Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Csévélő gép kivitelezése/ legyártása
Lapozás: OK   1 / 2
(#) Benkutya hozzászólása Feb 23, 2007 /
 
Üdv!

Nemrég elkezdtem gondolkozni egy csévélő gépen, mert nekem nagyon drágának tűnnek a gyári trafók. Na ott kezdődik, hogy kell 2 motor a cséve tekerő és egy huzal ide-oda huzogató, szal huzal vezető Csévélő motornak van egy 19.2V-os 30VA-es behajtó motor (ez 1 bika) és egy 18V-os kb 20VA-os ugyancsak behajtó motor.
Amikkel nincs nagy probléma, csak áttétel és fordulat szám szab. kell. Viszont a huzal vezetővel gondba vagyok, motornak kibeleztem egy tintasugarast, és a 2 közül inkább a patron huzogató vonogatót használnám (ehez ékszíj is van ), de nem tudom mivel mozgassam így <--> oda vissza, ezt persze automatán, úgyhogy belehessen állítani milyen sebességel mozogjon. Ehez gondoltam egy multivibrátort amit mondjuk 30és-2 között lehet állítani, vagy ez marhaság? Más ötletem nem volt az oda vissza mozgatásához. A sulimban mindent letudok gyártani+mivel nem csak gépész hanem elektronikai suli is, ezért trafóhoz is van hipersil vasmag+ kiba sok zom. rézhuzal, tok, stb ha érdekel titeket a dolog, készitek 1-2 rajzot az elképzelésemről és feltöltöm.
(#) oldman válasza Benkutya hozzászólására (») Feb 23, 2007 /
 
Kérdés mennyi és mekkora trafót szeretnél tekerni? Ha csak néhány darabot és a huzal sem túl vékony akkor egyszerű kézi tekercslőt lehet készíteni, vagy egy akkus fúrgép (befogva) még jobb. A menetek számolása egy elektomechnikus számlálóval a legegyszerűbb. Én elég sokat tekertem és a kézi vezetés is tökéletesen megfelelt.
Egyébként a régi gépeken az előtolást mechanikusan állitották, csavarorsó vitte a huzalvezetőt. Az előtolás megfelelő léptetőmotorral és vezérlővel természetesen egyszerű mechanikával megoldható. Ha van megfelelő mech. ismereted esetleg egy eszerga is rendelkezésre áll, akkor érdemes hozzáfogni. Sajnos ez esetben a precíz mechanika nem helyettesíthető computerrel!
(#) Sebi válasza oldman hozzászólására (») Feb 23, 2007 /
 
Így igaz!

Annyit még hozzátennék, hogy nem kell két motor, mert a huzalvezetés (ami beállítható huzalvastagsághoz) kötött mechanikai kapcsolatban van a tekercselőmotorral, hiszen egy körbefordulás alatt pont annyit kel mozdulnia mint a huzalvastagság.
(#) Benkutya válasza oldman hozzászólására (») Feb 23, 2007 /
 
Ezt a gépet nem csak magamnak csinálnám, hanem a sulimnak is kölcsön adnám, szóval sok trafót, akár 200VA-ig elmenőleg. És még pénzkeresetnek se rossz dolog
Számlálónak van egy mechanikus "Counter"-em, de ezt nem találom elég pontosnak meg resetelni se lehet, persze ez kiküszöbölhető :yes: Az elő tolásra nekem is 2 féle megoldás kering a fejembe, egyik a motor pólus forditásával (ami szerintem sokkal egyszerűbb) másik egy olyan mechanikus szerkezet, ami a dugattyú elvén működik, csinálok gyors móriczka rajzot. De ez szerintem bonyolultabb és több helyet is foglal. Van mechanikai ismeretem és sok segítő kész tanárom, gépek terén a sulimba van kb 15 fém eszterga+CNC gépek+minden ami kell (Kolos Richárd Fővárosi Műszaki Gyakorló Szki.)
Nem is akarom az egészet számitógéppel vezérelni. ezeket szeretném bele: 1 egyszerű digit számlálót, 2 fordulat szám szabályzót (szerintem Heli potival jó lesz, avgy az túlzás? ) és valami polus cserélgető automatát a huzal igazító motornak

Móriczka.bmp
    
(#) Sebi válasza Benkutya hozzászólására (») Feb 23, 2007 /
 
Sztem egy motor forgásirányát nem tudod megfordítani fél-háromnegyed fordulaton belül (a tömege miatt), amire itt szükség van (hogy a széleken ne fussanak egymásra a menetek) Én is dolgoztam ilyen gépen (ha jól emléxem HITEKA volt), teljesen mechanikus elven váltott. Valszeg úgy mint a présgépek: a meghajtott tengelyen két párhuzamos tárcsa van, ezek közt van a meghajtókerék, ami mindig egy irányba forog, ha az egyik tárcsát hajtja, akkor a tengely balra, ha a másikat, akkor jobbra forog. Ezt a meghajtókereket egy beállítható oldalvég-kapcsoló mechanika csapja át a (másik) tárcsához.
(#) Benkutya válasza Sebi hozzászólására (») Feb 24, 2007 /
 
Ezzel nem értünk egyet, mivel már mondtam, hogy a huzal vezetőnek a motor egy nyomtató tintapatron mozgatója, vagyis (szerintem) képes hirtelen fordulni. Ha csak 1 motorral csinálnám, azzal az a baj, hogy sokkal macerásabb a tervezés és a megépítés.
Másik probléma nálam az, hogy mivel én nem vagyok gyakorlott gépész, ezért fogaskerék helyett ékszíjjat használnák, a csévélőhöz dupla postás gumit és a huzal vezetőhöz a nyomtatóból kiszedett recés ékszíjjat.
De ha télleg tudsz valami egyszerű mechanikát, akkor csinálhatnál róla 1 rajzot.
(#) elektro hozzászólása Feb 24, 2007 / 4
 
mi lenne ha léptető motort használtok
2db azonos léptető motor
egyikaz orsót mozgatja
másik a huzalt mozgatja
2 vzerélő a motorhoz és közöz impulzus adó így elkerülhető hogy ne egyszerre mozogjanak. Ahoz hogy lassabban mozogjon a huzal mozgató ahoz meg állítható frekiosztó kell meg egy astabil. Ha huzal végig ér akkor egy HALL szenzor a léptetőmotor irányát váltja. A huzalmozgatósa egyszerű vegyél egy menetes szárat és arra tegyél egy anyát az agya ogja mozgatni a huzalt. így nem is kell nagy freki osztó
(#) elektro válasza elektro hozzászólására (») Feb 24, 2007 /
 
van motor vezérlőm is kb panellal 1eki lehet hozni ha esetleg értékelitk a hozzászólásomat berajzlom
(#) Benkutya válasza elektro hozzászólására (») Feb 24, 2007 /
 
2 léptető motort beszerezni drága meg bonyolultabb összedobni mint amiket én írtam. Viszont erre menetes szárra még nem is gondoltam, nem is kéne áttétel, esztergálok mondjuk egy 7centis rudat amiből 5centin lesz a menet az elején 1centin fogom rászorítani a moci tengelyére, a végén lévő 1 centit pedig rögzítem a túl oldalon, csapágy nélkül, kis géplekvár mindent megold . Le is vázlatolom, tess! Dejó ez a paint, csak feliratokat nem birok beszúrni, remélem azért egyértelmű.
(#) oldman hozzászólása Feb 24, 2007 /
 
Elég jól elvagyunk a részletkérdésekkel, de mintha a lényeg kimaradna! A huzal vezetése és a megfelelő szabályozott huzalfeszités megoldása sokkal fogósabb probléma. (d=0.05 - 2 mm huzal) gondolni kell arra is hogy a szigetelés ne sérüljön, a menetek pontosan kerüljenek egymás ra - mellé, rétegváltáskor a menetek alsóbb rétegekbe csúszásánk megakadályozása v legalább jelzése. Következő gond a rétegszigetelések berakása. A huzalvezetés irányváltása nem probléma ha nem nagy fordulaton akarunk tekecseni de ott is megoldható. Nem széria termelés esetén követelmény az egyszerű, gyors termékváltás is. És csak a csak a legkézenfekvöbb problémákat említem!
(#) Benkutya válasza oldman hozzászólására (») Feb 24, 2007 /
 
0.05-ös hajszál drótot nem fogok tekercselni, sorkimenő trafóra nem vágyok, szal a a difi az 0,2-2,5mm. A huzalvezetéssel akpcsolatban, már ott 1 vázlat rajz, a vezetőt fémból készítem, velszeg automata acélból, viszont amiben a huzal megy az 1 műanyag betét lesz, és gumi vagy műanyag peremű lesz a kis terelő kapu. A huzal feszítést nagyon egyszerűen két rugós görgővel meglehet oldani, amik közrefogják a huzalt ezeknek is gumi felülete lesz. A réteg szigetelés egyszerű, pl. a fóliát ráragasztot, adsz neki kakaót és kézzel vezetgeted szépen. A menet elcsúszásokat fölösleges jelezni, mert miután beállítod, nem fog elcsúszni.
De! mintmár írtam kellene 1-2 egyszerű használható kapcs rajz: Egy digitális számláló amit lehet resetelni és 4 számjegyet kibír jelezni aztán a motoroknak egy-egy kb 1-15V-ig szabályozható fordulatszámszab, valamint a púlusfordító ami egyszerű és lehet szabályozni az intenzitását.
(#) dobo hozzászólása Feb 25, 2007 /
 
SZÁMLÁLÓ!!!!
VAlamikor régen az ősidőkben ipari tanuló koromban én is csináltam ilyet!
A számlálót ugy oldottam meg hogy a cséve tengelyére forrasztottam egy bütyköt és elé raktam egy mikrokapcsolót .
A kapcsoló minden eggyes fordulatra ad egy impulzust.
A számláló egy egyszerü számológép volt aminekaz = gombjára párhuzamosan kötöttük a mikrokapcsolót
A tekercselés kezdetekor beirod hogy(0+1) és elkezd számolni széppen.
Sőt visszaszámolni is tud.
Ja és méretezésnél helyben van egy számológéped :yes:
(#) dobo hozzászólása Feb 25, 2007 /
 
Nállam két motor volt az egyik csévélt a másik vezetett.
A csévélő motor fix fordulattal ment.
A vezető motor 12-es menetes orsót hajtott. A fordulatát próbatekercseléssel állítottam be.
A forgásirányváltást pedig a vezetőre szerelt ütközők vezérelték mikrokapcsolók és relék segítségével.
Ha jól be tudod lőni a sebességet akkor a menetek nem csusznak el és jókor fordul a gép .
A feszességért 2cm széles gumilap volt a felelős amit néha cserélni kellett.
(#) Benkutya válasza dobo hozzászólására (») Feb 25, 2007 /
 
A relés megoldásra énis gondoltam, de nem jutottam semmire, te hogy oldottad meg, az lenne a legjobb ha lerajzolnád. Ja és csak relével meg mikro kapcsolóval?
Én a feszességet úgy fogom megcsinálni, hogy fogom 2db 6mm-es tengelyre felhúzok és ragasztok két megeflelő szilikon csövet az egyik tengelyt egy rugval fogom nyomni a másikhoz, pont mint a nyomtatóknál.
(#) Benkutya válasza dobo hozzászólására (») Feb 25, 2007 /
 
Barátom megmondtad a tutkót! Már csak egy pici buta számoló gép kell és átis alakítom! Bár egy kicsit fusi a dolog, lehet hogy szebb lenne csinálni egy digit számlálót, csak az +idő és pénz :eek2:
(#) Benkutya válasza Benkutya hozzászólására (») Feb 25, 2007 /
 
Ez a kép a menetes orsóról nekem elszökött
(#) elektro válasza dobo hozzászólására (») Feb 25, 2007 /
 
na most itt az lesz a baj a bütykös tengellyel hogy pergésmentesíteni kell a kapcsolót mert ha TTL CMOS ic használsz akkor egy körre lehet kíir 500fordulatot azért írtam a hal sensort vagy ha mikro vezérlővel csinálod be lehet írni progiba. Léptető motor asszem 1000 forintért vannak. A www.hobbycnc.hu találsz olcsón vagy bemész egy számtech bontóba és veszel nyomtatót. Nem kell it 10e re gondolni a léptető motorral. Vagy ha változtani akarod a sebességet akkor hogyan állítos nem lesz pontos sima maotorral. Léptető motorral az említett rendszerrel és úgy 30V impulzusokkal hűtéssel nem fogsz elcsúszni

Nem 1000e Ft, hanem 1e Ft, vagy 1000 Ft! Moderator
(#) Benkutya válasza elektro hozzászólására (») Feb 25, 2007 /
 
Nekem elvileg van 1 léptető motor és mellette egy tintapatron mozgató, leis fotóztam őket. Ezen a menetszámláláson még gondolkozom, mert nagy sebességnél fontos a pergés mentesítés, szal ilyenek, hogy bütyök meg rugós lemez szóba se jöhet, valamien infrás dolog kéne és egy tárcsa rajta 1 lyukkal ahol áttud világítani az infra, na de ehez is kéne egy egyszerű kapcsolás!
(#) elektro válasza Benkutya hozzászólására (») Feb 25, 2007 /
 
hy
neked egy bipoláris léptető motord van ha jól látom. A bipoláris léptetknek 3 vagy 4 kivezetése van. Olyat keress ami unipoláris vagy 5 vagy 6 kivezetése van a www.hobbycnc.hu a léptető motorok és kuplungok részbe. Alényeg ha külümböző tipust veszel akkor azonos lépésszámú legyen mert ha az egyik 4.5fok per lépés a másik meg 1.8fok/lépés akkor macerás osszehozni. Ezen az oldalon megtalálod a hall szenzorokat ezek jobbak mint a optokapu meg egyszerűbb kivitekezni. A számláló meg nem nagy ügy lehet ervezni ott a fasza TTL és CMOS ic tökéletesen nem is bonyolultan meglehet csinálni. Hány karakteres kell? ha esetleg lesz dőm megtervezem.
(#) Benkutya válasza elektro hozzászólására (») Feb 25, 2007 /
 
Szóval a csévélő motornak egyiksemjó innen? mert végülis, csak egy irányba kell forognia egyenletesen, erre szerintem jó lett volna az egyik. ja meg nagyon erősnek kell lennie, mondjuk a dörzs kerekes áttétek eléggé felerősítik a motor mozgási erejét, de lehet hogy 2,5mm-es huzallal már nem boldogulna rendesen, akkor erre a célra tuti jó az l.m.?
Meg is nézem most ezt a honlapot, viszont perpill most semmi időm sincs, mert matekra tanulok (tz). Szóval megtudod adni a helyét annak a hall szenzornak és ha nagyon szépen megkérlek akkor megtervezed nekem ezt az álltalad is említett számlálót, ami elég ha 4 karakteres, nem hiszem, hogy 10k-es menetet bármikor is kéne tekercselnem és valahogy úgy, hogy én még nem csináltam ilyen TTL vagy CMOS IC-vel áramköröket
Kösz
(#) Benkutya hozzászólása Feb 25, 2007 /
 
Sajnos a középtelj. motoroknál csak 2db van és a 2 szinte teljesen különböző
Az ottani DC motorok nem jók?
(#) Moderátor hozzászólása Benkutya hozzászólására (») Feb 25, 2007
 
Idézet:
„Ez a kép a menetes orsóról nekem elszökött”


Mert bmp képet nem teszünk fel! Irgum-brumm-brumm!

Tessék elolvasni a fórum használatáról szóló cikket (by vicsys) ami itt lelhető fel :nezze:
(#) Benkutya válasza (») Feb 25, 2007 /
 
(#) dobo hozzászólása Feb 25, 2007 /
 
Megvan a vezérlés ami a vezető motort vezérli.
(#) dobo hozzászólása Feb 25, 2007 /
 
Ja és az én gépemen a motorok ablaktörlő motorok voltak csak az eggyik olyan legyen hogy tudd a forgásirányt változtatni.
(#) Benkutya válasza dobo hozzászólására (») Feb 25, 2007 /
 
hű, ezt még értelmeznem kell az én agyamnak bonyolultak a relék. Az az öntartó relé gondolom nem ufrik vissza, amikor kap 1 impulzust, nem?
Egyépként ezt a forgás irány változtatást nem lehet megoldani 1 multivibrátorral, amit mondjuk 0,05-1HZ-ig lehet állítani?
ha nem akkor marad a relés
(#) Benkutya válasza elektro hozzászólására (») Feb 25, 2007 /
 
[quote=elektro]Ezen az oldalon megtalálod a hall szenzorokat ezek jobbak mint a optokapu meg egyszerűbb kivitekezni.[/quote]
Találtam bss-en egy infrakapu, ez bírná az intenzív váltogatást? annyi az egész, hogy a LED helyére bekötni egy 5V-os relé, ez pont van ami a számlálót kattingatja. Egyszer már bepörgettem a relét 10percig, naon jól birta, olyan 100/s sebességgel

infrakapu.gif
    
(#) elektro válasza Benkutya hozzászólására (») Feb 26, 2007 /
 
HY
megpróbálom mégegyszer elmondani hogy a DC motort nem véletlen nem ajálom és legalább 2szer mondtam ogy ne használj DC motort. Ennek az az oka hogy 2DC motort hiába ugyan olyan és egy feszültséget kap nem fog egyformán forogni el fog térni ahogy terheled melegszik. A léptető motort pedig egy oszciról hajtod akkor egy órajelre mind a két motor mondjuk 1.8fokot fordul ha egyforma amotor lépésszáma. Forgásirány váltásra tökéletes a relé. Nekem a lézeremet egy opto rendszer villogtatja pár kHz-el és még stabil négyszögjel van. A HALL szenzort azért ajálom mert egyszerű használni és megbízható. Bár az infrakapu is jó. Egyébként az említett honlapon van valahol HALL alkalmazás de a keresőben tuti találsz. A számlálót meg kis idővel megtervezem. DE ugye a relét az remélem nem a számláélónak találtad ki mert akkor lepetézek. A relé is ugyan úgy ad vagy 200 impulzust. Ha valaki küzülünk tud PIC et programozni akkor az megtudja sokkal egyszerűbbe oldani
(#) Moderátor hozzászólása elektro hozzászólására (») Feb 26, 2007
 
andra_s használj már ÍRÁSJELET!!!!
(#) hegman hozzászólása Feb 26, 2007 /
 
Üdv!
Én a Rádió és Filmtechnika 1949-es évfolyamában találahtó sorvezetős tekercselőt csináltam meg. Itt a huzal vezetése mechanikusan van megoldva, nekem olyan 0,08mm-es huzaltól 1,2mm-es huzalig kitünően működik, a sor végén áfordítok egy kis himbát és megy minden tovább. A számláló egy mechanikus relés számláló reed relével és mágnessel.
üdv
Hegman
Következő: »»   1 / 2
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem