Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hangsugárzó építés, javítás - miértek, hogyanok
Lapozás: OK   317 / 733
(#) kadarist válasza zsolo01 hozzászólására (») Okt 12, 2010 /

Itt segítenek!
(#) shalafi.66 válasza zsolo01 hozzászólására (») Okt 13, 2010 /

Ennyiből nem lesz doboz, több kell, vagy közelítő T-S paraméterek, vagy legalább olyan képek, amin nagyjából látszanak a hangszóró lényeges részei.
(#) karpi válasza zsolo01 hozzászólására (») Okt 13, 2010 / 1

Bővebben: Link

Itt kinezel egy dobozt ami tetszik es kb . olyan hangszoro mint a tied .Es jo lessz .Nem lesz szuper nem lesz HiFi de normalis erovel biztos megfeleloen fog szolni.

De ha duborogtetni akarod akkor utanna kell nezzel milyen hangszoro es mire jo hogy ne tedd tonkre .

Akarmilyen hangsszoro egy akarmilyen dobozban nem fog olyan nagyon rosszul szolni csak nem lesz kihasznalva a maximalis kihozhato ero es minoseg,

Egy kis doboz amivel lehet aztan kiserletezni

Egy szuper cucchoz erosito, zene es zeneszoba is kell .

Igy hazi hasznalathoz zenet halgatni lehet akarmilyen cuccon,

Kozbe meg tanulmanyozod a dolgokat es ha nem tetszik meg valtoztatsz rajta.

Ha szorakoztato vagy tanczenet halgatsz nincs szukseg szuper cucra.

Szuper hangrendszer talan szimfonikus zenehez kell ahol kb. mindenki tudja milyen az eredeti hangzas,es a hozzaerto halja hogy a hang nem OK vagy OK .

De ,elektronikus de meg a rock zenenel se nincs leszogezett osszehasonlitasi alap , mindenkinel szolhat maskeppen es nem fontos es nem is muszaj hogy HiFi legyen ( nincs is semmi HiFi az egeszbe elektronikussan szerkesztett e efektezett zene ).

Egyszer a muhelyemben nem volt egy hangszorodobozom se hangszoro volt , igy ket kartondobozba szereltem ket 10" -os hangszorot teletomtem vaszonnal,makd ragtapasszal leragasztottam a behajtott tetejet ( mint a csomagolasnal ) ,,,nagyon jol szolt a radiohangszorojahoz kepest, aztan tettem ket csipogot is a polc tetejere ,Gyonyoru hangzas volt ...hehe ,..

Szerintem lehet csinani ilyen hullam papir dobozbol hangszorodobozt .Ragasztoval megduplazni az oldalfalakat es az aljat ,,A tetejet lehet vastagabra csinalni tobb retegbol. eseleg egy darab deszkat tenni alaja ,odaragasztani ma deszka meretei a doboz belso mereteihez passzitva.

A duplazott oldalfalakba +alja szaraz homokot lehet tolteni ,.ulajdonkepen egy dobozba aminek a teteje le van szedve teszunk megy egy par centimeterrel kisebb dobozt . Eloszor kulso nagyob doboz aljara szorunk 2cm vastag reteg homokot majd belehelyezzuk a kisebb dobozt.A ket doboz falai kozotti teret feltoltjuk szaraz homokkal.Majd miutan a hangszoronak kivagtuk a nyilast amit meg kell erositeni olyan preselt fureszpor lappal amilyenet a csomagolasnal is hasznalnak amit oda kell ragasztani az elolapra a hangszoro kivagast erositse.
Beszereljuk a hangszorot a fureszpor-preselt lemez majd tartja a csavar fejet es az alolap behorpadasat akadalyozza meg .

bekabelezni...raragasztani a tetejet es kesz adoboz .

Konyu masikat csinalni , kiserletezni .Akar csukott akar nyitott vagy baszreflex tipusura formalni.

Majd ha megvan a sikeres meret es tipus /beallitas lehet egy deszka dobozt gyartani. a kiserletek alapjan.
(#) shalafi.66 válasza karpi hozzászólására (») Okt 13, 2010 /

Nem. A hangdobozok méretezése nem így működik. Nem a véletlen műve.
(#) karpi válasza shalafi.66 hozzászólására (») Okt 13, 2010 /

Ahogy irja @shalafi.66 kolegank ...a hangszoro doboz meretezese nem igy tortenik tulajdonkeppen ..Nem veletlen muve!

Tehat tob munkat es anyagot es befektetest jelent .

Aki egy felmerest elokutatast eszkozol osszeveti a korulmenyeket a szuksegletekkel .Felmeri a befektetes es a varhato minoseg kozotti osszefuggeseket .Ezek utan elhatarozza menyit erdemes neki befektetni egy adott helyiseghez valo hangberendezesre .

Ha van penze az audiofil-nek befektetet es vasarol 100000$ valami cuccot .

Ha csak szegeny proli amator akkor nekiall tanulni ,tanulmanyoz egy csomo akusztikai konyvet es evvel kapcsolatos cikket . Epitget kisebb egyszerubb hangrendszert es kiprobalja amit tanult.Igy lassan egy par ev alatt beletanul es majd oda jut hogy meg tud tervezni egy hangrendszert egy adott helyseghez .

Ez alatt vagy vasarol laboratoriumi muszereket vagy amator leven kozbe meg tanul egy csomo elektronikat es epit maganak egy teljes elektroakusztikai laboratoriumot. Aztan kell neki egy "anechoic" szoba ahol lellenorizi hogy egyes project-jeinel a meretezes a hibas , a hangszorok, vagy a helyiseg ahol hasznalni akarjak okoz bajokat a hangkepbe.
Es ez mind igy megy mig "aso kapa es a nagyharang"...

Szoval ez igy elektroakusztika tervezes es kivitelezesi hobby .

Aki zenet szeretne halgatni valami dobozon az epit egy akarmilyet .Aztan, miutan mar mindent tud majd akkor evek utan epit maganak egy szuper profi cuccot
ha meg igeny van ra .

Most eppen a kepeken lathato hangrendszeren duborgok es nagyon jol szol igy ahogy van , a masik ket kepen lathato egyik "hifi' doboz a polc tetejen , es az egyik szub-os haromutas , es meg van itt a muhelyembe ket RFT egy pickuptol.Na meg egy rakas hangszoro doboz nelkul es dobozzal...

A PC kimenete is ketfele dobozzal megy "sztereoba" egy ilyen haromutas nagy es egy kicsi ketutas RFT ..igy maradtak a kabelek valami proba meresek utan...halgatok zenet az internetrol nem nagy a kulombseg ahoz kepest mikor sszepen "parositom" a dobozokat es mindent beallitok optimalisra.De csak akkor csinalom mikor halgatom a sajat zenemet amit othon ejjel fulhalgatoval kevertem es akaro hallani hogy szol szepen sztereon...mit kell meg korigalni..

A padlon a ket Celestionnal lathato doboz ..be van mar tervezve gitarhoz basszus kombo evvel az autoerositovel .Be lessz zsufolva a ket hangszoro a dobozba ,igy ahogy mozt van ugy viszi az 40Hz-et hogy belefajdul a fejem a bugastol. A tervezes szamitas anyibol al hogy megmertem belefer e a ket hangszoro.

Ha egy kiallitasi "verseny" hangrendszer kell egy nemzetkozi vasarra /kiallitasra akkor egy tervezo csoport ,tehnikusok es szakmukasok segitsegevel epitenek egy olyan HiFi cuccot hogy megall a nap az egen is, csodalni.Ennel lehet vagy kell minden 100% pontossan ,ahogy a nagykonyvben le van irva.

Ez olyan mint a noi divat-parade "nyari-oszi kolekcio" ahol fantasztikus ruha koltemenyek lesznek felvonultatva ...de amit soha senki nem vesz magara semilyen alkalomra ...hat meg othon a konyhaba mosogatni.
(#) sanya353 hozzászólása Okt 13, 2010 /

sziasztok remélem valaki segít nekem szubládát szeretnék építeni van egy 300mm-es 4 ohm-os sal hangszóróm ehez milyen láda kellene?üdv

Kérnénk a nagybetűk, és az írásjelek használatát.
szamóca
(#) ptesza válasza sanya353 hozzászólására (») Okt 13, 2010 /

Pontosan melyik hangszóró?
(#) sanya353 hozzászólása Okt 14, 2010 /

Ilyen hangszóróm van 300mm-es és olyan 300watt teljesítménnyel.üdv
(#) hunter9 válasza sanya353 hozzászólására (») Okt 14, 2010 /

Ha szamolni is akarsz,akkor mas fog segiteni.A baj annyi hogy a SAL adatai nem igazak amit a gyar megad.En bele probalnam ebbe a 49.55literesbe. : JBL
De lehet meretezni is ,a tobbiek biztosan segitenek benne.
(#) zitzaki hozzászólása Okt 14, 2010 /

Sziasztok segítségeteket szeretném kérni van két monarch sp 320 ht tányéram abban kellene valami segítség hogy szerintetek milyen láda illene hozzá vagy ha valaki tudna nekem valami tervet adni azt megköszönném.Mert adatokat nem találtam róla sehol. ( volt már itt a fórumban erről a tányérról szó de reflex ládába tettem nem igen bűvölt el mert meg se volt tervezve mert nem tudtam róla adatokat zárt ládába is volt de akkor ugye a hsz egyik oldala nem hasznosul egyedül egy tölcsére wega ládába volt elég komoly basszusa de az 40 centis tányérhoz volt tervezve)
Úgyhogy várok minden ötletet reflex ládát de akár valami tölcsér félét is(bár azt egy kicsit nehezebb megvalósítani)
A válaszokat előre is köszi!
(#) sanya353 hozzászólása Okt 14, 2010 /

Köszi meglátom mire jutok.
(#) ptesza válasza sanya353 hozzászólására (») Okt 14, 2010 /

Ennyi nem elég.
(#) ptesza válasza zitzaki hozzászólására (») Okt 14, 2010 /

Csak úgy mehetsz biztosra , hogy megtanulsz T/S paramétereket mérni. Itt is elkezdhetsz nézelődni , hogy hogyan is kell.
(#) shalafi.66 válasza sanya353 hozzászólására (») Okt 15, 2010 /

Konkrétan mi is a neve? Mert teljesítménye ugyan nincs a hangszórónak, a 300W az terhelhetőség, de sajnos akárhogy is nevezzük, a wattokból nem lesz doboz.

Volt a kínaiaknak több ilyesmi kinézetű hangszórója, és eléggé másfélék voltak, szóval tudni kellene pontosabban.
(#) shalafi.66 válasza ptesza hozzászólására (») Okt 15, 2010 /

Adtam én neki szerintem dobozméretet-hangolást, annakidején utánaolvasgattam a hangszórójának, meg hozzászámoltam a javítás következményeit, ugyanis nem az eredeti állapotában van már.

Ui: nézd már meg, hogy van-e különbség az artás méréseidnél a szinuszos és a zajos megoldás között, mert nekem sikerült már a valósághoz képest furcsa eredményeket is mérni a programmal.
(#) shalafi.66 válasza hunter9 hozzászólására (») Okt 15, 2010 /

49,55? Azért mert JBL ezt ajánlja egyik hangszórójához, ez a dobozméret nem egy általánosságban tökéletes megoldás.
(#) shalafi.66 válasza zitzaki hozzászólására (») Okt 15, 2010 /

Ezt a hozzászólást most is fenntartom. Bővebben: Link
Ha b-reflex doboz, akkor sokkal jobb megoldást nem lehet találni.
(#) ptesza válasza shalafi.66 hozzászólására (») Okt 15, 2010 /

Idézet:
„Ui: nézd már meg, hogy van-e különbség az artás méréseidnél a szinuszos és a zajos megoldás között, mert nekem sikerült már a valósághoz képest furcsa eredményeket is mérni a programmal.

Hétvégén kipróbálom.
(#) zitzaki válasza shalafi.66 hozzászólására (») Okt 15, 2010 /

És ha tölcséres dobozt csinálnék neki akkor is kellenek a t/s paraméterek
(#) hunter9 válasza shalafi.66 hozzászólására (») Okt 15, 2010 /

Hat jol van ,ha merni akar majd segitesz neki...
(#) shalafi.66 válasza hunter9 hozzászólására (») Okt 15, 2010 /

Mérés nélkül is lehet a hangszóróhoz/igényekhez/körülményekhez igazítani a dobozméretet.
(#) shalafi.66 válasza zitzaki hozzászólására (») Okt 15, 2010 /

Teljesen mindegy, milyen dobozba kerül, a hangszóró paraméterei mindenképp hatással vannak arra, amit hallasz. De így sem kötelező, hogy ismerd a T-S-t, leírtam, 40-60 literig 45Hz-re hangolva nagyjából elfogadható még a hangszórónak, meg neked is.
Tölcsér is lehet, de az egy teljesen más műfaj, kb. két oktávnyi használható az átviteléből, és így szélessávban mélyközépként nem működik.
(#) zitzaki válasza shalafi.66 hozzászólására (») Okt 16, 2010 /

Van egy videoton dc 3011 a dobozom ami át lett alakítva a hangsugárzók ki lettek belőle szedve az eredeti reflexnyílás be lett tömve és tettem hozzá 10 centi átmérőjű reflexcsövet de azt megtudnád mondani hogy kb milyen hosszú legyen a cső.
(#) strobi hozzászólása Okt 16, 2010 /

Sziasztok!
Noss, évek óta tervezgettem már egy hangdoboz megépítését, de valami mindig közbeszólt.Leginkább időhiány, aztán a hangkártyám drivere cseszett ki velem. Nah de most végül sikerült.. Két okból írok most ide, egyrészt szeretném ,ha valaki hozzáértőbb azt mondaná, h jól csináltam, másrészt meg a továbbiakban szükségem lenne egy kis segítségre.
Leendő hangdobozom egy XT25-ös magasból, és egy ARN-226-07 -es mélyközépből állna.

Egyik hsz erdményei, a méréseim alapján, a másik is közelítőleg ennyi:
Thiele-Small parameters:

Fs = 35.61 Hz
Re = 7.40 ohms[dc]
Le = 180.98 uH
L2 = 841.36 uH
R2 = 13.95 ohms
Qt = 0.74
Qes = 0.89
Qms = 4.40
Mms = 25.36 grams
Rms = 1.289755 kg/s
Cms = 0.000788 m/N
Vas = 56.99 liters
Sd= 226.98 cm^2
Bl = 6.879548 Tm
ETA = 0.28 %
Lp(2.83V/1m) = 86.90 dB

Added Mass Method:
Added mass = 15.50 grams
Diameter= 17.00 cm

GYári adatok

Dobozméretre pedig 65*40*25 cm jött ki kerekítőleg azaz 63,5 liter.. személyszerint kicsit kevesebbre számítottam, bár aki ajánlotta nekem ezeket a hsz-kat, ő is 45liter körül saccolta.

Ameddig pedig legyártatom a dobozt, addig meg szeretném elkészíteni a hangváltókat, csak etéren egyenlőre eléggé műveletlen vagyok, és nem tudom hogy álljak hozzá. Nem teljesen értem a hangváltók felépítését, és h ,hogy érdemes hozzákezdeni.. Előre is köszönöm a segítőkész hozzászólásokat.
(#) shalafi.66 válasza strobi hozzászólására (») Okt 16, 2010 /

Hát a hangszóróválasztást mindenképp sikerült elrontani, a TVM mélyközepei elég problémásak, főleg 150mm-es átmérő fölött. Ez is az. Doboznak maximum 30 literes zárt jöhet szóba, többet nem tud kezelni az egyébként is gyenge lengőrendszer, viszont az oldalarányokat úgy lenne érdemes alakítani, hogy a belső állóhullám-sorozatok lehetőleg ne erősítsék egymást.
A hangszóró középtartományban nagy átviteli hibákkal, durva rezonanciákkal rendelkezik, ezek időben és harmonikus torzításban is nagy gondokat okoznak, és sajnos az XT 25 (főleg a kicsi) kevésbé váltható jól alacsony frekvenciákon, erre a DX 25 sokkal alkalmasabb lenne, és ez pl. elég olcsón párba válogatva beszerezhető lett volna a fehérváriaknál (H2000).
A váltónak kellene kompenzálni a hangszóró hibáit, legalább statikusan csökkenteni az erőteljes rezonanciák hatását, egy notch-szűrő szerű megoldással a mélyközép előtt, és a nagy, 10dB-s kiemelést 1000Hz körül, amit még tovább súlyosbít a baffle-step (a doboz előlapfüggő kiemelése).

Egy ilyen váltót több hónapos munka úgy megcsinálni, hogy jól is szóljon, az átvitel viszonylagos egyenletessége mellett, és semmiképp nem készülhet el a dobozzal egy időben, vagy hamarabb, ugyanis hosszú mérés-meghallgatás-számolás-modellezés sorozat után lehetne majd véglegesnek tekinteni. Ezeket persze a végleges dobozban, a végleges elhelyezési-felhasználási körülményekhez közeli helyzetben kell végezni.

Meg lehet oldani egyszerűbben is (de tankönyvi képletes számolgatással semmiképp), tudok ajánlani hozzá egy körülbelüli kiindulási alapnak jó szűrőpárost, de őszintén szólva a hangszórók, és főleg a mélyközép miatt elég reménytelen a dolog (talán a több hónapos rendes váltótervezést sem éri meg ez a szint). Jobb hangszórót kellett volna választani, és ilyet már a TVM-hez képest féláron is lehet találni.
(#) shalafi.66 válasza zitzaki hozzászólására (») Okt 16, 2010 /

Meg fogom nézni.

A 3011 ugyan 60 liter, de némi merevítés nem ártana bele... ekkora felületű lapoknál, és ilyen anyagvastagságnál anélkül a mélytartomány nem lesz valami szép.

Ui: a dobozból maximum a hangszórókat vetted ki, a hangsugárzó az a hangszóró+doboz párosítást jelöli.
(#) strobi válasza shalafi.66 hozzászólására (») Okt 16, 2010 /

Elsősorban azért esett erre a választás, mivel ez zárt dobozba való, és eggyel kevesebb dolog van amit elronthatnék,és hát nem túl sok hsz van ami zárt dobozba való, lehet választhattunk volna jobbat is ,lehet h nem ez lesz életem legmaradandóbb alkotása, de arra h kitanuljam adolgot ,szerintem tökéletes.. a tvm rezonanciájával kapcs, azért az xt25 1khz-től már használható, szóval ha a hangváltót egyszer sikerül jól beállítani ,akkor tud az szépen szólni.
Tehát, tegyük fel ,h a rezonancia alatt váltjuk,(megfelelő meredekséggel kisimítjuk azt a rezonanciát amennyire lehet),akkor milyen dobozba érdemes végülis tenni? Mert améréseim, úgyérzem ,h teljesen jók voltak...
(#) zitzaki válasza shalafi.66 hozzászólására (») Okt 16, 2010 /

Értem és köszi a felvilágosítást!!
(#) shalafi.66 válasza strobi hozzászólására (») Okt 16, 2010 /

Mindegy is, hogy miért került épp ez a hangszóró a képbe, nem volt jó választás. Meg sosem értem, hogy valaki miért vesz drágán rosszat. Főleg, ha tanulni akar...
Az XT25 és az 1000Hz inkább 3000 a valóságban, a váltás nem úgy működik, ahogy írod, hogy majd "meredekséggel" eltünteted. Nem tűnik el, és egyáltalán nem mindegy, hogy mi van a keresztezési frekvencia alatt illetve fölött. Az a jó módszer (azon kívül, hogy a hangszóró rezonáns rendszerét átépíted), amit az előbb írtam, a mélyközép előtti soros szűrőbe épített notch szerű kompenzálás, ami határozottan és szelektíven csökkenti a hangnyomást az adott sávban. De ez nem tanulónak való, elég sok a buktató benne. Inkább egyszerűbb egy elsőrendű szűrőnél maradni, a mélyközépnél egy zobel-szerű párhuzamos RC taggal.

A doboz az ettől viszonylag független, zártként maximum 30-31-32 liter nettó hasznos térfogatig lehet elmenni, tehát a doboz belső térfogata maximum 33-35l körül lehet.

A mérést nem láttam, így nem tudom, mennyire hiteles. Az együttmozgó tömeg talán kevesebb szokott lenni. Van arn226-om, azt megnézhetem, de túl régi, hogy viszonyítani lehetne hozzá.
(#) ptesza válasza shalafi.66 hozzászólására (») Okt 16, 2010 /

Szerintem nálam jól működik.

Ilyent mértem.
Következő: »»   317 / 733
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem