Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Hangsugárzó építés, javítás - miértek, hogyanok
Témaindító: csonthulye, idő: Dec 10, 2005
Témakörök:
Szoval gyengebb motor a jobb szerinted ?Egyesek szerint a zart dobozhoz nagyerzekenysegu motor kell igy nagyon kis dobozmeret adodik,
A mostan lassan mind jobban elterjedo NdFeB magnesek lehetove teszik a nagyerzekenysegu/nagyhatasfoku hangszorok epiteset a BL novelese reven. A "2* BL" (duplazas) negyszer kisebb zart dobozt engedelyez ugyanolyan melyatvitelhez mint egy "1*BL" parameteres motor. A nagy "BL" -es hangszorok hasznalhatok basreflex ladaba is de csak komoly EQ kompenzacioval a "port rezonancian"..
"Sajnos" ezek sem igazak (bár szerintem természetes, és így van jól, csak te írtad hibásan).
Minden dobozhoz és felhasználási területhez létezik egy megfelelő T-S arány, és önmagában a nagyobb indukciótól semmi nem lesz jobb. A ritkaföldfém mágnesek nem az indukció növelése miatt lényegesek, ferrittel is megoldható ugyanaz, hanem a hangszóró tömege csökkenthető hatásosan velük. Persze az NdFeB mágnesek negatív tulajdonságaik miatt nem tekinthetők általános csodaszernek, nem érdemes minden esetben váltani rá. Egy megfelelően tervezett b-reflex dobozos hangsugárzó pedig semmiféle kompenzációt nem igényel. Mellesleg megint nem értem, mindez hogy jön most ide. ![]()
Idézet: „Sajnos zártban a jó mélyátvitelhez szükséges T-S paramétereknél olyan 3dB-vel alacsonyabb az érzékenység, mint egy b-reflexhez való példánynál.” Latom soha se erted a dolgokat .Te allitottal valamit en meg valaszoltam ra . Szerintem nezzel utanna sokmindennek . Audio Engineering Society Itt megkerdezheted talan a bacsitol hogy is gondolja ha mar evvel akarsz foglalkozni.
Az ugy mas teszta,nem olvastam vissza eleget.
Nekem is nagyon hasznos volt. De emellett az anyagi rész is fontos, hogy egyáltalán érdemes-e belekezdenem az építésbe.
Sajnálom, de te nem érted. Ebben a témában nincs minek utána néznem, amit írtam nem állítás, valós tény, észérvekkel.
Mellesleg a linknek, amit mutattál (mérőjelek, DSP és diffrakciók), újfent semmi köze a jelenlegi témához. ![]()
Ha nem nezel utana nem is talalod meg a cikkeket.
Bővebben: Link
Ha értelmetlen linket küldesz, hogy néznék utána?
![]() Átolvastam, semmiféle új információ nincs benne, és pont azt támasztja alá, amit korábban említettem, a magas indukciótól semmi nem lesz jobb. Viszont kihagy, és elhanyagol elég sok lényeges szempontot, úgy játszik egyenként a paraméterekkel, hogy közben nem rendszerként kezeli az elektrodinamikus hangszórót, és nem foglalkozik a rendszer több része (T-S model által lefedett tartomány fölötti viselkedés, lengő és rezonáns rendszer hatásai, többi hangszóró, erősítő, stb.), illetve a hallgató igényeivel. Kissé dilettáns hozzáállás.
Tulmulod magad ...hahaha ...ez jo!
Idézet: „Kissé dilettáns hozzáállás.” A tobbi forum kolega figyelmebe: ez nem egy ujsagcikk! Audio Enginiering Society Convention Paper 5742 Presented at the 114th Convention 2003 March 22-25 Amsterdam ,The Netherlands Es persze most jonnek a dilletansok !: John Vanderkooy , Paul M.Boers ,Ronald M. Aarts Audio Research Group ,Dept of Physics ,University of Waterloo ,ON Canada... Philips Research Labs ...stb ABSTRACT ( ebben van leirva a lenyeg amit aztan levezetnek) ebben a kiadvanyban
Van valakinek rajtam kivul olyan rendszere ami 2 kozep-magas hangdobozbol es 2 sub-bol all?Kivancsi lennek ezt mas hogy oldotta meg,es hogy elegedett e vele.
Oldalankent egy mely, es kulon ladaban kozep+magas.
Van egy aktív limiteres crossoverem (tud egy két finomságot). Utána van kötve a két sztereo végfok, s azokra mennek a ládák. A mélyeket magam építettem, a rackládákkal együtt. Tízen éve dolgoznak nekem. Ők azok. Ez a kisebb szet, cross nélkül.
Szoval elegedett vagy
![]()
Elég fura lehet a fektetett VT doboz iránykaraktere.
![]()
Az összeállítás olyan, mint a DC 2016-os (bal felső a képen - ezt a többieknek írtam). Ha vacak a hangképe, akkor minek gyártottátok ezt a selejtes hangfalat?
Amúgy egy kültéri hangosítás sehogy sem nevezhető HiFi körülményeknek, tehát ennyi "kis hibát" engedtessünk már meg. ![]()
Tokeletes ugy sem letezik,gyengepont mindig van szoval...
![]()
Hali!
Nincs valakinek egy olyan hangdoboz terve ami High-End és tölcséres? Egyenlőre csak ki indulásként kellene,tehát nem kellenek pontos méretek. Két utas doboz lenne egy 16cm szélles sávúval és egy 8cm dóm magassal. Válaszokat előre is köszönöm ![]() ![]() üdv.
Bővebben: LinkBővebben: LinkItt szejjelnezel.
Kulcs szo "DIY singledriver horn", Leszukited a keresest a Google -Images -ban "intitle:diy single driver full range horn"
Ezek a netes tervek többségében csak a faanyag pazarlására jók.
Egy jó 170-200mm-es szélessávú hangszóróhoz nem kell magashangszóró, de főleg nem egy 8 cm-es (?)
![]() HighEnd dobozterv nem létezik, egy jó hangsugárzót sosem részenként terveznek, hanem mindig egységes egészként nézik. A neten és fórumokon keringő "tölcsérnek" nevezett tervek valójában nem tölcsérek, sokkal inkább táguló TL-ként működnek, annak minden problémájával. Sokkal könnyebb és jobb megoldás egy jól tervezett egyenes vagy egy tömegterhelt TL-t használni a szélessávú hangszórók mélytartományának támogatására.
Nem selejtes az, legfeljebb a hangváltó kevéssé mutatja tervezés jeleit. De ez most lényegtelen, a "hangképről" nem volt szó, az iránykarakter a fektetett elhelyezéstől lesz kusza, és erre épp kültéren vagy PA alkalmazásban különösen érdemes figyelni.
Nekem leginkább olyan kéne ami látványos,nem nagy,tölcséres,nehéz. Tehát valami jól meghajtogatott tölcséres.
![]()
Ahogy@ shalafi mondja ugy van reszben. de az anyag pazarlas az szukseges ha egy jo tolcsert akar az ember .Egy tolcsernek hosszu felfutasa kell legyen ezt tervezik/meretezik kiserletezik.Talan lattal mar Eufonium-ot/Tuba vagy Bombardon-t
Az ilyen hajtogatott is OK de ez is nagy lessz ha tenyleg tolcsert akarsz aminek az also hatarfrakvenciaja megfelel.A tolcser meredeken vag az also hatarfrekvencia alatt !. Csak egy jo szelessavu ( draga) hangsszoro kell bele. ezeket a nagy tolcsereket A osztalyu single ended triodas erositokhoz epitik hogy igy kompenzaljak az erosito kis hatasfokat .Egy jo tolcser felviszi egy jopar dB-el a hatasfokot. Ha erdekes es High End ladat akarsz epiteni ahoz nagyon kell tudni a hangsszoro tulajdonsagait es valoszinulkeg EQ is kell a sav kiegyenliteshez mert egy csomo rezonanciaja lessz a sok hajtogatas eredmenye. Tehat nagyon tavol lessz a HiGh Endt -tol ( inkabb Low End lessz). Kinezel magadnak egy ladat ami kb. olyan hangszortoval mukodik ami a tiedhez hasonlit meg olvasgatsz ezt azt es epitesz egy ladat . A kovetkezo lada jobb lessz .Vagy kesobb veszel beleje jobb hangszorot meg est azt.
Én GU50 SE-hez használnám pentódás üzemben.
Erika Banhildi-től vennék hangszórót. Ő a széles sávút ajánlotta. A férje azt mondta,hogy az High-End szóró és jó kis ládában nagyot szól. Valami olyat szeretnék ami nem nagyon nagy de jól szol. Tehát a szóró amit veszek az majd kb 35Hz-viszi át a hangokat. Ebből a 35Hz-ből szeretnék jó mélyet kihozni. Ezért gondoltam a tölcsérre. ![]()
Sziasztok!
Van 2 ujj 40 centis hsz-em és az lenne a kérdésem hogy hogyan kellene bejáratni? Tehát arra gondolok hogy mindenképp zenével vagy adhatok neki kb 10- 20 Hz-t mert lakásban van és azért fél hangerőn is elég erős a 10 Hz-et meg elvileg nem hallom. Ezek somogyis tányérak és 2 nagy tölcséres vega ládába van bent.
Breaking-in Speakers
Bővebben: Link
Idézet: Jézusom. Sajnos amit írsz, annak nem sok értelme van ebben a formában, és kereshetnél megbízhatóbb hangszóróforrást is. „Erika Banhidi-től vennék hangszórót.” ![]()
A hangszórót szabadon érdemes bejáratni, ha csak mélytartományban szól, akkor mechanikai bejáratásra van szükség, rezonanciafrekvencia környéki jellel. De igazából ebben a helyzetben nem lényeges/érdemes, nem fog érezhetően változni.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |