Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítő probléma
 
Témaindító: proksa1, idő: Márc 15, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   83 / 85
(#) reloop válasza Directors hozzászólására (») Jan 11, 2021 /
 
Ez a RAM reset lehetőség olyan, mint a színpadon az első felvonásban elhelyezett puska. Tudjuk, hogy a harmadban el fog sülni
Bizonyára aprólékos munkával megtaláltuk volna a csatorna engedélyezését, csak így egyszerűbb.
(#) Directors válasza reloop hozzászólására (») Jan 12, 2021 / 1
 
Jòl mondod. Lepròbáltam ma nagy hangerőn is az összes csatornát. Teszik a dolgukat szépen. Nagyon szépen köszönöm a segítségedet!

Cinema köszönöm neked is a segítséget.
(#) reloop válasza Directors hozzászólására (») Jan 12, 2021 / 1
 
Ügyes voltál, mert megbirkóztál a diagnosztikával
(#) Cinema válasza Directors hozzászólására (») Jan 13, 2021 /
 
Szívesen!
Örülök, hogy sikerült "szóra bírni" a készüléket.


Üdv!
(#) techman hozzászólása Feb 3, 2021 /
 
Sziasztok

Remélem jó helyre írok....

Adott egy Yamaha RX-530 erősítő,az egyik oldala teljesen máshogy szól (kopogós mélyhang,nagyon nem tetszik) hangerő egyforma,egy potméter sem recseg.Több kábellel,forrással,hanszóróval,és persze bemenetekkel is ugyan ez
Szétbontottam már,első ránézésre totál gyári állapot fogadott,persze jobban átvizsgálva volt már mókolva,"végfok" tranzisztor és a hangszínszabályzó környékén egy kis tranyó is pákázva lett....
Ötletek ?
(#) Szig válasza techman hozzászólására (») Márc 8, 2021 /
 
Szia!

Első körben a mókolás környékén néznék körül. Aztán, ha ott minden rendben, akkor lemérném a Bass extension kapcsolót. Leellenőrizném a hangszínpotikat és a nyugalmi áramot, kicserélném az összes elkót a végfokrészben.
Mi volt cserélve, mi a pozíciószáma?
(#) pet96 hozzászólása Ápr 17, 2021 /
 
Sziasztok!! Van egy magnat erősítőm.. Olyan problémám van vele h világít a piros led.. Cuccoltqm a kocsival kivettem a ládát h legyen hely.. Utánna mire raktam volna vissza már a piros led fogadott.. Nemtudom nem.e összeert a láda hangszóró kábelre.. Hogy tudnám ezt kideriteni? Köszönöm a segítséget
(#) virkam hozzászólása Nov 16, 2021 /
 
Sziasztok!

A segítségeteket szeretném kérni egy meghibásodott Digimod 1000-es javításában. Az erősítő modul egy EV SxA360 hangfalban van. Annyit sikerült kideríteni, hogy a meghibásodás a modul control board-jában van, mivel ha ezt kicserélem a másik hangfalban lévővel, akkor működik a hangfal is. Képet csatoltam a control boardról.
Tudtok ajánlani olyan szakembert (elsősorban Budapest és környékén), aki foglalkozik erősítő modulok/control board-ok javításával? Kapcsolási rajzot tudok biztosítani.

Előre is köszönöm a segítséget!

Üdv: Zoli

unnamed-1.png
    
(#) promise válasza virkam hozzászólására (») Nov 16, 2021 /
 
Próbáld meg a Hangáruháznál,a Fogadó uton.
Ők forgalmaztak/gyártottak erősítóket, melyekben Digimod erősítő modulok voltak.
(#) Imi68 hozzászólása Dec 27, 2021 /
 
Sziasztok! Kaptam a kollégámtól egy Denon Avr-1804 házimozi erősítőt.Szeretnék segítséget kérni a javításában. Csak a készenléti led világít, a hangfal váltó A-B gombot egy idejű megnyomása és áram alá helyezésével viszont be lehet kapcsolni. Ilyenkor kattan a relé , az összes led világít a kijelzőn az összes karakter világít. A feszültségek szerintem rendben vannak, a processzor is működik szerintem , mert akkor ezeket sem csinálná. A végfok darlington tranzisztorok collektorán ott a tápfeszültség +- 53 Volt ,az emittereken és a bázisokon a PNP illetve az NPN-n is viszont +40 Volt körül mértem .Ezeken a pontokon nem igen kellene tudnom mérni feszültséget. A darlingtonok szerintem jók legalább is nem zárlatos. A tranzisztor teszter védődiódás NPN illetve PNP tranzisztornak jelöli őket.Mondjuk ez is furcsa nekem. Lehet hogy mégsem jók? Vagy más hiba miatt jelenik meg a feszültség a bázisokon illetve az emittereken és csak a + feszültség?
(#) ferci válasza Imi68 hozzászólására (») Dec 27, 2021 /
 
Szia!
Sejtem, hogy nincs meg neked az erősítő rajza ( nekem sem ), de lehet elképzelésed a végfokról.
Nem ártana, ha az elképzelésed szerint leskiccelnéd a végtranzisztorok összekötését és a bekötött kimenetet is hozzá ( legalább egy műterhelés félével ), aztán így ráírnád a mérési pontokat legalább az emitterekre ( és mihez képest )..
Az, hogy a bázisokon is hasonlót mérsz, mint az emittereken, az egy dolog ( a +40 körül ....).
Néha egy kis elírásnak, pontatlanságnak nagy jelentősége lehet.
Addig is mérj B-E feszültségeket mindkét tranzisztornál, mi van egy darlingtonhoz képest.
A +40 V azt is jelentheti ( ha így van? ), hogy a felső nagyon nyitva van ( viszonylag közel a +53 V táp az emitteren ? ), az alsó meg sehol...
(#) Imi68 válasza ferci hozzászólására (») Dec 27, 2021 /
 
Köszönöm segítő szándékod!! A mért értékeket gnd-től mértem . Megvan a szerviz manuál , itt a szakértelem hiányzik. Már 1 hete méregetek rajta, cseréltem +- 15 Voltos feszültség stabilizátort. Van egy másik hasonló erősítőm azon ellenőriztem hogy bázison és emitteren nem tudtam ,esetleg csak minimális feszültséget mérni.Kivettem az összes tranzisztort akkor sem tudtam bekapcsolni.Tegnap próbából betettem egy végfokot, nem tettem bordára őket. Pár perc múlva zárlatos lett az PNP-ből vezető lett az NPN-ből duál dióda a közös láb a bázis volt. Ígérem holnap mérek emitter-bázis feszültséget.

denon.PNG
    
(#) ferci válasza Imi68 hozzászólására (») Dec 28, 2021 / 1
 
Tekintettel arra, hogy a kimeneti pontod van +40 volton ( ha jól értem ), az alsó (pnp) tranyó felé menő vezetéket kell visszakeresned, hol van megcsúszva a dc szint.
Szerintem csak te tudod ezt visszakeresni, kiteregetve a rajzot - ha egyáltalán viszonylag egyszerű az esetleges visszacsatolás vagy szabályzás.
Borda nélkül ne játsszál, mert ha a nyugalmi áramod* magas, a "zártabb" pnp felforr, ahogy tapasztaltad is.
A vr103-mal tudod* visszavenni valamennyire.
Ebben az állapotban mindenképp egy 220 ohm 20 wattos ellenállást tegyél alapban műterhelésnek, ekkor még ettől nem tud elszállni egyik végtranyó sem és nem lebeg a kimeneti pont sem ( tegnap lett volna pl. 40 V/220 ohm = 0.18 amper és a felső tranyón 2.4 watt csak ).
Hiba esetén ez az ellenállás forró lesz ( 6...10 W ), kis alu lemezzel hűtsd, de ha sikerül megtalálnod a csúszás okát és kiküszöbölni, akkor vezérlés nélkül hideg marad.
Nyugalmi áramot a tp103-on mérheted és visszaszámolsz az ott lévő feszültségből.
Ugyanennyit kell mérned az alatti lévő 2 ellenálláson.
(#) mcc válasza Imi68 hozzászólására (») Dec 28, 2021 / 1
 
Ha minden csatorna azonos problémával küzd, akkor valami központi gond lesz. Nézd meg, hogy megvan e a negatív feszültség a CN503-as csatlakozó 9-es pontján! Ha nincs meg, akkor keresd meg az R184-es ellenállást, és mérj azon is, hátha megnyúlt/szakadt. Érdemes ellenőrizni utána a C182-t is!
(#) Imi68 válasza mcc hozzászólására (») Dec 29, 2021 /
 
Szia! Igen, jól értelmezted. Minden csatornán ugyan azok a feszültségek, és mivel a PNP tranzisztor collektorán kívül minden feszültség pozitív. Így az nem tud kinyitni. Igazad lehet ,után nézek
(#) Imi68 válasza mcc hozzászólására (») Dec 29, 2021 /
 
Szia! Igazad volt az R184 meg volt nyúlva. Egy lépéssel előrébb vagyunk ,de csak nem indul a készenléti LED világít.Égőről indítva a hangszóró választó gombok egy idejű nyomva tartása + áram alá helyezés esetén az égő villog a relé kattogásával egy időben. Úgyhogy már csak egy zárlatot kell keresnem, mint tűt a szalma kazalban. Az erősítő részben van a zárlat,mert ha azt csatlakozót kihúzom akkor a hangszóró gombokkal be lehet kapcsolni.
(#) Imi68 válasza Imi68 hozzászólására (») Dec 29, 2021 /
 
Lehet hogy a kondenzátorok nem tudnak feltöltődni égőről ? Azért villog az égő és kattog a relé? Még nem mertem égő nélkül indítani. Bár korábban is égő nélkül indítottam.
(#) Karesz 50 válasza Imi68 hozzászólására (») Dec 30, 2021 /
 
Tegyél párhuzamosan két izzót. Ha gond van akkor még mindig védeni fog túláramtól.
(#) mcc válasza Karesz 50 hozzászólására (») Dec 30, 2021 /
 
Érdemes begyűjteni néhány izzót erre a célra. 40-60-100-150W. Ha ilyet produkál a készülék, akkor eggyel nagyobbal kell próbálni.
(#) Karesz 50 válasza mcc hozzászólására (») Dec 30, 2021 /
 
Nekem csak 100-asaim vannak. Azokból 3 kell a zenekari végfokokhoz.
(#) Imi68 válasza Imi68 hozzászólására (») Dec 30, 2021 /
 
Szia! Nem indul továbbra sem.Hangszóró választókkal indítva a helyzet ugyan az összes LED világít kijelző telibe megy. A vég tranzisztorok szépen zárva vannak.A következő feszültségek vannak NPN bázis 1,2 V collektor 53 V emitter 0,0 V PNP teljesen ugyan ez - előjellel. Hanem,a bordán lévő harmadik 2SD947F NPN tranzisztoron nincs rendben a feszültség,láb kiosztása a panelen nézve ECB itt a következő a helyzet emitter -1,2 V collektor +1,2 V bázis 0,06 V. és szintén ez van mindegyiken. Vagy ez így jó?? De ha ez jó akkor merre tovább??
(#) mcc válasza Imi68 hozzászólására (») Dec 30, 2021 /
 
Ennek alapján a végfokok rendben vannak. Ha mégsem húznak meg a relék, akkor a védelem áramkörein kell mérni. Túl sok minden lehet, hogy csak így rámondja az ember...
(#) Karesz 50 válasza Imi68 hozzászólására (») Dec 30, 2021 /
 
Ki tudnád tenni a szervízkönyvét?
(#) mcc válasza Karesz 50 hozzászólására (») Dec 30, 2021 /
 
Ide túl nagy. Nekem nem engedi feltenni.
(#) Karesz 50 válasza mcc hozzászólására (») Dec 30, 2021 /
 
Megpróbálom megtalálni.
(#) mcc válasza Karesz 50 hozzászólására (») Dec 30, 2021 /
 
Ment emailben
(#) Karesz 50 válasza mcc hozzászólására (») Dec 30, 2021 /
 
Köszönöm!
(#) Karesz 50 válasza Karesz 50 hozzászólására (») Dec 30, 2021 /
 
Nem jött át. Pontosabban: nem vagy ott az emailjeim között.
Letöltöttem, köszi!
A hozzászólás módosítva: Dec 30, 2021
(#) metabo123 hozzászólása Ápr 5, 2022 /
 
Sziasztok
Van nálam javításra egy Skytec PRO240 típusú erősítő. Nem találok kapcsolási rajzot hozzá, így nehezen megy a hibakeresés.
A végtranzisztorok (TIP41C, TIP42C) elpusztultak, ugrottak a biztosítékok is, ezeket cseréltem. A többi alkatrészt (tranzisztor, ellenállás, dióda) kiforrasztottam, kimértem, azok között nem találtam hibásat.
A végtranzisztorok cseréje után a jelenség:
Labortápról élesztve (rövidre zárt bemenet, terhelés nélkül) indul kb.: 20 mA nyugalmi árammal mindkét tápágban. Bemenetre jelet adva (még mindig labortápról) hangszórót utólag rákötve működik is szól. A kimeneten 30mV egyen mérhető
Ha úgy kapcsolom labortápra, hogy a kimeneten terhelés van (4 ohm hangszóró), akkor az áramfelvétel durván aszimmetrikussá válik, pozitív tápágban 5-6 mA-re esik vissza a nyugalmi, a negatívban gyakorlatilag, amit az áramkorlát enged. 600mA-nél nem mertem tovább engedni nehogy valami elpusztuljon. A kimeneten ekkor 500mV egyen mérhető. Ha egy rövid időre (1 másodperc) lekötöm a hangszórót normalizálódik a helyzet, a hangszórót visszakötöm, ismét minden rendben (közben nem kapcsolom le a tápról)!
Mind a két oldal ugyan ezt a jelenséget mutatja.
Kapcsolási rajz hiányában elakadtam a javításban, aki tud, kérem segítsen.
A hozzászólás módosítva: Ápr 5, 2022
(#) djcaveman válasza metabo123 hozzászólására (») Ápr 5, 2022 / 1
 
Üdv.
Akkor még szerencséd is volt
Idézet:
„(TIP41C, TIP42C)”
. Hasonló hibába estem anno én is. Ugyanez típus, de annyiban mégis más, hogy a végfokozat kvázikomplementer, és csak "P" típusú végtranzisztorok voltak benne.... Nekem úgy sikerült a bekpcsolási tranziens miatti "hibát" megoldani, hogy tettem egy koppanásgátlót a kimenetre. Így - érezni kell az iróniát - tökéletesen működik... A pufferkondenzátorokat (4X1000µF 25V) cseréltem 4X3300µF 40V-ra. Az egész áramkör sajnos instabil, alulméretezett, átgondolatlan... Rajzot szerintem nem fogsz találni ehhez a csodához..
Következő: »»   83 / 85
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem