Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » CNC építése házi alkatrészekből az alapoktól
Lapozás: OK   296 / 373
(#) Pali79 válasza Lodolfo hozzászólására (») Feb 13, 2018 /
 
Szia!
Egy kicsit homályos amit írtál. A motorhoz a vezérlő jónak tűnik és a 48V is jó irány. Nem tudom mire gondolsz, hogy a TB vezérlők olcsók, amikor az általad írt típus is 4500.-/db áron kapható. Nincsen feszültség méretező kalkulátor, de ökölszabályként elfogadható ha a motor feszültségének max 10-szeresét közelíted. Alacsonyabb feszültséggel is elmegy, mert az erőt az áram adja igazából, de ha kell a fordulatszám akkor kell a feszültséget növelni.
(#) kameleon2 válasza Massawa hozzászólására (») Feb 13, 2018 /
 
Köszönöm, de ezt linkeltem én is. Ezt megtaláltam. A gondot inkább az okozta, hogy pc-vel szerettem volna egy nem egyedi szoftverrel működtetni. Arduinó és Propeller volt kéznél, amivel tesztelni tudtam, de mindkettő szabványos step-dir rendszerre lett kialakítva. A benne lévő elektronika azonban nem ilyen, azaz gyakorlatilag maradt a váz. Az 1$-os motorok nem voltak elég erősek és gyorsak - bár már jól működtek a vezérléssel. Most Nema17-es motorokat tettem rá, ehhez már csak a kuplungokat kell megcsinálnom, mert direkt hajtású lesz. Kipróbáltam - no ezzel hasít rendesen. és még nem is hajtottam a végletekig. Persze ha a meghajtás a tengelyeken fixálva lesz - eljön a pillanat, hogy mit bír . Meg akartam tartani a vezérlőt és a motorokat, de végül letettem róla a szűkös időkeret miatt.
(#) Massawa válasza kameleon2 hozzászólására (») Feb 13, 2018 /
 
Amit te linkeltél az csak egy szinkronmotor volt, 2 tekerccsel, 4 kimenettel. Ez ugyanugy néz ki, de ebben 4 tekercs van és 6 vezeték.
Nem kell ehhez egyedi SW ( legalábbis ha azt az elektronikát használod ami benne van, csak meg kell találni a kivezetéseket.)
Ha nem megy, akkor bármelyik unipolaris motor meghajto megoldja a gondot:

Unipolaris motor


De át is alakithatod bipolarissá:

Bipolaris

Vagy igy

Polulu
(#) gerleimarci válasza Lodolfo hozzászólására (») Feb 13, 2018 /
 
A TB6600-val nincs gond, ha csak nem olyan meghajtót veszel, amire azt írják, TB6600 IC van benne, de nem az(olcsó fekete dobozos). A zöld paneles, nem dobozolt változat bevált nekem, de át kell nézni a forrasztásokat és az IC-borda kapcsolatát (pasztázás).
Feszültség meg minél több, annál később kezd esni a nyomaték a sebesség növelésével. De a jobban is melegszik, ezért nekem már 40V-nál kell a bordára egy venti.
(#) Lodolfo válasza Pali79 hozzászólására (») Feb 13, 2018 /
 
Szia! A TB vezérlőknél főleg nagyobb amperes típusainál jön ki a különbség látványosan olcsóbb! Köszi a tanácsot így nyugodtabban vágok bele!
-Találtam másik léptetőmotort is kicsit másabb paraméterekkel nem tudom melyik a jobb. A feszültség paramétere alacsonyabb.

1,

Part No.: WT57STH115-0304B (57BYGH115-003B) Dual shaft

Frame Size: NEMA23

Step Angle: 1.8 degree

Voltage: 6.3VDC

Current: 3 A/phase

Resistance: 2.1Ohm/phase

Inductance: 9mH/phase

Holding torque: 30Kg-cm 425oz-in

Rotor inertia: 810 g-cm2

Detent torque: 0.89 kg-cm

Number of wire leads: 4

Weight: 1.55KG

Length: 115mm

Vagy

2,

Part No.: 23HS9430

Frame Size: NEMA23

Phase: 2 Phase

Step Angle: 1.8 degree

Current: 3 A

Rated Voltage: 4.8V

Resistance: 1.6Ohm/phase

Inductance: 6.8 mH/phase

Holding torque: 425 oz-in (2.8N.m)

Detent torque: 12N.cm

Rotor inertia: 800 g.cm²

Number of wire leads: 4

Weight: 1.7 kg

Length: 112 mm

Matched driveM542A

Shaft:Single Shaft

Front shaft length 21mm

The diameter for motor shaft is 8mm
(#) Lodolfo válasza gerleimarci hozzászólására (») Feb 13, 2018 /
 
Köszönöm a segítséget! Akkor érdemes átnézni a driverek forrasztásait, esetleg pasztázás minőségét?
(#) Pali79 válasza Lodolfo hozzászólására (») Feb 13, 2018 /
 
Nincs nagy különbség a kettő között, szerintem tök mindegy.
(#) Lodolfo hozzászólása Feb 14, 2018 /
 
Köszönöm mindenkinek a segítséget!
(#) sunnysys hozzászólása Feb 14, 2018 /
 
Sziasztok!

Van egy Proxxon IBS/E kis fúróm. Ehhez szeretnék minél olcsóbban összehozni egy kis 3 tengelyes mechanikát, amivel fát, plexit tudnék kapargatni. Ez csak tanulógépnek kellene, lényeg, hogy valamennyire működjön, és minél olcsóbb legyen. Még a megmunkálható méret is kb. mindegy. Később szeretnék venni egy vertikális marógépet alumíniumhoz (Sieg X2/SX2), és talán építeni egy nagyobb gravírozó-marógépet. Addig is mit ajánlatok, amivel tudok kicsit tanulgatni? Fontos tehát, hogy olcsó legyen, és minél kevesebb eszközt igényeljen az összeállítása. Pl. nem vennék hozzá oszlopos fúrót, körfűrészt, flexet. Ilyen feltételekkel mit ajánlanátok, egyelőre elektronika nélkül? Van itthon egy csomó arduinom, meg pár easydriverem, meg szerzek valahonnan motorokat, stb. A mechanikával nem tudok előbbre jutni még ötlet szinten sem...
1. Medve-féle váz elektronika nélkül mennyibe kerülhet kb., milyen szerszámok kellenek hozzá?
2. Esetleg ilyesmi alumíniumból? Ehhez honnan szereznétek alapanyagot, mennyibe kerülne, milyen eszközigénye lenne a megépítésnek?
3. Vagy az nagyon őrült, hogy veszek egy ilyen keresztasztalt, cnc-sítem, és csinálok valahogy hozzá egy z-tengelyt? Vagy a felapplikálom egy ilyen fúróállványra valahogy? Végülis, a Proxxon MF70 is ilyesmi keresztasztallal működik, és egész sokan használják.

Köszönöm előre is!
(#) Medve válasza sunnysys hozzászólására (») Feb 14, 2018 /
 
Szia, A "Medve féle" váz 1.8 méter 20*20-as zártszelvényből van, és vagy 2 db A4-esnyi felületű 3 as acéllemezből. Egy méter a kór menetes orsó. Pár ezer forint. A sínek, szánok emelnek sokat az árán. Elkészítéséhez állványos fúrógép kellett, (csak a pontosság miatt) és egy sarokcsiszoló a vágáshoz. Meg menetfúró, pontozó, karctű. Úgy érzem aluminiumból vastagabb profilok kellenének, én jobban szeretem az acélt, szilárdabb, tartósabbak a menetek. De ez tovább emeli az árát, ilyen kis acélokat még hulladékból is kaphatsz. Igaz, több, mint 10 kiló lett
Elektronika? Én gyakran használom anélkül, csak tekerem a kurblit, egy fordulat egy milliméter.
A hozzászólás módosítva: Feb 14, 2018
(#) sunnysys válasza Medve hozzászólására (») Feb 14, 2018 /
 
Reméltem, hogy Te is hozzászólsz, köszönöm!
Ez elég jól hangzik! Nem baj, ha nem könnyű, csak működjön valamennyire, és legyen olcsó.

Kérdeznék még.
- Kérhetnék esetleg még pár képet? Vagy ha van, méreteket, alkatrész listát?
- Tegyük fel, sikerült kézi fúróval megfelelő lyukakat fúrnom. A zártszelvények és a lemezek méretre vágását hogyan oldom meg? Ezt meg lehet csinálni felx-szel ilyen szépre? Nincs benne gyakorlatom, nem tudom elképzelni, hogy ilyen pontosan fel tudjam darabolni vele. Vagy az összekötéseket végül is meg lehetne oldani ilyen összekötő lemezzel, láttam ilyet OBI-ban is talán. Vagy van olyan cég pl. Pesten, ahol ezt meg tudom rendelni, és feldarabolják nekem?
- Sínek, szánok: itt mindhárom irányban 2-2 sín kell, sínenként 2-2 kocsi? Az úgy tényleg megdrágítja a dolgot, ha jól sejtem. Ebben a legolcsóbb talán az SBR12 lehet, vagy mit keressek, ami még használható?
- Nem bánom, ha egyelőre én is csak kézzel tekergetem majd. A tervezett vertikális marógépnél is ez lesz a helyzet, ha meglesz egyszer.

Köszönöm!
A hozzászólás módosítva: Feb 14, 2018
(#) SALáta válasza sunnysys hozzászólására (») Feb 14, 2018 /
 
Ha merevséget akarsz U I idomokat ajánlom helyesen alkalmazva, pontos nem lesz de legalább erős.
Azt az "alu" keresztasztalt felejtsd el. "Alumínium", nos félek tőle de fára való gépemnél majd alkalmazom, nálam így sem kevés a súlya a mozgó "granty" kivitelű XZ tengelynek. Alapvetően a "vas" és az "alumínium" hőtágulása más.

Plexihez alapvetően tervezd be azt hogy tudd hűteni.

12 es talpas tengelyek lézerhez éppen jók. Sima tengely is de másra igazából nem, jó még esetleg a 3d nyomtatóhoz...

Leírom a mostani tervem:

Most tervezek gépet, ahhoz betonoznom kell hogy a fűrészgépet amivep levagom az anyagokat be tudjam hozni és ne süllyedjen el... (850 kg) 200 as I gerenda lesz az Y zengely alatt, dupla orsós hajtással, két motorral vezérlővel az Y tengelyen. Hogy merev legyen U profil köti össze az I gerendákat, lazán mert nem lesz lemunkalva. Esetleg az összeállított vázat szintezés lefogatas utan esztergat átalakítva végigmarom, vésem a sín résznél. Na ekkor is esélyes hogy "elmegy" a megszaggatott anyagszerkezet miatt. Kap egy 60 kg os XZ tengelyt.
Azt még tudd az esztergat is meg a fűrészt is ráncba kell szednem, még ez mindig csak "B" terves kivitelezés, igazi hegesztve , feszmentesítve, marasra előkészített talpakkal lehetne jobbra csinálni. Bízok benne hogy a sínek helyeinek gyalulasa, csapozás rettenetes mennyiségű csavar csavarozasa elég lesz az U keret összeállításához.
(#) Medve válasza sunnysys hozzászólására (») Feb 14, 2018 /
 
Ha írsz címet küldök képeket. Úgy lehet olcsósítani, ha a síneket is te készíted. Esetleg fióksínből, az valóban olcsó, de nem tartós. Állítólag. Érdeklődj attól, aki ezzel készített. Én is készítettem ugyan, de nem fejeztem be azt a gépet. Az első gépemnél például köszörült köracélon fut egy (négy) szűkre fúrt bakelit lemez. Működőképes az is.
A gép méreteit nálam a vezetékek hosszai határozták meg, a képen ez sejthető is, a gyári furataira illeszkedik a keret. Ha van Solid Edge, tudok küldeni tervet, műhelyrajz nem készült róla.
Ha odafigyelsz lehet szépen flexelni, pár tizeden belül is, de itt nem működő a vágási felület, nem illeszkedik rá semmi, a furatok helye a fontosabb.
Ha céget bízol meg az alkatrészek legyártásában, bármit megoldanak!
Az Obiban lehet kapni ezt-azt, de ezek vékony, gyenge dolgok...
Sínek tekintetében széles a skála, úgy érzem most az ár lesz a meghatározó.
A hozzászólás módosítva: Feb 14, 2018
(#) Firefighter1 válasza sunnysys hozzászólására (») Feb 14, 2018 /
 
7Szia!

Meg leszek kövezve, de ha csak fa meg plexi akkor akár az alu "T" idom is jo a sineknek! nutos csapágy kerekeknek!
Meg jobban feszíthető mint a fioksin! Én most ilyennel építek!

Nekem ez az ötletadó gép
A hozzászólás módosítva: Feb 14, 2018
(#) sunnysys válasza SALáta hozzászólására (») Feb 14, 2018 /
 
Köszi az tipeket, és sok sikert a projektedhez! Én ehhez képest elenyésző méretekben gondolkodom.
(#) sunnysys válasza Medve hozzászólására (») Feb 15, 2018 /
 
Köszi, írok privátban címet! Közben más is ajánlotta a fióksínt, utána nézek.
Igen, most az ár lesz meghatározó. Legalábbis terv szerint most nem költenék sokat rá, mert egy fél éven belül szeretnék venni egy Sieg X2/SX2-t, és azt CNC-síteni, meg mellé vennék amúgy egy kisebb esztergát is, úgyhogy azokra kell majd a pénz. Addig ezzel tanulgatnám a dolgokat.
(#) sunnysys válasza Firefighter1 hozzászólására (») Feb 15, 2018 /
 
Köszi, meglesem ezt a megoldást is! (Bár elsőre bonyolultabbnak tűnik, mint az eddigiek. )
(#) Firefighter1 válasza sunnysys hozzászólására (») Feb 15, 2018 /
 
Lehet hogy Bonyolultabbnak tünik, De a zártszelvény szerkezetnél ha nem pontozod le jol a luka és a furószár egy picit féltrecsúszik már ferde lesz valamelyik tengelyed!

Itt bemész az obiba, vagy valamelyik lapszabászatba, leadod a lapok méretét (ott garantáltan derékszög párhuzam minden!)
És ha másod nincsen akkor max egy kalapács meg 100 darab szög meg 2 szál menetrsorsó kell!

Na jo... persze jobb a csavar plussz a ragasztás de most nagyon sarkítva írtam!
(#) Pali79 válasza Medve hozzászólására (») Feb 15, 2018 /
 
Én fióksínnel kezdtem. Attól bármi jobb! Nem az, hogy nem tartós, de akár 1-2 mm lógása is van ami használhatatlanná teszi az egészet. Sokszor lehet kapni jófogáson, vaterán, sárga fórumon bontott vagy éppen megmaradt lineárokat, ha nem tudod kimunkálni akkor még ez a legolcsóbb megoldás. Vagy ha van esztergályos ismeretség akkor egy laposacél a két oldalára csapágy és arra esztergáltatni egy-egy U alakú kivágással ellátott köpenyt. De még azt is el tudom képzelni, hogy készen is lehet kapni. Mint a mellékelt képen.
(#) Firefighter1 válasza Pali79 hozzászólására (») Feb 15, 2018 /
 
Pali79
Ez a Te géped? vagy memtett kép?
Tetszik
(#) Pali79 válasza Firefighter1 hozzászólására (») Feb 15, 2018 /
 
Nem az enyém azt hiszem abból kölcsönöztem amit te linkletél...
Az én gépemen ami szintén fa vázas, talpas köszörült tengelyek vannak. Az sem tökély de megfelelő.
Ennek a megoldásnak az a baja, hogy ha egy részen kikopik az alu, márpedig hamar kikopik az acél keréktől akkor az egész síncs cserélni kell. Én mindenképp valami acél megoldásban gondolkodnék.
A hozzászólás módosítva: Feb 15, 2018
(#) sunnysys válasza Firefighter1 hozzászólására (») Feb 15, 2018 /
 
Jogos, köszi! Persze, gondolom, a zártszelvényt vázat is méretre lehet vágatni, meg fúratni, de az is emeli nyilván a költségeket.
(#) sunnysys válasza Pali79 hozzászólására (») Feb 15, 2018 /
 
Köszi!

Amúgy pont azon gondolkodtam, hogy csak van valami köztes megoldás a fióksín és a lineáris vezeték + kocsi között. A talpas tengely, egyel rosszabb, mint az előbbi, a sima lineáris tengely meg egyel rosszabb, mint a talpas? Árban is így csökken, gondolom.

Ez a váz is sima lineáris tengelyeket használ?
(#) Pali79 válasza sunnysys hozzászólására (») Feb 15, 2018 /
 
Igen sima köszörült köracélok vannak benne. Ennek a megoldásnak az a hátulütője, hogy a hosszal nagyon durván növelni kell az átmérőt, különben meghajlik. Ahová ilyenből kell 25-30mm-es átmérő, oda a talpasból elég a 16-os is.
(#) Firefighter1 válasza Pali79 hozzászólására (») Feb 15, 2018 / 1
 
Azt hittem hogy egy az egybe koppintottad a technikát!

Amugy az biztos hogy szamolni kell a kopással... azt még nem tudom mennyi idő alatt!
De remélem tavaszra készen lesz az enyém és utanna tudok nyilatkozni!
Addig is fotozok sokat, meg dokumentálom az építést, hatha valakinek tudok majd vele segíteni!
(#) sunnysys válasza Pali79 hozzászólására (») Feb 15, 2018 /
 
No, ház ez az: itt van egy váz, amiben az orsó 12-es, ahhoz képest ránézésre a lineáris tengely sem lehet nagyobb, mint 16-os; sehol egy lineáris vezeték, vagy talpas tengely, és 110.000 Ft-ba kerül. Most már eléggé el vagyok veszve, hogy mi lenne a megoldás számomra.
A hozzászólás módosítva: Feb 15, 2018
(#) Pali79 válasza sunnysys hozzászólására (») Feb 15, 2018 /
 
Ez nagyjából az a kategória amit te szeretnél "csak működjön valamennyire". Sokan azt gondolják, hogy pl nyák gravírozásra akámilyen vacak megfelel. Pedig egy nyáknak kb 0,01mm-en belül kéne lennie a pontosságnak. Ezt már nem olyan könnyű egy 20×20 cm-es méretben kivitelezni. Egy ilyen mechanikával lehet rajzolgatni, gravírozgatni, meg kisebb reliefet készíteni. Ha már alut kell marni akkor nem úszod meg a normális lineárokat.
(#) Medve hozzászólása Feb 15, 2018 /
 
Én még hiszek a fióksínben! Csak nem a 150Ft-os OBI-sat kell használni és egy tengelyen nem kettőt, hanem... Mondjuk nyolcat!
(#) sunnysys válasza Pali79 hozzászólására (») Feb 15, 2018 /
 
Értem, köszi!

Találtam ilyet is: CauCau korábbi gépe, szintén lineáris tengely megoldással. Ha ebbe, meg az előbbibe elég volt, szerintem nekem is elég lehet. Amúgy ez milyen vastag lehet az Y tengelyen? Azt írja: "Trapéz orsó: 12*3mm" Akkor a köszörült tengely talán 16-os lehet?

Egyelőre továbbra sincs fogalmam se, hogy hogyan csináljam, milyen alkatrészekből. Szerintem összeírok egy pár különböző verziót, és úgy talán jobban átlátom.
(#) SALáta válasza sunnysys hozzászólására (») Feb 15, 2018 /
 
Hasznalt aktuátorok lehetnek erre megoldasok, jó alap. Ha a ZX tengelyt ebből csinalod nem kerül annyiba és profi is. Van eladó a sárgán , lineár motoros XY egység. Sajnos sw nincs hozzá step dir es. Nem az enyém. Na ez egy XY egység, ez 60 ba van. Fa, "plexi" marasra elég, cserébe villámgyorsan jár, m/s be van az egység

Én kis fa vázas gép+zöldgombból váltottam ipari egyedi gyártásra. Első körbe sokat fogsz szívni az első sajat gépeddel. Neéz amúgy nem kuka aktuatort venni, sajnos ehhez illik személyesen elmenni. Ha gondolod adok tippeket mit nézz ezeken.
Következő: »»   296 / 373
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem