Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum
Úgy tudom, hogy a negatív a generátor házról jön, tehát nekem megy egy test kábel az akksitól a motorra, igy ezáltal kap testet a generátor.
Jól értem , direktbe húzzak egy kábelt az akksitól? G.
Ebben az esetben milyen állásba kell kapcsolnom a multimétert? Ugyan úgy 20V tartományba? G.
Idézet: „az akkumulátor negatív saruja meleg volt.... leállítottam az autót, újra indítottam es onnantól újra jó lett” Holnap hétfő. Vennék akkukábelt, sarukat. Az annyira nem drága, megpróbálnám ez esetben. Az akkusaru-cserét mindenképp, megha a kábelt nem is tudnám cserélni. Idézet: „generátor test és az akkumulátor -pólusa között” Azaz: a mérőke egyik vége a generátorházon, a másik vége az akku negatívján (ne is a sarun, közvetlen a negatív kivezetésen). Mert előfordul, hogy a "letestelések" nem jól érintkeznek már, előfordulhat kábelbaj, stb.
Szia! Teljesen jogos, de azért nem léptem még ezt meg, mert a másik tulaj ugyan ezzel a hibával vitte szerelőhöz, ahol felújították a generátort és a hiba újra elő jött. Nekem ezt azt jelenti, hogy nem a generátor a hibás, mivel felújítás előtt és után is ugyan az a hiba áll fenn. G.
Szia! Bocs, abszolút amatőr vagyok, igy nem teljesen értem hol kellene mérnem! Ha arra gondolsz, hogy az egyik mérésnél generátor pozitív és generátor test (annak háza), akkor ugye ez megvan, ezt csináltam, itt 14.34 V-ot mértem. A másik mérés pedig maga az akkumulátor kell legyen? Ott is mértem, ott 11.99 V- ot mutatott a multiméter (akksi plusz es mínusz között).
Amennyiben nem erre gondoltál, írd le kérlek hová kell tennem a mérőcsúcsokat! Köszönöm! G.
Ekkor én érintkezesi hibáta (is) sejtenék, de ha volna másik generátotom (mint állításod szerint neked) már rég megcseréltem volna. A cserével az érintkezési hiba is elhárul, az igaz -de nem nyűglődnék én.
Szia! Mérj feszültségkülönbséget a generátor test és az akkumulátor -pólusa között. Generátor testelési gond is lehet.
Sziasztok! Végre van fejlemény. Mai utazásom során lement a töltés 12.1 V-ra. Szerencsére volt lehetőségem félre állni és rámérni a generátorra. A +12V-nél a multiméter egyik csúcsa, a generátor házán a másik és így 14.34 V-ot mértem. Emellett az akkumulátor negatív saruja meleg volt. Nekem ez kábel hibára utal. Ami furcsa, hogy leállítottam az autót, újra indítottam es onnantól újra jó lett. Ezt nem tudom hova tenni, ebben nem látom a logikát. Mit gondoltok? Köszönöm! G.
Sziasztok!
A hétvégén beraktam a kölcsön kapott 60Ah-s Banner akksit, majd elindultam vele egy 400 km-es pályázásra. Oda és vissza is, valamint a közbe iktatott 100 km-es főúton történő használat során is rendben volt a töltés szerintem. Javarészt 14.3-14.4 V-ot mutatott a fedélzeti, mikor kb. 120 km pályázás után beértem Pestre, ott ment le 13.8 V-ra, ha jól emlékszem. Ennek hatására vettem ma egy 72 Ah-s Banner Starting Bull akksit, meglátjuk így elő fog e jönni még egyszer ez a hiba. Köszönöm Nektek az eddigieket, ha bármi fejlemény lesz, jelentkezni fogok. G.
Mivel jelenleg nincs baja, ezért több helyen nem mértem. Rövid távokat megyek, és így is hibátlan…
Akkor nálad is érdekes lett volna, hogy mennyi van a generátoron ugyanekkor.
Az akkun.
Az akkut be tudják mérni pár helyen, de valószínűleg igazad van. Ettől függetlenül nyomozz még a töltés és a vezetékek körül... Illetve az új akkunál i nézz rá hetente legalább, hogy 1 órával a leállítás után mit mutat.
Idézet: „...és így sem ment a töltés 13,8 alá alapjáraton...” Ez így kevés infó. Hol mérted? Az akkun vagy a generátoron? Idézet: „Ha jó a töltésed és jó az akku, akkor soha nem kell az akkut külön töltögetni. 40 éve van autóm, akkutöltőt 3x használtam talán.” Sajnos ebbe azért az üzemeltetés körülményei is belejátszanak.
Cserélve nincs semmi, pluszba vannak berakva.
Szia! Hogy érted a duplázott kábelt? A test és a +12V is ki van cserélve egy-egy 10 mm2-es vezetékre? Köszi! G.
Nekem szintén h astrám van, mint a kérdezőnek. Szinte állandóan megy a hűtőventilator, mellé bekapcsoltam a hátsó ablakfűtést (mert talán az a legnagyobb fogyasztó), világítást, klímát és így sem ment a töltés 13,8 alá alapjáraton. Nálam már meg vannak duplázva a kábelek (10mm^2) mivel régebben melegen elment a töltés…
Idézet: „Értéket nem tudok,” Ha van egy multimétered ezt hamar kideritheted ha felkapcsolod a lámpát és nélküle is. 14.4V-hoz közel kell lenni a mért értéknek, ha lámpára beesik 14V alá akkor töltés nem az igazi. Mérj az akku két pólusán, aztán az akku + felén és a motor fémrészén. 100-200mV különbség lehet maximum a két mérés között. Idézet: „8 nappal ezelőtt töltöttem fel teljesen” Ha jó a töltésed és jó az akku, akkor soha nem kell az akkut külön töltögetni. 40 éve van autóm, akkutöltőt 3x használtam talán.
Szia! A múlt héten voltam ugyan autóvillamosságis szakinál, ő mérte nekem felkapcsolt fogyasztókkal. Értéket nem tudok, de azt mondta rendben van.
Az akksi cserén gondolkozom, mert ma jártam kicsit a városban, aztán a garázsnál lomoltam, takarítottam az autót és eszembe jutott, hogy kíváncsiságból rámérjek. 12.03 V-ot tudtam mérni úgy, hogy 8 nappal ezelőtt töltöttem fel teljesen. Ez szerintem nem normális dolog. Értem, hogy dízel és nem jó neki a város, de volt 2001-es évjáratú G Astra-am is 2.0 dízel motorral, annál sosem volt baj, hogy városban használtam. G. Idézet: „...egyáltalán nem mindegy milyen fordulaton megy a generátor...” A 20A-re írtam, hogy kb mindegy, de autója válogatja, az újabbak nem kényesek erre ilyen terhelésnél. Van egyébként a régi munkahelyemen pár mérés, ahol meg van az akkun mérve a terhelt és a terheletlen, alapjáraton és fordulattal is. Egy újabb és jól működő elektromos rendszerű autónál nincs számottevő eltérés. Mindig vannak persze X aktás esetek.
Nem írta senki, hogy az akkumulátoron lett mérve.
Egyébként nekem most lett a generátoromban bronzkefe -(6-7 napja)- cserélve, 1 éves 70 Ah -és aksi van benne, a digitális műszer a szivar gyújtóról kapja a delejt. Amennyiben mindent fogyasztót ráadok akkor nekem is lemegy annyira, szinte megfogja a motort, majdnem lefullad úgy, hogy tölt a generátor amennyivel bír. Nem akarok veled vitatkozni, de egyáltalán nem mindegy milyen fordulaton megy a generátor, a gerjesztő áram növelésének a forgó részben vannak fizikai határai, bronzkefe, csúszógyűrű állapota, azok érintkezése stb....Elméletben igazad lehet ha minden pöpec lenne. Idézet: „...20 Amper ennyit nem termelt a generátor a körforgalomban alacsony alapjáraton...” A mai autóknak kb mindegy, hogy alapjárat vagy nem, 20A-től biztosan nem lesz 12,2V az akkun, ha jó a generátor (80-100A).
Az utastérben nekem is van, hogy lemegy 13V-ra amikor hátsó ablakfűtés+fényszóró+rádió+fék, stb megy egyszerre, ez nem az akku baja, a vezetékezés átmeneti ellenállása okozza, meg kell mérni az akkun (áll, jár a motor és felkapcsolsz mindent amit tudsz, asszony nyomja a féket is) és az utastérben, hogy mennyi az annyi. Itt is lehet keresztpróbát csinálni, hogy kiderüljön, hogy egyformán esik a test és a + vezetéken, vagy van eltérés valamelyik felé.
A 60Ah valóban nem túl acélos dízelbe, általában egy mérettel nagyobb (70-75Ah) simán be szokott férni, érdemes. Nekem az 1.4 benzines Thaliaban is 55Ah van már.
Szia! Az akksi 2 éves, az akkumulátor szaküzlet vizsgálata alapján 75 %-os. Azt mondta a srác, hogy 70 % alatt szoktak cserélni. Egyébként 60 Ah, 540 A indítóáramos kapacitással. Ez a szaki szerint amúgy dízelbe kevés. G.
Ha ment a a világítás akkor az 9-10A, ha a fűtő ventilátor is az kb 5 A a két féklámpa, kb 3-4A plusz körforgalomban kifelé az irányjelző az szintén kb 3-4A plusz magnó, ablaktörlő, stb.. tehát összesen bőven 20 Amper ennyit nem termelt a generátor a körforgalomban alacsony alapjáraton, így az aksiból kellett kivenni azért esett le a feszültség. Meg gondolom a műszered sem közvetlenül az akkumulátor feszültségét mérte, ott is volt min. 1V feszültség esés.
Tehát szerintem lényegében ez normális egy közepesen használt aksi (1-2) éves esetében bár az is számít hogy egy 40, 56, vagy70 A órás akkumulátor van az autódban.
Sziasztok!
Ma mentem az autóval összesen kb. 270 km-t és folyamatosan figyeltem a töltés jelzőt. Egyetlen egyszer fordult elő egy pillanatra, hogy lement 13.8 V-ra, illetve egyszer pár pillanatig 12.2 V lett, majd visszaállt szépen 14 V felé és töltött. Átlagban 14.5 V körül mozgott. Amikor lement 12.2 V-ra, akkor fékezés, meglehetősen döcögős út és egy balra kanyar a körfógóban történt. Ennek lehet semmi köze ehhez, de az is lehet, hogy igen. Mit gondoltok, érdemes cserélgetni bármit is? Köszi! G.
Szia! Köszönöm szépen, hogy megosztottad a tapasztalatod! Én ezt a jelenséget kizárnám, mivel nálam semmi visító hang nincs, továbbá az ékszíjon sem látok semmi rendellenes dolgot! G.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |