőbb neveket, pl forutin , idozito, comparator ,... stb igy neked is könnyebb lesz később visszanézni hogy miről is volt szó.
(#) Bells válasza nyemi hozzászólására (») Nov 17, 2011 /
 
Na meg most nézem hogy a memória cimekre is direktben hivatkozol 0x21 ez nagyon nem illik, ehelyett adj nekik valami kifejező nevet(cimkét) pl
szamlalo = 0X21
És ezután már csak DECFSZ szamlalo,F irsz és sokkal érthetőbb lesz a programod , magadnak is !!!
(#) vilmosd válasza Bells hozzászólására (») Nov 17, 2011 /
 
Ez egy Disasm kimenete. Gondolom HEX-et forditott vissza ASM-re.
(#) Bells válasza vilmosd hozzászólására (») Nov 17, 2011 /
 
Ja az lehet. Olyan. Bár azt irta, ő irta .
Hu de rég nem használtam már disasm-et.
(#) vilmosd válasza Bells hozzászólására (») Nov 17, 2011 /
 
De akkor gondolom a sajat ASM listat kuldte volna, nem a disasm kimenetet.
(#) Bells válasza vilmosd hozzászólására (») Nov 17, 2011 /
 
Hát ja. De akkor meg haragszik ? Mert ilyet én csak annak küldök
(#) Bells válasza Bells hozzászólására (») Nov 18, 2011 /
 
Komolyra forditva a szót, tök mindegy hogy ilyen-vagy olyan a prg az a lényeg hogy jól csinálja amit kell !!!
Nyemi !
Optót minek tettél bele ? Én közvetlenül vezérlem a tirisztort, és semmi gond vele ! (PIC 20 mA-et tud ! )
(#) nyemi válasza Bells hozzászólására (») Nov 18, 2011 /
 
A félreértések elkerülése érdekében elmesélem, hogy kezdtem el programozni és akkor mér is néz ez ki úgy, mint egy disassembler fordító lista . Mint hogy én nem tanultam az iskolába ezért legelőször meg tanultam 35 parancsszót hogy mit jelent miket lehet velük csinálni. Aztán elkezdtem forrás fájlokat nézegetni, de sajnos nem nagyon értettem a makrók használatához ezért elakadtam. Na, mások itt szokták feladni. Na, mit volt mit tenni, rájöttem, hogy az ICprog-al lefordíthatom ASM-re az hex-et, amit megnyitok rajta. Észrevettem, hogy ott nincsenek makrók . Á meg örültem, mert ha meg, ha akartam, akkor MPASM503 és az inc fájlal meg visszafordíthattam újra hex-re és ugyan olyanra. Na, mondom akkor ebben két fájl-ba minden lényeg benne van. Na, innentől kezdtem ICprog által kreált ASM-ket boncolgatni, megérteni mit csinál, hogy működik egy program. Végül is a végső áttörés az Oshon PIC szimulator IDE program hozta meg, mert ott le is szimulálhattam, amit szerettem volna csinálni. Én tudom, hogy nagy programokat evvel a tudással létrehozni nem fogok, de higgyétek el, ami így elkészül az atom stabil. Nincs, semmi felesleges dolog benne nem rakosgatom ide-oda az értékeket csak azért, hogy fogyjon a memória. Egyszer volt, hogy egy C-ből kreált ASM kezdtem boncolgatni, hát ne tudjátok meg menyi felesleges dolog volt benne , pedig nem is nagy program volt.
Na így kezdtem dolgokat és azért néz ki ez a forrás fájl úgy, ahogy kinéz. De lényeg az, hogy működik.
Nem?
Üdvözlettel nyemi
(#) nyemi válasza Bells hozzászólására (») Nov 18, 2011 /
 
Szia Bells
Úgy látom megelőztél Köszönöm.

Védeném a PIC-et a nagyfeszültségű résztől de így utólag szerintem is felesleges. 2n4401 bőven elég lenne.
Más.
Ha már a programról volt szó. Szerinted miért NOP-os késleltetéseket használok? Pedig az is eszi a memóriát, és mégis.

Üdv nyemi
(#) Bells válasza nyemi hozzászólására (») Nov 20, 2011 /
 
Hello, nem tudom miért nop-os ? Használhatnál GOTO $+1 is ez egyenlo 2 instuctionCLK ! Vagy CALL .... egy RET-re ez = 4 iclk .
Következő: »»   2 / 2
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem