Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hangsugárzó építés, javítás - miértek, hogyanok
Lapozás: OK   313 / 733
(#) karpi válasza shalafi.66 hozzászólására (») Szept 28, 2010 /

Szoval gyengebb motor a jobb szerinted ?Egyesek szerint a zart dobozhoz nagyerzekenysegu motor kell igy nagyon kis dobozmeret adodik,
A mostan lassan mind jobban elterjedo NdFeB magnesek lehetove teszik a nagyerzekenysegu/nagyhatasfoku hangszorok epiteset a BL novelese reven.

A "2* BL" (duplazas) negyszer kisebb zart dobozt engedelyez ugyanolyan melyatvitelhez mint egy "1*BL" parameteres motor.

A nagy "BL" -es hangszorok hasznalhatok basreflex ladaba is de csak komoly EQ kompenzacioval a "port rezonancian"..
(#) shalafi.66 válasza karpi hozzászólására (») Szept 28, 2010 /

"Sajnos" ezek sem igazak (bár szerintem természetes, és így van jól, csak te írtad hibásan).
Minden dobozhoz és felhasználási területhez létezik egy megfelelő T-S arány, és önmagában a nagyobb indukciótól semmi nem lesz jobb.
A ritkaföldfém mágnesek nem az indukció növelése miatt lényegesek, ferrittel is megoldható ugyanaz, hanem a hangszóró tömege csökkenthető hatásosan velük. Persze az NdFeB mágnesek negatív tulajdonságaik miatt nem tekinthetők általános csodaszernek, nem érdemes minden esetben váltani rá.

Egy megfelelően tervezett b-reflex dobozos hangsugárzó pedig semmiféle kompenzációt nem igényel.

Mellesleg megint nem értem, mindez hogy jön most ide.
(#) karpi válasza shalafi.66 hozzászólására (») Szept 29, 2010 /

Idézet:
„Sajnos zártban a jó mélyátvitelhez szükséges T-S paramétereknél olyan 3dB-vel alacsonyabb az érzékenység, mint egy b-reflexhez való példánynál.”

Latom soha se erted a dolgokat .Te allitottal valamit en meg valaszoltam ra .

Szerintem nezzel utanna sokmindennek .

Audio Engineering Society
Itt megkerdezheted talan a bacsitol hogy is gondolja ha mar evvel akarsz foglalkozni.
(#) hunter9 válasza shalafi.66 hozzászólására (») Szept 29, 2010 /

Az ugy mas teszta,nem olvastam vissza eleget.
(#) melorin válasza skero hozzászólására (») Szept 29, 2010 /

Nekem is nagyon hasznos volt. De emellett az anyagi rész is fontos, hogy egyáltalán érdemes-e belekezdenem az építésbe.
(#) shalafi.66 válasza karpi hozzászólására (») Szept 29, 2010 /

Sajnálom, de te nem érted. Ebben a témában nincs minek utána néznem, amit írtam nem állítás, valós tény, észérvekkel.

Mellesleg a linknek, amit mutattál (mérőjelek, DSP és diffrakciók), újfent semmi köze a jelenlegi témához.

Ha nem nezel utana nem is talalod meg a cikkeket.
Bővebben: Link
(#) shalafi.66 válasza karpi hozzászólására (») Szept 29, 2010 /

Ha értelmetlen linket küldesz, hogy néznék utána?

Átolvastam, semmiféle új információ nincs benne, és pont azt támasztja alá, amit korábban említettem, a magas indukciótól semmi nem lesz jobb.
Viszont kihagy, és elhanyagol elég sok lényeges szempontot, úgy játszik egyenként a paraméterekkel, hogy közben nem rendszerként kezeli az elektrodinamikus hangszórót, és nem foglalkozik a rendszer több része (T-S model által lefedett tartomány fölötti viselkedés, lengő és rezonáns rendszer hatásai, többi hangszóró, erősítő, stb.), illetve a hallgató igényeivel. Kissé dilettáns hozzáállás.

Tulmulod magad ...hahaha ...ez jo!

Idézet:
„Kissé dilettáns hozzáállás.”

A tobbi forum kolega figyelmebe: ez nem egy ujsagcikk!

Audio Enginiering Society

Convention Paper 5742

Presented at the 114th Convention 2003 March 22-25 Amsterdam ,The Netherlands

Es persze most jonnek a dilletansok !:

John Vanderkooy , Paul M.Boers ,Ronald M. Aarts

Audio Research Group ,Dept of Physics ,University of Waterloo ,ON Canada... Philips Research Labs
...stb

ABSTRACT ( ebben van leirva a lenyeg amit aztan levezetnek)

ebben a kiadvanyban
(#) hunter9 válasza karpi hozzászólására (») Szept 29, 2010 /

Ide mar professzorok is beirnak? )
(#) hunter9 hozzászólása Szept 29, 2010 /

Van valakinek rajtam kivul olyan rendszere ami 2 kozep-magas hangdobozbol es 2 sub-bol all?Kivancsi lennek ezt mas hogy oldotta meg,es hogy elegedett e vele.
(#) Action2K válasza hunter9 hozzászólására (») Szept 29, 2010 /

Oldalanként 1 mély - 1 középmagas?
(#) hunter9 válasza Action2K hozzászólására (») Szept 29, 2010 /

Oldalankent egy mely, es kulon ladaban kozep+magas.
(#) Action2K válasza hunter9 hozzászólására (») Szept 29, 2010 /

Van egy aktív limiteres crossoverem (tud egy két finomságot). Utána van kötve a két sztereo végfok, s azokra mennek a ládák. A mélyeket magam építettem, a rackládákkal együtt. Tízen éve dolgoznak nekem. Ők azok. Ez a kisebb szet, cross nélkül.
(#) hunter9 válasza Action2K hozzászólására (») Szept 29, 2010 /

Szoval elegedett vagyNekem passziv hangvaltoval van,de en is szeretem miota tuskeket raktam a kozep-magas dobozok ala.Korabban elnyomta a mely.Ami 38as Jbl.En is magam epitettem ,egyedul a hangvalto gyari,azon meg lenne munka szerintem,eloszor is kondikat akarok cserelni valami jobbra.Majd en is csinalok roluk kepet valamikor...
(#) shalafi.66 válasza Action2K hozzászólására (») Szept 30, 2010 /

Elég fura lehet a fektetett VT doboz iránykaraktere.
(#) Action2K válasza shalafi.66 hozzászólására (») Szept 30, 2010 /

Az összeállítás olyan, mint a DC 2016-os (bal felső a képen - ezt a többieknek írtam). Ha vacak a hangképe, akkor minek gyártottátok ezt a selejtes hangfalat?
Amúgy egy kültéri hangosítás sehogy sem nevezhető HiFi körülményeknek, tehát ennyi "kis hibát" engedtessünk már meg.

Vidik.JPG

(#) hunter9 válasza Action2K hozzászólására (») Szept 30, 2010 /

Tokeletes ugy sem letezik,gyengepont mindig van szoval...
(#) nikolatesla hozzászólása Szept 30, 2010 /

Hali!
Nincs valakinek egy olyan hangdoboz terve ami High-End és tölcséres?
Egyenlőre csak ki indulásként kellene,tehát nem kellenek pontos méretek.
Két utas doboz lenne egy 16cm szélles sávúval és egy 8cm dóm magassal.
Válaszokat előre is köszönöm

üdv.
(#) karpi válasza nikolatesla hozzászólására (») Szept 30, 2010 /

Bővebben: LinkBővebben: LinkItt szejjelnezel.

Kulcs szo "DIY singledriver horn",

Leszukited a keresest a Google -Images -ban

"intitle:diy single driver full range horn"
(#) shalafi.66 válasza karpi hozzászólására (») Szept 30, 2010 /

Ezek a netes tervek többségében csak a faanyag pazarlására jók.
(#) shalafi.66 válasza nikolatesla hozzászólására (») Szept 30, 2010 /

Egy jó 170-200mm-es szélessávú hangszóróhoz nem kell magashangszóró, de főleg nem egy 8 cm-es (?) dóm (?).
HighEnd dobozterv nem létezik, egy jó hangsugárzót sosem részenként terveznek, hanem mindig egységes egészként nézik.
A neten és fórumokon keringő "tölcsérnek" nevezett tervek valójában nem tölcsérek, sokkal inkább táguló TL-ként működnek, annak minden problémájával. Sokkal könnyebb és jobb megoldás egy jól tervezett egyenes vagy egy tömegterhelt TL-t használni a szélessávú hangszórók mélytartományának támogatására.
(#) shalafi.66 válasza Action2K hozzászólására (») Szept 30, 2010 /

Nem selejtes az, legfeljebb a hangváltó kevéssé mutatja tervezés jeleit. De ez most lényegtelen, a "hangképről" nem volt szó, az iránykarakter a fektetett elhelyezéstől lesz kusza, és erre épp kültéren vagy PA alkalmazásban különösen érdemes figyelni.
(#) nikolatesla válasza karpi hozzászólására (») Szept 30, 2010 /

Nekem leginkább olyan kéne ami látványos,nem nagy,tölcséres,nehéz. Tehát valami jól meghajtogatott tölcséres.
(#) karpi válasza nikolatesla hozzászólására (») Szept 30, 2010 /

Ahogy@ shalafi mondja ugy van reszben. de az anyag pazarlas az szukseges ha egy jo tolcsert akar az ember .Egy tolcsernek hosszu felfutasa kell legyen ezt tervezik/meretezik kiserletezik.Talan lattal mar Eufonium-ot/Tuba vagy Bombardon-t
Az ilyen hajtogatott is OK de ez is nagy lessz ha tenyleg tolcsert akarsz aminek az also hatarfrakvenciaja megfelel.A tolcser meredeken vag az also hatarfrekvencia alatt !.
Csak egy jo szelessavu ( draga) hangsszoro kell bele.

ezeket a nagy tolcsereket A osztalyu single ended triodas erositokhoz epitik hogy igy kompenzaljak az erosito kis hatasfokat .Egy jo tolcser felviszi egy jopar dB-el a hatasfokot.

Ha erdekes es High End ladat akarsz epiteni ahoz nagyon kell tudni a hangsszoro tulajdonsagait es valoszinulkeg EQ is kell a sav kiegyenliteshez mert egy csomo rezonanciaja lessz a sok hajtogatas eredmenye.

Tehat nagyon tavol lessz a HiGh Endt -tol ( inkabb Low End lessz).

Kinezel magadnak egy ladat ami kb. olyan hangszortoval mukodik ami a tiedhez hasonlit meg olvasgatsz ezt azt es epitesz egy ladat . A kovetkezo lada jobb lessz .Vagy kesobb veszel beleje jobb hangszorot meg est azt.
(#) nikolatesla válasza karpi hozzászólására (») Szept 30, 2010 /

Én GU50 SE-hez használnám pentódás üzemben.
Erika Banhildi-től vennék hangszórót. Ő a széles sávút ajánlotta. A férje azt mondta,hogy az High-End szóró és jó kis ládában nagyot szól. Valami olyat szeretnék ami nem nagyon nagy de jól szol. Tehát a szóró amit veszek az majd kb 35Hz-viszi át a hangokat. Ebből a 35Hz-ből szeretnék jó mélyet kihozni. Ezért gondoltam a tölcsérre.
(#) zitzaki hozzászólása Szept 30, 2010 /

Sziasztok!
Van 2 ujj 40 centis hsz-em és az lenne a kérdésem hogy hogyan kellene bejáratni?
Tehát arra gondolok hogy mindenképp zenével vagy adhatok neki kb 10- 20 Hz-t mert lakásban van és azért fél hangerőn is elég erős a 10 Hz-et meg elvileg nem hallom. Ezek somogyis tányérak és 2 nagy tölcséres vega ládába van bent.
(#) karpi válasza zitzaki hozzászólására (») Szept 30, 2010 /

Breaking-in Speakers
Bővebben: Link
(#) shalafi.66 válasza nikolatesla hozzászólására (») Okt 1, 2010 /

Idézet:
„Erika Banhidi-től vennék hangszórót.”
Jézusom. Sajnos amit írsz, annak nem sok értelme van ebben a formában, és kereshetnél megbízhatóbb hangszóróforrást is. Ezek nem értelmezhető paraméterek, hasraütés alapján pedig nem lehet még megjavítani sem normálisan egy hangszórót.
(#) shalafi.66 válasza zitzaki hozzászólására (») Okt 1, 2010 /

A hangszórót szabadon érdemes bejáratni, ha csak mélytartományban szól, akkor mechanikai bejáratásra van szükség, rezonanciafrekvencia környéki jellel. De igazából ebben a helyzetben nem lényeges/érdemes, nem fog érezhetően változni.
Következő: »»   313 / 733
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem