Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Digitális forrasztóállomás
Lapozás: OK   75 / 94
(#) TAttila77 válasza Skori hozzászólására (») Nov 14, 2020 1 / 1
 
Na akkor mondok neked én is egy dolgot. Kollegám pedig a szárítógépének kondenzvizét gyűjti egy petpalackba. Azzal locsolgatja nagyritkán. Az is az.
(#) Ge Lee válasza Skori hozzászólására (») Nov 14, 2020 / 2
 
Amióta száraz papír zsebkendőben (amit előtte kicsit meggyűrögetek) törölgetem a hegyet, azóta nem értem, hogy előtte 30 éven keresztül mi a fittyfenének nedvesítgettem szivacsot. Azt mondják, hogy a víz olyan brutál és hirtelen hőmérsékletkülönbség a hegy bevonatának amitől azon hajszál repedések is keletkezhetnek. Mondjuk a békebeli kattogós hegyeinél én akkoriban ilyen sérüléseket nem vettem észre, a maiakat meg már kizárólag szárazon törölgetem. Illetve nedvesen is, sőt néha még folyasztószerbe is mártom, de csak hidegen.
(#) TAttila77 válasza Ge Lee hozzászólására (») Nov 14, 2020 / 1
 
Én azért is használom a rézdörzsit meg a papírtsepit hegytidztogatásra, mert ha a tizen ezres hegyem egyike elromlik és vissza küldöm, nem cserélik ki, ha vízkövesedéstől hibásodott meg. Számtalan esetem volt korábban, hogy a Metcal hegyeimből ki lazult, vagy kiesett a specialis ötvözetű forradztócsúcs, ugyanis három-négy ponton belesajtolják azt a csődzárba. A vizes pakahegy vizkovet alkot ami szépen szétfeszgeti a ponthegesztést és sajtolást, majd selejtes lesz idővel a hegy. Ez a sok nedves, gyengén nedves szivacsos törölgetés okozza. Annak idején a másfél éves JBC korszakomban két hegy id így hullott ripityomra. Amióta szárazon tisztítgatom pákahegyeim, azóta a hegyek is szép ujdzerű fényesek maradnak, meg el sem nagyot romlanak. Egyetlen egy sem. Dn minden kegyszert-vegyszert forrasz anyagot spéci fojasztókat az elsődleges hazai forgalmazótól szerzek be. Ugyan azokat az anyagokat használom amiket a National Instruments, illetve a Flextronics rendel tőlük. Gond egy szál se. Újabban a forrasztási maradványokat is az sltaluk forgalmazott Kysen Techsprayel tavolitom el. Van valahol még olyan INDIUM forrasztóhuzalom is ami folyasztószerébe valami parfüm van, forrasztáskor mézeskalács illata van. Komolyan. Ez a leg alacsonyabb forrasztáspontú ólom mentes anyaguk ág olmostól picit még alacsonyabb is ah olvadaspontja.
A hozzászólás módosítva: Nov 14, 2020
(#) kaqkk válasza TAttila77 hozzászólására (») Nov 14, 2020 /
 
Idézet:
„papírtsepit hegytidztogatásra ujdzerű,ág”
Nézesd meg a billentyűzeted .
(#) TAttila77 válasza kaqkk hozzászólására (») Nov 14, 2020 /
 
Bocsi. Elnézést, prediktív szóalkotás van beállitva, ex nem figyeltem mit alakított.
Papírzsepis hegytisztogatás íródott volna,
(#) kaqkk válasza TAttila77 hozzászólására (») Nov 14, 2020 /
 
(#) TAttila77 válasza kaqkk hozzászólására (») Nov 14, 2020 /
 
Köszi az észrevételt.
(#) Ge Lee válasza TAttila77 hozzászólására (») Nov 14, 2020 /
 
Írtam mailt hogy ne itt offoljunk tovább...
(#) KissAttila válasza Ge Lee hozzászólására (») Nov 21, 2020 /
 
Szia Ge Lee,
A JBC hegyeket milyen elektrónikával vezérled?
Nyilvános a rajz?
Előre köszönöm a válaszodat.
(#) Ge Lee válasza KissAttila hozzászólására (») Nov 21, 2020 / 3
 
Már leírtam akkoriban a pákás topikba: ezzel. Ez egy kínai T12 szabályozó de ugyanúgy hajtja a JBC hegyet is, 2 vezetéken. Mivel részlegesen amolyan oszcillátor módban működik (R4-C2 időállandójával) ezért a felfűtés után nincs túllendülése, és perecízen, 1-2 fokon belül szabályoz. Én az R3 értékét kisebbre vettem hogy gyorsabban süljön ki a gate, és tettem a tranyó kollektorába is egy kisebb ellenállást, hogy a gate-re ne kerüljön rá a teljes tápfesz (ami nálam 16-17V vagy az akku 12,6V-ja). Az R2-R6-R9 osztóval nem szórakoztam, R9 nálam 10 ohm, de a poti skálája nem lesz lineáris inkább logaritmikus (ki kell próbálni logos potival). Az R2 helyett inkább 5k-s potit kell betenni, és kell fölé még egy ellenállás, mert elég tág lesz a tartomány, a két ellenállással viszont szűkebbre lehet venni a min és a max beállítható hőfokot. A FET nálam IRF9530 mert ezt találtam a fiókban bontva, a 9540-re talán hűtőfül sem kell, bár kapcsolási veszteség azon is lesz. Az SMD alkatrészek kivételével a fiókomban lévő bontott alkatrészekből raktam össze mindkét vezérlőmet, ezért a 7805 is, mert elég lenne egyébként a 78L05 is. Ha ügyesebb vagy, meg nem számít egy vastagabb nyél, akár a páka nyelében is elrejthető ez a szabályozó (a kínai is megoldotta).
(#) KissAttila válasza Ge Lee hozzászólására (») Nov 21, 2020 /
 
Mégegyszer köszönöm a reszletes, mindenre kitérő válaszodat.
(#) Skori válasza Ge Lee hozzászólására (») Nov 21, 2020 /
 
Ahogy nézem ezt a rajzot meg lehetne csinálni a tükörképét is (erre alkalmas opamp-al vagy komparátorral). Tehát negatív oldali stabkocka, és N csatornás kapcsolóFET felhasználásával.
Persze az áramkörnek, ill. az ezzel használt pákának akkor is meglesznek a maga korlátai, amik pl. a ki/be kapcsolgatós szabályozásból, vagy az opamp tulajdonságaiból erednek. De nem vitatom, hogy ettől még azért nyilván lehet vele forrasztani.
(#) Alkotó válasza Ge Lee hozzászólására (») Nov 21, 2020 /
 
Tapasztalatom a nyélmelegedésről.
Nekem még csak most lett ilyen pákám, és ebben sincs sok órányi forrasztás, de annyi már mindenképpen van, hogy a melegedést tudjam értékelni. Nem tudom mi a különbség, mert szemre nagy a hasonlóság a 245 és a 470-es nyél között. Nekem utóbbi van, amibe jól illik a 245-ös hegy. Kb. 4-5 óra forrasztgatás alatt, aminél a pákatartóba rakott páka visszahűl a beállított érték felére, tehát a tényleges forrasztási hőmérséklet csak a kezemben tartott pákánál áll be, semmilyen melegedésre utaló jelet nem tapasztaltam. Még az elől lévő gyűrű is kényelmesen tapintható kézzel, saccolva talán 30-35 °C lehet.
Összefoglalva, nálam a nyél annyira meleg, amennyire azt a kezem felmelegíti.
(#) TAttila77 válasza Alkotó hozzászólására (») Nov 22, 2020 /
 
Hogy Zsoltit megelőzzem, a trükk a nyélben van. Tehát, ha meg szeretnéd tudni mi a különbség a két nyél közt, azokat hosszában ketté kéne vágni, vagy megröntgenezni, mint az én Metcal hőlég nyelemet, mikor cserés lett, RTG-vel nézték a márkaszervízben a forgalmazónál hol a hbaja.
Majd, ha minden nap 8-10 órákat használod, majd elő fog jönni a melegedése ne félj.Bár kívánom neked, hogy ne legyen vele ilyen bajod. Nem azért írtam én is róla igen hosszan visszább. Mondom ismét /írom/ nem akármiért szabadúltam meg tőle kb. másfél év után. (( "A Metcal állomásaim mind három átmegy rajta, meg vissza is tolat."))
(#) Alkotó válasza TAttila77 hozzászólására (») Nov 22, 2020 /
 
Örülök neki ha elégedett vagy, és a választott megoldásod illeszkedik a forrasztási igényeidhez.
Én sok-sok évig elégedett voltam a sárga Solomon pákával (ma is megvannak), és nem is gondoltam volna váltásra, de éppen úgy alakult, hogy mégis megtörtént. Most ezzel is elégedett vagyok.
Nagyjából megnéztem az árakat, és az általad favorizált megoldás bőven az amatőr értékhatár fölött van. Ha ebben nem tévedek, és nincs hozzá semmi otthon készített kiegészítés -többször hangsúlyoztad mennyire fontos mindenből az eredeti gyári-, akkor talán nincs is helye itt ebben a témában.
(#) TAttila77 válasza Alkotó hozzászólására (») Nov 22, 2020 /
 
Abban nagyon tévedsz, hogy nincs "semmilyen othon készített kiagészítés." Nemhinném, hogy olyan nagy látnok lennél, hogy olymessziről ezt látnád.
(#) Alkotó válasza TAttila77 hozzászólására (») Nov 22, 2020 /
 
Ha tévedtem, elnézésed kérem. Olyan emlékem van -lusta vagyok visszakeresni-, hogy az eredeti, gyári eszközök vásárlását látod célszerűnek, mert ehhez kedvező csere-lehetőség tartozik. Erre támaszkodva mertem feltételezni az átfogó "gyáriság-ot".
(#) TAttila77 válasza Alkotó hozzászólására (») Nov 22, 2020 /
 
Igaz kedvelem, de attól még én is építek ezt azt. Csak három féle pákaállomást építettem, egyet a JBC-hez, csak felesleges volt, mert a gyári jobb volt. Erre írtam főleg. Kísérleteztem az analóg Metcal állomás megépítésével is, azzal inkább több sikerem volt. Miután majd annyit költöttem rá, mint az eredeti tápja amit jó árban megszereztem a német ebayen, így okafogyottá vált a küszködés azzal is. Legalább kiveséztem vele a működése világát. Arra jó volt, másra nem. Még jó hogy alkatrészeit fel tudtam használni hasznosabb dologban azóta.

Amúgy milyen tapasztalataid van a JBC-vel? Jobb, mint az előző pákád??
A hozzászólás módosítva: Nov 22, 2020
(#) Ge Lee válasza Skori hozzászólására (») Nov 22, 2020 /
 
Nem tudom milyen korlátai vannak, bőven tudja azt amit elvárok tőle, és a fiókból össze lehet rakni. Sőt, ezzel már forrasztottam nem egyszer a kert végében (170 méter a háztól) meg egyszer kint egy erdei úton is. A tiéddel is lehet, vagy annak is vannak korlátai?
(#) Skori válasza Ge Lee hozzászólására (») Nov 22, 2020 /
 
Leírhatnám a korlátait, de nem célom, ha tudja azt amire kell neked, akkor jó. Az enyémnek is (nyilván) megvannak a korlátai, de hogy hol használhatom, az elsősorban az áramforráson múlik. Ha szükséges lenne akkor 12V-os akkuról is működne az állomás (persze kellene rá erre a célra egy akku-csatlakozó, mondjuk két banánhüvely), és kicsit lassabban fűtene fel, az alacsonyabb feszültség miatt. Amúgy a PID szabályzás figyelembe veszi a tápfeszültséget is a pwm kiszámolásakor.
(#) Skori válasza TAttila77 hozzászólására (») Nov 22, 2020 /
 
Azért a Metcal tényleg messze nem hobbi kategória, és bár láttam már valahol házi készítésű állomást Metcal-hoz is azért ez nem nagyon gyakori..
(#) Alkotó válasza TAttila77 hozzászólására (») Nov 22, 2020 /
 
1. Említesz egy "Német Ebay"-t. Ezt nem értem. Elképzelésem szerint az Ebay egy nemzetközi piactér, ahol nincs semmiféle országhoz való kötődés. Tévedek ebben?
2. A JBC245-ös hegyeket a 470-es nyelet, és Skori forrasztó állomását együtt tudom értékelni. Nekem nincsenek extrém forrasztásaim, huzallábas és felületszerelt alkatrészeket forrasztok ki-be, amit eddig a sárga Solomonnal is megoldottam. De a JBC sokkal jobb. És innen bizonytalanná válik a kép, mert nem tudom pontosan miért jobb, melyik az a sajátossága amitől jobbá válik.
Az állomás minimum professzionális. Mindent tud, sőt még többet is. A páka villámgyorsan fűt fel (1-2 sec.), de ha a tartójában van akkor szépen visszahűl fél-hőfokra, sőt néhány perc után ki is kapcsolja magát, tehát kíméli a hegyeket. A tollszerű pákanyél mérete és súlya miatt fantasztikus. A régi pákámat fogni kellett, ez meg szinte lebeg. Ha jól sikerül megfogni, éppen egyensúlyban van a kezemben. Egyenlőre csak kétféle hegyem van, de elérhető többféle változat is. A hőfokokkal még kísérletezek, nem találom pontosan hol a megfelelő. 320°C-on forrasztok SMD-t, és 350°C bontom ugyanezt. De a hőfoknak a rendszer ettől sokkal szélesebb skáláját kínálja.
Összegezve, nem is tudom elképzelni mitől lehetne még jobb egy másik páka, mert már ez is tud mindent.
(#) TAttila77 válasza Skori hozzászólására (») Nov 23, 2020 /
 
Én Royer oszcillátorral hajtottam a hegyet, de akkoriban segítséget kellett kérjek egy nagyfrekiben jártas helyi kollégától, mert akkoriban nehezen volt beszerezhető olyan ferrit és fet, ami bírja a másfél megát.
A minap a régi ithoni mx500 tápom megmihálylott, szét kellett szedjem hogy megjavitsam. Hála istennek, egy lomha hálózati bizti adta csak meg magát. Akkoriban építettem a Rover oszcillátoros tápot, amikor te elkezdtél foglalkozni az önrezgős rezonáns tápegységeiddel.
(#) TAttila77 válasza Alkotó hozzászólására (») Nov 23, 2020 /
 
Hát az bizonyos, hogy sokkal pontosabban tudsz forrasztani mivel elég közeli fogást tesz lehetővé s hegyhez. A Metcal is ilyen, sőt még közelebbi fogás a forr.csúcshoz. A tartóba visszahelyezve nekem átlagosan 100 fokosra hűl vissza. Én sokszor a 800-as sorozatú négyszáz huszon valahány gfokú nagyon pici hegyekkel forrasztok SMD-ket, még az hőérzékenyeket is mert ezzel a magas hőfokú hegyekkel még rövidebb a forrasztasi idő. És itt a nagy különbség a hagyományos ill. JBC elozőmhöz képest, a nagyon gyors hőközlés az indukciós mivolta miatt. Soha egyetlen érzékeny chipet laptoppban, tv-kben, érzékeny power ledet sem végeztem ki e miatt. Folyasztoszert, forraszanyagot is a hiteles elsődleges forgalmazótól veszem így tuti meg tudom csinálni a leg nehezebb munkafolyamatokat is.
Dd embere válogatja, pl. egyik kollégám kipróbálta a forró hegyet és ő elrontotta a forrasztást és ráégett a folyasztó a hegyre és alig lehetett visszaregenerálni a bevonatát. Én megtanultam vele forrasztani elég jól. Nekem ez lett a kiváló. A JBC nálam másfél évig bírta.
(( “Német eBay”: úgy értsd, hogy be lehet állítani milyen ország dolgai között keresgélsz. A többit meg tudod. Én tapasztaltam rengetegszer, hogy a németből rendelt elmebajos bármi sokkal hamarabb megjött, mint más EU-s országból.))
A hozzászólás módosítva: Nov 23, 2020
(#) X-Wing válasza Alkotó hozzászólására (») Nov 23, 2020 / 1
 
Idézet:
„Nekem nincsenek extrém forrasztásaim, huzallábas és felületszerelt alkatrészeket forrasztok ki-be, amit eddig a sárga Solomonnal is megoldottam. De a JBC sokkal jobb. És innen bizonytalanná válik a kép, mert nem tudom pontosan miért jobb, melyik az a sajátossága amitől jobbá válik.”


Idézet:
„Összegezve, nem is tudom elképzelni mitől lehetne még jobb egy másik páka, mert már ez is tud mindent.”


A Metcal-ra váltás kb. olyan,minőségi ugrás, mint a Te váltásod Solomonról JBC-re.
A Metcal -szerintem legnagyobb- előnye a rengeteg féle pákahegy, és alkatrészspecifikus hegyek.
Meg persze a dual port sem hátrány, az új MX-5200-as állomásnál egyszerre használható két tartozék.(Sima páka, csipeszpáka, vagy ónszívós páka.)
Az alapok természetesen itt is régen megvoltak, akár az ergonómiát,akár a gyors felfűtést, vagy a jó minőségű tartozékokat nézzük.
Nagyon meg tudja könyíteni a melót, ha pl. egy TQFP-44 tokot egy mozdulattat ki tudsz forrasztani úgy hogy a pcb a legkisebb hősokkot kapja.
Mondjuk ez egy kicsit off, mivel nem hobbi eszköz, de mivel sokszor említve van,és a régi 500-as állomások használtan is korrekt áron elérhetők, nem árt ha alternatívaként felmerül.
Ha gondolod, nézd meg a weblapjukat, csak az érdekesség kedvéért.

Metcal
A hozzászólás módosítva: Nov 23, 2020
(#) TAttila77 válasza X-Wing hozzászólására (») Nov 23, 2020 /
 
Így igaz, ahogy azt leírtad. És még mi mindenben jobb. Lehetne oldalakon át irni. Lehet azt hobbira is használni. Mint pl. én.
(#) Skori válasza TAttila77 hozzászólására (») Nov 23, 2020 /
 
Valahogy nagyobb frekvenciára emlékeztem mint másfél megára. Aztán megnéztem az MX-500 adatlapját, ott 13,56MHz-et írnak. Mondjuk ma már nem lenne gond egy ilyen Royer oszcillátort sem összedobni, de ebből a fekvencia megadásból arra gondoltam volna, hogy eléggé stabil frekire van szükség, a Royer frekije meg mászkál, nagyjából úgy, hogy mindíg ohmos legyen a terhelése. De ezek szerint, ha neked jól működött így is, akkor nem olyan kritikus a frekvencia pontos értéke. Egyszer majd, ha lesz rá lehetőségem, kipróbálok egy Metcal-t is.

Annak idején amikor a vezeték nélküli ledmeghajtással játszottam, összedobtam egy két fetből álló oszcillátort 3,5MHz-re. Simán átment rajta 10...20W különösebb melegedés nélkül, rendes hűtéssel valószínűleg még több is ment volna. Bővebben: Link Mai modern félvezetőkkel meg....
A hozzászólás módosítva: Nov 23, 2020
(#) TAttila77 válasza Skori hozzászólására (») Nov 23, 2020 /
 
Nem nem. 1,570MHz környéke az. A nagyon békebeli Metcal kis tudású pákatápocskák a 200-asok royer oszcillátorosak voltak. Azok a tápok még din pákacsatlakozósak voltak, békebeli darabok. Nagy ritkaság, de Ebayen hébe-hóba még fellelhetők. Amerikai eladással főleg. Azokba nem is STTC,SMTC hegyek illettek, hanem valamei más békebeli sorozat.
Majd úgyis beszélnem kell a Metcalosokkal mert fogytán az Indium folyasztószerem és pontosan megkérdezem neked a frekvenciaértéket. Az új digit. tápokban biztosan nem változik egy tizedet sem a frekvencia, csak a régi régi említett kis tápoknál. A hegyek ötvözete úgy van kialakítva, hogy "Kürí pontig" melegít, azt jelenti, hogy ameddig nem rendeződnemk át a fémben a kristályok mágneses szempotból. Ez az a hőfok pont, ameddig mágnesezhető a beállított ötvözetű hegy bevonata. Belűl nem mágnesezhető vörös réz mag van. A húsz menetes tekercs a hegyen belűl egy 3mm-es 2mm átmérőjű kis csonkon van két rétegben üvegszál szigetelésű kb.0.2-es átmérőjű ezüst huzalból.
A hozzászólás módosítva: Nov 23, 2020
(#) Skori válasza TAttila77 hozzászólására (») Nov 23, 2020 /
 
Akkor azon az adatlapon amit belinkeltem, mire vonatkozik a megadott freki?
(#) TAttila77 válasza Skori hozzászólására (») Nov 23, 2020 /
 
Mindjárt nézem. még nem figyeltem mit linkeltél. Közben kint a műhelyben kerestem volna az eredeti MX500-as szervíz leírását és abban minden le van jegyezve, de valószínű nem ithon leledzik.
A hozzászólás módosítva: Nov 23, 2020
Következő: »»   75 / 94
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem