Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum
Köszönöm! Akkor elsőre minden kép elengedem aztán lehet marad is így.
Szerintem ne görcsölj ezen... Két csatorna, plusz külső trigger forrás lehetősége ritkán ad olyan helyzetet, amikor többre lenne szükség. Én elég sokat használok szkópot, használtam 4 csatornásat is, de ált sosem kellett a 4 csatorna. A két csatorna reálisan szinte mindenre elég, nagyon ritka kivételektől eltekintve. Az is könnyen lehet, soha az életben nem fogsz 4 csatornán egyszerre mérni...
Szerinted, nekem szükséges a 4 csatorna vagy eléegendő a 2, az nem zavar ha picit lassabb így mérni csak azt nem akarom, hogy teljesen elessek valamitől ami szükséges. Kapcsolóüzemű tápot javítanék hobbi szinten.
Példámnál függvénygenerátor adta az így precíz jelet: PWM: 100KHz, szinusz: 500Hz, töréspont: 1Khz.
Biztosan szkópod szép szinuszt adna szűrés után, ilyen "hullámos" jelet kaphatott.
Ha a pwm frekit nem szűröd ki elégségesen, az torzulást fog bevinni a szinuszba is....
És az csak aluláteresztő. Ahhoz hogy más típus legyen belőle, visszacsatoló hálózatba kell kötni. 100MHz-en ez már érdekes kihívás lesz )
Értsd már meg - ha nincs ADC/DAC, az analóg!!! ))
Még a kapcsolt kapacitás szűrő is az..., ha arra gondolsz...! Ha nem, akkor valami konkrétumot mondj róla...
Ez is utólagos software digitális szűrés. Mekkora volt a PWM frekvencia és a szinusz frekvenciája a példádban?
Amit korábban beraktam VFD kép egy 325V DC-ről működő H híd kimenete volt, amit egy általam készített hobbi nagyfeszültségű 1:100 diff. mérőfejjel mértem, gondoltam ezert ilyen torz a szinusz (DC fesz. terhelve fűrész, a mérőfej sávszélessége és CMRR-je kicsi, holtidő nincs a PWM-be beszámolva, stb.), de kipróbáltam most direktben a meghajtást nézni, az is nagyon hasonló. Sajnos képet nem mentettem, de 250 Hz volt a töréspont és 4,88 kHz a PWM. Elég közel egymáshoz. 250 Hz alá viszont nem engedett a Rigol.
Idézet: „Azért megjegyezném, hogy létezik olyan digitális szűrő, ami analóg jellel dolgozik, de nincs benne közvetlen AD/DA konverzió. Valószínűleg nem ilyesmi van a szkópban, de attól még létező dolog.” Switched-Capacitor Filter-re gondolsz? Annak lényegesen nagyobb, mondjuk 50x-es órajel kellene mint a törésponti frekvencia. 100 MHz-hez ez már 5 GHz-re adódna. Idézet: Felveszi a jelet lestoppolom, nincs tovább jelfelvétel. Ezután kapcsolom matematika funkcióban be a pld.: "Low pass filter", és megjelenik a betárolt adatból a szűrt jel a képernyőn. Ez szerint szoftveres a szűrés a már tárolt jelből. Lehet biztosan olyan szűrés amit írtok, de akkor felsőbb kategóriában. „feltételeztem, hogy a szűrés még az A/D előtt történik meg.”
Jogos az észrevétel, és valószínűleg DSP/FPGA vagy valami hasonló céleszköz lehet benne.
Azért megjegyezném, hogy létezik olyan digitális szűrő, ami analóg jellel dolgozik, de nincs benne közvetlen AD/DA konverzió. Valószínűleg nem ilyesmi van a szkópban, de attól még létező dolog.
majkimester már megválaszolta a fogalom értelmezését! Gondolkozz már egy cseppet józan paraszti ésszel, több ide nem is kell - a digital filtering hogy jöhetne szóba, ha hardveres analóg szűrő lenne benne?!!
Csatornánként 2db állítható szűrőről van szó. Egyáltalán nem tartom lehetetlennek a megvalósítását, ugyanakkor egyik (jelen esetben kínai) gyártó mérnökeivel sem akarok versenyezni abban, hogy hogyan lehet olcsó és jó is a megvalósítása....
Ezen kívül nyilván nem ez tölti ki az időmet, hogy ezen agyaljak, csak használom ezt az oszcilloszkópot, és korábban természetesnek vetten, hogy realtime megy, és jól is működik a szűrője. Most is egyszerűen csak beszélgettünk róla. Nekem inkább az tűnik gyerekesnek, hogy feltétlenül minősítened kell, és nem sikerül megmaradni a szakmai dolgoknál. De fejtsd ki nyugodtan, hogy szerinted mi lehet a Micsig oldalán reklámozott "hardware digital filtering", mert nem sok infót írnak róla. Viszont ha hardver szóval kezdik akkor szerintem elképzelhető, hogy esetleg nem "software digital filtering" -re gondoltak... de tulajdonképpen mindegy is, a lényeg, hogy teszi a dolgát amikor kell.
Akkor meditálj el azon is, hogyan tudnád ezt megcsinálni, hogy pár kHz-től, sok MHz-ig szabadon állítható szűrők tömegét rakhasd egy szkópba, úgy, hogy az ne vágja haza azonnal az összes említésreméltó paraméterét a vertikális erősítőnek! És ne is kerüljön min 20X annyiba, mint most...
Ha egy kezdő amatőr lennél, simán szó nélkül hagynám a hozzászólásodat, de a te háttereddel kissé csalódást keltő ez a fajta gyerekes hiszek, mert hinni akarok hozzáállás!
Azért meditáltam azon, hogy szoftveres vagy hardveres megoldás, mert látszólag olyankor is jól működik, amikor a zajimpulzusok egyébként túlvezérelnék az A/D konvertert - ezért feltételeztem, hogy a szűrés még az A/D előtt történik meg.
Idézet: „Akkor ez közel sem az, mint ami a Micsig-ben van.” Úgy tűnik ez a régi Rigol széria ennél jobbat nem tud, nem tudom a 12 bites DHO8xx szériával mi újság. A Micsig oldalán úgy reklámozzák azt, amiről irtál, hogy hardware digital filtering, ebből arra gondolok, hogy nem a CPU számolja a megjelenítendő adatokból, hanem van erre valamilyen dedikált hardver, DSP vagy FPGA ami ez folyamatosan számolja. Ez tényleg sokkal jobb megoldás. A Rigol megoldása szoftware-es, a képernyőn megjelenítendő adathalmazra, vagy annak egy szűkített tartományára számolja csak, és elég lassú is.
Azek a modern müszerek szinte kivétel nélkül matematikai alapon müködnek ( Fourrier transzformácio), azaz bármelyik komponensét a mért jelnek extrán vizsgálhatod söt manipulálhatod. ( amennyiben a müszer felkinál ilyen opciot.)
Idézet: Igen. "Single" felvett jel utólag is megjeleníthető szűrőzve is. Visszább PWM1 képemnél a három féle szűrés csak szoftveres lehet, eleve nem lehetne három hardveres szűrő. „digitális utófeldolgozás csak...”
Mérget vehetsz rá, hogy nem hardveres az a szűrő a Micsig-ben sem! Ahogyan egy ilyen szűrőt állíthatóan analógba szinte lehetetlen megcsinálni! )
Hardveresnek ott a 20MHz-es fix...már ahol van. Az összes többi tudtommal digitális utófeldolgozás csak...
Kedvet kaptam én is a szűrőkhöz, eddig nemigen foglalkoztam ezzel. Megnéztem PWM2 képen PWM szinusz. Szerintem nagyon jól visszaadja a PWM -ből szoftveres szűrés után a szinuszt. Második kép PWM1 a generátorban gyári PWM jel, modulációt nem tudom mi, ezt adja különböző törésponti frekvenciáknál. Ezekből következtetve sok esetben nagyon hasznos lehet, én nem is gondoltam erre a lehetőségre.
Értem, hát lehet, hogy nem én nekem 40 ezret a filter de még gondolkodom picit. Csatornaszámban viszont picit elbizonytalanodtam, elég lehet a 2 csatorna szervizelésre vagy ott is jobb a több szerinted? Illetve az sd210s ben van fügvénygenerátor +6 ezerért, hasznos az vagy felesleges?
A hozzászólás módosítva: Márc 10, 2026
Owon-okban tudomásom szerint nincs, nekem van régi Owon SDS meg volt XDS-em is, ezekben nincs, az újabbakat nem ismerem, Rigol-om sosem volt.
Ez a funkció a régi Siglent-ekben nagyon jó volt, nem értem miért hagyták ki az újabbakból.
A Micsig-ben az időalap, és a szűrő freki független egymástól. Az előző hsz.-ben berakott videón a CH1 alatt 20M felirat van (20MHz sávszél - de gyakorlatilag szinte bárhova álítható), a CH3 alatt Full felirat van, itt nincs bekapcsolva szűrés.
A most csatolt kép a netről van (nem saját, de így néz ki nálam is) Highpass és Lowpass filter is kiválasztható. Van fix 20MHz-es szűrő, de megadható egy csúszka beállításával szinte bármilyen érték. A képen éppen egy 30kHz-re állított aluláteresztő szűrő van beállítva. Ha ezt pwm jelre használom, ahogy a te képeden van, akkor (emlékeim szerint - mert nem mostanában próbáltam) realtime, és hibátlanul megkapom a szép szinuszjelet. A hozzászólás módosítva: Márc 10, 2026
Például itt van egy szinuszosan modulált PWM jel, és egy aluláteresztő szűrőn keresztű a moduláló jel. Ilyesmire lehet használni, de látszik, hogy közel sem tökéletes.
A hozzászólás módosítva: Márc 10, 2026
Hardveresen egy BW limit van csak 20 MHz-re, de ez már az analóg szkópoknál is megvolt.
Amit irtam, hogy utólagos, az csak annyit jelent, hogy a mintavételezett jelen dolgozik, de ha bekapcsolom akkor a bemeneti jel mellett együtt valósidőben látom a szűrés eredményét is, azaz itt is úgy működik mintha beiktatnék egy szűrőt, de nem analóg oldalon, hanem digitálisan. Bővebben: Link Szinte biztos hogy a Micsig is digitális szűrőt használ, nézd meg, hogy a felső frekvencia állítása függ-e az időalaptól. Ha igen akkor az is digitális. A zaj kiszűrésére inkább az átlagolást lehet használni. A hozzászólás módosítva: Márc 10, 2026
Nem nagyon fontos funkció, de zajos környezetben hasznos. Ha belefér a keretbe, érdemes megnézni a micsig szkópokat. Amolyan felső kategóriás kínai, amivel nagyon jók a tapasztalatok:
Bővebben: Link Bővebben: Link Nekem még egy régebbi típus van, már nem kapható, az akkor kijött kb. egy százasból. Az enyémben is van wifi, érintőképernyős, kezel USB cuccokat (egeret billentyűt, pendrájvot stb...), és jól használható a PC-s szoftvere is, akár realtime videót is tud felvenni. Android rendszer fut rajta. Bővebben: VIDEO (forrasztóállomás pwm fűtése, kétpákás módban, felfűtés, majd használat közben) A hozzászólás módosítva: Márc 10, 2026
Akkor ez közel sem az, mint ami a Micsig-ben van. Ott gyakorlatilag úgy működik, mintha a bemenet és a mérőpont közé beiktatnék egy szűrőt, adott határfrekvenciával. Azaz a mérés, ha van beállítva szűrő az adott csatornán, akkor azon keresztül megy. Amikor pl. nagy amplitudójú, de rövid idejű zajimpulzusok vannak a jelben, amelyek zavarják az adott mérést akkor ez könnyen kiszűrhető. Teljesen úgy viselkedik mintha egy hardveres szűrő lenne, még az is lehet, hogy tényleg az - nem tudom, de ha mégis szoftveres megoldás, akkor valamit nagyon jól eltaláltak. A szűrés határfrekvenciája, a kHz-es tartománytól sok MHz-ig, gyakorlatilag szabadon állítható. Mondjuk most már a Micsig is ismert márka lett, nem noname kínai, és az árazása is ebbe az irányba ment, ár/teljesítmény viszonyban pedig szerintem az élmezőnyben van.
De akkor ilyen fajta (élő, mérés közbeni, csatornánként akár eltérő határfrekvenciájú) szűrést a Rigol sem tud? A régi munkahelyemen levő owon nem tudott ilyet, egy régi LeCroy (10Gs/s-os szkóp, és win7 futott rajta!, sajna a típusára nem emlékszem), viszont úgy emlékszem hogy tudta ezt.
Köszönöm, igen OWON akart lenni csak elírtam. Akkor még alszom rá egyet olvasgattam én is itt, hogy van olyan kinai márka ami nem ajánlott.
A Rigol DS1202Z‑E ben már van szoftveres szűrő de az OWON SDS210 ben nincs, ott annyit írnak hogy belehet állítani AC vagy DC csatolást és akkor valami hasonlót megvalósít. Sajnos ehhez már nem értek. Fontos lenne az a funkció?
Rigol DS1054Z és társaiban van a Math alatt utólagos digitális szűrés. Alul, felül, sáváteresztő és sávzáró is.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |